Zobacz pełną wersję : Fotografowanie bez uprzedzenia przestępstwem
djtermoz
01-03-2006, 19:46
A tak bardzo chcialem kiedys pojechac do Chin...
"W Chinach w środę wszedł w życie nowy kodeks karny, zgodnie z którym przestępstwem jest m.in. fotografowanie bez uprzedzenia."
http://wiadomosci.onet.pl/1270667,12,1,1,,item.html
A teraz to trzeba bedzie pewnie miec pisemne oswiadczenie kazdej osoby na zdjeciu ze "Fotografia nie byla zrobiona bez zgody osoby sfotografowanej". No i mozna zapomniej o street photo w Chinach.
Ech, paranoja...
KuchateK
01-03-2006, 20:28
Uff... Juz myslalem ze gdzies u nas ;)
Robson01
01-03-2006, 20:41
Uff... Juz myslalem ze gdzies u nas ;)
U nas już się zabierają za prasę, więc czemu by nie w następnej kolejności za foto :confused:
Znajomek wybiera sie w lecie do Chin. Musze mu o tym powiedziec. Moze go nie aresztuja. :)
Ale i tak to jest Nikoniarz wiec ..............
No to Chiny mozna skrelic z listy krajow gdzie warto by zrobic streetphoto ;)
No to Chiny mozna skrelic z listy krajow gdzie warto by zrobic streetphoto ;)
Moze jeszcze ktos by opisal jak sie robi streetphoto ;-)
Oj.. :p Na wszystko przyjdzie pora :)
W Chinach przestępstwo, w Anglii wezmą cię za pedofila... eh, Polsko moja, "normalny" kraju... :)
hekselman
20-03-2006, 16:14
Mój kolega kiedyś w Londynie - no kawałek już czasu temu - "focił" zwykłego bobbiego teleobiektywem - na ulicy - jako folklor. I- musiał sie tłumaczyć: co, jak, dlaczego!A Anglia - to kolebka wolności ....Miłośnikom sportów ekstremalnych polecam Moskwę - Plac Czerwony - wjazd do Kremla....
swiderski
20-03-2006, 16:22
Tak, pewnie w Moskwie zostałbyś za to zesłany do łagru, w najlepszym wypadku konfiskata aparatu :)
W Chinach przestępstwo, w Anglii wezmą cię za pedofila... eh, Polsko moja, "normalny" kraju... :)
a w Polsce poprostu wrócisz do domu bez aparatu :roll:
Chłopaki!
Wy chyba źle to czytacie!
Tu chodzi o to, że jak pojedziecie sobie na wycieczke do takich dużych i nudnych Chin, żebyście mieli rozrywke przy 'stritfoceniu' :D to może nawet pomóc :) Władze Chin powiedziały po prostu: STOP nudnym wakacyjnym fotkom! a tak na poważnie to w każdym 'egzotycznym' miejscu i tak trzeba mieć oczy, uszy, itd dookoła głowy więc o co chodzi. pzdr.
w każdym 'egzotycznym' miejscu i tak trzeba mieć oczy, uszy, itd dookoła głowy więc o co chodzi. pzdr.
No z dwojga zlego to ja bym jednak wolal stracic aparat niz siedziec w wiezieniu za szpiegostwo, szczegolnie w Chinach
Faktem jest, że tak czy inaczej stracił byś aparat.
Taka sytuacja może się zdarzyć w wielu miejscach na świecie, w krajach, których przepisy wcale nie regulują tej kwestii; powtrzarzam: efekt może być taki sam w naprawdę bardzo wielu miejscach na świecie (nie wyłączając jakże normalnego kraju jakim jest PL, vide wrzawa dot. fotograffen terroristen). A Chiny? Na Zachodzie Chiny mają raczej słaby pr, jak zresztą wszystko co znajduje się poza granicami władzy białego człowieczka :D
Jak ostatnio postanowilem sobie zrobic fotki sportowe dzieci grajacych w pilke z trenerami to przeszedlem 5 minuowa rozmowe w jakim celu robie zdjecia, a po co, a na co, a komu je bede pokazywal, jak je wykorzystam...
NORMALNA PARANOJA!!! czulem sie jak bym wygladal jak pedofil!!!!!!
A niech to! Zawsze chciałem się wybrać do Chin z aparatem... cóż jedna miejscówka w którą chciałem się wybrać skreślona. Czas zacząć podróżować zanim w reszcie krajów oficjalnie wprowadzą takie przepisy :/
ee tam, no risk no fun! :D
Jak ostatnio postanowilem sobie zrobic fotki sportowe dzieci grajacych w pilke z trenerami to przeszedlem 5 minuowa rozmowe w jakim celu robie zdjecia, a po co, a na co, a komu je bede pokazywal, jak je wykorzystam...
NORMALNA PARANOJA!!! czulem sie jak bym wygladal jak pedofil!!!!!!
Mam to samo. Za kazdym razem gdy wyskakuje w parku z aparatem mam wrażenie, że wszystkie spojrzenia mam są skierowane na mnie.....tym bardziej kobieta....ehh....to chyba już specyfika naszego hmmm naszej kultury i spoleczenstwa ze wpaja nam takie "poczucie winy" zanim jeszcze coś zrobimy...to wina mediów również! A może złożymy sie na ogólnopolską akcję "tolerancja dla fotografów".."stop dyskryminacji fotograficznej"?
Mam to samo. Za kazdym razem gdy wyskakuje w parku z aparatem mam wrażenie, że wszystkie spojrzenia mam są skierowane na mnie.....tym bardziej kobieta....ehh....to chyba już specyfika naszego hmmm naszej kultury i spoleczenstwa ze wpaja nam takie "poczucie winy" zanim jeszcze coś zrobimy...to wina mediów również! A może złożymy sie na ogólnopolską akcję "tolerancja dla fotografów".."stop dyskryminacji fotograficznej"?
Nie narzekaj, kobiety i tak mają o wiele łatwiej pod tym względem od facetów. A jak są atrakcyjne to już w ogóle bułka z masłem ;-)
tak szczególnie mamy ulegają wdziękom kobiecym
Gadasz...mam koleżankę z Poznania. Pracowaliśmy razem. Fotoreporterka, blondi, nienaganna figura, etc. Wszystkie drzwi były przed nią otwarte. Ja ja muszę o to samo walczyć niezliczonymi metodami:) Ona, jednym spojrzeniem.... Baśka - pozdrawiam.
no właśnie nienaganna figura :D a dzisiaj mi wróżka wywróżyła, że kobiety to za mną nie przepadają :D
No to muszą być powody. Wiesz.....:)
niektórzy tak już mają ;p