PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki softbox reporterksi+statyw

jaco
20-07-2013, 21:27
Jaki softbox reporterski + statyw polecacie za rozsądne pieniądze? Zestaw będzie używany głównie w warunkach plenerowych (czasami w trudnym terenie), zależy mi na dużej stabilności statywu (nie musi być super lekki)

Fotopstryczek
21-07-2013, 00:06
Mam softbox reporterski 60x60 (jakiś chiński) kosztuje około 200zł, statyw oświetleniowy W806 daje rade, W803 nie bardzo. Trudny teren, no może być problem z rozłożeniem takiego statywu, bo nie da się go wypoziomować, wszystkie nóżki idą równo.

r_m
21-07-2013, 15:47
zależy mi na dużej stabilności statywu (nie musi być super lekki)
Dodatkowy obciążnik zakładany jak najniżej, jak najbliżej kolumny. Albo "skarpeta" wypełniona piaskiem/żwirem (długi wąski worek zawinięty dookoła kolumny), albo obciążniki zakładane na "poprzeczki" pomiędzy kolumną i nogami (do kupienia w sklepach), albo samoróbki - na jakimś forum widziałem statyw przerobiony w taki sposób, że kolumna mogła być zsunięta w dół, do podłoża - i na koniec kolumny założony krążek-obciążnik z hantli.

KuzynPit
18-02-2014, 16:50
Mam pytanie odnośnie rozmiarów...Stoje przed dylematem kupna softboxa reporterskiego, testowałem pożyczonego 50x50 i powiedzmy że jest całkiem spoko, ale zastanawiam się czy zauważalna będzie różnica między 40x40? Chodzi mi głównie o doświetlanie portretów max 3/4 sylwetki w plenerze i pomieszczeniach... czy lepiej dorzucić i kupić 60x60? Lampa to 430ex. czy może lepszy będzie sam softbox tego typu (http://allegro.pl/softbox-parasolka-70x70cm-do-lamp-reporterskich-i3933893062.html)? Ktoś miał doczynienia z tym sprzętem?

KuzynPit
20-02-2014, 13:16
Nikt nie pomoże??

ts-
21-02-2014, 10:22
Mam ten reporterski 60x60 i ten w formie parasolki (mój jest okrągły). W pierwszym lampa skierowana jest w kierunku wylotu, prosto na białą powierzchnię rozpraszającą światło, w drugim jak zdjęcia pokazują, skierowana jest do wnętrza na powierzchnię odblaskową. Efekt jest taki, że "sprawność" drugiego rozwiązania jest mniejsza. Ta "parasolka" jest też znacznie delikatniejsza i mniej ergonomiczna w obsłudze (gorszy dostęp do ustawień lampy). Na Twoim miejscu brałbym ten klasyczny kwadratowy 60x60.

Matsil
22-02-2014, 10:34
Ja mam 2 takie:
SOFTBOX REPORTERSKI 60x60 NA LAMPĘ BŁYSKOWĄ Wwa (3955646376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/softbox-reporterski-60x60-na-lampe-blyskowa-wwa-i3955646376.html)
Używam z dwiema 580exII. Do portretu daje radę, do 3/4 też, do całej sylwetki i do kontry już gorzej, tu bardziej przydałby się strip. Mniejszego nie polecam, bo używałem chwilę 40x40 i ten do 3/4 jest za mały, daje za bardzo punktowe światło.
Na pewno dużą zaletą jest jego kompaktowość i możliwość łatwego zabrania praktycznie wszędzie.

wiktor2323
22-02-2014, 14:51
A używa ktoś parasolek "softboxów"?
Osobiście miałem tego reporterskiego 60/60 i swiatło totalnie mi nie pasowało, dużo bardziej wolałem sie męczyć z rozkładaniem 60/90 niż z reporterskim :)

KuzynPit
23-02-2014, 00:18
Ja mam 2 takie:
SOFTBOX REPORTERSKI 60x60 NA LAMPĘ BŁYSKOWĄ Wwa (3955646376) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/softbox-reporterski-60x60-na-lampe-blyskowa-wwa-i3955646376.html)
Używam z dwiema 580exII. Do portretu daje radę, do 3/4 też, do całej sylwetki i do kontry już gorzej, tu bardziej przydałby się strip. Mniejszego nie polecam, bo używałem chwilę 40x40 i ten do 3/4 jest za mały, daje za bardzo punktowe światło.
Na pewno dużą zaletą jest jego kompaktowość i możliwość łatwego zabrania praktycznie wszędzie.
No to postanowione że jednak 60x60... Bo jeszcze ponoć 60x60 ma na brzegach 60x60:P a jego powierzchnia jest ok 50x50;)

Osobiście miałem tego reporterskiego 60/60 i swiatło totalnie mi nie pasowało, dużo bardziej wolałem sie męczyć z rozkładaniem 60/90 niż z reporterskim :)
Ale przecież jego się rozkłada/składa jak blende:P Wiec nie rozumie filozofii;)

wiktor2323
23-02-2014, 01:18
No to postanowione że jednak 60x60... Bo jeszcze ponoć 60x60 ma na brzegach 60x60:P a jego powierzchnia jest ok 50x50;)

Ale przecież jego się rozkłada/składa jak blende:P Wiec nie rozumie filozofii;)
Nie chodzi mi o rozkładanie:) Swiatło dawal takie jakies specyficzne;)

Matsil
23-02-2014, 09:48
Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.

wiktor2323
23-02-2014, 14:49
Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.

Właśnie chyba ten parasolkowy bardziej mi odpowiada... głównie chodzi mi po głowie doświetlanie w plenerze ślubnym jak blenda już nie może;)

KuzynPit
23-02-2014, 14:58
Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>

Matsil
23-02-2014, 22:23
Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>
Nie do końca. Jak masz parasolkę nie transparentną, to efekt będzie bardzo podobny do softboxa. A jak masz parasolkę typu softbox czyli z dodatkowym materiałem rozpraszającym to już w domowych warunkach różnicy praktycznie nie zobaczysz. Jak pisałem wcześniej, typowy softbox bardziej kierunkuje światło i ma to znaczenie przy szerokim fotografowaniu. Przy typowych portretach i 3/4 różnicy wielkiej nie zauważysz.
A co do testów, to mogę kiedyś się pobawić i zrobić parę zdjęć z softboxem i parasolką. Kiedyś też byłem ciekawy i porównywałem, ale różnica jest tak mało widoczna, że od jakiegoś czasu softboxy leżą w szafie a ja robię głównie na parasolkach softboxowych. Dużo szybciej się je rozstawia.