Zobacz pełną wersję : Co i za ile? Czyli odwieczna zagadka.
Witam, od zawsze nurtowała mnie kwesta tego, ile kosztują zlecenia za sesję, czy to ślubną, z imprez, noworodka, produktową, studyjną, plenerową, packshoty, dla korporacji itd. Wiem, że to nie forum filmowe, ale także gaże za filmy z imprez w klubie, wesela, teledyski, spoty czy też filmy promocyjne, korporacyjne itd. Nigdy się nie mówi o pieniądzach, a jednak warto byłoby uświadomić ludzi ile co kosztuje. Sam nie robię nic komercyjnie, ale zawsze mnie jednak ciekawiło "ile za to się bierze". Myślę, że to dobry pomysł bo ludzie potem myślą, że zrobienie filmu czy sesji kosztuje parę groszy. Może podzielcie się swoimi doświadczeniami, przemyśleniami na ten temat?
pancernik12
29-06-2013, 13:54
Z doświadczenia wiem, że każda tego typu twórczość kosztuje tyle, ile odbiorca chce za to dać. Jeżeli nie chce dać tyle ile twórca chce to nie ma twórczości.
:)
Pozdrawiam
Tak, właśnie myślałem. Kolejna wymijająca odpowiedź. Przecież muszą być jakieś orientacyjne ceny i tzw. widełki.
Lucky Luck
30-06-2013, 13:22
Tak, właśnie myślałem. Kolejna wymijająca odpowiedź. Przecież muszą być jakieś orientacyjne ceny i tzw. widełki.
Po pierwsze sam napisałeś, że nie robisz nic komercyjnie i chcesz to wiedzieć "bo jestes ciekawy" :)
Ja nie lubię kiedy ktoś mi zadaj pytanie " a ile zarabiasz, bo jestem ciekawy? "
strideer
30-06-2013, 13:25
Ee tam to pachnie trollem. Nie ma czegoś takiego jak widełki na rynku fotografii (chyba, że mówimy o wykonaniu odbitek i robieniu zdjęć do dokumentów). To, o co się to prosi, to jest know-how, do którego zawodowcy dochodzą miesiącami i latami tworząc sieć kontaktów i rywalizując o zlecenia. Co więcej, za tę samą robotę ten sam zleceniodawca może jednemu fotografowi dać więcej (bo się znają, bo bardziej ceni jakość usług) niż drugiemu. Nikt tej roboty nie odrobi za Ciebie. Jak interesują Cię konkretne kwoty to sobie zobacz cennik stawek ZPAF-u, czy jak się zwie ta organizacja. Chociaż w większości przypadków trzeba mieć świadomość, że są one z tyłu wyjęte jeśli odnieść je do rynkowej rzeczywistości.
pancernik12
30-06-2013, 23:04
Rynek i jakość usług zweryfikuje wszystko.
Pozdrawiam
poziomkowa
18-07-2013, 16:56
zawsze niestety przyjdzie ktoś "początkujący", który zrobi zdjęcia za pól darmo, ale niektórzy jednak stawiają na jakość i dzięki nim istniejemy jeszcze w tej branży :D
Stawki są tak róźne jak ludzie. Odniesienie do ZPAF jest idealnym pomysłem. Poza tym fotograf dostaje tyle, ile wynegocjuje. To nie kupowanie bułek na śniadanie - w kaźdym mieście jest inaczej i są róźni ludzie w branźy. To bardzo trudny i wymagający rynek.
od 1000 do 5000 - same zdjęcia w formie elektronicznej.
marbudzyk
28-09-2013, 16:54
Odniesienie do ZPAF jest idealnym pomysłem.
Moim zdaniem odniesienie do tego czegoś jest zdecydowanie chybionym pomysłem. Wielu fotografów nie wie nawet co to jest ten cały "ZPAF" a zarabia naprawdę duże pieniądze za swoją pracę. :)
Z całą resztą Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100% - fotograf zarabia tyle ile wynegocjuje :)
Pozdrawiam. Marek
wickermann
29-09-2013, 17:27
czasami to nawet od flaszki wódki do 5000 :)