Zobacz pełną wersję : Kolorystyka zdjęć
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może jak wygląda obróbka zdjęć tego fotografa (chodzi dokładnie o ten repo z linka):
T + F | preview | Donegal wedding photographer ť Alternative wedding photographer | Ireland based worldwide modern documentary wedding photography | (http://www.pawelbebenca.com/2013/07/donegal-wedding-photographer-laid-back-contemporary-wedding/)
Czy tu jest częściowa desaturacja czy może jakieś jeszcze inne zabiegi ?
pozdrawiam
Typowa hipsterska obróbka:) Trochę mniejsze nasycenie, zbite czernie i biele (tzw. fade), ew. zafarb w światłach i cieniach (tzw. split toning)... że niby analogowo, vintage itd. Koniecznie presety w lightroomie.
Możesz zacząć od VASCO;)
dlaczego jest ona "hipsterska"?;)
A dlaczego nie zapytać tego fotografa? :D
manfred1
03-07-2013, 19:53
A dlaczego nie zapytać tego fotografa? :D
To pomóż koledze bo nieśmiały i zapytaj
dzieki jinks.
Może ktoś orientuje się jaki preset z VSCO jest zblizony do tego z mojego linka? Próbuje próbuje i nie moge dojsc do podobnego efektu (nawet troche). Material wejsciowy zdaje sie byc ok ale nie moge dojsc do zadanego efektu.
homesicalien
07-07-2013, 08:31
Vsco najlepiej działa w formie camera profiles. Presety są pod wszystkie aparaty. Profile instaluje się dla danego apatratu i otwierając raw z innego aparatu, nawet nie będziesz miał ich do wyboru w zakładce camera calibration w LR. Teoretycznie korzystając z profili masz dostać te same efekty, niezależnie jakiego aparatu używasz. W praktyce efekty są bardziej przybliżone.
Moim zdaniem skopiowanie efektów z powyższych zdjęc to bardzo trudne zadanie: masz inne zdjęcia w innym świetle, mogły być tam stosowane jakieś lokalne zmiany. Zainstaluj profile vsco, o ile istnieją dla Twojego aparatu, pobaw się wybierając różne typy filmów, pozmieniaj ustawienia w split toningu, hsl, i krzywych. Metodą prób i błędów może w końcu otrzymasz upragniony efekt.
Ja tam widzę głównie desaturację, podbicie niektórych kolorów w hsl, lekkie zabarwienie split toningiem, obcięcie zakresu tonalnego (krzywa s) i zmiany w camera calibration. O ile w ogóle jest to Lightroom.
Dzięki wielkie. Będę próbował. Może akurat pomoże mi to w wypracowaniu mojego własnego stylu :)
Mam jeszcze jedna pytanie odnośnie camera profiles. Mam rozszerzenia plików .dcp. Jak mam je zaimportować do LR? Mam mac'a.
pozdrawiam
[...]Próbuje próbuje i nie moge dojsc do podobnego efektu (nawet troche). Material wejsciowy zdaje sie byc ok ale nie moge dojsc do zadanego efektu.Czy Twoje zdjęcia zrobiłeś przy ~takim samym świetle (zachmurzenie)? Przecież tutaj za efekt, oprócz światła (80%) odpowiada podbity kontrast lokalny (clarity w LR lub podobnie "grubo" działający), oraz lekka desaturacja i lekki cross-processing krzywych kolorów. Jeśli materiał wejściowy masz zrobiony przy innej pogodzie, to nawet zaaplikowanie identycznej obróbki da ci inaczej wyglądające zdjęcia. Kompletnie inaczej.