Zobacz pełną wersję : Obal system razem z SIGMA
Obal system razem z SIGMA nadchodzi wyzwolenie... (http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/)
Cóż to Panowie się szykuje... czyżby Sigma 135mm f/1.8 DG OS Art ??
Tak czy inaczej, za 6 dni czeka nas niespodzianka od Sigmy :)
Nie, to nie będzie obiektyw.
A u Canona wkrótce czeka nas 135/1.4 8-) *
* Dla ułatwienia dodam, że nie będzie to nowy obiektyw ;)
Myślę że kombinują z body, "obal system" albo i systemy canon/nikon kup se sigme :)
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
tylko czy w tle pojawiłby się wtedy obiektyw?
Ja tam liczę na jakieś ciekawe szkło :)
ja tez stawiam na lustrzanke (FF) :)
Albo źle szukam(google milczy), albo to tylko lokalnie u nas ta akcja Sigmy. Więc pewnie nic wielkiego nie pokażą.
ja tez stawiam na lustrzanke (FF)
gdyby była w fajnej cenie to w sumie też byłaby fajna niespodzianka
Albo źle szukam(google milczy), albo to tylko lokalnie u nas ta akcja Sigmy. Więc pewnie nic wielkiego nie pokażą.
tez mnie to zastanawia..
szkoda by było gdyby akcja zakończyła się tylko na odważnych hasłach
Albo oficjalnie wejdzie do sprzedaży 18-35 f/1.8 ....
Albo oficjalnie wejdzie do sprzedaży 18-35 f/1.8 ....
Do Canona już jest...
drugie szkło za złotówkę?:mrgreen:
a serio też bym obstawiał lustrzankę (pewnie FF), ale jesli akcja jest tylko lokalna, to małe prawdopodobieństwo...
myślę, że pokażą nowe szkło "zaskoczenie" na wzór 18-35...
jellyeater
28-07-2013, 05:56
Optyczne twierdzą, że to nie będzie szkło. Może jakieś nowe warunki gwarancji?
Optyczne twierdzą, że to nie będzie szkło. Może jakieś nowe warunki gwarancji?
Odpisali ode mnie z tego wątku pewnie :D
Na tym polegają plotki...
michael_key
28-07-2013, 09:36
Jeśli miałoby to być coś przełomowego, zaskakującego jak lustrzanka FF to w sieci huczałoby od spekulacji.
Poddając się tendencji plotkarskiej obstawiam, że będzie to coś związane z zasadami sprzedaży ich produktów :)
albo jakich magiczny sposób na podłączanie tego samego obiektywu zarówno do Canona, jak i Nikona :) Obalenie systemu, można zmieniać firmę produkującą body. Tylko jak mogliby to rozwiązać? Jakąś przejściówką z gwintu Sigmy na Canona z oprogramowaniem pozwalającym na komunikowanie się z systemem autofocusa?
Obstawiam obniżkę cen na produkty Sigma
chrislab
28-07-2013, 17:37
Obstawiam, że Canon lub Nikon przejmie Sigmę i od teraz Sigmy będą wypuszczane z nowym logiem ;) - to taki żart oczywiście ;)
rostek andrzej
28-07-2013, 18:43
Obstawiam obniżkę cen na produkty Sigma
Ta wizja podoba mi się najbardziej ;) Lustrzanka FF Sigmy to raczej rewolucji nie zrobi. Trudno mi sobie wyobrazić żeby nagle ludzie porzucili Canony i Nikony na rzecz Sigmy.
"Rozkminili" w końcu protokół AF w canonie i sigmy będą pracować z korpusami canona ... do następnego korpusu.
Zbyszko666
29-07-2013, 14:37
Wydaje mi się ,że będzie to oficjalne zaprezentowanie że rusza sprzedaż 18-35 1.8 + jakiś bonus / promocja etc
rostek andrzej
29-07-2013, 15:59
i jak to często bywa okaże się, że z wielkiej chmury mały deszcz
Kolekcjoner
29-07-2013, 23:12
Sądzę że ta kura orła nie urodzi :D.
tdominiak
29-07-2013, 23:52
Już za granicą nawet spekulują ;) Sigma Teaser Website Gets the Internet Buzzing with Speculation (http://petapixel.com/2013/07/29/sigma-teaser-website-gets-the-internet-buzzing-with-speculation/)
Fotopstryczek
30-07-2013, 04:02
Już za granicą nawet spekulują ;) Sigma Teaser Website Gets the Internet Buzzing with Speculation (http://petapixel.com/2013/07/29/sigma-teaser-website-gets-the-internet-buzzing-with-speculation/)
Tutaj też - Sigma 24-70 f/2 OS HSM Coming? [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/07/sigma-24-70-f2-os-hsm-coming-cr1/)
Taaak i Sigma wybrała akurat Polskę żeby to obwieścić całemu światu... I tylko w języku polskim. Nie sądzę żeby było to coś nowego o czym nie wiemy.
jacek_73
30-07-2013, 09:01
Taaak i Sigma wybrała akurat Polskę żeby to obwieścić całemu światu... I tylko w języku polskim.
Zobaczyli jak dobrze się pisze o ich produktach na C-B.info i stwierdzili, że Polacy będą narodem wybranym.
Zobaczyli jak dobrze się pisze o ich produktach na C-B.info i stwierdzili, że Polacy będą narodem wybranym.
:lol:
naród wybrany = męczeństwo :mrgreen:
Może czytali Mickiewicza i spodobał im się pomysł Polski - Chrystusa narodów? :)
ja mysle, ze Sigma chce skierowac oczy calego swiata na Polandie, aby promowac dokumentacje fotograficzna naszej egzotycznej kultury i folkloru:
********y taniec - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=8vat9Z0g16Y&fb_source=message#at=36)
:lol:
pancernik12
31-07-2013, 19:03
Nikoniarze plotkują o odpłatnej wymianie mocowania w obiektywach Sigmy tak, żeby nie trzeba było sprzedawać szkieł przy zmianie systemu.
No to mieli rację :)
Chociaż przy cenie 600 zł (plus wysyłka do Japonii, max 400 zł) dla standardowych obiektywów nie wiem czy nie wolałbym sprzedać tego obiektywu który mam i kupić takiego samego z innym mocowaniem.
Też mi rewolucja w zenitarze miałem taki "system" ;)
jellyeater
01-08-2013, 09:13
Przy 600 PLN to bardziej opłaca się sprzedać i kupić drugi... :) Zresztą na razie są chyba dwa obiektywy A. Ale generalnie ciekawy pomysł.
chyba faktycznie średnio opłacalne
No to mieli rację :)
Chociaż przy cenie 600 zł (plus wysyłka do Japonii, max 400 zł) dla standardowych obiektywów nie wiem czy nie wolałbym sprzedać tego obiektywu który mam i kupić takiego samego z innym mocowaniem.
Też mi rewolucja w zenitarze miałem taki "system" ;)
Tamron też miał system Adaptall :)
eh, a taka szumna zapowiedź była. a już liczyłem na body FF z wymiennym bagnetem .
czyli wymyślili żeby dopłacić 1000 zł za fakt dalszego posiadania w kolejnym systemie fatalnego szkła :-)
zrobili konkurencje dla allegro
tylko po co wydać 2k za zmianę systemy zooma jak można po kosztach taki obiektyw wymienić na allegro???
chyba ze zrobią program lojalnościowy,punkty,prezenty,kawka w serwisie...
szambonur
01-08-2013, 12:46
W pewnych warunkach ma to sens, np. dla drogich tele za kilkadziesiąt tysięcy, gdzie odsprzedaż takich cacuszek jest mało realna.
masz racje pod warunkiem, ze te cacuszka za 00000$ załapią się do tego programu
z drugiej strony jak ktoś ma takie szkła to będzie zmieniał system?? prościej chyba dokupić wybrane elementy konkurencji
Muszą je najpierw wypuścić, bo na razie to są 2 szkła :)
3...
a za rok Sigma przedstawia...
rewolucyjny krok w świecie optyki
obiektywy które w komplecie będą posiadały wymienne mocowania do najbardziej popularnych systemów
żarcik czy jasnowidzenie???
3...
obiektywy które w komplecie będą posiadały wymienne mocowania do najbardziej popularnych systemów
żarcik czy jasnowidzenie???
;)
swoją drogą to skoro UE potrafi standaryzować ogórki i banany to może i mogłaby wziąć się za bagnet ;)
3...
Gdyby to się sprawdziło, to Sigma mocno by wyszła do przodu.
Mi tam wystarczyłoby mocowanie C/N.
;)
no i powinni jeszcze wypuścić specjalna kartę na śledziu do kompa z wyj.usb do kalibrowania online
podłączasz body z lensem i japonce ci ustawiają wszystko zdalnie
u mnie w firmie stoi maszyna, dużo bardziej skomplikowana, która on line jest monitorowana przez japończyków. Jeśli któryś czujnik pokazuje błędy operator zakłada kask z 3 kamerami i oni on-line kalibrują całą maszynę. Zajmuje im to 10-15 minut.
;)
Piotr_0602
06-08-2013, 08:50
Przy 600 PLN to bardziej opłaca się sprzedać i kupić drugi... :) Zresztą na razie są chyba dwa obiektywy A. Ale generalnie ciekawy pomysł.
Średnio opłacalne? Zależy które modele bierzemy pod uwagę. Dla tanich na pewno, ale dla drogich obiektywów wygląda to już inaczej.
Sigma ma trochę dobrych, długich luf, za duże pieniądze, choćby:
- 200-500 f/2.8
- 300-800 f/5.6
- 120-300 f/2.8
- 300 f/2.8
- 500mm f/4.5
- 180mm f/2.8 macro
- 800mm f/5.6
- 70-200mm f/2.8 HSM
- 50-500mm f/4.5-6.3 HSM
Sprzedaż używanego na Allegro wzrasta wielokrotnie wraz ze wzrostem ceny.
Przy bardzo drogich rynek jest tak mały, że sprzedaży nie gwarantuje wystawienie nawet za 50% ceny sztuki w idealnym stanie. W efekcie użytkownik takiego ekskluzywnego obiektywu jest przywiązany nim do danego systemu. Jak kupił pod bagnet Canona, to praktycznie finansowo kompletnie nieuzasadniona jest zmiana systemu na Nikona czy Sony, choćby nawet konkurencja miała dużo lepsze body.
I teraz - jeśli nowe modele Sigmy będą miały opcję wymiany za kilkaset (czy nawet za tysiąc czy dwa) bagnetu na inny, to ktoś kto kupi np. 300-800 f/5.6 może go używać przez dekady, przy wymianie body nie sugerując się bagnetem tylko wybierając dowolnego producenta zależnie od tego, jakie body w danym momencie jest lepsze - Canon, Nikon, Sony, Pentax...
oczywiście przy obiektywach typu 50/1.4 to nie jest opłacalne, ale taki obiektyw względnie łatwo sprzedać na rynku wtórnym. A już z 70-200mm f/2.8 HSM czy 50-500mm f/4.5-6.3 HSM może być problem, i opcja wymiany bagnetu byłaby nawet przy znalezieniu kupca na używany bardziej opłacalna. Gdy w grę wchodzi 300mm f/2.8 ze sprzedażą używanego robi się już problem - nie sprzedamy tego w tydzień czy miesiąc, jeśli nie obniżymy ceny drastycznie. 20% czy 30% obniżki od ceny nowego nikogo nie zachęci gdy do wyboru ma nówki na gwarancji z pocałowaniem ręki, a wymiana bagnetu to góra kilkanaście % ceny nowego. Przy 500mm f/4.5 robi się jeszcze gorzej - można rok szukać kupca gdy wystawimy go nawet za pół ceny. A wymiana bagnetu to już tylko kilka % wartości nowego. A przy 200-500 f/2.8...
Bardzo dobry pomysł, ale zdaje się że dotyczy na razie tylko niektórych modeli. Sigma musi zmodernizować pod tego program większość swojej oferty długich luf.
Mając taki bardzo drogi obiektyw (ptasiarze na przykład) z opcją wymiany bagnetu, faktycznie jesteśmy finansowo bardziej uwiązani do systemu obiektywów Sigmy niż do systemu konkretnego bagnetu.
Teoretycznie masz rację. Tylko że w tej chwili oferta dla lustrzanek obejmuje pięć obiektywów, w tym tylko jeden wymieniony przez Ciebie, 120-300 f/2,8 Product | SIGMA GLOBAL VISION (http://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/index.html#product01) . Po drugie raczej mało kto używa wyłącznie obiektywów Sigma, więc o ile w Sigmach bagnety może wymienić zmieniając system to i tak zostanie problem z innymi szkłami. Są szanse że Tamron i Tokina też mogą pójść w ślady Sigmy i wprowadzić podobną usługę. Ale nie liczyłbym na to w przypadku Canona czy Nikona :) Myślę też że raczej nikt nie będzie kupował obiektywów planując w przyszłości wymianę bagnetu i wybierając tylko te w których ma taka możliwość.
cohontes
06-08-2013, 22:43
No Canon czy Nikon na pewno nie zrobili by czegos takiego bo po co, na pewno w 90% przypadkow byloby to strzalem w stope.
Sent from my iPad using Tapatalk
Kolekcjoner
07-08-2013, 00:27
Czy ja wiem. Właśnie w przypadku tych firm miałoby to większy sens niż w przypadku firmy zewnętrznej. Można różnie patrzeć na tę kwestię.
Piotr_0602
07-08-2013, 09:26
Teoretycznie masz rację. Tylko że w tej chwili oferta dla lustrzanek obejmuje pięć obiektywów, w tym tylko jeden wymieniony przez Ciebie, 120-300 f/2,8 Product | SIGMA GLOBAL VISION (http://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/index.html#product01) . Po drugie raczej mało kto używa wyłącznie obiektywów Sigma, więc o ile w Sigmach bagnety może wymienić zmieniając system to i tak zostanie problem z innymi szkłami. Są szanse że Tamron i Tokina też mogą pójść w ślady Sigmy i wprowadzić podobną usługę. Ale nie liczyłbym na to w przypadku Canona czy Nikona :) Myślę też że raczej nikt nie będzie kupował obiektywów planując w przyszłości wymianę bagnetu i wybierając tylko te w których ma taka możliwość.
Na razie tylko 120-300 f/2.8 z wymienionych przez mnie ma taką opcję, ale to początek.
Co do posiadanej szklarni - jak ktoś jest ptasiarzem, to wielka jak bazooka lufa stanowi często więcej niż połowę wartości jego systemu, albo i 80%. Skoro ktoś kupuje body Canona i 500/4 czy 600/4, to jest do Canona uwiązny na zawsze. Przejście na Nikona sprzedaż takiego 600/4 a potem zakup jakiegoś odpowiednika Nikona to koszmarna strata. Przy tym hobby to koszt obiektywu jest kluczowy a nie koszt body.
Jeśli będzie np. Sigma 500/4.5 czy 800/5.6 z taką opcją, albo 200-500/2.8 czy 300-800/5.6 to może sensownej ją zakupić i używać do dowolnego systemu? Mamy body Canona - używamy z Canonem. Chcemy przejść na Nikona - to koszt poniżej 10% wartości obiektywu. Sony ma najlepsze matryce i świetne body, a nic podobnego w swojej szklarni? Nie ma problemu, przechodzimy na Sony z tą samą armatą Sigmy. Pentax wypuściłe rewelacyjnego, taniego pełnoklatkowca - Sigma przerobi bagnet.
Taki 50/1.4, nawet 24-70/2.8 możemy odprzedać w sensownym czasie i nie stracić przesadnie dużo. W przypadku 24-70/2.8 może nawet wymiana bagnetu będzie ekonomicznie uzasadniona. Ale mając coś z wymienionych długich luf - bez wymiany bagnetu straty ekonomiczne ze zmiany systemu są olbrzymie.
Jak to się mówi, pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie :) Jest to sprawa przyszłości i to raczej nie takiej najbliższej. Raz że na razie za mało obiektywów jest objętych tą ofertą, dwa obecni ptasiarze raczej już mają jakąś długą lufę i z powodów które opisałeś nie będą jej sprzedawać i zmieniać na Sigmę jak już się jakaś pojawi. Ktoś kto będzie budował zestaw od podstaw faktycznie może się skusić na taką propozycję i w miarę bezbolesną zmianę systemu. Ale moim zdaniem to będą pojedyncze przypadki. Pentax wypuścił rewelacyjnego, taniego pełnoklatkowca? To nie znaczy że od razu sprzedaję wszystko co mam canonowskiego, kupuję tą puszkę i przerabiam bagnet w Sigmie. Raczej poczekam czym odpowie Canon :)
Piotr_0602
07-08-2013, 15:10
Pentax wypuścił rewelacyjnego, taniego pełnoklatkowca? To nie znaczy że od razu sprzedaję wszystko co mam canonowskiego, kupuję tą puszkę i przerabiam bagnet w Sigmie. Raczej poczekam czym odpowie Canon :)
Sprzęt się naturalnie starzeje.
Mam jakieś body, wyszły 2 następne generacje, technologia poszła do przodu - stwierdzam że przydałoby się wymienić na nowsze.
Dziś Canon z technologią matryc depcze w miejscu, jeśli porównamy do tego co oferują matryce produkowane przez Sony czy Fuji. Matryce Sony używają dziś Nikon, Pentax, Olympus no i samo Sony - w testach DxOMark wszystkie nowe matryce wypadają lepiej od canonowskich. Być może Canon na to odpowie, ale od kilku lat jakoś nie potrafi. A i Fuji technologią matryc jest równie dobre (jak nie lepsze) od Sony.
W takiej sytuacji - używając lufy Sigmy, mogę rozważać każde body DSLR - Canona, Nikona, Sony, Pentaxa - bez wielkiego bólu.
Podobnie gdy na przykład body się zepsuje po gwarancji i naprawa jest nieopłacalna.
Gdy body ktoś ukradnie (300-800/5.6 ze względu na gabaryty nie zabrał).
Albo gdy konkurencja robi tak rewelacyjne body że bardzo, bardzo chcę je mieć.
Mając Sigmy z wymiennym bagnetem po prostu pozbywam się kotwicy pt. "system".
Przy każdym zakupie body mogę wybierać dowolnie, nie kalkulując wielkich strat finansowych.
Z uwagi na ceny przezbrojenia dotyczy to głównie długolufowych fotografów.
Przy tańszych obiektywach nie jest też tak źle, bo ceny przezbrojenia spadają przy tańszych seriach obiektywów. Czasem ekonomicznie mogą być na krzyść, a czasem mogą się zrównać z opcją sprzedaży używanych i zakupu używanych pod nowy bagnet. A mimo to pozostaje mniej zachodu. A jak wysyłamy jeden obiektyw do przezbrojenia, to w tej samej paczce mogą pójść i trzy.
Jeszcze Metz powinien zaproponować coś podobnego dla lamp. Wymienne stopki i zmiana firmare. Tu powinno być znacznie taniej.
Skoro Sigma sukcesywnie będzie odwieżała swoje obiektywy do opcji wymiennej, to można też sobie sukcesywnie wymianiać systemową szkalrnię. Choćby 35/1.4 od Sigmy wydaje się ciekawsze optycznie (nie wiem tylko czy obejmuje go seria Art). Jeśli ktoś jednak decyduje się na ptasiarstwo i odkłada na Canona 500/4, to może zastanowi się nad Sigmą gdy wypuści ona odnowioną wersję 500/4.5 czy inną długą lufę? Zamaist 100-400L możę 120-300/2.8? Drożej, ale bardziej perspektywicznie, a i telekonwenter można przypiąć do f/2.8.
jacek_73
07-08-2013, 16:23
...Matryce Sony używają dziś Nikon, Pentax, Olympus no i samo Sony - w testach DxOMark wszystkie nowe matryce wypadają lepiej od canonowskich...
Nie wiem na czym polega sekret matryc sony w testach DxO. Może na tym samym co sekret vizira?
Sekret VIZIRA - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=glyw9EFCVEM)
Jeszcze Metz powinien zaproponować coś podobnego dla lamp. Wymienne stopki i zmiana firmare. Tu powinno być znacznie taniej.
Już było i zrezygnował z tego. System kostek SCA, choćby w modelach Metz 40 MZ-x czy 54 MZ-x
Piotr_0602
08-08-2013, 10:19
Już było i zrezygnował z tego. System kostek SCA, choćby w modelach Metz 40 MZ-x czy 54 MZ-x
Sęk w tym by nie było żadnych ograniczeń w stosunku do lamp dedykwoanych do danego systemu.
Kostki tego nie zapewniały. Gdyby jednak do tego wrócono i zapewniano także wymianę firmware pod dany system (Metz ma w lampach stosowny port USB). Może Sigma Metza zainspiruje?
Ja jestem ogólnie za uniwersalnym, otwartym systemem, gdzie użytkownik zmienia sobie producenta wg wyboru, bez wielkich kosztów finansowych. Teraz, gdy każdy stosuje własny bagnet, wejście w jeden system przewiduje kary finansowe przy próbie wyjścia z niego (straty przy wymianie optyki i lamp). To gorzej niż umowy na czas określony z operatorem komórkowym.
Stąd pomysł Sigmy mi się podoba - krok w dobrym kierunku. Dla małego procenta amatorów (ptasiarze) może być rzeczywistym uwolnieniem się od kajdanów jednego słusznego systemu mocowania.
Podoba mi się też idea otwartych systemów. Na chwilę obecną micro43 jest najbardziej otwartym systemem, gdzie można już realnie wybierać pomiędzy producentami body, filozofiami producenta i technologiami matryc. W tej chwili realnie mamy do wyboru body:
- Pansonica (z matrycami "made in Panasonic")
- Olympusa (z matrycami "made in Sony")
- Blackmagic - body do filmowania, z jeszcze inną technologią matryc, producentem matryc jest firma CMOSIS (podobno jest dwóch różnych dostawców, inny do modelu Cinema Camera, inny do Pocket Cinema Camera)
Do tego jeszcze w 2014 mamy szansę (wg zapowiedzi, prezentowanych prototypów) na kolejnego producenta body, ze znaczkiem "Kodak".
W świecie bezlusterkowców jest szansa na naprawdę otwarty system.
Tak myślałem,że zaraz coś będzie o m43. Jeszcze tylko brakuje obligatoryjnej listy obiektywów :)
Piotr_0602
08-08-2013, 14:01
Tak myślałem,że zaraz coś będzie o m43. Jeszcze tylko brakuje obligatoryjnej listy obiektywów :)
Jak Sony zrobi otwarty system FF-bezlusterkowców, to podpisuję się pod nim oboma rękami. Wszyscy inni (prócz micro43) gorliwie trzymają się swoich bagnetów, a jak mają szansę na stworzenie czegoś wspólnie, to i tak każdy struga swój zamknięty system. Ostatnio powstało trochę nowych systemów - po micro43 - NEX, Fuji, Samsung, Canon M - mimo tego samego cropa nie dogadali się i każdy ma swój, odmienny bagnet. Nikon też stworzył swój pod cropa x2,7. Sigma jeśli przerobi swoje DP na bezlusterkowce to pewnie też wystruga swój.
Teraz ma szansę powstać nowy bagnet - bo plotki o bezlusterkowcu FF od Sony się powtarzają, ale pewnie też będzie to zamknięty system z aparatami droższymi od Sony RX1R.
Szkoda...
Jak UE zmusiłą producentów komórek do ujednolicenia standardu ładowarek, to użytkownicy tylko na tym zyskali. A latami każdy klecił swoje, odmienne wtyczki, a dziś mogę tą samą ładowarką podładować Samsunga na Androidzie, Nokię na Windows Phone, Motorollę czy innego HTC.
Chciałbym kiedyś ten sam obiektyw móc przypiąć do body dowolnego producenta którego sobie wybiorę, a za 3 lata znów do innego.
Sigma zrobiła krok w tą stronę, choć lepsze byłoby porozumienie producentów co do jednolitego standardu. Użytkownicy tylko by na tym skorzystali i ceny by spadły.
9 New Sigma Lenses Rumored for 2014 (http://www.slrlounge.com/9-new-sigma-lenses-rumored-for-2014)
Ulala! Sigma 24 f/1.4 , 135mm f/1.8 ze stabilizacją i ten zoom 24-70 f/2(!) również ze stabilizacją ... ojj będzie się działo. Jak będą tak udane jak 35 1.4 to będzie duży krok do przodu.
michalab
11-09-2013, 11:21
Mam nadzieję, że się mylę, ale to jest wishlista. A z tele to osobiście wolałbym 400f5.6OS lub 500f5.6OS te zaproponowane za duże jak dla mnie
jellyeater
11-09-2013, 12:07
Sigma 135mm f/1.8 DG OS
Sigma 50mm f/1.4
Ja chcę. :) Lepsza 50...
Sigma 500mm f/4 OS
Sigma 600mm f/4 OS
Ciekawe jakie będą ceny. Ale 5.6 znalazły by pewnie sporo chętnych wśród zaawansowanych amatorów. 4 mogą być za drogie i za duże. Ale zobaczymy. Nawet jeżeli wyjdzie połowa tych szkieł to i tak będzie to więcej fajnych szkiełek niż Canon i Nikon wypuścili razem w ciągu ostatnich kilku lat. :)
wiktor2323
11-09-2013, 12:08
Miałem robić zakupy u Canona w niedługim czasie ale lekko się wstrzymam! Ciekawe czy nadal będą utrzymywać cenę na poziomie sigmy 35mm czy wystrzelą w gorę :)