PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taką kolorystykę zdjęć?

marcinkaczor
20-07-2013, 22:45
Chciałbym się zapytać jakie ustawienia zastosować w LR bądź PS, żeby uzyskać takie kolory?

Z Gdyni : Blog Filipa Springera
Znów na chwilę jestem fotoreporterem : Blog Filipa Springera

Czy jest jakieś konkretne ustawienie, preset, czy coś innego?

Pozdrawiam
m.

hyzop
21-07-2013, 13:26
Może jakiś link by się przydał.

trothlik
21-07-2013, 22:54
W oparciu o informacje zawarte w pytaniu odpowiem:
fotoszop, maski i zabawa suwaczkami...

marcinkaczor
22-07-2013, 14:19
Przepraszam, linki były, ale moderator moterował i coś się popsuło. Podaję raz jeszcze:
Z Gdyni : Blog Filipa Springera (http://filipspringer.com/blog/?p=3538)
Znów na chwilę jestem fotoreporterem : Blog Filipa Springera (http://filipspringer.com/blog/?p=3535)

Jak dla mnie to jest bardziej Lightroom niż Photoshop. Tylko co i jak poprzesuwać, o to jest pytanie? :-)

Norberto
22-07-2013, 15:08
Na to nie ma idealnej odpowiedzi. Z tego co tu widze to napewno zmniejszone nasycenie kolory, przy drugim linku dodatkowo pewnie zabarwienie w światłach/cieniach (cross). Pamiętaj że każde zdjęcie jest inne, ma inne światło i kolory więc nei ma uniwersalnego opisu jak co zrobić ;) Do Lightrooma jest duzo presetów i któryś napewno da podobny efekt bo i tak zawsze trzeba je dopasowywać wg. własnego upodobania żeby było git.

marcinkaczor
22-07-2013, 23:03
OK, będę się bawił z presetami. Dzięki za odpowiedź.

grubar
24-07-2013, 09:28
W Photoshopie (nie wiem od którego) można przenieść kolory z jednego zdjęcia na drugie:
1. Otwierasz w PS 2 zdjęcia (Obrabianie i z Docelowymi kolorami)
2. Edytujesz O: Obraz -> Dopasowania -> Dopasuj Kolor -> Źródło - wybierz zdjęcie D i suwakami dopasuj efekt końcowy.

Dobre efekty osiągniesz tylko wtedy, jeśli zdjęcie O jest +- podobnie skomponowane jak zdjęcie D.
No i nie wiem, jak się mają prawa autorskie do kolorów :)

Hazel
15-09-2013, 04:33
wszyscy ciągle pytają "jak uzuyskać takie kolory" a odpowiedź zawsze taka sama - pojeździj suwakami xd

fro
15-09-2013, 09:22
Hazel nabijasz posty, po jednym zdaniu, zupełnie nic nie wynoszącym w każdym poście?!?!

Tracisz czas ludzi czytających te wypociny :mad:

Wszedłem na forum przez taptaka, a tu w nowych postach od góry do dołu Hazel.