Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC zamiast Kit-a Canon EF-S 18-55 f3.5 - 5.6 II
Witam mam pytanie czy warto kupić Canona 350D z kitem czy Body i dokupić do niego szkoło Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC. Czakam na porade :) Pozdrawiam...
student_22
01-03-2006, 16:10
Ten wątek już był - zresztą ja byłem jego autorem raz chyba. Ogólnie z tego co przeczytałem co pisali inni tutaj to szkła te niewiele różnią się od siebie.
Ogólnie chodzi opinia że kit = kit ale nie jest w cale tak najgorzej. Owszem potrafi zaskoczyć negatywnie ale też potrafi zaszkoczyć super pozytywnie.
Sigmy nie używałem wiec się nie odzywam w tym względzie. Na 100% wiem tylko że ma metalowy bagnet i osłonkę p.słoneczną w komplecie. Optycznie wg. opini osób które czytałem oba szkła sa bardzo podobne.
Może ktoś - np Vitez (kiedyś mi na to pytanie odpowiadał) poradzi ci coś. Ja ci radze - tzn chce uświadomić że kit nie jest totalnie dupny a poza tym z kitem pewnie wyrwiesz taniej ten zestaw.
Jakbyś chciał jakieś foty z kita to napisz cos ci mogę podesłać - co prawda nie jestem zbyt genialnym fotografem ale jakość zdjęc sobie ocenisz :)
marabut199
01-03-2006, 16:38
Ani jeden ani drugi nie zwali cie z nog jakoscia.
Kita powinienes dostac w zestawie taniej niz musisz zaplacic za Sigme (tu w Londynie nowiutki kit z gwarancja mozna dostac za ok 45 funtow a nowa Sigma ca. 79). Lepiej pooszczedzac i kupic pozniej cos o klase lepszego (ale to juz min 4 -5x wiecej kasy).
A kit wcale nie jest az tak mizerny jak wyglada z lamentow na tym forum (i gdzie indziej). Boczki ma miekkie ale srodkiem pracuje niezle, zwlaszcza przymkniety. Jest zato lekki i maly. Ja zamienilem kita na 17-85 IS i jest to szklo zdecydowanie lepsze ale 4x drozsze! I 3 razy ciezsze, i wieksze. Ostatnio jednak dokupilem znow kita - bo jak jade gdzies "lekko" i nie mam mozliwosci ciagnac wiekszego zestawu to kit z 350D bedzie w sam raz "compact" i optycznie OK jesli zdjeci nie beda powiekszane zbyt daleko.
student_22
01-03-2006, 18:12
Aha nie wiem jak Sigma ale kit jest USM wiec przez to naprawdę bardzo szybki (jak na mój gust).
Aha nie wiem jak Sigma ale kit jest USM wiec przez to naprawdę bardzo szybki (jak na mój gust).
No to już zależy od modelu Kita. Są USM i nie USM czyli DC
marabut199
01-03-2006, 19:12
No to już zależy od modelu Kita. Są USM i nie USM czyli DC
Z testow wynika ze roznica w predkosci USM i DC jest zadna. USM jest cichszy i tyle. To w koncu nie pelny (pierscieniowy) USM tylko taki sam maly motorek z przekladnia.
Co wiecej, nawet standard kit jest niewiele wolniejszy w ustawieniu ostrosci niz pelny-USM 17-85 IS; chociaz pelny cykl (blisko-nieskonczonosc-blisko) ma zdecydowanie dluzszy.
http://canon-board.info/showthread.php?t=5634
A na przyszlosc:
http://canon-board.info/search.php
Ja wpisalem "Sigma 18-50" , zaznaczylem szukanie tylko w tytulach i wsrod watkow o Sigmie 18-50 2.8 EX znalazlem m.in. ten (a jest kilka wiecej) o jej tanszym i starszym odpowiedniku.
hmmm... Ostatnio stałem przed wyborem kupna obiektywu... - SIGMA 24-70mm 3,5 - 5,6 ASP HF lub SIGMA 18-50 mm F2,8-4 DG- ten drugi, raczej odpadał... ponieważ ma te same ogniskowe co KIT..., ostatecznie wybrałem 24-70 , pomimo że jest ciemniejszy niż 18-50 to lepiej ostrzy... już przy 3,5 jest dostatecznie ostry... 18-50 jest lepszy od KIT'a ale specjalnych różnich nie ma... - Jeżeli zastanawiasz się nad czymś innym niż kit to weź 24-70... - kosztuje w okolicach 850 zł, jest nieco droższy od 18-50 (ktory kosztuje jakies 700 zł) a duuuużo... lepszy... - niektórzy uważaj że taki sam jak L'ki o podobnym zakresie...
Ostatnio stałem przed wyborem kupna obiektywu... - SIGMA 24-70mm 3,5 - 5,6 ASP HF lub SIGMA 18-50 mm F2,8-4 DG- ten drugi, raczej odpadał... ponieważ ma te same ogniskowe co KIT...,
To ze ma te same ogniskowe absolutnie go nie wyklucza, a wręcz przeciwnie - zauważ że autor wątku chce kupić Sigmę zamiast KITa, a nie dokupić drugi obiektyw, wiec pyta o jak najbardziej zbliżony zaktres ogniskowych.
Natomiast ten drugi faktycznie odpada, tylko z trochę innego powodu: po prostu na dzień dzisiejszy taki obiektyw nie istnieje!
Istnieją takie:
SIGMA 17-35 mm F2,8-4 DG
SIGMA 18-50 mm F2,8 DC
SIGMA 18-50 mm F3,5-5,6 DC
SIGMA 17-70 mm F2,8-4,5 DC
i naprawdę nie sposób się domyślić o którym piszesz?
ostatecznie wybrałem 24-70 ...
I powiedz jeszcze, że dałeś za niego 850zł?
Jeśli tak, to ktoś właśnie zrobił interes swojego życia :lol:
Za te pieniądze to byś kupił używanego Tamrona 28-75/2,8 :lol:
weź 24-70... - kosztuje w okolicach 850 zł, jest nieco droższy od 18-50 (ktory kosztuje jakies 700 zł)
O żesz ku. Skąd Ty masz te ceny!?:shock:
Sigma 24-70/3,5-5,6 chodzi na Allegro od 200 (uzywany) do 300zł (nowy), a MM sprzedawał go po 399zł.
Zaś Sigma 18-50/3,5-5,6 schodzi po 250-350zł.
I tyle IMHO za te obiektywy mozna ewentualnie zapłacić.
Pisałem o 18-50 DG, można jeszcze go gdzieś dostać w granicach 600 zł...
Ja kupiłem swojego 24-70 ASP HF dokładnie za 750 zł, tyle ile wycenia go sigma http://www.sigma-foto.pl/index.php?option=displaypage&Itemid=74&op=page&SubMenu=
obiektyw był nowy...z gwarancją... - nie biorę pod uwage sprzętu używanego...
Pozatym napisałem, że te drugi odpadał - odpadał dla mnie... :)
A co do cen, to w jakims sklepie nie spojrze to ceny wachają się od 750 zł do 850 zł... - twoje ceny są pewnie prawdziwe, tyle że ja nie zaglądam do używek z allegro, ani nowych które mają gwarancje z innego kraju..., nie kupuje z giełdy... - Mówię o nowym sprzęcie..., i o gwarancji od dystrybutora z GDYNI... :) A Sigma to nie 18-50 3,5-5,6 - tylko 18-50 DG 2,8-4...
A co do cen, to w jakims sklepie nie spojrze to ceny wachają się od 750 zł do 850 zł... - twoje ceny są pewnie prawdziwe, tyle że ja nie zaglądam do używek z allegro, ani nowych które mają gwarancje z innego kraju..., nie kupuje z giełdy... - Mówię o nowym sprzęcie..., i o gwarancji od dystrybutora z GDYNI... :)
OK, nie ma sprawy. Każdy kupuje jak mu pasuje :-)
Tyle, ze na zdjęciach nie widać różnicy, więc po co przepłacać ;-)
I własciwie nie chciałem się już w tym wątku odzywać, gdyby nie to:
A Sigma to nie 18-50 3,5-5,6 - tylko 18-50 DG 2,8-4...
Powiedz mi skąd wytrzasnałeś taki obiektyw? 18-50 DG 2,8-4
Ponizej linki do polskiej i miedzynarodowej strony Sigmy. Gdzie masz taki obiektyw?
www.sigma-foto.pl (http://www.sigma-foto.pl)
www.sigma-photo.com (http://www.sigma-photo.com)
Aaaa... pomyliłem się... :grin: , oglądałem 28-70 DG 2,8-4 wtym czasie, i przepisałem końcówke :P... - Nie ma takiej sigmy... - osobiście testowałem 18-50 DC 3,5-5,6
Aaaa... pomyliłem się... :grin: , oglądałem 28-70 DG 2,8-4 wtym czasie, i przepisałem końcówke :P... - Nie ma takiej sigmy... - osobiście testowałem 18-50 DC 3,5-5,6
enzo zastanow sie z dwa razy, zanim cos napiszesz.
Poza tym trzeba Cie chyba wyslac na odwyk :twisted: :
hmmm...; obiektywu...; był nowy...; duuuużo...; lepszy...; z gwarancją...; odpadał dla mnie...; do 850 zł...; z innego kraju...; z giełdy...; sprzęcie...; z GDYNI...; -4...; Aaaa...; pomyliłem się...; :P...; sigmy...
osobiście testowałem 18-50 DC 3,5-5,6
To zamiast mieszać ;-) napisz no konkretnie jak Ci wypadły testy tej Sigmy vs. Kit Canona, bo to jest własnie tematem tego wątku.
"..." te moje kropeczki, to jakoś wpadły mi w nawyk i nie mogę się z nich wyleczyć...
Jeżelo chodzi o te obiektywy: Sigma jest w wersji ASP i optyka nie wykazuje zniekształceń, posiada powłoki anty-odblaskowe... flaruje duuuuużo mniej niż KIT, potrafi ostrzyć od 3.5 gdzie KIT tak naprawdę jest ostry od 5.6, Sigma przy 5.6 ma już bardzo dobre parametry a KIT dopiero przy 8.0. Jeżeli chodzi o wykonanie to są na tym samym poziomie (plastikowe). Obudowa Sigmy jest lepiej opisana, Canon nie posiada opisu zakresu ostrości...
Obiektyw jest lepszy od kita ale nie jest to gigantyczna różnica... - Jeżeli planujesz zakup tylko Body, to polecam kupić Sigme, bo będzie to lepszy zakup niż Zestaw z KIT'em...
Nie zapominaj że 18-50 Sigmy to praktycznie taka sama masówka co 18-55 canona... - więc jeżeli chcesz naprawdę odczuć różnice to musisz kupić sigme w wersji EX...
No i teraz to jest naprawdę konkret.
chodzi o wykonanie to są na tym samym poziomie (plastikowe).
Pozwole sobie uzupełnić, że Sigma ma jednak bagnet metalowy, a Canon jest cały plastikowy.
Co do wykonania, mozna jeszcze dodać, że Sigma oferuje w komplecie osłonkę przeciwsłoneczną, a Canon nie.
Tyle ode mnie :-)