Zobacz pełną wersję : Canon EOS 600D-Niemożność zmiany formatu zdjęcia
Na wstępie witam rodzinę Canonowców :)
Chodzi o zmianę z 3:2 na 4:3 albo 16:9. Aparat kupiony ledwo 3 tygodnie temu. Wchodzę w menu, klikam na to 4:3 albo 16:9, zatwierdzam (Set), po czym i tak zostaje 3:2. Na ponad 100 dotąd zrobionych zdjęć bodaj jedno wyszło 4:3. Przespałem 10 dni na odstąpienie od umowy, bo przez myśl mi nie przeszło, że może nie działać tylko jedna z wszystkich funkcji menu!
Ale może to ja czegoś tajemniczego nie umiem ustawić (w takim razie czemu wyszło to jedno?)? A jeśli jednak się zepsuło coś, to co waszym zdaniem? Dzięki!
Grzesiek_PL
23-06-2013, 21:05
Musisz wysłać aparat do serwisu to bardzo ważna funkcja :mrgreen:
Może włączyłeś raw, który nie obsługuje innych formatów niż 3:2?
Może włączyłeś raw, który nie obsługuje innych formatów niż 3:2?
Od razu idą do kompa i je oglądam, więc nie :)
Lepiej sprawdź jaki faktycznie masz ustawiony rodzaj zdjęć. RAWy też możesz od razu oglądnąć w komputerze, więc to nie jest metoda sprawdzenia. A z tego co znalazłem to wynika że formaty inne niż 3:2 są dostępne tylko w jpg.
Lepiej sprawdź jaki faktycznie masz ustawiony rodzaj zdjęć. RAWy też możesz od razu oglądnąć w komputerze, więc to nie jest metoda sprawdzenia. A z tego co znalazłem to wynika że formaty inne niż 3:2 są dostępne tylko w jpg.
Jakość zdjęć mam ustawioną na "L" z ćwiartką koła, nie na RAW.
Grzesiek_PL
23-06-2013, 21:49
Poważnie mówię oddaj go do serwisu.
Mniej poważnie, zacznij od instrukcji obsługi strona 129 (zajęło mi to 30s na google).
jacek_73
23-06-2013, 21:50
Na wstępie witam rodzinę Canonowców :)
Chodzi o zmianę z 3:2 na 4:3 albo 16:9. Aparat kupiony ledwo 3 tygodnie temu. Wchodzę w menu, klikam na to 4:3 albo 16:9, zatwierdzam (Set), po czym i tak zostaje 3:2. Na ponad 100 dotąd zrobionych zdjęć bodaj jedno wyszło 4:3. Przespałem 10 dni na odstąpienie od umowy, bo przez myśl mi nie przeszło, że może nie działać tylko jedna z wszystkich funkcji menu!
Ale może to ja czegoś tajemniczego nie umiem ustawić (w takim razie czemu wyszło to jedno?)? A jeśli jednak się zepsuło coś, to co waszym zdaniem? Dzięki!
Ustawienia opcji w tym menu dotyczą wyłącznie fotografowania Live
View. Nie są one aktywne podczas fotografowania z wykorzystaniem
wizjera
źródło: instrukcja obsługi str.129
Ustawienia opcji w tym menu dotyczą wyłącznie fotografowania Live
View. Nie są one aktywne podczas fotografowania z wykorzystaniem
wizjera
źródło: instrukcja obsługi str.129
No to wygląda na to, że wszystko działa i dzięki za tę wypowiedź. Ale widzę, że nie tylko ja się nabrałem. Na 16:9 wykonywałem dotąd sporo zdjęć. Częste użycie liveview=szybsze zużycie?