Zobacz pełną wersję : Zestaw do imprez okolicznościowych
maciek12ss
08-07-2013, 11:17
miałem okazję fotografować 2 wesela u znajomych i dlatego założyłem ten temat. Jako że zdjęcia podobały się nawet bardzo młodym zacząłem zastanawiać się czy nie zabrać się za temat trochę bardziej profi. Wiem wiem jestem początkujący. W planach mam na początek być drugim fotografem towarzysząc znajomej która zajmuję się tym zawodowo. Ptałem w UP w mjej miejscowości o dotacje na sprzęt najprędzej pieniążki będą w październiku więc mam trchę czasu aby się nad tym głebiej zastanowić i doszlifować umiejętności. Ostatnie dwa wesela robiłem swoim 600d + kit + sigma 70-300. Sigma przy dobrym świetle dawała ładne zdjęcia za zewnątrz a kitem leciałem przyjęcie. Błyskałem wbudowana lampa rewelacji nie ma ale radziłem sobie jak mogłem i całkiem przyzwoicie to wyszł porównując zdjęcia do kolegów po fachu których mam na dysku pare wesel ( byłem gościem i takowe dostałem od młodych na pamiątke). Poruwnując swoje zdjęcia do profi zauważyłem ze dobrze kadruje uchwycam ciekawe momenty w ciekawy sposób ale brakuje mi światła . Plany na dzień dzisiejszy odnośnie sprzętu są takie :
1. Zostawiam 600D kita i sigmę jako zapas.
2. Zakup 6D :)
Powyższe wiem na pewno.
A teraz sedno tematu. Wymyśliłem sobie i po małych doświadczeniach zauważyłem czego mi mniej więcej brakuje z obiektywów.
Plan zakupu :
1. C 50 1.4
2. C 80 1.8
3. c 16-35 2.8
4. Lampa EX600
Plus akcesoria : Zapasowe 2 baterie, 4 karty pamięci 16gb ( mam jedną ) , Statyw, blenda, pas na biektyw, komputer+ mnitor+ oprogramowanie.
Mam też zamiar wziąć udział w szkoleniu z obróbki zdjęć.
Pytania:
Czy wybór szkieł jest odpowiedni ? Odnośnie zomika mam dylemat czy można go zastąpić czymś innym zależy mi na szerokim kącie i uniwersalności.
Jakie akcesoria będą mi potrzebne najbardziej i w jakiej ilości lampy, blkendy softboxy itd?
Jakie oprogramowanie ewentualnie kupić PS6 jaka wersja ? LR czy robić w Cr w którym to juz mam jako takie obeznanie. Ewentualnie jaka jest różnica miedzy nimi?
Dużo tego jak na jeden temat ale proszę doświadczonych kolegów o szczere rady.
maciek12ss
08-07-2013, 12:54
Dodam jeszcze że budżet to jakieś 28 tysięcy. 20 z up i 8 wkład własny.
za taką kasę to ja bym tak...
1. Pełną klatkę 5d - sam wybierz który wszystkie radzą
2. 35L lub 24L
3. 85L
4. Photoshop
5. Lampa ex600 lub 580
6. Komp + monitor
7. i duperele
8. sprzedać stare obiektywy
9. kupić zapasowe body też pełną klatkę (nawet używaną) lub zostawić 600d
10. szkolenie np repeglamur obróbka
A kiedy ty na weselu będziesz rozkładał softboxy i blendy. Jesli musisz wydać całą kase z dofinansowania nie idź w pół środki tylko bierz najlepszy sprzęt
Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym raczej w 5DMkII, co do obiektywów nie mam żadnego ale:D
Sytuacja z akcesoriami wygląda następująco:
- kupuj mniejsze karty pamięci, jak stracisz materiał to nie cały tylko jego część
- 2x lampa na początek to świat i ludzie (moim zdaniem wystarczy Ci EX580) tym bardziej że nie masz doświadczenia w pracy z lampa zewnętrzną
PS. Sprzedaj sigmę nie przyda Ci się do reportaży ślubnych
A ja bym polecał 6D zamiast 5D mkII ;)
maciek12ss
08-07-2013, 13:57
No z tego co wyczytałem na naszym forum to jednak 6d zamiast 5d mkII lepsza matryca i AF. Chyba że się myle to mnie poprawcie. Co do szklarni sigma faktycznie się nie przyda. Chociaż na ostatnim weselu czasami ujecia z daleka z zaskoczenia wychodziły całkiem niezłe . Ludzie nie stresują się jak nie widzą fotografa i zdjęcia wychodza dynamiczniejsze ciekawsze więc może jakiś zom typu 70-200L f4 ? Poruszam jeszcze temat blend i sofboxów . Otóż rbił bym kompletny reportaż łącznie z sesją w plenerze a tu blenda na pewno sie przyda. 2 lampy podobnie macie racje 580 wystarczy i tam musiał bym się nauczyć to obsługiwać. Z czasem można było by coś dokupić. A więc sumując wasze radyi mje przekonania:
1. 6D
2. 24L ( bo szeżej niż 35
3 85L
4. Być może 70-200L f4
5. 2x580 ex
7 komp, monitor, oprogramowanie, szkolenie.
Powiedzmy że to co powyżej jest wyjsciową wersją która podlega jeszcze modyfikacji . ( czas mam do momentu złożenia wniosku)
Jeszcze mam prośbę napiszcie mi jakie oprogramowanie waszym zdaniem najbardziej opłaca się kupić i na którym się szybciej pracuje. Póki co korzystam Z ps 6 i cr 7.0 robię zdjęcia tylko w raw potem wołam w cr ten program jest bardzo prosty i intuicyjny nie wiem jak jest z LR? Podpowiecie cos?
KuzynPit
08-07-2013, 14:59
JA bym dorzucił do zestawi coś pokroju 28-75 2.8 Tamrona-ewentualnie coś o podobnym zakresie ogniskowej i w miare jasne...
Tak żeby mieć coś szerokiego na jednym body, i coś węższego na drugim. Taki układ jest wg mnie najwygodniejszy niżeli ciągle przepinanie obiektywu.
maciek12ss
09-07-2013, 13:09
Przejżałem ofertę jednego ze sklepów internetowych i tak pomyślałem jeszcze o innej konfiguracji
6d 6998,-
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM 4889,-
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM 4789,-
oba wyżej bez is co o tym sadzicie i czy wystarczy jasności . Dodam tylko ze w wiekszości zdjęć i tak błyskał bym lampą.
Do tego zestawu jedna jasna stałka tylko co radzicie
50mm czy 80 mm ?
im więcej czytam i myślę o tym zestawie tym wieksze zamieszanie mi się robi ;/
rafal1980
09-07-2013, 21:39
Canon EF 70-200mm f/2.8L - zastanów się nad IS, to nie jest lekki obiektyw ;)
A może Samyang 14 + C35 L + C135 L / S85 ? Co stałki to jednak stałki ;)
kup sobie 2x6D + sigma 35 1.4, sigma 85 1.4, samyang 14mm 2.8, + 580ex2 i 430ex2 - kasy jeszcze zostanie na inne niezbędne rzeczy :)
a myślałeś o używkach ?? też możesz kupić nawet z dofinansowaniem byś trochę zaoszczędził
maciek12ss
09-07-2013, 22:16
kup sobie 2x6D + sigma 35 1.4, sigma 85 1.4, samyang 14mm 2.8, + 580ex2 i 430ex2 - kasy jeszcze zostanie na inne niezbędne rzeczy :)
póki co myślałem o jednym 6d i dorżnąć 600d ile się da ale co do tego 600d podpiąć że by nie wachować tak obiektywami na 6d? Co do szkieł sigmy jakoś mam dziwny brak przekonania... zraził mnie serwis jak wysłalem swojego zooma.. nie wiem jak ze stałkami z celnością af bo w zomie ze stopki to loteria.
--- Kolejny post ---
Canon EF 70-200mm f/2.8L - zastanów się nad IS, to nie jest lekki obiektyw ;)
A może Samyang 14 + C35 L + C135 L / S85 ? Co stałki to jednak stałki ;)
Siły mi nie brakuje więc ta 70-200 mógł bym dźwigać :) i tak byłby dopinany w potrzebie zbliżenia. A głownie krótszym szkłem bym działał.. C do stałek boję się że na początku będzie mi ciężko przeskoczyć z zoomów człowiek się przyzwyczaił do przekręcenia pierścienia i już jest bliżej dalej a ze stałkami trzeba spacerować :) nie jestem leniem ale martwi mnie to że przez to mogę przegapić jakieś wyjątkowe chwile ... jak wybiorę coś najrozsądniejszego to i ze stalkami sobie poradzę ale najpierw muszę podjąć decyzję czego chce czytam forum czytam wątek sprzęt do ślubów i co fotograf to inne przekonania :)
--- Kolejny post ---
a myślałeś o używkach ?? też możesz kupić nawet z dofinansowaniem byś trochę zaoszczędził
Wim że mogę . Ale wole mieć pewny sprzęt z pewną gwarancją i serwisem . TO nie 3000 a ponad 20 do wydania nie chcę wdepnąć w g..... brzydko mówiąc. Body na bank musi być nowe lampy też . Co do szkieł można jeszcze pomyśleć ale jakoś to d mnie nie trafia.
--- Kolejny post ---
W piątek mam ślub cywulny do pstryknięcia koleżanki i przyjęcie bardziej obiad w knajpie. zobaczę przyjrzę się z których ogniskowych korzystam najczęściej może rozjaśni mi się trochę. Spróbuję też pstrykać określonymi ogniskowymi jak 18 i 50 w kicie i 70 w sigmie . Zobaczę jak to jest być ograniczonym do 3 ogniskowych. Bez wygodnego zoomowania :)
2x Canon 6d, EF 24/1.4L II i 85/1.2L II to wszystko czego potrzebujesz jednak taki zestaw kupiony w sklepie przekroczy twój budżet (z używanymi obiektywami powinieneś się zmieścić).
Zdjęcia z 6d są na tyle dobre przy wysokim ISO, że lampy raczej nie będziesz musiał używać (ew. pomyśl nad 580EX II). Bez wątpienia niezbędny będzie dobry monitor np. z matrycą IPS i mocny komputer, gdyż 20mpx RAWy wymagają dość mocnego sprzętu do obróbki, chyba że będziesz robił w sRAW. W związku z powyższym musisz przeznaczyć na ten cel jakieś 5000zł,
Oprogramowaniem wiodącym do obróbki dużej ilości RAWów jest Adobe Lightroom - jest o wiele wygodniejszy od Photoshopa, choć warto mieć obydwa.
Biorąc pod uwagę powyższe 28.000zł może okazać się niewystarczającą kwotą na zakup sprzętu do wygodnej pracy.
maciek12ss
10-07-2013, 01:32
2x Canon 6d, EF 24/1.4L II i 85/1.2L II to wszystko czego potrzebujesz jednak taki zestaw kupiony w sklepie przekroczy twój budżet (z używanymi obiektywami powinieneś się zmieścić).
Zdjęcia z 6d są na tyle dobre przy wysokim ISO, że lampy raczej nie będziesz musiał używać (ew. pomyśl nad 580EX II). Bez wątpienia niezbędny będzie dobry monitor np. z matrycą IPS i mocny komputer, gdyż 20mpx RAWy wymagają dość mocnego sprzętu do obróbki, chyba że będziesz robił w sRAW. W związku z powyższym musisz przeznaczyć na ten cel jakieś 5000zł,
Oprogramowaniem wiodącym do obróbki dużej ilości RAWów jest Adobe Lightroom - jest o wiele wygodniejszy od Photoshopa, choć warto mieć obydwa.
Biorąc pod uwagę powyższe 28.000zł może okazać się niewystarczającą kwotą na zakup sprzętu do wygodnej pracy.
konkretna odpowiedź. Poczytam jeszcze inne podobne wątki zanim się na cos zdecyduję. Ale widzę że jendak dwa takie same body a przynajmniej oba ff to optymalny zestaw do którego prędzej czy później musiał bym dojść. Możliwa jest jeszcze praca na jednym body sakwy i nauczyć się szybkiej zmiany obiektywu dojść do wprawy przynajmniej na początku i potem dokupić kolejne body.
.....Bez wątpienia niezbędny będzie dobry monitor np. z matrycą IPS i mocny komputer, gdyż 20mpx RAWy wymagają dość mocnego sprzętu do obróbki, chyba że będziesz robił w sRAW. W związku z powyższym musisz przeznaczyć na ten cel jakieś 5000zł...
Z ceną trochę pojechałeś, spokojnie w 3500 zmieści się z dobrym kompem i monitorem. Poza tym jak zaczyna i nigdy nie pracował na poważnie z kolorem i wydrukami to nie musi mieć nic pokroju Eizo bo nie zauważy dużej różnicy miedzy tańszym a droższym monitorem. A co do kompa to ja mam sprzęt 4 letni i bez problemu daje radę obrabiać 18mpix raw jak i pliki psd, które mam czasami po 1GB, a maszyny wtedy nie miałem super mocnej kupowanej. Wystarczy odpowiednio cache sobie na dysku skonfigurować :)
Jak już miałbym wydawać 5k na kompa to wydał bym gdzieś 3500, max 4000 na kompa + monitor a 1000 na serwer NAS na zdjęcia i archiwum.
Z ceną trochę pojechałeś, spokojnie w 3500 zmieści się z dobrym kompem i monitorem. Poza tym jak zaczyna i nigdy nie pracował na poważnie z kolorem i wydrukami to nie musi mieć nic pokroju Eizo bo nie zauważy dużej różnicy miedzy tańszym a droższym monitorem. A co do kompa to ja mam sprzęt 4 letni i bez problemu daje radę obrabiać 18mpix raw jak i pliki psd, które mam czasami po 1GB, a maszyny wtedy nie miałem super mocnej kupowanej. Wystarczy odpowiednio cache sobie na dysku skonfigurować
Jak już miałbym wydawać 5k na kompa to wydał bym gdzieś 3500, max 4000 na kompa + monitor a 1000 na serwer NAS na zdjęcia i archiwum.
Pisząc o 5000zł na komputer miałem na myśli komputer, monitor i oprogramowanie. Wiadomo, że da się obrabiać na kilkuletnim sprzęcie ale jest to zdecydowanie bardziej upierdliwe - samo renderowanie do podglądu kilkuset RAWów w Lightroomie na gorszym sprzęcie może się nieznośnie dłużyć. Monitor tak jak piszesz wystarczy jakiś przyzwoity, skalibrowany IPS. Biorąc pod uwagę rozpoczęcie działalności na poważnie nieuniknionym wydaje się być opanowanie obróbki i przygotowanie zdjęć dla potrzeb odbitek czy fotoksiążki.
maciek12ss
10-07-2013, 11:46
A jakie parametry kompa radzicie ? zwracać uwagę na np karte graficzną czy bardziej procesor i pamieć ram? Teraz bawię się na laptopie 3 letnim mam c2d 2,2ghz 3gb ramu i grafikę 512MB. Do obróbki 5 zdjęć na raz wystarcza ale jak w CR otworzyłem 50 rawów to juz była masakra .....
A jakie parametry kompa radzicie ? zwracać uwagę na np karte graficzną czy bardziej procesor i pamieć ram? Teraz bawię się na laptopie 3 letnim mam c2d 2,2ghz 3gb ramu i grafikę 512MB. Do obróbki 5 zdjęć na raz wystarcza ale jak w CR otworzyłem 50 rawów to juz była masakra .....
Ja bym zainwestował przede wszystkim w mocny procesor (pokroju Intel i7 3770 lub lepszy) i dysk SSD 120-256GB (na system, programy i pliki robocze). Pamięci 12-16GB powinno spokojnie wystarczyć, zaś kartę graficzną z racji tego, że obróbka zdjęć jest procesem 2D wybrałbym raczej tańszą. Do tego wszystkiego jakiś dysk SATA do magazynowania zdjęć (na początek nawet 1TB, później w razie potrzeby można dokupić), oczywiście chłodną obudowę i dobry zasilacz 80+, stabilną płytę główną z USB 3.0 i jeśli preferujesz to tablet.
Do obróbki 5 zdjęć na raz wystarcza ale jak w CR otworzyłem 50 rawów to juz była masakra .....
Dlatego uważam, że wygoda stanowiska pracy powinna być priorytetem, bo nad obróbką zwykle spędza się więcej czasu niż nad robieniem zdjęć w sobotę, w dodatku jest to praca na siedząco...
maciek12ss
10-07-2013, 22:26
Ja bym zainwestował przede wszystkim w mocny procesor (pokroju Intel i7 3770 lub lepszy) i dysk SSD 120-256GB (na system, programy i pliki robocze). Pamięci 12-16GB powinno spokojnie wystarczyć, zaś kartę graficzną z racji tego, że obróbka zdjęć jest procesem 2D wybrałbym raczej tańszą. Do tego wszystkiego jakiś dysk SATA do magazynowania zdjęć (na początek nawet 1TB, później w razie potrzeby można dokupić), oczywiście chłodną obudowę i dobry zasilacz 80+, stabilną płytę główną z USB 3.0 i jeśli preferujesz to tablet.
Dlatego uważam, że wygoda stanowiska pracy powinna być priorytetem, bo nad obróbką zwykle spędza się więcej czasu niż nad robieniem zdjęć w sobotę, w dodatku jest to praca na siedząco...
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do kompa na pewno sie zastosuje do Twoich wytycznych . Tabletu raczej nie preferuje mam jak by co lapa na tym będe ewentualnie pokazywał w terenie portfolio o ile sie takiego dorobię ktrym będzie można sie chwalić. Właśnie skończyłem obrabiac zdjęcia z wesela z ostatniej soboty męczarnia 580 zdjęć wywołac z raw poprawić co nieco i na płyty zgrać . Teraz wybrałem 30 najładniejszych i picuje je trochę b młodzi z tego co zauważyłem lubią efekty ala fotoschop :) Nadrobię tym słabość mojego sprzętu foto a jak na darmowe zlecenie poznajomości będą na pewno zadowoleni :) Tylko mój kręgosłup już pada... Szybki komp to podstawa wygodnej pracy nie ma co . Jeszcze raz dziękuję .
Pisząc o 5000zł na komputer miałem na myśli komputer, monitor i oprogramowanie.
Z tym się zgodze 5k z oprogramowaniem to tak wmiarę ok :)
Takie pytanie PS czy LR wykorzystają wszystkie rdzenie i7? Bo ja mam 4-rdzeniowego i5 i prawie nigdy nie wykorzystam ich w 100%. 4 rdzenie tylko wtedy jak odpalam jakieś zapisane akcje na kilkunastu plikach. Z tego co mi wiadomo to czasami lepiej kupić np 4 rdzeniowca z wyższym taktowaniem niż 8 z mniejszym, bo często rdzenie dodatkowe nie są użytkowane.
Jak chcesz odpalać x-dziesiąt plików na raz to dużo ramu, ja myślę u siebie rozbudowę do 16GB. Szybki dysk SSD 128GB starczy + 1TB SATAII na początek. Dobra płyta główna przyda się ale grafika to może być mocno przeciętna bo PS prawie jej nie używa.
Co do monitora to warta zastanowić się nad dwoma. Raz zaczniesz tak pracę i już nigdy nie przestaniesz :)
Warto też pomyśleć o jakimś serwerku NAS na pliki, polecam bardzo. Co nie potrzebne przesyłam na taki i na kompie mi nie zaśmieca :)
maciek12ss
11-07-2013, 11:02
Dwa monitory :0 już wypróbowałem wbudowany w lapie i dołączony lG 19cali :) Oba na raz działają oczywiście jako rozszerzenie podstawowego. Powoli już widze co będzie mi potrzebne. A póki co nie mam sprzetu a zlecenia już 3 na przód :) Musze kupić na szybko jakąś lampę i chciaż szkło 50 1.8 . Po wakacjach grubsze zakupy :)
Dwa monitory :0 już wypróbowałem wbudowany w lapie i dołączony lG 19cali :) Oba na raz działają oczywiście jako rozszerzenie podstawowego. Powoli już widze co będzie mi potrzebne. A póki co nie mam sprzetu a zlecenia już 3 na przód :) Musze kupić na szybko jakąś lampę i chciaż szkło 50 1.8 . Po wakacjach grubsze zakupy :)
Tak dokładnie to działa :)
Na głównym masz zazwyczaj tylko zdjęcie które obrabiasz a na drugi wyciągnięte wszystkie paski narzędzi + jakaś galerie z miniaturkami zdjęć :)
- kupuj mniejsze karty pamięci, jak stracisz materiał to nie cały tylko jego część
Potwierdzam w co najmniej 200%, lepiej ze 3-4razy wymieniać kartę, niż stracić cały materiał z danego zlecenia.
(...)
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
oba wyżej bez is co o tym sadzicie i czy wystarczy jasności . (...)
50mm czy 80 mm ?
im więcej czytam i myślę o tym zestawie tym wieksze zamieszanie mi się robi ;/
To normalne - im więcej czytasz to mniej wiesz, a im więcej opinii i propozycji to już w ogóle.... O ile 24-70 jeszcze do reportażu się przyda, to nad 70-200 bym się już poważnie zastanowił - dlaczego???? A dlatego, że podliczyłem ostatnio ile razy wyciągnąłem to szkło z torby podczas ślubów, i wyszło tego niewiele - zamiast tego polecam 85/1.8 (nie kupuj 85L - szkoda kasy, którą można przeznaczyć na inne szkiełko) gdyż to ostatnio on jest powodem leżakowania 70-200 w torbie. Jak trafisz na nieduży kościół to z 70-200 nie poszalejesz, na sali też zbyt wiele okazji nie ma, a na plenerze - wygrywa stałka i zoom-nożny ;) Wybór i tak należy do Ciebie.... ja mogę tylko zasugerować co nie co na podstawie moich doświadczeń...
--- Kolejny post ---
Acha... Sigma 35/1.4 bajka na plenerze, ale niestety w reportażu brak USM był dla mnie wyraźnie odczuwalny....
Takie pytanie PS czy LR wykorzystają wszystkie rdzenie i7? Bo ja mam 4-rdzeniowego i5 i prawie nigdy nie wykorzystam ich w 100%.
Z tego co udało mi się zauważyć, to ani PS ani LR nie wykorzystuje więcej jak 1-2 rdzeni w czasie pracy - jedynie przy eksporcie uda mu się czasem pociągnąć na 4.
4 rdzenie tylko wtedy jak odpalam jakieś zapisane akcje na kilkunastu plikach. Z tego co mi wiadomo to czasami lepiej kupić np 4 rdzeniowca z wyższym taktowaniem niż 8 z mniejszym, bo często rdzenie dodatkowe nie są użytkowane.
Ściślej mówiąc nie o samo taktowanie chodzi lecz o wydajność pojedyńczego rdzenia. Moim zdaniem na rynku nie ma nic porównywalnego z i7 dlatego na jego 4 lub 6 rdzeni należy patrzeć jak na dobrodziejstwo inwentarza, a nie jak na czynnik decydujący o zakupie :) Ze swojego doświadczenia wiem, że da się zauważyć w czasie pracy wyższość i7 nad i5, a ceny i7 nie są dużo wyższe.
Co do monitorów to uważam, że nawet "10" połączonych ze sobą nie daje takiej wygody jak takie cacko: Wacom Cintiq 24HD Touch (http://cintiq24hdtouch.wacom.pl/). Oczywiście cena takeigo sprzętu jest o wiele wyższa, niemniej wolałbym patrząc na całokształt pracy używać zestawu 2x5d1 z Cintiq 24 niż 2x6d z monitorem.
A dlatego, że podliczyłem ostatnio ile razy wyciągnąłem to szkło z torby podczas ślubów, i wyszło tego niewiele - zamiast tego polecam 85/1.8 (nie kupuj 85L - szkoda kasy, którą można przeznaczyć na inne szkiełko)
Z tym się nie zgodzę. Oczywiście stosunek cena/jakość wypada zdecydowanie na korzyść 85/1.8 jednak jakość zdjęć z 85/1.2 jest zauważalnie lepsza, a przede wszystkim jest 2x jaśniejszy co daje mu nieocenioną wartość przy gorszym oświetleniu.
Co do monitorów to uważam, że nawet "10" połączonych ze sobą nie daje takiej wygody jak takie cacko: Wacom Cintiq 24HD Touch (http://cintiq24hdtouch.wacom.pl/). Oczywiście cena takeigo sprzętu jest o wiele wyższa, niemniej wolałbym patrząc na całokształt pracy używać zestawu 2x5d1 z Cintiq 24 niż 2x6d z monitorem.
Dla mnie praca z tym jest fajna przy digital paintingu czy matepaintingu, jednak przy obróbce zdjęć w LR i potem poprawki w PS wole monitory + fizyczna klawiaturę. Bo jak używam kilku narzedzi naprzemiennie to mam wszystko pod skrutami lewej reki a prawa operuje tylko piórkiem/myszka :)