Zobacz pełną wersję : aparat do ładnych zdjęć...;)
szambonur
15-07-2013, 19:02
Dostałem zadanie. Kupić aparat dla szwagra, ale taki co robi ładne zdjęcia...:) Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Po prostu nie wiem jaki aparat robi ładne zdjęcia. Myślę że w granicach 1500 zł jestem skłonny wydać...
aha... raczej kompakt wchodzi w grę...
Jakiś ładny, różowy z kryształkami Svarowskiego, albo z serii Hello Kitty.
A tak poważnie, to mam panasonica LX-3 i on robi ładne zdjęcia. Wiem, że jest to już model nieprodukowany, ale spróbuj w kierunku lepszych kompaktów.
jacek_73
15-07-2013, 19:21
Jest pełno wątków, nie chce się czytać...HE???
:p
Przez ładne zdjęcia rozumiesz JPEG prosto z puszki? To wszystkie canony z serii G.
szambonur
15-07-2013, 19:26
Jest pełno wątków, nie chce się czytać...HE???
:p
Przez ładne zdjęcia rozumiesz JPEG prosto z puszki? To wszystkie canony z serii G.
właśnie dlatego że jest pełno wątków, które doskonale znam to mam mętlik w głowie.
Tak jpegi prosto z puszki, bo jakoś nie widzę szwagra wołającego rawy. Mam upatrzonego Olka XZ-2 albo Olka SH-50 z innym marek nie znam kompaktów, więc dlatego proszę o radę...:)
Jakiś ładny, różowy z kryształkami Svarowskiego, albo z serii Hello Kitty.
A tak poważnie, to mam panasonica LX-3 i on robi ładne zdjęcia. Wiem, że jest to już model nieprodukowany, ale spróbuj w kierunku lepszych kompaktów.
już patrzę na panasoniki...
szambonur
15-07-2013, 19:40
Fuji x10
x10 bardzo dobry aparat, ale czy już nie za stary jak na kompakt...?
jacek_73
15-07-2013, 19:42
Jak chcesz jakieś odniesienie, mogę kilka JPEGów z canona G6 wykonać i Ci podesłać. Oczywiście nie namawiam na zakup zabytka, ale taki G9/10/11 jest jak najbardziej godny rozważenia.
szambonur
15-07-2013, 19:48
Jak chcesz jakieś odniesienie, mogę kilka JPEGów z canona G6 wykonać i Ci podesłać. Oczywiście nie namawiam na zakup zabytka, ale taki G9/10/11 jest jak najbardziej godny rozważenia.
Generalnie to jestem ukierunkowany na Olympusa XZ-2, może ktoś porównywał go z jakimś Canonem G? bo całkiem możliwe że Canon okaże się lepszy na jakiejś płaszczyźnie...
hmm... widzi mi się szwagier z jakimś ultrazoomem,... nie znam sie na kompaktach wgl, ale ultrazoom dobrze chyba będzie wyglądał... ze szwagrem:]
o dobrych jpg już wszyscy pisali...
ewentualnie canona 1100d. 1300-1400 złociszy z kitem.
jacek_73
15-07-2013, 21:25
Szwagry to najlepiej wyglądają na zdjęciu. Niekoniecznie z ultrazooma.
1,5k na kompakta ???? coż za świętokradztwo...
jacek_73
15-07-2013, 21:37
Dobry kompakt kosztuje swoje, a w rękach przysłowiowego szwagra da lepsze efekty niż DSLR.
szambonur
15-07-2013, 21:40
Ja rozumiem że 1100D z kitem wyjdzie mniejsze pieniądze, ale to ma być aparat do kieszeni i dla kogoś kto oczekuje żeby "aparat robił ładne zdjęcia", ma być prosty w obsłudze z wszystkimi bajerami typu rozpoznawanie uśmiechu, upiększanie twarzy i bóg sam jeden wie co tam jeszcze...;) dlatego dla świętego spokoju..., mojego i szwagra, kupię zaawansowanego kompaktu chociaż doskonale wiem że kwota na niego wydana to świętokradztwo...;)
jacek_73
15-07-2013, 22:12
Mnie tak troszkę zastanawia, bo jeśli to ma być dla "niereformowanego" szwagra, po co dopłacać do zapisu raw czy możliwości podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej? No chyba że masz w planach pożyczyć sobie ten aparat od czasu do czasu. Ale to wtedy zdecydowanie canon (zakładam że masz systemowe lampy).
szambonur
15-07-2013, 22:18
Mnie tak troszkę zastanawia, bo jeśli to ma być dla "niereformowanego" szwagra, po co dopłacać do zapisu raw czy możliwości podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej? No chyba że masz w planach pożyczyć sobie ten aparat od czasu do czasu. Ale to wtedy zdecydowanie canon (zakładam że masz systemowe lampy).
Tylko szkoda że aparatów nie da się konfigurować w taki sposób jak auta w salonie, wtedy zrezygnowałbym z rawów i dwie stówki w kieszeni...;)
z tego co widzę to generalnie Canon G15 jest aktualnie w sprzedaży
jacek_73
15-07-2013, 22:30
Konfigurować się nie da, ale można wybrać z tysiąca różnych modeli :) Np. taki SX260HS, który mieści się do kieszeni, posiada 20to krotny zoom optyczny, kosztuje coś koło 700zł i wbrew pozorom daje się nim robić poprawne zdjęcia, które w mogą być nawet ładne. W jakimś komputerowym sklepie nawet widziałem promocję na któryś z modeli serii SX2xxHS...
BTW: kompakty, nie tylko na naszym forum, są traktowane po macoszemu. Ciekawe dlaczego?
szambonur
15-07-2013, 22:35
Nasza narodowa wyrocznia (czyt. Optyczne) stawia w swoich testach G15 i XZ-2 praktycznie na równi do momentu oceny obiektywu. Różnica jest znaczna na korzyść Olka, więc chyba coś w tym jest...
Dostałem zadanie. Kupić aparat dla szwagra, ale taki co robi ładne zdjęcia...:) Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Po prostu nie wiem jaki aparat robi ładne zdjęcia. Myślę że w granicach 1500 zł jestem skłonny wydać...
aha... raczej kompakt wchodzi w grę...
Coś z serii "G" od Canona. Fajny kompakt! Z takim podejściem absolutnie nie zawracaj sobie głowy lustrzanką
Wysłane z Sony Xperia S
x10 bardzo dobry aparat, ale czy już nie za stary jak na kompakt...?
tak naprawdę wątpię żeby między nowymi kompaktami a ich poprzednikami ktoś zobaczył różnicę w zdjęciach. W dobrych warunkach większość aparatów zrobi "ładne" zdjęcia x10 ma naprawdę przyzwoite zdjęcia nawet przy iso 1250.
Najważniejsza sprawa, pamiętaj, solidne oblanie tego zakupu jest ważniejsze od wyboru aparatu. Będzie to miało decydujący wpływ na ładność zdjęć.
szambonur
16-07-2013, 10:28
Najważniejsza sprawa, pamiętaj, solidne oblanie tego zakupu jest ważniejsze od wyboru aparatu. Będzie to miało decydujący wpływ na ładność zdjęć.
Zamówione XZ-2, więc teraz tylko pozostało oblać ze szwagrem aparat co by na pewno ładne zdjęcia wychodziły...;)
Kilka zdjęć z Olka:
Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html)
szambonur
16-07-2013, 21:54
Kilka zdjęć z Olka:
Robin Wong: Olympus Stylus XZ-2 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html)
Szwagier tej jakości nie doceni, ale ja to już na pewno...;)
homesicalien
17-07-2013, 00:19
A nie warto by postawić nas coś z aps-c? Ja kiedy dostaję podobne pytania czuję misję wciśnięcia pytającemu w podanym zakresie cenowym jak największej matrycy. Oczywiście nie pomijając innych kwestii. Ale do 1500 można już znaleźć coś co nie jest lustrzanką, a nie ma malusieńkiej matrycy. Przecież nie ma obowiązku odpinania obiektywu kitowego. NX i NEX, ew. Olki P-cośtam.
Ale jeśli szwagier nie rokuje, żebyś go przekonał do jakości obrazu kosztem długich ogniskowych, to rzeczywiście tylko "superzoomy".
PS: nie doczytałem ost postów
szambonur
30-07-2013, 14:42
Szwagier z kompakta zadowolony. Mam teraz jeszcze jedną prośbę. Mógłby mi ktoś porównać któryś z topowych kompaktów Canona na iso 1600 a pozostałe parametry w pełnym automacie, tak jak producent zaprogramował. Wrzucam analogiczny obrazek z XZ-2 http://img6.imageshack.us/img6/3332/stoq.jpg
i jeszcze jeden test, tym razem ostrości. Warunek iso 100 na pełnej dziurze. Mój przykład robiony był na f1.8 http://img20.imageshack.us/img20/9337/1n7c.jpg