PDA

Zobacz pełną wersję : 5d mkii - kraków czy ktos moze obejrzec?

pavka84
05-07-2013, 09:10
witajcie, kupilem na aukcji canona 5d MKII. Sprzedajacy jest z Krakowa, boje sie troche wplacic kase a gosc ma opory przed wysylka za pobraniem, czy moglby ktos podskoczyc i obejrzec ten aparat w Krakowie?? Naturalnie z jakas mala gratyfikacja ;) Bede bardzo wdzieczny

poszukiwacz2006
05-07-2013, 10:12
Poszło na PM.

gervee
05-07-2013, 10:38
witajcie, kupilem na aukcji canona 5d MKII. Sprzedajacy jest z Krakowa, boje sie troche wplacic kase a gosc ma opory przed wysylka za pobraniem, czy moglby ktos podskoczyc i obejrzec ten aparat w Krakowie?? Naturalnie z jakas mala gratyfikacja ;) Bede bardzo wdzieczny

To przed kupieniem nie ustaliłeś formy płatności i wysyłki? Luzak z Ciebie ;).

Żwirek
05-07-2013, 11:40

z ciekawości; ile dałeś i za jaki egzemplarz konkretnie ?

dzidofon
05-07-2013, 11:57
kupilem na aukcji canona 5d MKII. Sprzedajacy jest z Krakowa, boje sie troche wplacic kase

Skoro kupiłeś to tak jakbyś już wpłacił kasę. Zgodziłeś się z warunkami, jakie podane zostały w aukcji, odwrotu nie ma. Chyba że sprzedawca zgodzi się na Twoją ewentualną rezygnację...

janhalb
05-07-2013, 12:32
Skoro kupiłeś to tak jakbyś już wpłacił kasę. Zgodziłeś się z warunkami,(...)

Ale on nie prosi o dobre rady i wyjaśnianie rzeczywistości, tylko o to żeby ktoś, kto mieszka w Krakowie... i tak dalej. Wszyscy wiemy, jak działa Allegro i znamy zasady. Chodzi raczej o to, żeby ktoś sprawdził czy aparat rzeczywiście (fizycznie) istnieje i czy (wbrew np. opisowi na aukcji) nie jest kompletnym, niedziałającym złomem. Bo przekonanie się o tym już po wpłaceniu pieniędzy i dostaniu go do ręki to kiepski pomysł. Jakbym miał ryzykować parę tysięcy złotych, to chyba jednak wolałbym zaryzykować negatywa na Allegro...

tomfoot
05-07-2013, 13:28
Taki kupujacy to niezly kretacz. Licytuje znajac zasady aukcji, a nastepnie kombinuje jak nie placic.

dzidofon
05-07-2013, 15:11
Ale on nie prosi o dobre rady i wyjaśnianie rzeczywistości, tylko o to żeby ktoś, kto mieszka w Krakowie... i tak dalej. Wszyscy wiemy, jak działa Allegro i znamy zasady. Chodzi raczej o to, żeby ktoś sprawdził czy aparat rzeczywiście (fizycznie) istnieje i czy (wbrew np. opisowi na aukcji) nie jest kompletnym, niedziałającym złomem. Bo przekonanie się o tym już po wpłaceniu pieniędzy i dostaniu go do ręki to kiepski pomysł. Jakbym miał ryzykować parę tysięcy złotych, to chyba jednak wolałbym zaryzykować negatywa na Allegro...

Oczywiście masz rację, ale jeśli sprzedawca jest krętaczem to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wynajętemu "oglądaczowi" pokazał sprawny, piękny aparat, a nabywcy wysłał co innego :-). Niestety na nieuczciwych sprzedawców najlepszym sposobem, jaki udało mi się wypracować, jest wycofanie się z transakcji przy pierwszym podejrzeniu. Jak ktoś mataczy przy propozycji obejrzenia aparatu to raczej nic dobrego nie wróży...

Merde
05-07-2013, 15:18
Jak ktoś mataczy przy propozycji obejrzenia aparatu to raczej nic dobrego nie wróży...

"gosc ma opory przed wysylka za pobraniem" - gdzie tu widzisz mataczenie przy propozycji obejrzenia aparatu?

krzyssp
05-07-2013, 20:32
Ej, ja czegoś nie rozumiem. Nie ufasz sprzedającemu, ale chcesz zaufać równie losowej osobie z tego forum? o.O

mario553
05-07-2013, 20:59
jest sklep z akcesoriami foto w pobliżu rynku gdzie pracują bardzo sympatyczni a przede wszystkim porządni i uczciwi ludzie. Mógłbyś się z nimi dogadać żeby za ewentualną odpłatnością pośredniczyli w transakcji. Kiedyś tak sprzedałem aparat u nich i na prawdę odbyło się wszystko bez zarzutów. Napisz ewentualnie na pw to podam Ci namiar

pavka84
06-07-2013, 07:04
Czy wy jestescie NORMALNI?

Kupilem aparat za 4tys zl, gosc sporadycznie odbiera telefony, nie chce wyslac za pobraniem z opocja sprawdzenia zawartosci - wiec juz zapala mi sie lampka. Wy naturalnie jestescie tacy pewni i od reki przelali byscie kase. Mam ponad 300 komentarzy i wiem jakie "walki" na allegro sie dzieja, dla mnie to nie mala kwota.

Pozdrawiam NORMALNYCH !

Merde
06-07-2013, 07:28
Nie wiem panowie jak wy, ale mnie po powyższym poście przeszłaby ochota na jakąkolwiek pomoc temu panu.

MC_
06-07-2013, 08:01
Dokładnie.
Od soebie powiem, że NIKT NORMALNY nie licytuje w ciemno. Warunki dostawy uzgadnia sie przed zakupem.

tomfoot
06-07-2013, 08:27
Pisalem kilka postow wczesniej, że to kretacz...

marekb
06-07-2013, 09:08
oj Panowie, trochę spokoju, nie każdy od razu jest taki bystry w kupowaniu na allegro. Zamiast pisać farmazony o sprzedawcy, czy kupującym, ktoś by pomógł. Do kupującego: równie dobrze po sprawdzeniu sprzętu sprzedający może zapakować i wysłać cegłę.

becekpl
06-07-2013, 09:22
raz jeden 10 lat temu wysłałem komputer za pobraniem.... nie odebrano-50 zeta w plecy
z drugiej strony poczta potrafi przetrzymać pieniądze a potem ich przelew tez idzie wyjątkowo dlugo
NORMALNI nie wysyłają za pobraniem
no chyba ze było w opisie aukcji
zresztą jest program ochrony kupujących allegro i on działa
dodatkowo zapłać karta w razie kłopotów robisz charge back

tomfoot
06-07-2013, 10:29
oj Panowie, trochę spokoju, nie każdy od razu jest taki bystry w kupowaniu na allegro. Zamiast pisać farmazony o sprzedawcy, czy kupującym, ktoś by pomógł. Do kupującego: równie dobrze po sprawdzeniu sprzętu sprzedający może zapakować i wysłać cegłę.

no i mamy chętnego do sprawdzenia, prosto z Krakowa :-)

xxkomarxx
06-07-2013, 17:02
Czesc. Jestem z Rzeszowa ale 20 lipca bede w Krakowie. Jesli bylbys nadal chetny to moge sprawdzic a nawet odebrać i wysłać do Ciebie kurierem. Żaden problem.

pavka84
06-07-2013, 22:36
witajcie, aparat pojechalem odebrac osobiscie 300km w jedna strone, ale warto bylo, temat NIE AKTUALNY.