Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C EF 300mm f/4 L IS USM - testowanie używanego i pierwsze pytania

grubar
23-07-2013, 09:49
Witam,

Mam możliwość przetestowania 300 kuzyna (z możliwością odkupienia) i mam dwa pytanka:
1. Na moim body (60d) autofocus wydaje się niecelny. Zrobiłem „test gazety” (gazeta pod kątem, ze 2m ode mnie, celuję w jedną linijkę i jest różnie: jedna seria dobrze, jedna seria FF, inna BF (ze 3-4 linijki poza). Czy można to jakoś samemu wyregulować, albo odesłać razem z body do kalibracji? A może nie da się, albo źle coś robię. Gazet i tak nie będę fotografował, tylko zwierzaki. Jak najlepiej sprawdzić celność z 20-50m?
2. Autofokus „stuka” (na początku, lub końcu ustawiania ostrości). Czy to normalne?

mk
23-07-2013, 11:39
Witam,

Mam możliwość przetestowania 300 kuzyna (z możliwością odkupienia) i mam dwa pytanka:
1. Na moim body (60d) autofocus wydaje się niecelny. Zrobiłem „test gazety” (gazeta pod kątem, ze 2m ode mnie, celuję w jedną linijkę i jest różnie: jedna seria dobrze, jedna seria FF, inna BF (ze 3-4 linijki poza). Czy można to jakoś samemu wyregulować, albo odesłać razem z body do kalibracji? A może nie da się, albo źle coś robię. Gazet i tak nie będę fotografował, tylko zwierzaki. Jak najlepiej sprawdzić celność z 20-50m?
2. Autofokus „stuka” (na początku, lub końcu ustawiania ostrości). Czy to normalne?

Najlepiej wyjść i wtedy próbować, z małych odległości jedynie statyw wchodzi w grę bo może to być TWOJA wina ; ) Co do stukania to normalne, po prostu jest za blisko i dlatego próbuje złapać ostrość a nie może, ja tak mam w 85 i 50 ; )

mariusz2704
23-07-2013, 12:32
Witam,

No na takiej ogniskowej to z bliska z ręki poruszasz pewnie. Statyw tak jak kolega pisze. Co do stukania to jest normalne tylko nie pamiętam czy to stuka od af czy to stabilizacja na początku i na końcu. Ogólnie super szkło tylko na pełnej klatce pamiętam, że było o niebo lepiej w moim przypadku.

becekpl
23-07-2013, 12:32
tak się głupio spytam.....
nie możesz obejrzeć zdjęć kuzyna?
a gazety to czytaj a nie fotografuj

grubar
23-07-2013, 14:04
tak się głupio spytam.....
nie możesz obejrzeć zdjęć kuzyna?
a gazety to czytaj a nie fotografuj

Zdjęć obejrzeć nie ma po co, bo kuzyn jeszcze nie bardzo umie robić zdjęcia, więc wszystkie rozmyte. Możesz sobie wyobrazić: pierwszy aparat w życiu to 7d i dwie Elki (100 i 300)?!? 100 mu pasuje, 300 nie i chętnie sprzeda za rozsądną cenę. Statywu nie ma, więc wszystko "z łapki" rozmyte. Dwa lata ma obiektyw i niewiele zdjęć do pokazania. A co do robienia zdjęć gazety - to może rozwiniesz, co złego w tym teście? To chyba najprostszy sposób testowania AF jaki znam. Pytałem o sprawdzanie autofokusa, kalibrację obiektywu oraz stukanie, więc bardzo proszę o opinie w tym temacie.

sebfoto
23-07-2013, 17:54
Zdjęć obejrzeć nie ma po co, bo kuzyn jeszcze nie bardzo umie robić zdjęcia, więc wszystkie rozmyte. Możesz sobie wyobrazić: pierwszy aparat w życiu to 7d i dwie Elki (100 i 300)?!? 100 mu pasuje, 300 nie i chętnie sprzeda za rozsądną cenę. Statywu nie ma, więc wszystko "z łapki" rozmyte. Dwa lata ma obiektyw i niewiele zdjęć do pokazania. A co do robienia zdjęć gazety - to może rozwiniesz, co złego w tym teście? To chyba najprostszy sposób testowania AF jaki znam. Pytałem o sprawdzanie autofokusa, kalibrację obiektywu oraz stukanie, więc bardzo proszę o opinie w tym temacie.

Z tą gazetą to był raczej źart. Jeśli nie masz statywu, to chociaź postaw na czymś stabilnym body i nim nie ruszaj, a migawkę wyzwalaj albo kablem albo timerem. Nie wiem jakie body podpinasz, ale jeśli nie masz mikro regulacji, to zawsze moźesz prosić serwis o regulacje. Jeśli znasz pochodzenie i sa to rozsądne pieniadze, to wątpie by coś było nie w porządku ze szkłem. Zmienisz metodologię, to i rezultaty będą inne.

becekpl
23-07-2013, 18:13
To chyba najprostszy sposób testowania AF jaki znam. .żeby coś testować to trzeba wiedzieć co z czym-zrobiłeś ten test i dalej nie masz pojęcia o szkle

wszystkie zdjęcia robione w ciągu 2 lat rozmyte w obiektywie z is??? jakieś bajki opowiadasz

grubar
23-07-2013, 19:48
żeby coś testować to trzeba wiedzieć co z czym-zrobiłeś ten test i dalej nie masz pojęcia o szkle

wszystkie zdjęcia robione w ciągu 2 lat rozmyte w obiektywie z is??? jakieś bajki opowiadasz

becekpl, nie twierdzę, że się znam lepiej od Ciebie, tylko proszę o pomoc - zadaję pytanie : "Na moim body (60d) autofocus wydaje się niecelny. Zrobiłem „test gazety”..." i dalej pytam (chyba, grzecznie) " to może rozwiniesz, co złego w tym teście?". Nie chciałem Cię urazić, jeśli to zrobiłem to przepraszam. Kuzyn (facet 42 lata), mówi, że nie ma "niewiele zdjęć do pokazania". Nie wiem, może kłamie (poważnie wątpię), może się wstydzi, jego sprawa. Był tak miły, że dał mi obiektyw na kilka dni, poprosił o jego sprawdzenie i powiedział, żebym się zastanowił and odkupieniem. Tyle. To jest jego (naprawdę, zmam go od dziecka, sam mam 40 lat, wychowaliśmy się po sąsiedzku, teraz mieszka w innym mieście) pierwsza lustrzanka. Trochę zdziwko, ze od razu taki wypas, ja mu radziłem inny zestaw na start, ale jego kasa, jego wybór. Ale zostawmy już temat kuzyna, pytam o sprawdzanie używanej 300. Piszesz, "zrobiłeś ten test i dalej nie masz pojęcia o szkle" i masz rację, dlatego pytam co sprawdzić. Jak masz/miałeś trzysetkę, to opisz swoje wrażenia, a jak nie, to napisz, proszę, jak testujesz sprawność autofocusa, albo "ostrość". Za wszelkie rady podziękuję. Obiektyw sam w sobie wydaje mi się "ostry", bo już go kiedyś pożyczałem na parę godzin, ale nigdy nie robiłem, żadnych testów. Po protu zdjęcia.
@sebfoto : statyw to ja mam, nawet trzy (wliczając te rozwalone ;0 ), to kuzyn nie ma żadnego. Dla mnie obiektyw jest super, tylko ten dzisiejszy nieszczęsny test gazety mnie zmylił...
A tak na marginesie, to nigdy nie byłem fanem specjalnego testowania, po prostu robiłem zdjęcia i po ich jakości oceniałem obiektyw. Jedne są lepsze, a inne gorsze, ale 300 4, to podobno jeden z najlepszych obiektywów Canona. Liczyłem, że ktoś, kto ma z tym obiektywem do czynienia napisze coś w stylu "ma być ostry od pełnej dziury, i celować w punkt inaczej nie bierz", albo "jeśli jest ostry, ale stały FF albo BF to wyślij do kalibracji razem z body".

sebfoto
23-07-2013, 20:25
Grubar wydrukuj tablice (http://tinyurl.com/muto8t2) testowe, jeśli obiektyw masz u siebie to postaw na statywie i wykonaj zdjęcia tablicy. Jeśli nie masz go już u siebie to zabierz statyw do kuzyna. Niestety nie mam takiego szkła, ale tak bym je testował. Poszedłbym na najbliższe boisko i zrobiłbym serię zdjęć, aby ocenić czy ogniskowa mi leży i jak się zachowuje szkło z body.
Nie znam 60d, ale celowałbym centralnym.

lucas_g
23-07-2013, 21:12
Zgadzam się z sebfoto. Po pierwsze testuj obiektyw na statywie i w miarę możliwości spróbuj złapać ostrość za pomocą wężyka spustowego. Wyeliminujesz wtedy wszelkie poruszenia i dokładnie sprawdzisz, gdzie łapie AF. Po drugie wykonaj serię zdjęć z włączonym IS i bez. Wtedy porównasz, jak pracuje. Trzecia rzecz, to tak jak w poście wyżej. Zrób serię zdjęć np. na boisku, żeby ocenić jak działa szkło w trybie AL SERVO.

janmar
23-07-2013, 21:30
Jeśli sprawdzasz te szkło,zapoznaj się z jego instrukcją.

Zwróć uwagę na stabilizację np. [ IS]ma dwie opcje pracy stabilizatora [mode 1-2].odpowiednio do innych zastosowań.I sprawdż zgodnie z jego opisem.
Sprawdż na statywie ,bez stabilizacji i z nią.Nie zapomnij stosować wężyka lub pilota.Można użyć samowyzwalacza.Pamiętac o opcji podnoszenia lustra ,bywa przydatna.
Sprawdż koniecznie z ręki : bez IS, z IS 1 ,oraz z IS2 zgodnie z przeznaczeniem.
B.ważne jest właściwe ustawienie przełacznika zakresu odległości [1,5 m -nieskończoność.] lub 3,5 m -niesk.].{Imho ustawiłeś niewłaściwie sądząc z opisu.}
Nie używam słowa test bo nie jesteś w stanie przeprowadzić pełnego testu,ale możesz go znależć w sieci i skorzystać do porównań.
Zacznij od przeczytania instrukcji ,przeczytania testu, obejrzenia sampli przykładowych, a następnie napisz sobie mały program działania i krok po kroku notując wyniki działaj.Fotki zrób na róznych przysłonach ,najlepiej wszystkich.Odległości z jednego i drugiego zakresu AF.
To fantastyczne szkło ale wymaga poprawnej obsługi ,jak każdy długoogniskowy współczesny obiektyw.
No to do roboty...

cobalt
23-07-2013, 22:32
Ten obiektyw powinien ostrzyć od 1,5m. Najlepiej robić test na zewnątrz przy oświetleniu słonecznym pod kątem 45°.
Narysuj sobie na chodniku białą linię równoległą do kostki (struktury chodnika). Odmierz 2m w linii prostej i ustaw statyw na jakimś podwyższeniu tak, żeby aparat stał 2m nad ziemią.
Jakość obrazu w body na Standard (nie Auto czy Normalny). Wyzwalanie migawki z pilota lub wężyka spustowego. Jeżeli stabilizacja jest OK to wystarczy czas 1/100s. Tryb Manual z f/4.
Tamronem 70-300 f/4-5,6 VC USD spokojnie robię z czasem 1/20s dla F=300mm. Mam kilka ostrych zdjęć na 1/15s. Znajomy zszedł do 1/8s z wolnej ręki, ale opierał się o drzewo.

Kolekcjoner
24-07-2013, 00:18
Kolegę becekpl uprasza się o złagodzenie tonu wypowiedzi - szczególnie w tym podforum - inaczej się pożegnamy.

grubar
24-07-2013, 07:29
Dziękuję za wszystkie porady. Jeśli tylko wygospodaruję dziś trochę czasu, to postaram się porobić trochę zdjęć ze statywu z wężykiem.

cobalt
24-07-2013, 08:26
Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa. Spece z Foto-Techniki twierdzą, że przy długich teleobiektywach robiąc zdjęcie z krótkim czasem i włączoną stabilizacją możne wystąpić "efekt odbicia".
Warto więc przetestować obiektyw z włączoną i wyłączoną stabilizacją.

sebfoto
24-07-2013, 22:11
cobalt możesz podać jakieś źródło gdzie mógłbym poczytać o wspomnianym efekcie lub przestawić sprawę jak dla lamera?

cobalt
25-07-2013, 05:12
cobalt możesz podać jakieś źródło gdzie mógłbym poczytać o wspomnianym efekcie lub przestawić sprawę jak dla lamera?
Najszybciej wyjaśni Ci ktoś pod numerem (58) 320-11-72