Zobacz pełną wersję : Pytanie o bulb
Witam mam pytanie jak długo można naświetlać zdjęcie aby matryca nie poszła , mój aparat to C 50D ???
komisarz ryba
24-07-2013, 20:22
tyle na ile bateria starczy.
tyle na ile bateria starczy.
dobre, jak ustawisz odszumianie na długich czasach to "ile starczy baterii"/2
nie wiem jak długich czasów potrzebujesz i do czego, jeśli gwiazdy ("w ruchu") to warto przemyśleć wykonanie kilkudziesięciu (kilkuset) zdjęć i złożenie.
jaś - wystarczy wyłączyć ten shit, przełączyć sie na RAW i lecimy;)
jaś - wystarczy wyłączyć ten shit, przełączyć sie na RAW i lecimy;)
ale przed lotem warto przeczytać instrukcję ;), robię tylko rawy (nigdy nie zrobiłem jotpega)
ja też robie w rawach a najdłużej robiłem zdjęcie 20min a zastanawiam się czy nie ma czegoś takiego że matryca poleci przy jakimś dłuższym czasie np kilku godzin .
nie wiem, robiłem 45 minut najdłużej, widziałem kiedyś posty na forum o tym że długotrwałe używanie lustrzanki do filmowania nie wpływa najlepiej na matrycę, jeśli możesz składać pojedyncze zdjęcia to najczęściej osiągniesz lepszą jakość składając, jeśli nie możesz składać to pozostaje ci spróbować, pewnie z zasilaniem w gripie kilka godzin wytrzyma, trochę nowsze (od 50D) aparaty informują o przegrzaniu matrycy podczas filmowania, ale nigdy nie czytałem żeby informowały podczas zwykłego zdjęcia, co chcesz założyć na obiektyw? - dwa bigstoppery :) bo jeden nawet w nocy na kilka godzin może nie starczyć.
Długotrwałe naświetlanie w tym filmowanie szkodzi przetwornikowi.
postanowiłem spróbować złożyć z kilkudziesięciu zdjęć ruch gwiazd i teraz dostrzegam kilka czerwonych "gorących pikseli) czym może być to spowodowane ??? czasy naświetlania ok 3 min miałem
czym może być to spowodowane ??? trudno wygooglać? Budowa aparatu cyfrowego, cześć II - MATRYCA. 9. Niepożądane cechy cyfrowych detektorów. benchmark.pl (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Budowa_aparatu_cyfrowego,_czesc_II__-_MATRYCA-2631/strona/8062.html)
postanowiłem spróbować złożyć z kilkudziesięciu zdjęć ruch gwiazd i teraz dostrzegam kilka czerwonych "gorących pikseli) czym może być to spowodowane ??? czasy naświetlania ok 3 min miałem
Takie "hoty" wychodzą już przy 3 minutowych naświetleniach (chociaż w nocy powinno być lepiej bo jest zimniej), odszumianie na długich czasach je usunie (na rawach) spróbuj kiedyś, ale odszumianie na długich czasach nie nadaje się do składania gwiazd, spróbuj zejść z czasem najniżej jak się da np. do 30s, zrób ciemną klatkę na takim samym czasie jak pozostałe (pod koniec focenia bo wtedy matryca jest najbardziej rozgrzana) dobry program do składania powinien użyć ciemnej klatki do odszumiania, pierwszy plan możesz zrobić na osobnej klatce, i to by było na tyle dobrych rad - cropy canona szumią jak diabli.
dziękuję za pomoc :) przydało się :D