PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 600d - powolne przetwarzanie zrobionego zdjęcia.

sito666
02-07-2013, 21:27
Witam, o od razu z góry przepraszam, jeśli temat był poruszany (rozwiązany), lecz nie udało mi się odnalezc.
O co chodzi ? Posiadam Canona 600d. Od paru dni zdjęcia (te z długiego naświetlania) strasznie długo się przetwarzają. Z tego co zaobserwowałem zajmuje to dokładnie tyle czasu, ile migawka była otwarta. Dla sprawdzenia wczoraj zrobiłem 5minutowe i przetwarzanie trwało mniej więcej tyle samo. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub wie o co może chodzić ? Aparat był kilka dni temu na czyszczeniu matrycu w serwisie, wcześniej działał bez zarzutu. Niestety nie wiem, czy zaraz po odebraniu problem pojawiał się, gdyz nie robiłem zdjęć w nocy a przy dziennych lagi te są nieodczuwalne..

Z góry dziękuje za jakiekolwiek info,
Pozdrawiam

maciej sitarz

jaś
02-07-2013, 21:35
redukcja szumów na długim czasie - po prostu wyłącz.

sito666
02-07-2013, 21:57
proste rozwiązania jednak są najlepsze, sam bym na to nie wpadł, dziękuje i pozdrawiam :)

krzyssp
03-07-2013, 00:21
@jaś a tak z ciekawości, to coś daje? To że to się dzieje na bieżąco, a nie potem na komputerze?

jaś
03-07-2013, 07:59
mając pojedynczą klatkę tej metody nie da się zastosować "potem w komputerze" potem odszumianie działa innymi metodami, żeby zrobić to samo w komputerze musisz naświetlić "ciemną klatkę" co potrwa tyle samo, czy coś daje - jak używasz długich czasów bo to do takich zdjęć jest to coś daje, szczególnie na szumiących cropowych canonach.

krzyssp
03-07-2013, 09:05
Ok, właśnie mi się wydawało że tu o coś takiego chodzi tylko mi chodziło o to czy ta metoda jest lepsza od tych na na komputerze, czy warto czekać te kilka minut.

jaś
03-07-2013, 12:19
"normalnych" zdjęć to często nie odszumiam wcale, na długich czasach stosuję wszelkie środki aby odszumić obraz bo po prostu cropy canona mocno szumią.
czy warto czekać - zrób sobie test np. 2 minuty naświetlania w środku dnia z odszumianiem i bez i porównaj.

slocum
04-07-2013, 10:45
a czy to odszumianie jest tylko dla JPG czy dla RAW też działa ?