Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 VC USD doostrzanie ręczne przy działającym AF

fancik
23-07-2013, 13:03
witam
Mam pytanie do posiadaczy tego obiektywu.
Czy czytaliście instrukcję obsługi .
Znalazłem pewną sprzeczność dotyczącą doostrzania w trybie AF.
Z jednej strony napisane jest że wolno doostrzać w trybie AF a zaraz w ramce jest ostrzeżenie że manipulowanie pierścieniem ostrości w trybie AF może spowodować powazne uszkodzenie mechanizmu obiektywu.
Tyle że znowu się dopatrzyłem że pisząc pierścień ostrości podano numer 9 a to jest w nomenklaturze pierścień zoom.
MYślę że to wszystko jest tylko przejęzyczyniem tłumacza i doostrzać pewnie wolno a nie wolno zoomować.
Napisałem do Foto-Techniki ,ale mineło dwa tygodnie i cisza olewają mnie.
Jeśli wiecie coś na ten temat to proszę o wypowiedź, aby upewnić mnie i innych użytkowników tego obiektywu jak z nim postepować aby nie mieć problemów
pozdrawiam Wojtek

darkon
23-07-2013, 13:10
Napisałem do Foto-Techniki ,ale mineło dwa tygodnie i cisza olewają mnie.
Zadzwoń a uzyskasz odpowiedź od reki, przy okazji będziesz mógł się dowiedzieć dlaczego nikt ci nie odpisał.

fancik
23-07-2013, 13:13
Zadzwoń a uzyskasz odpowiedź od reki, przy okazji będziesz mógł się dowiedzieć dlaczego nikt ci nie odpisał.

OK
A już myślałem że po to wymyślono kontakt e-mail aby nie dzwonić..... :)

Cichy
23-07-2013, 13:38
Tam są urlopy teraz.. A wracając do obiektywu - w instrukcji jest błąd. Obiektyw ma funkcję FTM, czyli można kręcić pierścieniem po ustawieniu ostrości.

fancik
23-07-2013, 13:52
Tam są urlopy teraz.. A wracając do obiektywu - w instrukcji jest błąd. Obiektyw ma funkcję FTM, czyli można kręcić pierścieniem po ustawieniu ostrości.

Wielkie dzieki .
Tak myślałem , ale od czego jest grono pomocnych forumowiczów.
Czyli nie wolno manipulować pierścieniem zoomu w trybie AF , czy to też do wyjaśnienia ?

jacek_73
23-07-2013, 14:04
Wielkie dzieki .
Tak myślałem , ale od czego jest grono pomocnych forumowiczów.
Czyli nie wolno manipulować pierścieniem zoomu w trybie AF , czy to też do wyjaśnienia ?

Spokojnie możesz kręcić pierścieniem zoom, tylko po co? Najpierw się kadruje, a później ustawia ostrość. Byli już co prawda tacy co robili na odwrót, w następstwie czego urodziły się wątki o wadliwym AF w obiektywach (do poszukania m.in. na C-B.info)

:)

fancik
23-07-2013, 14:16
Witam
Myślę że temat wyczerpany , ale jak ktoś ma jeszcze coś nowego do dodania to nie widzę przeszód.
Gwoli ścisłości zawsze najpierw kadruję a później ustawiam ostrość , ale skoro jest tekst w instrukcji i budzi wątpliwości to myślę , że zawsze należy wyjaśnić , aby nie było problemów .
ps. możemy ewentualnie wykorzystując ten wątek porozmawiać na temat spostrzeżeń dotyczących Tamrona 70-300 VC USD
pozdrawiam Wojtek

darkon
23-07-2013, 16:59
ps. możemy ewentualnie wykorzystując ten wątek porozmawiać na temat spostrzeżeń dotyczących Tamrona 70-300 VC USD
pozdrawiam Wojtek

http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/test-tamron-70-300-usd-vc-f-4-5-6-a-68731/