Zobacz pełną wersję : Ctj #571
pan.kolega
28-06-2013, 09:23
Co to jest?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/713/ye0s.jpg/)
czy to drewniane jest forma do wycinania prostokatnego ksztaltu?
pan.kolega
28-06-2013, 10:41
Wydaje mi się, że to z lewej to tylko pojemnik na te kształty, nie wiem jak to zastoswać jako formę do wycinania, ale być może...
To są narzędzia stolarza? - jakiegoś dawnego stolarza ;)
To coś związane z układaniem strzechy?
pan.kolega
28-06-2013, 14:51
Nie jest to stolarka ani do układania strzechy.
Pewne wyspecjalizowane rzemiosło.
Cz to są narzędzia bednarza?
A to narzędzia związane z "budowlanką"?
pan.kolega
28-06-2013, 15:03
Niie, nie bednarza.
Narzędzia do gremplowania włókien (wełna, bawełna) ?
DonBolano
28-06-2013, 18:17
Coś mi się z podkuwaniem koni kojarzy.
pan.kolega
28-06-2013, 18:56
Nie budowlanka i nic z włókniarstwa ani tekstyliów. Ani wikliniarstwa.
Każdy zna doskomale to co ten rzemieślnik produkuje i nie trzeba tu żadnej wiedzy historycznej ani fachowej.
--- Kolejny post ---
Aha, nie dla koni w zasadzie.
Bardzo enigmatyczne te podpowiedzi ;)
Narzędzia do garbowania skór?
Dla mnie zestaw raszpli, piłki i tego zakrzywionego noża (jakby do ściągania kory z drzewa) wygląda jak zestaw do obróbki związanej z drewnem. Pojemnik może służy do suszenia klepek? Jeżeli to ma być rzemiosło to powiedziałbym parkieciarz starych czasów.
pan.kolega
28-06-2013, 20:18
To służy do wytworzenia produktu końcowego, który przydałby się się _prawie_ każdemu 1000 lat temu jak i teraz. Ja bym to kupiił.
No i wszystko co potrzebne jest na zdjęciu, chociaż zawsze można użyć więcej narzędzi.
Teraz już jest chyba podane jak na tacy, więc trzeba mieć refleks.:idea::idea:;):confused:
To służy do wytworzenia produktu końcowego, który przydałby się się _prawie_ każdemu 1000 lat temu jak i teraz
Eureka! Chodzi o przenośną mennicę.
Nie, to żart, nie liczy się :)
Stawiam przeróbkę zboża, być może to coś służące, jako podręczna młocarnia.
pan.kolega
28-06-2013, 23:54
Ale na zdjęciu nie ma zboża.
To można kupić np. na Amazon.com, też podobno ręcznie robione.
Jak wspomniałem, nie wszystkim to się przyda, ale dla Ciebie polecam i sam sobie kupię. 10- 40 $ za sztukę.
pan.kolega
29-06-2013, 02:03
Te płytki zmagazynowane w drewnianej skrzynce sa zrobione z naturalnego organicznego materiału, który nie jest drewnem.
Organiczne, nie drewno - może to są wyprawione, prostokątne fragmenty grubej skóry z której można wyrabiać podeszwy do butów?...
pan.kolega
29-06-2013, 10:43
To sa twarde wyszlifowane prostokatne płytki wygladajace jak z plastiku.
Jak z plastiku, ale organiczne... jakaś laka?
pan.kolega
29-06-2013, 16:21
Najpierw trzeba wybrać się na polowanie.
Albo do rzeźni.
Te płytki są z rogów? I sprzęt do obróbki tychże ?
pan.kolega
29-06-2013, 18:19
Tak jest, z rogów. Pozostajev tylko powiedzieć jaki konkretnie przedmiot użytkowy tworzy się z rogowych płytek tymi narzędziami.
Grzebienie?! Mózg mi zaczyna parować...
pan.kolega
29-06-2013, 19:07
No i są efekty pracy myślowej, bo w istocie, jest to warsztat do produkcji grzebieni z rogów zwierzęcych bądż kosci słoniowej (oczywiście ze słoni dziś już nie wolno).
Róg jest z keratyny - tego samego w zasadzie materiału co włosy, i dlatego jest wyborny do czesania. Poza tym, według medycyny chińskiej, róg bizona czy barana oczyszcza organizm z patogenów i toksyn, polepsza krążenie, chłodzi krew, zapobiega reumatyzmowi i bólom głowy, nie mówiąc o własnosciach antystatycznych. Cego nie mozna powiedzieć o grzebieniach z plastyku.
http://hne-rs.s3.amazonaws.com/filestore/1/2/8/7/3_2ddd59d7af67f6c/12873_f655cf4ca474077.pdf
Handcrafted Artisan Jewelry, Murano, Women Scarves at Uno Alla Volta (http://www.unoallavolta.com/search.asp?ss=comb&x=0&y=0&eid=BI0993&utm_source=Bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Horn%2BCombs%2B1012)
Janhalb wypowiedzial kluczowe słowo - grzebień - więc zadaje następna zagadkę.
Osz, kurczę! :-D
OK, wrzucę coś wieczorem.