PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw dla początkującego przyroda, sport, makro za 6000-7000 zł

bartek0590
13-07-2013, 10:58
Witam, zastanawiam się nad zrobieniem kroku w przód w kierunku fotografii wymienionej w tytule. Do tej pory posiadałem 1100D + kit, aczkolwiek użytkowałem 1100D oraz pożyczone 60D z obiektywami: Canon 100mm f/2.8L Macro, Canon 200mm f/2.8 L II oraz Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
na tym jednak kończy się moje doświadczenie w fotografii, Mój budżet to 4000zł w gotówce + ~3000zł (możliwość rocznych rat), w moich planach zakupowych jest:

a) body 60D; przyjemnie pracowało mi się na pożyczonym 60D z w/w obiektywami, przesiadka z 1100D będzie krokiem w przód i cena ~2,800 mieści się w budżecie ratalnym, trochę szkoda że przegapiłem cashback bo wyszło by taniej ale było minęło, jedynym dylematem odnośnie body jest pytanie czy teraz ? Czy nie lepiej poczekać do premiery 70D licząc na spadek ceny 60D ? ale to pytanie dla was ludzi znających się na rynku foto, z doświadczenia wcześniejszych premier jest sens czekać ?

b) obiektyw macro; tutaj wybór padł na używanego Canon 100mm macro (nie L) bo dostanę takiego za ~1500zł

c)tele, tutaj mam problem bo zostaje ~2500zł; na używane 70-200 2.8L nie wystarczy, a 70-200 4L do sporu na hali za ciemny, aczkolwiek to wszystko wiem jedynie z teorii nie fotografowałem w/w obiektywami, wrażenia po pracy z 200mm f/2.8 L II są super i stalka mieści mi się w budżecie ale nie chciałbym ograniczać się na początek tylko do 200mm (użytkując stałkę trochę brakowało „dołu”). Nie wiem jak rozwiązać ten dylemat jeżeli kupię 70-200 2.8L braknie na macro.
Myślałem o tym żeby kupić używane 70-200 4L poznać ogniskowe na których fotografuje sprzedać 4L i następnie stalki ale przecież to i tak finalnie da mi cenę 70-200 2.8L, czy kupno 70-200 2.8L jest jedynym rozwiązaniem jeżeli chcę pozostać w szkłach systemowych ?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, tzn o możliwe kombinacje sprzętowe w tych pieniądzach.
Pozdrawiam Bartek

blade-mrn
13-07-2013, 11:22
Jeśli chodzi o makro to nie musisz kupować od razu dedykowanego obiektyw, są jeszcze pierścienie pośrednie, konwertery itp. Może warto zainwestować w coś takiego a do obiektywu dozbierać jak się przekonasz, że siedzenie w krzakach o świecie to sport dla ciebie.
Jeśli chodzi o tele to posiadam C 70-200 f4 L, świetny obiektyw wart każdej złotówki choć faktycznie światła czasem trochę brakuje zwłaszcza że nie ma IS-a. Więc trzeba się ratować podbijaniem ISO ale zakładając, że nie planujesz robić plakatów z tych zdjęć to 60D ma ISO 1600 jeszcze całkiem używalne. Jeśli planujesz robić dużo zdjęć to na pewno warto zainwestować w lepszy korpus chociażby z powodu ergonomii.
Jednak na nigdy takiego zestawu nie używałem na hali sportowej więc tu nie doradzę.

Lucky Luck
13-07-2013, 11:38
[QUOTE=bartek0590;1172404]
Myślałem o tym żeby kupić używane 70-200 4L poznać ogniskowe na których fotografuje sprzedać 4L i następnie stalki ale przecież to i tak finalnie da mi cenę 70-200 2.8L.

Pomysł kłopotliwy i nieuzasadniony ekonomicznie .... mam 70-200 i chyba nie ma takiej ogniskowej

z tego zakresu której nie używam. Po prostu zoomy są bardziej uniwersalne w wielu sytuacjach

i nawet mając stałki 50 i 85 dużą część zdjęć na tych ogniskowych wykonuję zoomem, no chyba, że

zależy mi na świetle i głębi ostrości - wtedy wiadomo :)

krzyssp
13-07-2013, 12:09
Zgadzam się z kolegą 2 posty wyżej, moim zdaniem mogłbyś kupić 70-200 2.8L i do tego pierścienie pośrednie, a potem dopiero osobny obiektyw jeżeli faktycznie Ci się to spodoba ;)

gudi
13-07-2013, 13:01
a czy 60d wystarzy
Ja powiem Ci przesiadając się z croppa na full frame poczułem mega różnice
Jeśli sport to może 7d i co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem

bartek0590
14-07-2013, 12:23
Jeśli chodzi o makro to nie musisz kupować od razu dedykowanego obiektyw, są jeszcze pierścienie pośrednie, konwertery itp. Może warto zainwestować w coś takiego a do obiektywu dozbierać jak się przekonasz, że siedzenie w krzakach o świecie to sport dla ciebie.
Sęk w tym że używałem już obiektywu macro, i przekonałem się że chcę spróbować sił w tej fotografii, dlatego obiektyw macro jest pewniakiem w tych zakupach.
Aczkolwiek nigdy nie myślałem o używaniu do makro 70-200 2.8L z pierścieniami pośrednimi, coś w tym jest bo kupując 70-200 2.8L dostaję możliwie najlepszy obiektyw do moich zastosowań, makro przez jakiś czas byłoby robione "półśrodkami" a na 2014 rok sprawiłbym sobie dedykowany obiektyw macro uzupełniając zestaw, finalnie dochodząc do tego o którym myślałem od początku ale który był wykluczony z powodu finansów.

a czy 60d wystarzy
Jeśli sport to może 7d
Na "puszkę" mam ~3000zł w tej cenie mieści się 60D, co jak dla mnie będzie sporym krokiem w przód w stosunku do posiadanego 1100D

blade-mrn
14-07-2013, 13:58
Nie zajmuję się fotografią makro na poważnie ale zdarza mi się na 70-200 zakładać konwerter Raynox DCR-250 i można tym już zrobić coś ciekawego. W twoim wypadku wybrałbym raczej pierścienie pośrednie bo prawdopodobnie przydadzą się również gdy już kupisz obiektyw makro tyle że taki zestaw może okazać się nieporęczny. Już sam C 70-200 L jest dość duży i ciężki jak na siedzenie w krzakach z nosem przy ziemi :) a do tego dojdą jeszcze pierścienie. Tak że wszystko ma swoje wady i zalety ale mimo wszystko ja na twoim miejscu kupiłbym tele i body a obiektyw do makro w przyszłym roku skoro masz taką możliwość. Tymczasem próbując z pierścieniami pośrednimi. Było nie było z połowę sezonu na owady i tak masz już za sobą w tym roku.
60D ma jeszcze tą zaletę że posiada odchylany wyświetlacz a to w brew pozorom przydaje się przy robieniu zdjęć z "żabiej perspektywy".

Leon007
15-07-2013, 08:26
a czy 60d wystarzy
Jeśli sport to może 7d i co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem

Akurat APSC do sportu, przyrody i makro jest lepszy, ze względu na "wydłużenie" ogniskowej.

jaco
17-07-2013, 00:44
Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę;)

Wysłane z Sony Xperia S

Tommeck
17-07-2013, 08:38
Akurat APSC do sportu, przyrody i makro jest lepszy, ze względu na "wydłużenie" ogniskowej.
To fakt niepodważalny. Szczególnie przy sporcie. :)

Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę;)

Wysłane z Sony Xperia S

Ja wybitnym foto-sportowcem nie jestem, ale tu masz przyklad, który zrobiłem 6D + 700-200 F4. Był dość słoneczny dzień z dużymi chmurami, więc światło często się zmieniało. Wszystko też pewnie zależy od rodzaju sportu (bo chyba nie napisałeś, co dokładniej) i jakości hali. Pewnie ktoś inny byłby w stanie coś lepszego wyrzeźbić, ale wszyscy się uczymy. :) Tomasz Augustynowicz Fotografia: 13 kwietnia 2013 - Turniej MBS Cup (http://www.augustynowicztomasz.pl/2013/04/13-kwietnia-2013-turniej-mbs-cup.html)

bartek0590
17-07-2013, 15:32
Wszystko też pewnie zależy od rodzaju sportu (bo chyba nie napisałeś, co dokładniej)
w większości kopana, oraz w miarę możliwości triathlon oraz kolarstwo, gdyby nie to że po głowie chodzi mi też koszykówka którą bardzo lubię a która jest w słabo oświetlonych halach nie myślałbym o 70-200 2.8L bo 4L na początek jako podstawa do rozwoju by wystarczyło, faktem jest że obecnie zaczynając od 4L finalnie i tak dojdę do 2.8L, tylko że w życiu nie miałem obiektywu zoom tej klasy w rękach i nie wiem czego się po nim spodziewać, o 4L czytałem różne opinie ale przeglądając zdjęcia tutaj czy na innych portalach przychodzi myśl czy rzeczywiście potrzebuję wydawać 2000zł więcej na 2.8L, zaznaczam że jestem amatorem i szukam sprzętu do rozwoju, pewnie nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie, dlatego nie pytam o to czy warto, tylko co jeżeli nie 2.8L ? zostanie nadwyżka 2000zł jak ją spożytkować ?

Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę
7D jest dla mnie za drogi, fakt do sportu i przyrody sprawdza się lepiej od 60D ale i kosztuje 2000zł więcej, wydatek ponad 4tyś zł na samo body przy moim budżecie 6-7 to za dużo, a przesiadka z 1100D na 60D i tak będzie korkiem w przód, zakładając że zaczynam od niskiego poziomu "złapania bakcyla połączonego z chęcią rozwoju" rok-dwa mam z głowy na naukę fotografowania za rok-dwa jeżeli coś z tego będzie wychodzić, będę wiedział czego mi brakuje zrobię krok w stronę lepszej puszki, w zależności czy będę potrzebował więcej klatek na sekundę czy lepszego obrazka

co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem
Przeglądałem oferty i ceny konwerterów i pierścieni pośrednich, zauważam że taki "zestaw" jest sporą częścią ceny używanego 100mm 2.8 Macro, jeżeli mam wybrać półśrodek za 1/3 ceny obiektywu to wolę dołożyć i kupić dedykowany obiektyw, nie wiem jak rozwiążę dylematy z zoomem ale jeżeli braknie to daruję sobie i początkiem 2014 kupię obiektyw dedykowany do macro,

Dziękuję za pomoc, aczkolwiek temat ciągle otwarty krótko mówiąc:
6-7 tyś, prawie 3 tyś na 60D, zostaje 4 tyś do rozdysponowania na obiektyw przyroda/sport, coraz bardziej zaczyna chodzić mi po głowie bardziej rozsądny pomysł, mianowicie kupić używane 70-200 4L + 100mm 2.8 Macro a resztę odłożyć na "lepsze czasy" kiedy nabiorę doświadczenia i sam będę w stanie odpowiedzieć na pytanie czego mi brakuje..

Pozdrawiam

ketras
17-07-2013, 19:56
Do sportu to proponuję takie coś skoro używane obiektywy wchodzą w grę:
1. 50D iso 1600 , (3200 dobrze obrobione do web się nadaje) + 70-200 2.8L
2. 7D + 70-40 f4 L , opcjonalnie rok przeboleć na tamronie 70-300 VC który jest dobry optycznie i szybki (w stosunku cena/jakość) by docelowo zakupić 70-200 f2.8L
Skok otrzymasz w korpusie, mikroregulacji (to ważne w reporterce by mieć ostre fotki :D ) , i afie.
do tego w zależności od funduszy 100 2.8 usm/L

bartek0590
24-07-2013, 12:06
Dziękuję za wszystkie rady, trochę spokojniej pomyślałem nad tym jak wydać swoje pieniądze oraz na co w najbliższym czasie będzie mnie stać, obecnie sprawa wygląda tak: poluję na 70-200 2.8L które jest obiektywem docelowym do moich zastosowań, 70-200 2.8L przez jakiś czas będzie współpracować z 40D które dostałem w "spadku" :lol:, reszta pieniędzy czeka ~do początku 2014 roku, nie śpieszę się z kupnem nowego body w nadziei że premiera eosa 70D przyniesie spadki cen 7D, ewentualnie jeżeli 70D będzie krokiem w przód a cena opadnie do ~4000 początkiem 2014 roku zakupię to body, na kupno 100mm macro mam czas do wiosny :)
Pozdrawiam