Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw uniwersalny do 2500zł?
sleepyhead
07-07-2013, 22:07
Poszukuje obiektywu uniwersalnego o ogniskowej 18-135 lub 18-250 lub innej zależy co polecicie :P
Mam około 2500zł. Czytałem że niektóre szkła są ostrzejsze od innych wiec tym się głównie kieruje :)
Trochę ponad budżetem, ale jak używane to dobrą jakość powinien Ci dać Canon 24-105L, troszeczkę węższy zakres ogniskowych, ale im większy zoom tym gorsza jakość.
startujesz w zawodach " najwięcej założonych tematów w czasie doby"????? zdradzisz jaka jest nagroda??
wszystkie twoje tematy są już na forum , wielokrotnie wałkowane
wystarczy poczytać
13 postów / 4tematy
płodny jesteś
jellyeater
07-07-2013, 22:35
Albo nic nie zmieniaj. Poczekaj, aż serce podpowie Ci co potrzebujesz. Bo na razie to się po prostu nudzisz. :P I żaden obiektyw nie zapewni Ci ciekawych zdjęć z wakacji. Do tego to trzeba sporo ćwiczeń oka i umysłu. Aczkolwiek dobre szkła nie przeszkadzają, a wręcz pomagają.
Lepszym szkłem byłby jakiś zoom od 17 mm do około 50 i świetle 2.8.
Albo polecane już coś od 10 mm. Będziesz miał mega szeroko.
Albo coś jasnego polecane już 50 mm 1.8. Tanie, a zobaczysz czy Cię kręcą jasne szkła.
sleepyhead
07-07-2013, 22:42
Ciągle zastanawiam się nad EF-S 18-135 IS... Ale jak dowiedziałem się że im większa krotność obiektywu tym gorsza jego jakość to wszystko mi się pokręciło... Ale uznałem że i tak muszę kupić jeden uniwersalny, a i tak będę korzystał z wszystkich innych ;)
pan.kolega
07-07-2013, 23:00
Twoje pytanie powtarza się co jakiś czas. Dzięki uniwersalnemu zumowi oszczędziz przekładania obiektywów i może złapiesz to, na co byś inaczej nie zdażył, ale nie będzie lepszej jakości od tego co masz, raczej troszeczkę gorsza.
Nie ma jasnych uniwersalnych zumów z lepsza jakościa niż popularne "kity". A na pewno nie tanio.
Najlepsze co mogę polecić jeżeli chcesz i uniwersalnie i lepiej, to EF 28-300L, wg. mnie świetne szkło. Ale nawet za te pieniadze szeroki na kropie to on nie jest.
Poszukuje obiektywu uniwersalnego o ogniskowej 18-135 lub 18-250 lub innej zależy co polecicie
Pogubiłem się w tych wątkach - istny labirynt. Nie zakładaj już kolejnych ;)
Ale wiadomo już mniej więcej, o co chodzi. Szukasz obiektywu uniwersalnego i ostrego, aby zrobić nim wakacje i nie zmieniać szkła podczas zwiedzania. To, że jakość spada wraz z krotnością już wiesz.
Ale masz jeszcze jedną opcję. Przynajmniej ja bym ją wybrał w Twoim przypadku. Czyli zoom Canona w dobrej cenie, z dobrą optyką, stabilizacją IS i świetnym wakacyjnym zakresem 24-1200mm. I nie trzeba go zmieniać, bo jest na stałe przymocowany do SX50 HS. Serio. 8-)
sleepyhead
07-07-2013, 23:24
A co powiecie o EF-S 18-135 IS? Bo w końcu zdecydowałem że albo kupie go, albo żaden.
A co powiecie o EF-S 18-135 IS? Bo w końcu zdecydowałem że albo kupie go, albo żaden.
skoro zdecydowałeś to kupuj...
sleepyhead: Kursy fotograficzne - fotografuj lustrzankami cyfrowymi - Akademia Nikona (http://www.akademianikona.pl/kursy/)
Dostałeś kilka propozycji. Poza tym, skoro kupiłeś lustrzankę to chyba miałeś świadomość że to oznacza wymianę optyki? Popatrz też na Sigmy czy Tamrony...
Jeśli już 18-135 to tylko STM zwykła jest do bani. Ewentualnie możesz zerknąć na EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS tez fajny zoom :)
Albo może Tamron 28-300, w internecie ma raczej niezłe opinie ;)
18-135 STM się oststnio bawiłem i nawet mi się spodobał. Gdy jednak ponownie założyłem swój podstawowy 24-105/4L, stwierdziłem, że, choć stary, jest znacznie lepszy. Znajdziesz spokojnie używkę w dobrym stanie za ok. 2000 Pln i będziesz Pan zadowolony. Jeżeli chcesz jaśniej, będzies miał krócej, np C17-55/2.8 lub tańsza, a wcale nie gorsza S17-50/2.8. Jest jeszcze bardzo uniwersalny C15-85, który również ssporo osób chwali.
Do wyboru masz masę szkieł, wybrać musisz jednak sam :-) Powodzenia !!
jellyeater
08-07-2013, 06:27
Musi być coś co się zaczyna od 18 i mniej mm. Inaczej będziesz miał wąsko na początku i uniwersalność trafi szlag. :P
michael_key
08-07-2013, 07:06
Jeśli już jesteś zdecydowany na ten obiektyw to może chociaż posłuchaj co piszę Arni i zdebik, wybierz wersję STM i rób foto, czytaj o fotografii i szukaj kadrów.
Poza tym jest mnóstwo wątków w tym temacie... https://www.google.pl/search?num=100&q=uniwersalny+objektyw+crop++site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1#sclient=psy-ab&q=uniwersalny+objektyw+site:www.canon-board.info&oq=uniwersalny+objektyw+site:www.canon-board.info&gs_l=serp.3...12845.12845.0.13614.1.1.0.0.0.0.147. 147.0j1.1.0...0.0.0..1c.1.17.psy-ab.AYHnHM2WCZs&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.Yms&fp=f8b8c2c9ff40d663&biw=1024&bih=649
[QUOTE=sleepyhead;1171554]Poszukuje obiektywu uniwersalnego... [\QUOTE]
Czytając Twój wcześniejszy wątek oraz ten widzę, że najlepsza dla Ciebie będzie propozycja zakupu C. 50mm f/1.4. Obiektyw taki da wiele nowych możliwości nauki fotografowania. Już ktoś wcześniej Ci też tak poradził. Zakres od 18mm do 250 masz, zatem potrzebna jest teraz zdecydowanie inna jakość obiektywu oraz inne jego możliwości.
sleepyhead
08-07-2013, 14:56
Dobra, znów zmiana planów. Kupuję 18-135 z nowym body. Wybieram między 600D, 650D i 60D. Tyle, że z 650D jest wersja z STM. Chciałbym jak najmniej wydać, ale przy tym coś zyskać ;)
1. W 600D podoba mi się... cena :)
2. W 650D automatyczne HDR (nie piszcie, że to nie potrzebne, mi by się przydało), ekran dotykowy i 5fps, tylko cena... :/
3. W 60D fakt, że podobno to już aparat półprofesjonalny, a cena jest średnia.
W co wg was warto zainwestować?
PS Książki mam -.-
Strasznie niezdecydowany jesteś... Skoro chcesz i uniwersalne, i nowe body to może lepsza by była jakaś hybryda? I coraz bardziej mam wrażenie że Tobie nie zależy wcale na używaniu funkcji tylko na posiadaniu ich...
Półprofesjonalne jest w nim to że jest wygodnieszy (2 kołka, 2 ekranik), czas migawki do 1/8000 której pewnie nawet z tym szkłem byś nie wykorzystał no odrobinę lepszy wizjer. A, no i ma lepszą baterię. Jeśli chcesz mieć lepsze zdjęcia, idź na kurs fotografii, serio, da Ci więcej niż jakikolwiek sprzęt czy szkła :) A z tych 3, to musisz sam wybrać, każdym z nich się da robić dobre zdjęcia.
Dobra, znów zmiana planów. Kupuję 18-135 z nowym body. Wybieram między 600D, 650D i 60D. Tyle, że z 650D jest wersja z STM. Chciałbym jak najmniej wydać, ale przy tym coś zyskać ;)
1. W 600D podoba mi się... cena :)
2. W 650D automatyczne HDR (nie piszcie, że to nie potrzebne, mi by się przydało), ekran dotykowy i 5fps, tylko cena... :/
PS Książki mam -.-
Z Twoim dotychczasowym aparatem też da się robić dobre zdjęcia.
jellyeater
08-07-2013, 16:02
Z Twoim dotychczasowym aparatem też da się robić dobre zdjęcia.
Tylko po co?
:)
A co powinieneś kupić już napisałem w innym Twoim wątku. Znajdź i stosuj. :P
sleepyhead
08-07-2013, 18:50
Ok, temat zamykam kupiony 60D ;)
jak zakleisz 0 to będzie już 3/4 profesjonalny
i szacun na dzielni
Kolekcjoner
08-07-2013, 21:00
W co wg was warto zainwestować?
ad. 3 - raczej pół niż profesjonalny ;)
Co do inwestycji to wszystko co wymieniłeś jest kwestią bilansu więc tego Ci nikt nie powie poza Tobą samym 8-).
Ok, temat zamykam kupiony 60D ;)
Twoja kasa to rób co chcesz. Tylko po co zakładasz kolejne wątki skoro i tak nie słuchasz tego co Ci się proponuje. I nie bądź rozczarowany jak się okaże że ten "półprofesjonalny" 60D wcale nie robi oszałamiająco lepszych zdjęć niż 1100D.
trothlik
08-07-2013, 22:30
startujesz w zawodach " najwięcej założonych tematów w czasie doby"????? zdradzisz jaka jest nagroda??
Jak to jaka?
Kupon na garnek z zupą...
A może po prostu nabija posty pod giełdę?