Zobacz pełną wersję : Canon 600d - automatycznie zakańcza nagrywanie
axel_low
20-06-2013, 23:15
Witam ponownie,
mój ostatni temat dotyczył porady zakupowej, a tym razem objawił się pewien problem. Otóż, podczas kręcenia wideo mój nowy Canon 600D po prostu przestaje nagrywać. Wyczytałem, że posiada on jakieś limity nagrywania: po nagraniu pliku 4GB lub 29 min 59 sek? Jest to prawdą? Powiem szczerze, że potrzebowałbym aby nagranie non-stop trwało około 30 minut w jednej sekwencji. Czy jest taka możliwość na 600D?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Kolekcjoner
20-06-2013, 23:51
Lustrzanka to nie kamera :). Także tu z ciągłością jest problem. Ograniczenie jest takie jak napisałeś do tego dochodzi jeszcze kwestia grzania się matrycy więc realny czas nagrania może być jeszcze krótszy.
Ograniczenie nie wynika z ograniczenia aparatu, a systemu plików (FAT32). Inna rzecz jaka mnoże się zdarzyć to ta, o które pisze Kolekcjoner.
Kwestia nie dotyczy zresztą tylko 600d, ale mój 60D też tak ma i 550d też miał.
+ problem może dotyczyć karty pamięci która nie daje rady z zapisem i przerywa nagrywanie
pan.kolega
21-06-2013, 10:46
Rebel 4 Ti (650D) i póżniejsze koerpusy (również 5D3, 6D) automatycznie zaczynają nagrywać nowe pliki po 4 GB.
Pozostaje limit czasowy 29 min 59 s ze względu na przepisy i regulacje importu sprzętu foto-video.
Czyli te 29 min 59 s to jedyny bezwzględny limit, bo innych można, przynajmniej teoretycznie, uniknąć.
A co chodzi z tymi regulacjami? Pytam z ciekawości.
Kolekcjoner
21-06-2013, 13:14
Z plotek; ludzie piszą, że 60D ma mniejszą tendencję do grzania się ze względu na lepsze warunki pracy matrycy. Nie wiem jak jest ale niestety 650-tka znajomego lubi przerwać zupełnie losowo wskutek przegrzewania się (taki komunikat). Z kolei ludzi którzy filmują 60D raczej tego nie zgłaszają. Powtarzam jednak że to nie są jakieś pewne wiadomości tylko wynik obserwacji tego co czytam lub słyszę od ludzi 8-). Limit oczywiście zostaje - choć nie wiem czy któryś ML go nie usuwa.
Grzesiek_PL
21-06-2013, 13:35
Do 600D można sformatować kartę w ExFAT (czy działa z ML czy też bez, nie wiem, nie mam tego aparatu ani żadnego wspierającego ExFAT).
Co do przegrzania się matrycy, nigdy nie spotkałem tego w 500D, a na puszkach do zadań specjalnych nie używam LV ani video :mrgreen:
Na porządnie nagrzanej matrycy 500D jest pełno szumów hotów i przeróżnej papki. Raw Therapee spokojnie usuwa tą papke ale ACR nie bardzo.
Kolekcjoner
21-06-2013, 14:29
Do 600D można sformatować kartę w ExFAT
Pytanie czy coś to da i przede wszystkim czy puszka będzie widzieć tak sformatowaną kartę 8-)?
Grzesiek_PL
21-06-2013, 19:00
Pytanie czy coś to da i przede wszystkim czy puszka będzie widzieć tak sformatowaną kartę ?
Sprawdź to się dowiesz ;)
Tutaj jest tabela do video raw, jest też ExFAT - https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgQ2MOkAZTFHdFFIcFp1d0R5TzVPTVJXOEVyUndte Gc#gid=5
Kolekcjoner
21-06-2013, 22:10
Pewnie że sprawdzę :D.
pan.kolega
22-06-2013, 00:36
A co chodzi z tymi regulacjami? Pytam z ciekawości.
Że niby jak nie nagrywa przez pół godziny to nie jest z definicji sprzęt video. Co oznacza niższe cło.
Poza tym chyba na niektóre imprezy wolno foto, a nie wolno video ale nie wiem, czy to jest istotne.
Nie sprawdzałem, ale te starsze puszki pewnie przerywaja nagrywanie po 4 GB, bez względu na file system.