Zobacz pełną wersję : Lampa do 1000zł ze skutecznym wspomaganiem AF.
Po nie udanym zakupie lampy (Voeloon 331EX) szukam lampy ,która będzie posiadać bardzo skuteczne wspomaganie AF,nie mam pojęcia czy takie wspomaganie może być mniej czy bardziej skuteczne,może wszystkie działają tak samo?
Dodatkowo lampa musi być widoczna dla aparatu (50D aktualnie ,w przyszłości 6D ewentualnie coś nowszego) ponieważ steruję lampą z korpusu,możliwość korekcji siły błysku do -3 EV,palnik obracany całkowicie do tyłu tak w lewo jak i w prawo.Lampy będę używał w reportażach ślubnych.
Śluby fotografuję od jakiegoś czasu i oprócz 50D posiadam 5DMK2 + 580 EX2 oraz 380 EX i to właśnie tą lampę mam zamiar zastąpić czymś lepszym w cenie do 1000zł
rafal1980
18-07-2013, 11:18
Model wyżej po 580 EX II jest 600ex-rt - z tym, że ceny zaczynają się od 2100zł :)
W takim razie może dołóż po prostu 430 ex II - ale czy oby na pewno jest CI potrzebna druga lampa? Bawisz się w strobing?
za 1100-1200 zł kupisz 580EXII - kupiłbym po prostu taką samą jaką już jedną masz
580exII za 1200 zł? w Polsce? jakoś trudno jest mi w to uwierzyć. co do pytania - najrozsądniej 430exII
potrzebna mi druga bo mam dwa korpusy i na dwóch jednocześnie pracuję
rozsądek podpowiada 430exII ,tyle kiepsko z obracaniem palnika w tej lampie,w prawo tylko 90 stopni....
używana, w Polsce za 12 setek
Po nie udanym zakupie lampy (Voeloon 331EX) szukam lampy ,która będzie posiadać bardzo skuteczne wspomaganie AF,nie mam pojęcia czy takie wspomaganie może być mniej czy bardziej skuteczne,może wszystkie działają tak samo?
Używam 580ex i 430ex i lepiej działa wspomaganie w tej pierwszej. Diody rzucające te czerwone pola są większe/mocniejsze i może przez to skuteczniejsze. Szukałbym używki 580ex :)
580exII za 1200 zł? w Polsce? jakoś trudno jest mi w to uwierzyć. co do pytania - najrozsądniej 430exII
nowej nie kupisz już, ostatnio tu z forum znalazłem i kupiłem za 950 właśnie 580 II i hula aż miło...
Lepiej zainwestuj w używkę, czasem trafiają się fajne okazje i masz pewność że będzie wszystko ładnie grało
Lepiej zainwestuj w używkę, czasem trafiają się fajne okazje i masz pewność że będzie wszystko ładnie grało
Z tym lepiej to sie nie rozpedzaj tak bardzo...
Lampa używana ,jeszcze do tego typowy model używany głownie przez profesjonalistów to bardzo dużej ryzyko ze trafisz gniota...
580ex oczywiście tak , ale od kogoś zaufanego lub firmy z gwarancja i możliwością zwrotu...
Z Allegro masz loterie ... A chytry traci podwójnie... Pamiętaj...
Pozdro
Obiektyw owszem, ale używanej lampy to bym nie kupił.
ja kupiłem i bardzo sobie chwalę
za to kupiłem kiedyś od bardzo znanego sprzedawcy używane 24-70 2.8 które miało być na końcówce gwarancji czy jakoś tuż po... a lat to miało kilka ładnych więcej
że niby nie wiedział, nie widział.... i takie tam ...a jak się zoom pięknie zacinał
sprzedawca znany tu baaaardzo dobrze :)
Wyjątki potwierdzają regułę (osobiście lub u znajomych, kupione używane 380ex, 420ex, 430ex, 430ex II, 550ex, 580exII, Metz 48af-1, żadnych problemów, niektóre jeszcze w użyciu - kilka lat, niektóre zmienione na nowsze).
Żadna inna lampa nawet Metz nie będzie równie skuteczna co 580EX 2 ?
Panowie (panie) na początku przyszłego tygodnia muszę kupić lampe ,fotografuję śluby ,chcę dać do 1000zł ,co kupić ,co wam się sprawdza ?
...chcę dać do 1000zł...
Ale za nową czy używaną?
raczej nowa ,chyba ze nie się co bać używek
No dobra,widzę że nie dostanę więcej podpowiedzi więc zamawiam 600 rt ,raz a dobrze..
raczej nowa ,chyba ze nie się co bać używek
Uważam że do tej kwoty najlepszym wyborem będzie C 430EX II (oczywiście nowa).
zamówiłem jednak 600 rt,dwa razy drożej ,ale przecież się zwróci
Kupiłem 600 rt i tu lekkie rozczarowanie ponieważ 580 zrobiła dłuższą serie niż 600 ,ta nowsza nie nadążyła z ładowaniem,dziwne