Zobacz pełną wersję : nowe lampy Quantuum z serii move i pulse
olaf1985
10-07-2013, 13:47
Quantuum wypuścił nowe lampy studyjne z serii move i pulse. Co myślicie?
Zastawiam się nad ich zakupem bo ceny są naprawdę korzystne i parametry chyba tez wyglądają ok.
Nowe lampy studyjne Quantuum z serii Move i Pulse - Światło - błyskowe - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/nowe-lampy-studyjne-quantuum-z-serii-move-i-pulse-30138.html)
W przyszlym tygodniu zabieram komplet lamp Move na festiwal i bede je testowal w warunkach studyjnych i plenerowych
olaf1985
10-07-2013, 14:06
W przyszlym tygodniu zabieram komplet lamp Move na festiwal i bede je testowal w warunkach studyjnych i plenerowych Super, będę wdzięczny za informacje :)
rafal1980
10-07-2013, 14:09
Fajna jest tylko cena 600Ws - bo tak niczego rewolucyjnego nie widzę względem serii r+
Super, będę wdzięczny za informacje :)
po powrocie postaram sie tu opisac jak dzialają lampy
rafal1980
10-07-2013, 14:49
A orientuje się ktoś czy r+600 DUAL POWER trafią ponownie do sprzedaży? Czy to już koniec i pozostaje rynek wtórny?
no fajnie ale czy cena za np Move 400 545zł obejmuje zasilanie plenerowe ?
z linku wynika że nie ma plenerowej 600Ws - chyba że Puls też są plenerowe ?
cena nie obejmuje zasilania plenerowego.
ok - a seria Move ma w opcji jak rozumiem zasilanie z batery packa ?
jesli tak to z jakiego ?
Z tego co jest w opisie to nie ma takiej mozliwosci. Wiecej bede wiedzial w poniedzialek - wtorek kiedy wezme lampy do testów
rafal1980
10-07-2013, 17:44
I ile ten battery pack kosztować miałby?
A orientuje się ktoś czy r+600 DUAL POWER trafią ponownie do sprzedaży? Czy to już koniec i pozostaje rynek wtórny?
Pojawią się udoskonalone Dual Power.
rafal1980
10-07-2013, 19:52
Pojawią się udoskonalone Dual Power.
Mógłbyś coś więcej skrobnąć na ten temat? Na czym ma polegać udoskonalenie, kiedy itp.? ;)
Mógłbyś coś więcej skrobnąć na ten temat? Na czym ma polegać udoskonalenie, kiedy itp.? ;)
No właśnie cokolwiek o tych udoskonaleniach ;)
Możesz sobie zamówić nówkę prosto u producenta: AC/DC Dual Power Flash light MT-600AD (http://mettlecorp.en.alibaba.com/product/333619171-200573819/AC_DC_Dual_Power_Flash_light_MT_600AD.html?tracelo g=cgsotherproduct1) :D
nie wiem dlaczego zasugerowałem się że Move to lampy z opcją zasilania plenerowego... to zwykłe lampy na 230V heh
no nic, zobaczymy co nowego w Dual Power się pojawi, póki co dwie "stare" DP600Ws niech sobie leżą :)
"stare" w US > The Mettle 300AD and 600AD are priced at $257.75 and $298.25 - u nas zdaje się skończyły i przypłynie dopiero nowy model ?
nie wydaje mis się, żeby one miały coś nadzwyczajnego ponad zwykłe chińczyki... może kwestia wmontowanego pilota jest fajnym rozwiązaniem, choć w dobie wszechpanującego HSSa i ETTLa chyba kiepskie rozwiązanie.
grzegorzki
13-07-2013, 05:46
Możesz sobie zamówić nówkę prosto u producenta: AC/DC Dual Power Flash light MT-600AD (http://mettlecorp.en.alibaba.com/product/333619171-200573819/AC_DC_Dual_Power_Flash_light_MT_600AD.html?tracelo g=cgsotherproduct1) :D
A nawet możesz zamówić osobę która sprawdzi towar w porcie docelowym.
Minimum Order Quantity: 50 Set/Sets
Port: Shanghai
Packaging Details: 2 sets per carton,each with individual packing
Ahooooooooooj.
to by mogła być mocno oświetlona sesja w porcie ...50 dual powerów :mrgreen:
grzegorzki
15-07-2013, 05:39
to by mogła być mocno oświetlona sesja w porcie ...50 dual powerów :mrgreen:
Za dwa tygodnie wielkie show Tall Ships w Szczecinie, będzie jak znalazł :)
Dzisiaj odebralem lampy Quantuum Move 400 Ws. Zaczynam testowanie. Na ta chwile po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec nie bylo problemu z zawahaniem temperatury, z brakiem synchronizacji.
Lampy dzialaja z najnowszymi pocket wizardami TT1 i TT5.
Wiecej informacji za kilka dni po dłuższym czasie pracy.
olaf1985
17-07-2013, 13:40
Czekamy :)
Dzisiaj odebralem lampy Quantuum Move 400 Ws. Zaczynam testowanie. Na ta chwile po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec nie bylo problemu z zawahaniem temperatury, z brakiem synchronizacji.
Lampy dzialaja z najnowszymi pocket wizardami TT1 i TT5.
Wiecej informacji za kilka dni po dłuższym czasie pracy.
Fotopstryczek
22-07-2013, 13:20
Dostałem informację na meila, że Quantuum Move 400, działają z czasem x-sync puszki i krótszymi czasami (z odpowiednim wyzwalaczem). Ciekawe czy tak naprawdę jest ;)
Wiec po kilku dniach uzywanie lamp Move 400 co nieco o nich napisze ponizej:
W opakowaniu znajdują się:
- lampa Quantuum Move 400
- czasza
- żarówka modelująca 150 W
- kabel zasilający
- kabel synchronizacyjny
- szklana osłona palnika
- 2 bezpieczniki 8A
- osłona na żarówke na czas transportu
Lampy sa estetyczne i wykonane z dobrej jakosci materiałów i nie są słabej jakości chińskimi lampkami sprzedawanymi przez innych producentów.
Lampy:
Firma Quantuum oferuje wysokiej jakosci lampy i z dużą ilość dostępnych akcesoriów (softboxy, beauty dish, plastry miodu, statywy, snooty, wrota, wyzwalacze) za rozsądne pieniądze.
Lampy testowane byly przez kilka dni podczas festiwalu i robione byly z ich pomocą mini sesje dla polskich celebrytów i gwiazd.
Po złożeniu lamp i założeniu na nie softboxa octa 120 cm a ja drugą beauty dish 55 cm z plastrem miodu były gotowe do pracy. Lampy z aparatem Canon 1x były synchronizowane wyzwalaczami Pocket Wizard TT5 i TT1.
Czas ładowania lampy jest bardzo krótki i wynosił od nie całej sekundy do mas 1,5 sekundy przy mocy ustawionej na ok 70% do 90%.
Pokrętła regulacji dają mozliwość regulacji lampy modelującej i mocy błusku w zakresie 5.0 - 8.0 z krokiem 0.1 (1/32 – 1/1). Juz przy najmniejszej mocy lampy fotocela drugiej lampy dziala prawidłowo w wiekszości wnętrz. Problem pojawił sie jedynie przy bardzo jasnych pomieszczeniach, ale to chyba jest w większości lamp.
W przypadku zastosowania wyzwalaczy radiowych typu Pocket Wizard do kazdej z lamp lub rozbudowanie o system radiowego sterowania lampą Quantuum Navigator wszelkie problemy znikają.
Quantuum Navigator umożliwia zdalnie wyzwalać lampę, regulować siłę błysku, włączać i wyłączać światło modelujące i sygnalizację akustyczną
Najważniejsza cechą lamp jest utrzymywanie stałej temperatury barwowej jak i powtarzalność błysków, fotocela z funkcją pomijania przedbłysku pomiarowego TTL, automatyczne rozładowanie lampy po zmniejszeniu energii błysku jak i pamięć ustawień i przywracanie ich po ponownym uruchomieniu lampy.
Seria Move jest przeznaczona do szerokiego zastosowania od amatorskiego do półprofesjonalnego (idealnie bedą działały w mniejszych studiach fotograficznych, przy wykonywaniu zdjęć produktów jak i do nauki fotografii studyjnej)
Polecam wszystkim zakup tych lamp przez jakość wykonania, łatwość obsługi jak i niską cene.
Lampy posiadają 2 lata gwarancji.
Jesli macie pytania to zapraszam ale nie wiem czy na wszystkie dam rade odpowiedziec :) Za krótko je uzywałem.
Dobra, wszystko ładnie ale co z trzymaniem temperatury? Bo czasami moje Dual Power potrafią wkurzyć i myślę nad wymianą.
.Irwusek
25-07-2013, 18:53
ta seria lamp nie ma jakiegoś zew zasilania, jak chce się brać je w plener to trzeba zaopatrzyć się w jakiś zasilacz/generator ?
Gdzies chyba wycielo mi kawalek tekstu o temperaturze barwowej. Lampy trzymaja temperature wg mnie dobrze. Nie mialem jakichs zmian podczas robienia zdjec.
Wg mnie lampy lepiej daja rade z temperatura niz DualPower czy wczesniejsze modele Quantuum.
Niestety jak na razie podczas sesji w plenerze zostaje jedynie mały agregat pradotwórczy.
Fotopstryczek
26-07-2013, 00:45
Synchronizują w HSS? Najlepiej podaj z jaką puszką testowałeś (HSS zależy od migawki).
W sklepie uważali, że synchronizują a jak spytałem czy testowali to dostałem odpowiedź, że sprawdzą :mrgreen:
Testowalem z Canon 1Dx - nie testowalem HSS - wg opisu powinne synchronizowac sie do 1/2000
Fotopstryczek
26-07-2013, 18:03
Testowalem z Canon 1Dx - nie testowalem HSS - wg opisu powinne synchronizowac sie do 1/2000
Wziąłeś to ze specyfikacji (czas błysku)?
Przy takim krótkim czasie błysku (1/2000) HSS nie ma prawa działać z puszką, która ma x-sync 1/200s. Migawka nadal lata tak jak dla 1/200s tylko zmniejsza szczelinę.
Chyba dam sobie spokój z HSS i wrócę do szarych filtrów ;)
Jak napisalem nie testowalem HSS - napisalem co bylo w specyfikacji aja robilem max z 1/250
Fotopstryczek
26-07-2013, 20:59
wg opisu powinne synchronizowac sie do 1/2000
Jak napisalem nie testowalem HSS - napisalem co bylo w specyfikacji aja robilem max z 1/250
Pokaż palcem, gdzie jest napisane w specyfikacji, że synchronizuje do 1/2000 ;)
Przyznaje błąd - nie doczytalem - czas blysku to 1/800 - 1/2000.
Postaram sie sprawdzic na dniach jak jest i dam znac
andrzej68
03-08-2013, 15:31
Witam! Mam lampy Qantum pt300 i wyzwalacz Yongnuo RF-603. działa wszystko jak należy. Ale dokupiłem lampę Oantum Move 300 i wyzwalacz z tą lampą nie współpracuje. Jak połączę lampę kabelkiem bezpośrednio z aparatu lampa błyska, a jak kabel włączę do wyzwalacza - nie błyska. Pt 300 działała bezprzewodowo, jak i przez kabel podłączony do wyzwalacza. spotkał się ktoś z czymś takim? Jakieś zabezpieczenie żeby kupić dedykowany wyzwalacz czy jakaś usterka lampy?
A włączyles na lampie Move przycisk SLAVE?
andrzej68
04-08-2013, 08:16
A włączyles na lampie Move przycisk SLAVE?
Raczej tak. w poniedziałek będę mógł to jeszcze sprawdzić, ale ten przycisk nie ma chyba nic wspólnego jeżeli chodzi o wyzwalanie błysku przez kabel lub wyzwalacz radiowy. Ten przycisk jest do włączania i wyłączania fotoceli, lub ustawienia fotoceli z pominięciem przedbłysku.
andrzej68
05-08-2013, 16:49
Niestety moja lampa Oantum Move 300 nie chce wyzwalać się z wyzwalacza Yongnuo RF-603. Nie mam wielkiego problemu bo wyzwalacz podłączam do innej lampy Qantum pt 300 a Move wyzwalana jest przez fotocelę, ale jakby ktoś miał lampę Move i wyzwalacz Yongnuo RF-603 niech spróbuje czy to razem współpracuje.
Sergiusz
06-08-2013, 01:44
Jesli macie pytania to zapraszam ale nie wiem czy na wszystkie dam rade odpowiedziec :) Za krótko je uzywałem.
Ile bezpieczników ma lampa? Współpracuje z komputerem, tabletem czy smart fonem?
Jeden bezpiscznik, nie wspolpracuje
Sergiusz
06-08-2013, 02:01
To ani one mobilne ani nowoczesne. :(
rafal1980
18-08-2013, 16:29
A wie ktoś kiedy nowe DUAL POWER mają się pojawić w sprzedaży?
olaf1985
08-10-2013, 11:09
Zakupiłem dwie lampy move 300 i okazało się, że na moje mini studio moc jest za duża. Jedna lampa jako światło główne jeszcze ok ale druga, którą chce stosować jako światło wypełniające po skręceniu mocy na minimum (do 50) jest za mocne. Nie ma mowy o niższych wartościach przysłon. Czy istnieje jakaś możliwość obniżenia mocy lub może w jakiś inny sposób sobie radzicie z za mocnymi lampami?
Filtry ND.
Albo na obiektyw (tłumisz wszystko, w takim samym stopniu, aż do momentu, gdy przestaniesz cokolwiek widzieć w celowniku) albo na lampy.
olaf1985
08-10-2013, 13:21
Filtry ND.
Albo na obiektyw (tłumisz wszystko, w takim samym stopniu, aż do momentu, gdy przestaniesz cokolwiek widzieć w celowniku) albo na lampy.
Dzięki za odpowiedź.
Właśnie filtr na obiektyw w moim przypadku średnie rozwiązanie, bardziej zależy mi na stłumieniu mocy jednej lampy, ale nie widzę nigdzie filtrów szarych na lampy studyjne.
nie lepiej zamiast lamp studyjnych kupic pare flashy z hss? Duzo wieksze mozliwosci no i TTL jak potrzeba.
olaf1985
08-10-2013, 14:01
już za późno, lampy kupiłem :) W przyszłości będą też flashe.
im wiecej czytam o lampach i ogladam materialy na ich temat, tym bardziej nie widze sensu ich uzywania.
jedyny ich plus to moc w niektorych przypadkach, ale tak pozatym....
olaf1985
08-10-2013, 15:33
plusy to praca na zasilaniu, mocowanie i większa ilość dostępnych modyfikatorów, moc też ale w moim przypadku posłuchałem rad innych i spokojnie 200 Ws by starczyła
Zakupiłem dwie lampy move 300 i okazało się, że na moje mini studio moc jest za duża. Jedna lampa jako światło główne jeszcze ok ale druga, którą chce stosować jako światło wypełniające po skręceniu mocy na minimum (do 50) jest za mocne. Nie ma mowy o niższych wartościach przysłon. Czy istnieje jakaś możliwość obniżenia mocy lub może w jakiś inny sposób sobie radzicie z za mocnymi lampami?W studio to się robi filtrem ND na obiektywie, lub droższą lampą - amen. To nie o tym wątek, ale bardzo dużo zależy od użytych modyfikatorów i odległości lamp od oświetlanego obiektu, więc zastępczo możesz to obejść tym sposobem, ale zmiana typu modyfikatora i /lub odległości, to zmiana charakteru światła, więc nie można tego polecać jako poważnego sposobu na rozwiązanie Twojego problemu. Musiałbyś opisać swój setup i co chcesz osiągnąć. Jednak posiadanie porządnego filtra ND8~ND16 to podstawa, jeśli chcesz mocno otwierać szkło w studio. Jednakże jeśli chodzi o samo światło wypełniające, możesz postawić między lampą a obiektem blendę dyfuzyjną i poprawić efekt, lub nawet całkiem rozwiązać problem, jeśli masz odpowiednią ilość miejsca na eksperymenty z odległościami - obiekt(..)dyfuzor(..)lampa.
Wracając do tematu, wziąłem jednego Pulse 300 na próbę, ale od dwóch tygodni leżał, bo nie miałem czasu wypróbować. Zauważyłem tylko, że zakres regulacji mocy jest mniejszy niż w starszych modelach, co jest minusem. Poza tym lampka robi dobre wrażenie.
Zrobiłem teraz w końcu szybki test - mam jeszcze lampki PT300(poprzednik Move). Zawiesiłem obok siebie Pulse300 i PT300, obie patrzyły na kopułkę światłomierza (L-358) ustawionego w odległości 1.60m. Na obydwu lampach czasze 17cm.
Pulse300
moc min - f:4.0/ISO100
moc maks - f:18/ISO100
PT300
moc min - f:3.2/ISO100
moc maks - f:22/ISO100
Co ciekawe, Aurora Digis400 dała tu na minimalnej mocy f:2.8, ale to inna półka i wszystkie lampy z tej serii dają minimalną moc błysku 10Ws, niezależnie od mocy maksymalnej danego modelu.
Z innych cech Pulse300 - większa moc pilota (150W), oraz jego płynna regulacja - to znacząco poprawia używalność lampy w stos. do serii PT.
Automatyczna redukcja mocy błysku jest, ale nie działa perfekcyjnie - pierwszy błysk po zredukowaniu mocy jest jeszcze o 1/3 EV jaśniejszy niż następne, więc w praktyce po zmniejszeniu mocy i tak trzeba błysnąć lampą w celu rozładowania, tak jak w PT, która automatycznej redukcji mocy wcale nie posiada. Być może jest to cecha tylko mojego egzemplarza Pulse300, ale jest to cecha permanentna.
Jedna, bardzo ważna rzecz wyróżnia nowe lampki Quantuum od starszych modeli - wysunięty do przodu palnik. W serii PT nie wystawał praktycznie wcale, a nawet był niejako zagłębiony w stos. do kołnierza mocowania modyfikatorów. W Pulse (i chyba w Move) jest wysunięty o całe 3cm od kołnierza, co daje dużo efektywniejsze zarówno wykorzystanie mocy palnika, jak i równomierniejsze rozproszenie światła w takich modyfikatorach jak softboxy czy BD. Tak naprawdę, to jest to najważniejsza cecha tych lamp, jeśli chodzi o jakość oświetlenia portretowego.
He he, w ten oto sposób właśnie porzuciłem myśl o wymianie wszystkich PT300 na Pulse300, ale uważam że w swojej cenie jest to bardzo przyzwoita lampka do małego studia i u mnie zostaje.
Oczywiście zapomniałem dodać, że od strony ergonomii jest ogromna różnica na plus dla Pulse - m.in. pokrętło mocy palnika można obsłużyć bezwzrokowo, co szybko się docenia. Rozmieszczenie kluczowych przycisków - test i model również daje możliwość obsługi bez spoglądania. Płynna regulacja mocy lampy modelującej działa bez zarzutu.
[EDIT]Dlaczego nie połączyło wpisów?
Paviarotti
26-01-2014, 14:35
Lampy Move wspólpracują z wyzwalaczami Yongnuo RF-603 II?
Bo widzę, że pojawił się u kogoś z tym problem.
Proszę o informację czy toś ostatecznie przetestował nową serię lamp z wyzwalaczami Yongnuo? Planuję zakup kilku lamp a posiadam już duży zestaw wyzwalaczy RF-602 i wolałbym żeby wszystko działało jak należy.
Paviarotti
14-02-2014, 15:25
Ja kupiłem Move i działa bez problemu z Yongnuo RF-603 II.
Trochę odgrzewam temat, kupiłem zestaw Quantuum Move 400 kit, do tego dokupiłem Quantuum Navigator. Niestety, okazało się, że Canon 700D w trybie Live View nie obsługuje lamp zewnętrznych bez TTL (potwierdzone w ich supporcie, a ponieważ używam manualnych szkieł, stąd potrzeba LV). Na rynku dostępne są wyzwalacze Yongnuo 622C, które podobno przenoszą dane TTL, czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia podobnego układu, tzn. czy na Canonie z trzycyfrowej serii z LV z tymi wyzwalaczami zadziała wyzwolenie tych (lub ewentualnie innych) lamp po przewodzie synchronizacyjnym z Yongnuo 622C lub innego, podobnego wyzwalacza?
1dx z yn622 nie wyzwala pulse pro i raczej innych też w jakimkolwiek trybie, czy to przewodowo czy też nie. Myślę, że u Ciebie też tak będzie. Swoją drogą ettl w lampach studyjnych quantuuma?
Swoją drogą ettl w lampach studyjnych quantuuma?
Nie o to chodzi, nadajnik na sankach jest dla aparatu "urządzeniem ETTL", a z odbiornika można wykorzystać tylko sygnał wyzwalania (do lamp studyjnych), więc jest szansa, że coś takiego może zadziałać.
@temp: niestety, nie mam możliwości sprawdzenia.
Takie czary jak z błyskaniem systemówką w fotocelę studyjnej? Napiszcie mi co i jak połączyć i w jakim trybie, to sprawdzę.
Do Canona wyzwalacz-nadajnik, obsługujący E-TTL, do lampy studyjnej odbiornik złączem synchro, i zdjęcie w trybie Live View - błyśnie, czy nie? :) P.S. Wczoraj sprawdzała mi to koleżanka na swoim 5D, przy czym jej wyzwalacz także nie obsługuje E-TTLa, i u niej też w LV błysku nie ma, więc to nie jest cecha jedynie trzycyfrowej serii... Dzięki za pomoc!
Temp. Przeczytaj post nr 55.
czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej o quantuum - coś o firmie jako takiej bo mam lekkie zamieszanie - jaka to firma, skąd, czy to się do czegoś nadaje, czy quantuum to to samo co quantum (bo takie lampy też są) - o co chodzi z tymi nazwami - czy mógłby mi to ktoś naświetlić najlepiej jak chłop koniu żebym się nie musiał domyślać bo chcę coś kupić i nie wiem czy warto.
Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).
eska, ale czytałem też w zagranicznym teście tych YN622 (YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yn622c_review/)), że one właśnie wyzwalają lampy w LV (w sekcji "GREAT FEATURES"). Jednak jako pstrykacz niekomercyjny zanim dorzucę do 2000 PLN za lampy kolejne 360 na wyzwalacze, wolałbym mieć to sprawdzone ;-)
witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
Najtańszy jednokanałowy wyzwalacz radiowy chińskiej produkcji, na alle. bywają używane nawet od 40zł za zestaw (nadajnik+odbiornik).
Uprzedzając zastrzeżenia kolegów ("niepewny, sam błyska" itp): jeśli baterie (baterie, a nie akumulatory) są sprawne, a w pobliżu nie ma żadnego nadajnika radiowego (telefon jest nadajnikiem radiowym) to na typowych dystansach kilku metrów pewność wyzwalania jest bardzo zbliżona do 100%. Obrazowo: jeśli ktoś z telefonem w kieszeni oprze się o statyw na którym jest lampa i wyzwalacz, mogą być problemy, jak zacznie rozmawiać, wyzwalacz może "zacząć żyć swoim życiem". Jeśli się odsunie na 1m, problemów nie zaobserwowano.
Chyba, że potrzebujesz synchro z krótkimi czasami, to już nie będzie tanie.
a zasilanie w plenerze jak najtaniej ;)
np. dobrej jakosci przetwornica z zasilaniem z samochodu
Hispaniola
01-11-2015, 20:13
odgrzebuję temat, otóż posiadam dwie lampy quantuum move 300 i wyzwalacze tej samej firmy. Niestety tak jak bylo tu wspomniane wcześniej w trybie live view lampy nie wyzwalają się. Czy ktoś doszedł może do tego jak i czym wyzwolić lampy w trybie lv ? Muszę robić zdjęcia swojej twarzy i nie wiem jak obejść ten problem :(
Hispaniola
01-11-2015, 20:48
dodam jeszcze, że kabel synchro dołączony do lamp nie wchodzi do mojego aparatu - canon 650d
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=348) + 1 szt. tego (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=305). To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego (http://www.quantuum.pl/pl/modyfikatory-oswietlenia/modyfikatory-oswietlenia-softboxy/156-litebox-50x50-softbox), dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze :)
Hispaniola
01-11-2015, 23:56
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=348) + 1 szt. tego (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=305). To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego (http://www.quantuum.pl/pl/modyfikatory-oswietlenia/modyfikatory-oswietlenia-softboxy/156-litebox-50x50-softbox), dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze :)
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedż :) ugh szkoda, że przed zakupem navigatora z quantuum nikt ze sprzedawców nie poinformował, że sprzęt nie działa we wszystkich funkcjach aparatu :( gdybym wiedziała od razu kupiłabym youngnuo :)
No niestety, również mam Navigatora :) Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV :D
Hispaniola
02-11-2015, 11:11
No niestety, również mam Navigatora :) Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV :D
oo to już jest jakieś rozwiązanie :) piramidka mi nie przeszkadza :D
AmatorFoto
10-11-2015, 22:52
Podepne sie tutaj bez zakladania dodatkowego tematu.
Otoz sprawa wyglada tak:
Przymierzam się do zakupu trzech lamp do domowego studio i chciałbym podjąć decyzję w pełni świadomie. Przestrzeń jaką dysponuję ma 4-5m X 7m na 2.7m wys, w tym na 4-5m będzie ewentualne stanowisko/tło. Zdjęcia jakie będę wykonywał to zdjęcia przedmiotów, beauty, portret. Proszę Was, jeśli mogę, o odniesienie się do tego czy właściwie przeliczam moc lampy i odpowiedź na pytania, które mi się nasuwają. Mam nadzieje, że nikogo nie zabiję długością posta.
Wzór dla iso 100 to LP / odległość od obiektu w metrach = przysłona
..stąd dla lampy o LP 65 w odległości 1.5m od obiektu, ustawionej na:
pełną moc - 65 / 1.5m = f43, (1m-f65, 2m-f32.5)
1/8 mocy - 65 / 8 / 1.5m = f5.4
1/16 mocy - 65 / 16 / 1.5m = f2.7
min moc - 65 / 32 / 1.5m = f1.35 (1m-f2, 2m-f1)
Wychodzi z tego, że âgołą" lampą o LP65 przy odległości 1,5m od obiektu, przy iso 100 powinienem teoretycznie bez problemu wykonać zdjęcia w całym zakres dostępnych dla ludu przysłon.
Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
Teraz pytanie, czy ta lampa Lampa światła ciągłego 1000W z soczewką Fresnela FreePower WSOC-FP-HIQ1000 - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/p/lampa-swiatla-ciaglego-1000w-z-soczewka-fresnela-freepower/) sprosta zadaniu? Czy moze jest za mocna? Prosze o porade.
Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
Nie będę się upierał, że wspominają o tym wszędzie ;-) ale Twoje obliczenia są prawidłowe dla czasu synchronizacji i dłuzszego. Czas samego błysku jest znacznie krótszy.
Generalnie: ilość światła zastanego zależy od przysłony i czasu naświetlania a ilość światła błyskowego zależy od przysłony i mocy lampy (mocy w relacji do odległości od obiektu). W ten sposób, na obrazku, możesz regulować proporcje światła zastanego i błyskowego.
"gołą" lampą o LP65
(...)
Teraz pytanie, czy ta lampa Lampa światła ciągłego 1000W z soczewką Fresnela FreePower WSOC-FP-HIQ1000 - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/p/lampa-swiatla-ciaglego-1000w-z-soczewka-fresnela-freepower/) sprosta zadaniu? Czy moze jest za mocna?
Z LP podawaną dla lamp może być różnie, lampa A może mieć podaną LP z reflektorem standardowym o "groszkowatej", bardziej matowej powierzchni, lampa B dla reflektora standardowego o bardziej "lustrzanej" powierzchni, i to (oprócz kształtu reflektorów) także może mieć wpływ na ilość światła. A jak zamiast takiego reflektora założysz softbox albo "słoneczko" z plastrem miodu, to wyliczenia zupełnie stracą rację bytu.
Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.
Silveraxe
11-11-2015, 02:07
http://www.ebay.co.uk/itm/Godox-Pro-DE400-400W-400Ws-Studio-Lighting-Compact-Flash-Strobe-Light-Lamp-Head-/321812629491?hash=item4aed8707f3:g:Q0oAAOSw3ydVrjr J
Das Blitzgerät Quantuum Move 400 ***3 Tage Lieferzeit UPS Kurier*** | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Das-Blitzgerat-Quantuum-Move-400-3-Tage-Lieferzeit-UPS-Kurier-/391246568068?hash=item5b181cda84:g:Nv8AAOSw~gRV5xA y)
Godox= Quantuum?
Wydaje mi sie ze to firma krzak :)
Po co przeplacać skoro naklejki są równie ładne :)
A Quantuum to nie firma krzak? :D Przecież to chiński plasticzany szrot :D W Stanach nawet nie mogą tego pod swoją podrabianą nazwą sprzedawać :D
Silveraxe
11-11-2015, 12:29
Jesli te plastiki to jedno i to samo to czemu winduje się akurat Quantuum jako cos wytwornego?
Mam dwie lampy Godoxa. Odpoczywają co 30- 40 klatek w dalszym ciaglym uzytkowaniu balbym sie ze dojdzie do samozaplonu octy 160.
Skoro Quantuum i Godox to to samo apeluje do ludzi wolnych wsi i miasteczek.
Nie Przeplacajcie :)
Serio winduje się Quantuum jako coś wytwornego? Świat się kończy, haha :D Oczywiście zgadzam się z przedmówcą, jeśli ktoś chce kupić badziew, to lepiej kupić najtańszy badziew, niż jakiś "promowany" :D
AmatorFoto
11-11-2015, 23:38
Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.
Instalacja wytrzyma spokojnie :) Zastanawiam sie wlasnie czy wchodzic w swiatlo stale czy wystarczy lampa blyskowa.
Co do Quantuum to wiadomo chinszczyzna ale w dobrej cenie i miare dobrej jakosci :)
Silveraxe
15-11-2015, 01:43
Światło stalę do krecenia filmów a błysk do foto. Usmazysz modelke przy tych Fresnelach a jak zacznie sie z niej woda wylewać i puder z makijazem zacznie splywać wraz z potem moze byc krucho. Chyba ze to droga do aktu w ten sposób w prawdzie nie próbowalem ale latem jak gorąco to działa :P
A teraz na powaznie.
Zainwestuj raz a dobrze i prawidlowo. Jest masa materialow na Ytube co i jak z kazda lampą krok po kroku co z czym i do czego.
https://youtu.be/pyJ3YRMnqto
Mam Move 300 i po kilkustet błyskach padła żarówka światła ciągłego. Trochę za szybko.
Mi odpadło to mleczne szkło z żarówki modelującej przy chyba piątym użyciu, ale teraz pytanie, czy można oceniać jakość całego produktu przez jakiegoś cienkiego producenta żarówek?