Zobacz pełną wersję : Jaki zestaw dokładnie wybrać dla amatora?
maciejasty
04-07-2013, 15:56
Witam, mam problem jaki zestaw wybrać. Mój budżet to 3000-3500zł. Interesuje mnie Canon 60D, 600D.
Jeśli Canon 600D to albo z 18-55mm i 75-300mm lub 18-55mm i zainwestować w jakieś jasne tele? Może nie L, ale jakiś 2.8 lub 4.0 :).
Canon 60D to na początek tylko z 18-55mm :).
Słuchajcie, aparat muszę kupić do jutra. Zależy mi na dobrej ergonomii (przyciski na obudowie, fajnie jakby były dwie rolki - ale to już szczegół :P, ekranik górny) i na mniejszych szumach. Polećcie też body z poza kręgu tych co podałem, ale aparat musi być w sklepach w okolicach Katowic. Zależy mi na jasnym tele, bo lubie focić siatkówkę. Ale najbardziej to ogródek i krajobrazy.
Hej, ja też wybierałam miedzy a 60D a 600D i wybrałam sześćdziesiątkę, którą poradzili mi na tym forum .. Osobiście też czytałam testy i robiłam porównanie tych 2 aparatów na optyczne.pl
--- Kolejny post ---
a może C60 z 18-135 koszt nie cały tys
maciejasty
04-07-2013, 16:11
Czy warto wybrać 60D, kosztem braku tele?
rafal1980
04-07-2013, 17:00
Jeśli ergonomia to 60D - w tym zakresie cenowym dorwiesz go z jasną stałką ;)
maciejasty
04-07-2013, 17:01
A czy bardzo przeszkadza brak dwóch rolek?
A czy bardzo przeszkadza brak dwóch rolek?komu?
komu?Użytkownikowi.
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Użytkownikowi.
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2któremu?
rafal1980
04-07-2013, 17:53
Jak się nie ma to nie tęskno.
Natomiast jak trochę podziałasz na 60D i przyzwyczaisz się do wygody górnego ekranika i 2 kółek - nie będzie Ci fajnie gdy przyjdzie do pracy z 600D czy 650D ;)
szumy takie same, ale jeśli chodzi o ergonomię, to chyba nie trzeba mówić co lepsze.
któremu?Temu, który używa jednego.
Edit
Ten, który ma dwa, myśli o trzech. Itd...
Kiedyś na podobnym etapie wybrałem body serii XXXD i lepsze szkła, kosztem XXD i gorszych szkieł.
Czas pokazał że była to słuszna decyzja, praw fizyki sie nie oszuka, to dobra optyka odpowiada za lepsze zdjęcia, niż ergonomia i bajery body, a poza tym co to jest ergonomia - indywidualne podejście.
Wielokrotnie czytałem że dla kogoś lepsze jest duże body, lepiej leży w rękach, dla mnie (a rąk nie mam małych) lepsze jest body mniejsze i lżejsze.
Każdorazowa wymiana szkieł na lepsze skutkowała poprawą jakości zdjęć, przy wymianach body takiego efektu nie zauważałem.
Nie mówiąc że kiedy już mogłem sobie pozwolić kupiłem wreszcie świetne body, a szkła były jak znalazł.
Pozdrawiam i życzę podjęcia dającej satysfakcję decyzji :)
Smok
@up
Właśnie to (też) miałem na myśli. Znam wiele osób, które miały podobny dylemat (ja też oczywiście). Ostatecznie lepiej wychodzili ci, którzy w pierwszej kolejności stawiali ma szkło a później na puszkę.
maciejasty
04-07-2013, 20:07
To czyli do 3200zł max. 3500zł polecacie 60D na początek :)? a jak autofocus? celny i szybki?
60D kupisz a 1999zł z usa , u nas 2700 zł, Jak ma być to Twój pierwszy DLSR , to będziesz zadowolony. Canon odświeża matrycę dając wifi,dotyk i ciut wyższe iso, także czy wybierzesz 650D czy 60D różnicy nie robi, powinieneś sprawdzić w sklepie jak Ci się trzyma aparat i wybrać ten wygodniejszy. Jeśli interesujesz się używanym sprzętem stoją przed Tobą nowe możliwości.
maciejasty
04-07-2013, 20:42
Pierwsza lustrzanka, wcześniej kompakty. Szkła to nie problem, za ok. półtora roku kupuje jakieś jasne szkiełko, problemu nie ma :). A wytłumaczycie mi jak działa to koło nastaw, no nie wiem jak się to nazywa w 60D.
Dokładnie chodzi mi o to:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/scaled/thumb/96/mux9.png)
Czy zastępuje to drugie pokrętło?
W sensie? No na przykład na M to na górze ustawia czas a to które pokazałeś przesłonę ;) Albo jak odblokujesz tą funkcję, to na av/tv możesz nim zmieniać ekspozycje, czy zdjęcie ma być jaśniejsze czy ciemniejsze.
maciejasty
04-07-2013, 21:21
Aha, no to jutro kupuję 60D z 18-55mm, a już być może za rok (lipiec :P) jakiś tele. Jeszcze piszcie swoje uwagi, itp. Lecz dziękuje wszystkim za pomoc i za trafne odpowiedzi, które przekonał mnie do wybrania 60D :). Aha, czy on 60D będzie nadawał się do fotografowania siatkówki np. ze szkłem Canon EF 70-200mm f/4.0L USM?
Aha, no to jutro kupuję 60D z 18-55mm, a już być może za rok (lipiec :P) jakiś tele. Jeszcze piszcie swoje uwagi, itp. Lecz dziękuje wszystkim za pomoc i za trafne odpowiedzi, które przekonał mnie do wybrania 60D :). Aha, czy on 60D będzie nadawał się do fotografowania siatkówki np. ze szkłem Canon EF 70-200mm f/4.0L USM?
Wszystko zależy czy będziesz używał funkcji VIDEO czyli czy filmujesz ?
Jak nie to możesz brać 50D w ciemno i nic lepszego nie kupisz w tej cenie ( bez video) . 60D to bardzo fajna, niedoceniana puszka ( Made in Japan) - jak Ci zależy na jakości zdjęć a nie szukasz body do tzw wbijania gwoździ ;-)
maciejasty
04-07-2013, 21:37
Tak, czasami - okazyjnie. Niestety problem jest taki, że jutro już muszę ją kupić (wyjazd - pojutrze). 50D nie znajdę w sklepach, jedynie na allegro, a na to już nie mam czasu.
michael_key
04-07-2013, 21:52
Spokojnie kup 60D z podstawowym 18-55 IS. Na pewno będziesz zadowolony.
Spokojnie kup 60D z podstawowym 18-55 IS. Na pewno będziesz zadowolony.
nidy nie wydałbym ponad 3 tys na taki tandem... to już lepiej nikosia 5200 + 18-105 VR
grzegorzki
05-07-2013, 05:11
Nie kupuj 60D. ło Jezusiniu, ratujżeżsie, uciekajże od 60D gdzie pieprz rośnie.
maciejasty
05-07-2013, 13:59
Kupiony 60D, aparat bardzo przyjemny w obsłudzę, dziękuję za pomoc. Z pewnością są tu bardziej pomocni i życzliwi ludzie niż na Nikoniarzach... Tylko się tam coś powie o Canonie, a wybucha wojna. Dzięki wielkie Panowie, z pewnością podzielę się za niedługo z Wami fotkami. Jutro wyjeżdżam na wczasy do Chorwacji, to będę miał tydzień przerwy od komputera, a tydzień aby zacząć nowy etap w swoim życiu o nazwie "fotografia". Dzięki jeszcze raz :)).
grzegorzki
08-07-2013, 16:12
No to mamy ostatniego forumowicza z 60D, wątek do zamknięcia.
jellyeater
09-07-2013, 06:33
Dzięki wielkie Panowie, z pewnością podzielę się za niedługo z Wami fotkami.
Obawiałem się, że to się właśnie tak skończy. :P
No to mamy ostatniego forumowicza z 60D, wątek do zamknięcia.
Co z nim nie tak? Na 200% wystarczy do wakacyjnych pstryków. :)
Obawiałem się, że to się właśnie tak skończy. :P
obstawiam co najmniej 3 tematy/galerie
Kolekcjoner
09-07-2013, 14:52
A ja obstawiam że jeszcze jeden taki Twój wpis i dostaniesz warna.