Zobacz pełną wersję : Gdzie można przebrać wśród kilku sztuk C35L & C135L ?
Canoniarz1984
24-06-2013, 23:12
Chciałbym udać się w jedno miejsce gdzie będę mógł przebrać wśród kilku sztuk zarówno pierwszego jak i drugiego obiektywu.
Możecie mi podpowiedzieć gdzie byłoby najlepiej? Jak szukałem swego czasu Sigmy 30 1.4 - wszędzie po 1 sztuce .. niesamowicie utrudniało mi to życie ;)
greatidea
25-06-2013, 11:40
Fotoforma w Warszawie, na wszelki wypadek lepiej zadzwonić, czy w danym momencie mają kilka sztuk.
filharmoniusz
25-06-2013, 13:31
Ale po co?
Canoniarz1984
25-06-2013, 17:52
Jak to po co? Żeby wybrać najostrzejszą sztukę, której nie będzie potrzebna kalibracja?
Bogdan56_Ch
25-06-2013, 19:36
Tam gdzie można przebierać wolę nie kupować. Przyczyna jest prosta, najlepsze egzemplarze zostają wykupione, dla jeleni pozostają te pozostałe. Wątpie w to, ze sklep będzie otwierał wszystkie opakowania z obiektywami, musi sprzedać rwnież to co zostało odrzucone.
krystian_n
25-06-2013, 20:17
Jak to po co? Żeby wybrać najostrzejszą sztukę, której nie będzie potrzebna kalibracja?
Akurat 35L i 135L to chyba nie trzeba przebierać;-)
przecież przebieranie to (wg słów wypowiadanych przez pro fotografów) standardowa czynność przy kupowaniu, jeśli sprzedawca ma 10 sztuk to jest z czego wybierać jak ma dwie lub trzy to wybór jest iluzoryczny - takie opinie panują wśród profesjonalnych fotografów (można przy wielu okazjach poczytać lub usłyszeć) kupujących profesjonalne obiektywy. Ciekawe jaka amatorska kiszka jest sprzedawana nieprzebierającym amatorom?
już widzę jak sprzedawca otwiera 10 pudełek (jaki sklep ma tyle "na stanie"?) i podaje klientowi kolejne szkła
tę paranoję z "przebieraniem" rozkręcili ślubniacy i forumowu handlarze
nie wierzę, że w warunkach sklepowych można dobrze sprawdzić obiektyw
nie wierzę, że w warunkach sklepowych można dobrze sprawdzić obiektyw
Chyba że miałbyś dużo czasu, zaprzyjaźnionego cierpliwego sprzedawcę z nową dostawą kilku sztuk i małym ruchem na sklepie, wziął swój komputer, tablice testowe, również wyszedł ze sklepu i postrzelał po okolicy w świetle dnia, potem zdjęcia na kompa i szczegółowa ocena.. kto tak może? :) Inaczej to najwyżej iluzja wybierania, raczej sprawdzenie obiektywu w celu wyeliminowania ewentualnej ewidentnej wady.
słyszałem że ci najbardziej pro biorą kilka do domu testują i zostawiają sobie najlepszą ;)
mam 35L i 135L i nie wpadło mi do głowy żeby wybierać z kilku sztuk. Mam ostre sztuki bo te szkła są po prostu same z siebie ostre