Zobacz pełną wersję : Górne kółko w 40D
Niedawno górne kółko w 40D zaczęło trochę szwankować: są momenty, chyba zależne od pozycji kółka, gdy nie przełącza tego, co ma przełączać, na przykład nie zmienia czasu w trybie M. Nie czuć też charakterystycznego klikania - kółko porusza się gładko. Trzeba trochę poruszać nim w te i nazad, żeby znowu zaskoczyło.
Czym to może być spowodowane: zabrudzenie albo zużycie czegoś - potencjometru, zapadki, zębatki - nie wiem jak to jest skonstruowane.
Co można zrobić, oprócz serwisu? Czy klasyczne płukanie spustu migawki - kółko jest w pobliżu - może pomóc?
kulek855
28-07-2013, 18:32
Jak masz jakieś doświadczenie ze sprzętem elektronicznym to rozkręć i zobacz.
Doświadczenie mam i nie boję się, ale chciałbym od razu rozkręcić to, co trzeba. I nie rozkręcać, jeśli nie trzeba lub nic to nie da.
Zanim rozkręcisz możesz spróbować metody czyszczenia alkoholem izopropylowym ( o ile dobrze kojarzę) którą się stosuje do przywracania działania spustu migawki. Po prostu przelewasz izopropyl i kręcisz kółkiem.
Znajdziesz i na forum i na google o czyszczeniu spustu a że górne kółko jest zaraz obok to powinno też się udać.
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Fotopstryczek
29-07-2013, 13:43
Wg mnie metoda alkoholem izopropylowym jest bardziej ryzykowna niż rozkręcenie ;)
Ja bym rozłożył i dokładnie obejrzał. Może wystarczy przeczyścić i dogiąć blaszki od styków.
kulek855
29-07-2013, 15:42
Dokładnie, czyszczenie cieczą jest ryzykowne.
Stawiam na uszkodzenie mechaniczne. Być może sprężynka wypadła ze swojego miejsca.
Fotopstryczek
29-07-2013, 16:58
Tak, za klikanie jest odpowiedzialna sprężynka z malutką kuleczką która wpada w zapadki.
Dziękuję. Nagle się samo naprawiło i znowu działa - sprawdzałem dość intensywnie, więc na razie nie będę tam grzebał.
jacek_73
30-07-2013, 00:20
...się samo naprawiło...
Według starosłowiańskiego porzekadła, same to wąsy się robią :D