PDA

Zobacz pełną wersję : aparat do ładnych zdjęć...;)

szambonur
15-07-2013, 19:02
Dostałem zadanie. Kupić aparat dla szwagra, ale taki co robi ładne zdjęcia...:) Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Po prostu nie wiem jaki aparat robi ładne zdjęcia. Myślę że w granicach 1500 zł jestem skłonny wydać...
aha... raczej kompakt wchodzi w grę...

Leon007
15-07-2013, 19:20
Jakiś ładny, różowy z kryształkami Svarowskiego, albo z serii Hello Kitty.

A tak poważnie, to mam panasonica LX-3 i on robi ładne zdjęcia. Wiem, że jest to już model nieprodukowany, ale spróbuj w kierunku lepszych kompaktów.

jacek_73
15-07-2013, 19:21
Jest pełno wątków, nie chce się czytać...HE???

:p

Przez ładne zdjęcia rozumiesz JPEG prosto z puszki? To wszystkie canony z serii G.

szambonur
15-07-2013, 19:26
Jest pełno wątków, nie chce się czytać...HE???

:p

Przez ładne zdjęcia rozumiesz JPEG prosto z puszki? To wszystkie canony z serii G.

właśnie dlatego że jest pełno wątków, które doskonale znam to mam mętlik w głowie.
Tak jpegi prosto z puszki, bo jakoś nie widzę szwagra wołającego rawy. Mam upatrzonego Olka XZ-2 albo Olka SH-50 z innym marek nie znam kompaktów, więc dlatego proszę o radę...:)

Jakiś ładny, różowy z kryształkami Svarowskiego, albo z serii Hello Kitty.

A tak poważnie, to mam panasonica LX-3 i on robi ładne zdjęcia. Wiem, że jest to już model nieprodukowany, ale spróbuj w kierunku lepszych kompaktów.

już patrzę na panasoniki...

Fabik
15-07-2013, 19:32
Fuji x10

szambonur
15-07-2013, 19:40
Fuji x10

x10 bardzo dobry aparat, ale czy już nie za stary jak na kompakt...?

jacek_73
15-07-2013, 19:42
Jak chcesz jakieś odniesienie, mogę kilka JPEGów z canona G6 wykonać i Ci podesłać. Oczywiście nie namawiam na zakup zabytka, ale taki G9/10/11 jest jak najbardziej godny rozważenia.

szambonur
15-07-2013, 19:48
Jak chcesz jakieś odniesienie, mogę kilka JPEGów z canona G6 wykonać i Ci podesłać. Oczywiście nie namawiam na zakup zabytka, ale taki G9/10/11 jest jak najbardziej godny rozważenia.

Generalnie to jestem ukierunkowany na Olympusa XZ-2, może ktoś porównywał go z jakimś Canonem G? bo całkiem możliwe że Canon okaże się lepszy na jakiejś płaszczyźnie...

p0m
15-07-2013, 21:10
hmm... widzi mi się szwagier z jakimś ultrazoomem,... nie znam sie na kompaktach wgl, ale ultrazoom dobrze chyba będzie wyglądał... ze szwagrem:]

o dobrych jpg już wszyscy pisali...

ewentualnie canona 1100d. 1300-1400 złociszy z kitem.

jacek_73
15-07-2013, 21:25
Szwagry to najlepiej wyglądają na zdjęciu. Niekoniecznie z ultrazooma.

centur
15-07-2013, 21:26
1,5k na kompakta ???? coż za świętokradztwo...

jacek_73
15-07-2013, 21:37
Dobry kompakt kosztuje swoje, a w rękach przysłowiowego szwagra da lepsze efekty niż DSLR.

szambonur
15-07-2013, 21:40
Ja rozumiem że 1100D z kitem wyjdzie mniejsze pieniądze, ale to ma być aparat do kieszeni i dla kogoś kto oczekuje żeby "aparat robił ładne zdjęcia", ma być prosty w obsłudze z wszystkimi bajerami typu rozpoznawanie uśmiechu, upiększanie twarzy i bóg sam jeden wie co tam jeszcze...;) dlatego dla świętego spokoju..., mojego i szwagra, kupię zaawansowanego kompaktu chociaż doskonale wiem że kwota na niego wydana to świętokradztwo...;)

jacek_73
15-07-2013, 22:12
Mnie tak troszkę zastanawia, bo jeśli to ma być dla "niereformowanego" szwagra, po co dopłacać do zapisu raw czy możliwości podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej? No chyba że masz w planach pożyczyć sobie ten aparat od czasu do czasu. Ale to wtedy zdecydowanie canon (zakładam że masz systemowe lampy).

szambonur
15-07-2013, 22:18
Mnie tak troszkę zastanawia, bo jeśli to ma być dla "niereformowanego" szwagra, po co dopłacać do zapisu raw czy możliwości podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej? No chyba że masz w planach pożyczyć sobie ten aparat od czasu do czasu. Ale to wtedy zdecydowanie canon (zakładam że masz systemowe lampy).

Tylko szkoda że aparatów nie da się konfigurować w taki sposób jak auta w salonie, wtedy zrezygnowałbym z rawów i dwie stówki w kieszeni...;)

z tego co widzę to generalnie Canon G15 jest aktualnie w sprzedaży

jacek_73
15-07-2013, 22:30
Konfigurować się nie da, ale można wybrać z tysiąca różnych modeli :) Np. taki SX260HS, który mieści się do kieszeni, posiada 20to krotny zoom optyczny, kosztuje coś koło 700zł i wbrew pozorom daje się nim robić poprawne zdjęcia, które w mogą być nawet ładne. W jakimś komputerowym sklepie nawet widziałem promocję na któryś z modeli serii SX2xxHS...

BTW: kompakty, nie tylko na naszym forum, są traktowane po macoszemu. Ciekawe dlaczego?

szambonur
15-07-2013, 22:35
Nasza narodowa wyrocznia (czyt. Optyczne) stawia w swoich testach G15 i XZ-2 praktycznie na równi do momentu oceny obiektywu. Różnica jest znaczna na korzyść Olka, więc chyba coś w tym jest...

jaco
15-07-2013, 23:20
Dostałem zadanie. Kupić aparat dla szwagra, ale taki co robi ładne zdjęcia...:) Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Po prostu nie wiem jaki aparat robi ładne zdjęcia. Myślę że w granicach 1500 zł jestem skłonny wydać...
aha... raczej kompakt wchodzi w grę...

Coś z serii "G" od Canona. Fajny kompakt! Z takim podejściem absolutnie nie zawracaj sobie głowy lustrzanką

Wysłane z Sony Xperia S

Fabik
16-07-2013, 10:23
x10 bardzo dobry aparat, ale czy już nie za stary jak na kompakt...?

tak naprawdę wątpię żeby między nowymi kompaktami a ich poprzednikami ktoś zobaczył różnicę w zdjęciach. W dobrych warunkach większość aparatów zrobi "ładne" zdjęcia x10 ma naprawdę przyzwoite zdjęcia nawet przy iso 1250.

szandor
16-07-2013, 10:24
Najważniejsza sprawa, pamiętaj, solidne oblanie tego zakupu jest ważniejsze od wyboru aparatu. Będzie to miało decydujący wpływ na ładność zdjęć.

szambonur
16-07-2013, 10:28
Najważniejsza sprawa, pamiętaj, solidne oblanie tego zakupu jest ważniejsze od wyboru aparatu. Będzie to miało decydujący wpływ na ładność zdjęć.

Zamówione XZ-2, więc teraz tylko pozostało oblać ze szwagrem aparat co by na pewno ładne zdjęcia wychodziły...;)

Bart
16-07-2013, 12:06
Kilka zdjęć z Olka:
Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html)

szambonur
16-07-2013, 21:54
Kilka zdjęć z Olka:
Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html)

Szwagier tej jakości nie doceni, ale ja to już na pewno...;)

homesicalien
17-07-2013, 00:19
A nie warto by postawić nas coś z aps-c? Ja kiedy dostaję podobne pytania czuję misję wciśnięcia pytającemu w podanym zakresie cenowym jak największej matrycy. Oczywiście nie pomijając innych kwestii. Ale do 1500 można już znaleźć coś co nie jest lustrzanką, a nie ma malusieńkiej matrycy. Przecież nie ma obowiązku odpinania obiektywu kitowego. NX i NEX, ew. Olki P-cośtam.
Ale jeśli szwagier nie rokuje, żebyś go przekonał do jakości obrazu kosztem długich ogniskowych, to rzeczywiście tylko "superzoomy".

PS: nie doczytałem ost postów

szambonur
30-07-2013, 14:42
Szwagier z kompakta zadowolony. Mam teraz jeszcze jedną prośbę. Mógłby mi ktoś porównać któryś z topowych kompaktów Canona na iso 1600 a pozostałe parametry w pełnym automacie, tak jak producent zaprogramował. Wrzucam analogiczny obrazek z XZ-2 http://img6.imageshack.us/img6/3332/stoq.jpg

i jeszcze jeden test, tym razem ostrości. Warunek iso 100 na pełnej dziurze. Mój przykład robiony był na f1.8 http://img20.imageshack.us/img20/9337/1n7c.jpg