Zobacz pełną wersję : Canon 30d i nissin di866 mk II
NIKODEMUS
18-07-2013, 00:07
Witam
Jakiś czas temu zakupiłem moja pierwsza zew lampę nissin di 866 mam ja podpięta do canona 30d jako ze rozpoczynam przygodę z zew błyskiem mam pytanie. Czy mając ustawiona ekspozycje w body na -1 ev a lampę w trybie ttl na +1ev zdjęcie powinno być poprawnie naświetlone? Czy pomimo ustawienia lampy zdjęcie będzie o 1ev niedoswietlone? Ponieważ tall się u mnie dzieje.czyżby lampa z body nie do końca współgra?
Z góry dzięki za odpowiedź
Wysyłane z mojego LG-E610 za pomocą Tapatalk 2
josephcom
22-07-2013, 18:28
Ta lampa chyba do końca nie jest w pełni kompatybilna z korpusami Canona. Ja od paru miesięcy próbuję wyjaśnić w serwisie przyczynę nieprawidłowej współpracy lampy nie tylko z moim korpusem. Serwis umywa ręce zero pomocy traktują klienta jak intruza jestem bardzo niezadowolony z lampy jak i z pracy serwisu :(
A próbowałeś manuala na lampie, z różnymi ustawieniami mocy?
Generalnie zdjęcie powinno być dobrze naświetlone moim zdaniem. Ale możesz też przed wykonaniem zdjęcia przedbłysnąć, żeby lampa zmierzyła sobie światło i zobaczysz jaki da to efekt. U mnie w 40d to przycisk af-on albo * nie pamiętam już.
NIKODEMUS
16-09-2013, 18:32
kombinowałem jak mogłem, ale chyba jest tak jak pisał kolega powyżej te lampy nie są kompatybilne z korpusami Canona. w trybie auto nie widać aby lampa dawała jakieś światło, w TTl-u to samo czy mam -3 ev czy +3 ev zdjęcia mają taką samą ekspozycję. no cóż nauczka na przyszłość aby kupować orginalny sprzęt a nie zamianniki.
Mam Canona 30d + Nissin Di622 (model słabszy od Twojego) i błyskam we wnętrzach w trybie M. Korekta błysku na body +1/2 lub więcej. Na lampie siła błysku na max i jestem zadowolony.
Aby sprawdzić działanie lampy zrób zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu z długim czasem migawki - 0.5 sek lub więcej. W body ustaw błysk na drugą kurtynę (C. Fn 15 ustaw na 2), korekty na zero. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze zdjęcie powinno być naświetlone.
NIKODEMUS
19-09-2013, 07:27
hmmm, no dziś to już nie wiem nic, wchodzę w tryb M na lampie a na body w Tv i nie wiedzieć czemu body blokuje mi czas na 1/8000 po zmianie na Av body blokuje przysłonę na 32 czyli maks dla założonego obiektywu.
Adlatus nie wiedzieć czemu Nissin nie strzela mi na drugą kurtynę pomimo ustawienia w body,
zrodziło się kolejne pytanie, czy lampa połączona z body kablem pc-pc powinna normalnie działać czy coś jeszcze trzeba zrobić? kończą mi się pomysły co z tym zrobić, ale zaczynam myśleć, że lampa jest nie do końca sprawna. na dniach mam jeszcze sprawdzić z innym body zobaczymy co będzie się działo.
Tryb M ustaw na aparacie. Lampa w TTL.
Ale rozumiem że to już czytałeś Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)
NIKODEMUS
19-09-2013, 18:00
tak tez robiłem, M na body i TTL w lampie dawałem korektę +3 ev i - 3 ev nie widze zmian w sile błysku, a właściwie nie widzę żeby lampa cokolwiek doświetlała.
NIKODEMUS
16-11-2013, 13:41
Witam,
dla potomnych lub ludzi mających ten sam problem, który opisałem w tym temacie. W moim przypadku okazało się, że lampa była uszkodzona, oddałem do serwisu i dwa elementy były uszkodzone na karcie gwarancyjnej były opisane jako XX7D i XX5D, zielonego pojęcia nie mam co to może być, przy okazji dowiedziałem się również, że firma MIGOMEX już nie jest oficjalnym dystrybutorem firmy Nissin. Pozdrawiam
josephcom
16-11-2013, 21:07
Witam,
dla potomnych lub ludzi mających ten sam problem, który opisałem w tym temacie. W moim przypadku okazało się, że lampa była uszkodzona, oddałem do serwisu i dwa elementy były uszkodzone na karcie gwarancyjnej były opisane jako XX7D i XX5D, zielonego pojęcia nie mam co to może być, przy okazji dowiedziałem się również, że firma MIGOMEX już nie jest oficjalnym dystrybutorem firmy Nissin. Pozdrawiam
Mam do Ciebie pytanie, czy u Ciebie jest możliwości zmiany nastaw lampy tryb MULTI z poziomu body, czy przy rozładowanych aku nie zawiesza się menu(pomaga wyjęcie i włożenie aku) i czy miałeś sytuację że mimo zmiany nastaw pracy lampy ona niezmiennie błyskała na pełnej mocy. To pokrótce przypadłości mojej lampy serwis niezmiennie odsyła mi lampę z dopiskiem, że podczas testu lampa nie wykazała niezgodności….
NIKODEMUS
16-11-2013, 22:08
Witam,
tryb MULTI jest tylko na lampie z poziomu body tego nie ustawisz, menu mi się nie zwieszało do tego stopnia żeby był konieczny restart lampy, na wieszanie się menu pomaga wyłączenie opcji obrotu ekranu, tak w trybie manualnym na lampie bez względu czy ustawiłem moc na 1/1 czy na 1/128 lampa waliła taką samą mocą ( to było powodem mojej reklamacji ), ja oddawałem lampę na gwarancji i nie powiem żeby to szybko zrobili bo czekałem od 7.10 do wczoraj, ale teraz widzę, że lampa działa tak jak powinna.