Zobacz pełną wersję : Czy opłaca mi się zmieniać sysytem?
sleepyhead
04-07-2013, 18:31
Posiadam Canona 1100D, EF-S 18-55 IS II, EF-S 55-250 IS.
Już długo mnie to zastanawiało - zmiana Canona na Nikona. Nie wzięło się to wyłącznie z wpływów mojego otoczenia (prawie sami Nikoniści). Ostatnio zobaczyłem w sklepie że jest dużo Nikonów z matrycą 20Mpix za około 2000zł, gdy sprzęt Canona mający 18Mpix zaczyna się od 3 tys.
Dlatego chciałbym zmienić system. Czy w ogóle warto? Co sądzicie?
Sądzimy, że w twoim przypadku ciężko mówić w ogóle o "zmianie systemu" ;-)
Nigdy się nie opłaca finansowo ;-) Jeżeli większość znajomych ma tą samą markę i możesz liczyć na wymianę obiektywów, to się opłaca
Jak od 3000? Przecież Canon 600D to około 2000...
To zależy od Twoich możliwości finansowych.
Jeśli w zamierzasz zostać przy szkłach kitowych, przejdź na Nikona. Będziesz mógł pożyczać lepsze szkła od innych.
A jeśli sam będziesz chciał dokupić lepsze szkła to wtedy zostań przy Canonie, bo nie będziesz musiał pożyczać ich kolegom ;)
sleepyhead
04-07-2013, 19:52
Jak od 3000? Przecież Canon 600D to około 2000...
Nie, no masz w sumie rację bo ja patrzyłem na Canony nowej generacji ;)
--- Kolejny post ---
Nigdy się nie opłaca finansowo ;-) Jeżeli większość znajomych ma tą samą markę i możesz liczyć na wymianę obiektywów, to się opłaca
Nie no, wymiany (pożyczania) nie przewiduję :/
--- Kolejny post ---
A więc mam do was dwa kolejne pytania:
*MÓWIĘ TERAZ TYLKO O CANONACH
1. Czy warto kupować NAJNOWSZE body? Czy mają one jakieś przydatne technologie w które warto zainwestować?
2. Co sądzicie o tym, że taki Nikon D3200 ma 24 Mpix i kosztuje niecałe 2 tys., a Canon 5D ma 21 Mpix i kosztuje 6700zł? Skąd taka wielka różnica cenowa?
1. Czy warto kupować NAJNOWSZE body? Czy mają one jakieś przydatne technologie w które warto zainwestować?
W większości przypadków odpowiedź (oczywiście IMO) brzmi: nie.
Jednym z niewielu wyjątków jest 6D vs 5D MkII.
2. Co sądzicie o tym, że taki Nikon D3200 ma 24 Mpix i kosztuje niecałe 2 tys., a Canon 5D ma 21 Mpix i kosztuje 6700zł? Skąd taka wielka różnica cenowa?
Bo cena nie bierze się (wyłącznie) z megapikseli. Rozmiar (fizyczny, w mm) matryc to może porównałeś?
Dlatego chciałbym zmienić system. Czy w ogóle warto? Co sądzicie?myślę ze w twoim przypadku nawet więcej niż warto
sleepyhead
04-07-2013, 20:22
Bo cena nie bierze się (wyłącznie) z megapikseli. Rozmiar (fizyczny, w mm) matryc to może porównałeś?
Porównywałem: Porównanie Canon EOS 650D vs. Nikon D3200 - Dziewięć powodów dla Canon EOS 650D - VERSUS (http://versus.com/pl/canon-eos-650d-vs-nikon-d3200)
--- Kolejny post ---
myślę ze w twoim przypadku nawet więcej niż warto
Uzasadnisz?
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: czy potrzebuję jak najwięcej megapixeli? Jeśli chcesz drukować foty w bardzo dużych formatach, to mpixele pomagają, ale we wszystkich innych przypadkach nie warto brać aparatu z matrycą napakowaną pixelami. A już zwłaszcza gdy jest to matryca niepełnoklatkowa. Zdjęcia poza tym, że na wyższych czułościach mogą być bardziej zaszumione, to zajmują więcej miejsca na karcie pamięci i na dysku. Takie jest moje zdanie:)
sleepyhead a zrobisz tym nikonem lepsze zdjęcia? skupiłbym sie na rozbudowie tego co mam, a nie na tym, co mi mówi otoczenie bądź co otoczenie posiada... (czasem warto uskuteczniać - asertywność).
Już długo mnie to zastanawiało - zmiana Canona na Nikona. Nie wzięło się to wyłącznie z wpływów mojego otoczenia (prawie sami Nikoniści). Ostatnio zobaczyłem w sklepie że jest dużo Nikonów z matrycą 20Mpix za około 2000zł, gdy sprzęt Canona mający 18Mpix zaczyna się od 3 tys.
megapixele kompletnie nie mają znaczenia jeśli to ma być powodem zmiany to nie warto, cena systemu to cena korpusu i obiektywów jakie potrzebujesz dopiero to daje się porównać, ale przy tym stanie posiadania obiektywów można bez nadmiernego i drobiazgowego przemyśliwania bezproblemowo zmieniać system, skąd mamy wiedzieć dlaczego chciałbyś zmienić system, ja chciałbym zmienić - wiem dlaczego, ale pewnie nie zmienię :), ogólnie w pewnych aspektach warto, a w pewnych nie. co o tym sądzę - nic bo 1. nie widziałem zdjęć :), 2. skoro autor nie wie co chce to skąd ja mam wiedzieć czy on potrzebuje zmiany.
sleepyhead
04-07-2013, 20:58
Jeśli chcesz drukować foty w bardzo dużych formatach, to mpixele pomagają, ale we wszystkich innych przypadkach nie warto brać aparatu z matrycą napakowaną pixelami. A już zwłaszcza gdy jest to matryca niepełnoklatkowa. Zdjęcia poza tym, że na wyższych czułościach mogą być bardziej zaszumione, to zajmują więcej miejsca na karcie pamięci i na dysku. Takie jest moje zdanie:)
Ok, dzięki wielkie! :D
Więc, zdecydowałem co innego - wymienię korpus :)
Planuję Eos'a 650D, ale prosiłbym was o małe wyjaśnienie. Czy to prawda że ma on jednostopniowy spust? Bo na versusio jest tak napisane O.o
Planuję Eos'a 650D, ale prosiłbym was o małe wyjaśnienie. Czy to prawda że ma on jednostopniowy spust? Bo na versusio jest tak napisane O.o
Pytanie kontrolne: czy wiesz w ogóle o co to znaczy?
sleepyhead
04-07-2013, 21:33
Pytanie kontrolne: czy wiesz w ogóle o co to znaczy?
No, że nie da się nacisnąć się do połowy spustu. Nic po za tym, dlatego pytam :P
No, że nie da się nacisnąć się do połowy spustu. Nic po za tym, dlatego pytam :P
Ale to wcale nie znaczy, że się nie da nacisnąć do połowy spustu.
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty". Granica jest płynna, można by to nazwać "analogowa".
Taki spust jest przydatny przy fotografowaniu z dłuższymi czasami migawki (ułatwia stabilne utrzymanie korpusu, bez szarpnięcia).
sleepyhead
04-07-2013, 21:43
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty".
Czyli uznałbyś to za wadę czy zaletę? Czy to zależy od przyzwyczajenia?
Czyli uznałbyś to za wadę czy zaletę? Czy to zależy od przyzwyczajenia?
Za cechę.
To oznacza, że nie ma wyczuwalnego, wyraźnego przejścia pomiędzy stanem "naciśnięty do połowy" a "wciśnięty". Granica jest płynna, można by to nazwać "analogowa".
Taki spust jest przydatny przy fotografowaniu z dłuższymi czasami migawki (ułatwia stabilne utrzymanie korpusu, bez szarpnięcia).
O czym Ty, za przeproszeniem, piszesz? 650D ma normalny, dwustopniowy, doskonale wyczuwalny spust. Taki sam miałem w 350D, taki sam dotykałem w różnych Pentaksach i Nikonach, które macałem.
O czym Ty, za przeproszeniem, piszesz? 650D ma normalny, dwustopniowy, doskonale wyczuwalny spust. Taki sam miałem w 350D, taki sam dotykałem w różnych Pentaksach i Nikonach, które macałem.
Tylko o tym, czym jest jednostopniowy spust. Nie weryfikuję informacji z "versusio" (cokolwiek to jest), bo nie mam takiej możliwości.
nie myslales o kupnie nowego obiektywu? w tym przypadku zmiana puszki na 650d czy jakiegos nikona da ci tyle co nic...
Na porównaniach typu "versusio" absolutnie nie wolno się opierać. A niestety ostatnio widzę że jest to bardzo popularna strona. Wystarczy w porównaniu które wcześniej zostało podane Porównanie Canon EOS 650D vs. Nikon D3200 - Dziewięć powodów dla Canon EOS 650D - VERSUS (http://versus.com/pl/canon-eos-650d-vs-nikon-d3200) wśród argumentów za Nikonem przeczytać punkty i uzasadnienia "Dostępnych więcej soczewek" "Posiada GPS" i "Posiada WiFi". Po prostu znajomość tematu rzuca na kolana :)
jellyeater
06-07-2013, 12:07
Masz jakąś galerię w necie? Wtedy powiemy czy warto. :D Jak nie robisz odbitek > 20x30 to ilość MPX nie ma właściwie znaczenia.
Podsumowując to co napisałem: tak czy siak nie warto. Przynajmniej na razie. Ale jeżeli chcesz to zmień. Tak jak kobieta kolor włosów.
brakuje Ci pixeli w 1100d ??? i tak ja napisał jellyeater, pokaż jakieś swoje foty....
brakuje Ci pixeli w 1100d ??? i tak ja napisał jellyeater, pokaż jakieś swoje foty....a kto tu mówi o fotach?!?!?!?!?!?!
tu chodzi o lans, w towarzystwie pewnych rzeczy nie wypada, np. pokazywać się z 1100d
trothlik
06-07-2013, 14:48
Widzę że dla ciebie kryterium ostatecznym jest ilość pikseli... proponuje chybaD700 ( o ile się nie mylę) i będziesz miał ich gdzieś około 37mpx. lans gwarantowany...
Poza tym pikseloza to jak dla mnie czterdziestorzedny parametr...
popatrz może na szum, szybkostrzelność itepe itede
jellyeater
06-07-2013, 18:11
D800. D700 miał chyba 12. Wiocha. :D
Szum... Właściwie to od kilku lat niewiele się zmieniło w tej materii.
Szybkostrzelność... Po co? Chyba do sportu. :) I trzeba obiektywy które poradzą sobie z utrzymaniem ostrości...
Aparat to aparat. Jeżeli nie wiesz czy zmienić, to znaczy, że nie należy zmieniać. A jak wiesz, to się nie pytasz tylko zmieniasz. :)
Kup sobie 50 1.8 EF. I zobacz co z tym dasz radę zrobić.
trothlik
06-07-2013, 21:18
D800. D700 miał chyba 12. Wiocha. :D
Co wiocha?
D700?
D800?
12?
Poza tym napisałem że nie jestem pewien który to model.
xxkomarxx
07-07-2013, 10:57
Wszyscy święci. Czytam to i oczom nie wierzę. Lans na sprzęt nie mając pojęcia o podstawach wyboru aparatu a o fotografowaniu już nie wspomnę. Koledze polecam zmianę systemu (jeśli aparat i jedno szkło poza kitem można tak nazwać) na iphona. Będzie gitara.
gitara zamiast aparatu
Lubie TO ;)
To autora tematu - Proponuję kupić dobrą książkę :)
Proponuję kupić dobrą książkę :)
Gitara od podstaw: podręcznik gry na gitarze (książka + CD) - sklep RockMetalShop.pl (http://rockmetalshop.pl/product-pol-22409-Gitara-od-podstaw-podrecznik-gry-na-gitarze-ksiazka-CD-.html)
sleepyhead
07-07-2013, 20:17
Dobra dzięki, temat zamykam, tu macie jakby ciąg dalszy rozważań :P
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-600d-vs-650d-vs-60dz-91480/