Zobacz pełną wersję : Mini studio w domu
Witam myślę o małym studio w pokoju tak z nudów pobawiłbym się w fotografowanie produktów. Na pierwszy rzut chcę kupić jedną może dwie lampy studyjne i tu moje pytanie czym takie lampy wyzwalać kablem czy lepiej radiowo? kabelek mam 10 m wiec miałbym to z głowy ale czy nie lepsze wyzwalacze radiowe?
Nie ma większej różnicy, przy bezprzewodowych wyzwalaczach odpada kolejny plączący się pod nogami kabel i wygodniej.
Nawet jeden wystarczy, bez problemu druga lampa wyzwoli się na fotoceli.
A do produktowej to na pewno przyda Ci się stół lub namiot bezcieniowy.
Jeszcze tak na szybko wyczytałem ze wyzwalanie lamp studyjnych przez kabel może uszkodzić, spalić puchę normalnie aż mi ciary przeszły dopiero co zmieniłem body więc trochę strach ryzykować.
Nie ma większej różnicy, przy bezprzewodowych wyzwalaczach odpada kolejny plączący się pod nogami kabel i wygodniej.
Nawet jeden wystarczy, bez problemu druga lampa wyzwoli się na fotoceli.
A do produktowej to na pewno przyda Ci się stół lub namiot bezcieniowy.
Namiot bezcieniowy to może się przydać do popsucia ujęć. Rozwiązanie dobre dla kogoś kto nie ma pojęcia o świetle i nie ma ambicji by się tego nauczyć.
Bernard
to jeszcze zależy, jakie produkty fotografujesz. Jeśli nie ma być pięknie, a ma być tylko wyraźnie i łatwo przy szparowaniu (np. do katalogu części samochodowych) - to namiot bezcieniowy wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.
to jeszcze zależy, jakie produkty fotografujesz. Jeśli nie ma być pięknie, a ma być tylko wyraźnie i łatwo przy szparowaniu (np. do katalogu części samochodowych) - to namiot bezcieniowy wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.
Nie jest. Generalnie chodzi o to, że światło w namiocie jak byś go nie ustawił zawsze jest zbyt miękkie, przez co nie podkreśla powierzchni mocno odbijających światło czy struktury materiału. Ponadto brak kontroli... Nie użyjesz np Softa strumienicy i żelu, bo wszystko będzie bez wyrazu. A w fotografii produktu właśnie światło i kontrola nad nim jest najważniejsza.
Bernard