Zobacz pełną wersję : Wybór kart pamięci do canona 5d
marcin857
20-06-2013, 18:50
Jakie karty do canona 5d ?
SanDisk UltraII
SanDisk Extreme
Transcend
Pretec ?
i jakie 8 Gb.
jakie macie doświadczenia? co polecacie a co odradzacie
Grzesiek_PL
20-06-2013, 20:51
5D I nie ma UDMA, więc Sandisk UltraII powinien wystarczyć, ja bym brał 16GB.
Mam tą kartę i wyciąga 30-32MB/s (używam z inną puszką).
Do starej piątki to 8GB w zupełności wystarczy bo RAW-y są stosunkowo małe. Rzecz jasna Extreme III są fajne ale Ultra II też spokojnie starczy, a jednak sporo tańsza.
marcin857
21-06-2013, 09:35
A co z kartami Pretec i Transcend ? są tańsze od SanDiska ?
A czy w starej piątce karty 16gb działają. Ja mam 8gb sandiska i czasami są problemy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
marcin857
21-06-2013, 10:44
Zaktualizuj firmware. Wracając do tematu mnie interesują 4 GB i 8 GB nie większe
ja kupuje tylko sandisk 4GB Ultra i Extreme III na każdej mieszczę ok 250 rawów więc spokojnie karty wystarczają :)
obecnie mam ich 11 ale planuję dokupienie jeszcze 9 dodatkowych :) - jak będą fundusze.
moja stara piątka czyta 16gb, ale już je formatuje na 8gb
czyli jak czyścić karty to tylko na kompie, ew w innym body (używam do tego 40tki)
więc dla wygody i spokoju kupowałabym 8gb
mam sandiski extreme III, kingstony 133x i transcendy 133x, nie widzę różnicy w używaniu (wszystko 8gb)
sandiski może ciut szybciej zgrywają się na kompa ;-)
ostatnio gdzieś widziałam, że te moje kingstony kupowane z 2-3 lata temu za ok 100zł teraz chodza po 30-parę... więc problem jest znikomy :)
moja stara piątka czyta 16gb, ale już je formatuje na 8gb
czyli jak czyścić karty to tylko na kompie ...
Nie miałem problemu z formatowaniem 16tki w classicu.
Ja tez nie mam problemow z 16GB
Ja wychodzę z założenia ze wole mieć więcej kart o mniejszej pojemności niż jedną czy dwie mega pojemne. Jak coś się wydarzy to stracze jakaś małą część materiału, a nie całość lub połowę
Wysłane z Sony Xperia S
Zgadza sie dlatego mam 4x4GB i wspomniana 16tke
militarius
27-07-2013, 15:15
Z nadzieją na szybszy zapis rawów kupiłem Sandisk Extreme III (8GB), ale jest identycznie jak w przypadku najtańszych Kingstonów... :) jedynie szybko się zgrywają na komputer. Mimo wszystko polecam.
Dlatego kupilem dawno tansze karty
a ja kupiłem używki po 25zł/szt. - różnicy nie widać :D
Jeżeli komuś nie zależy na szybkim zgraniu zdjęć z karty to moim zdaniem wystarczą najtańsze. Nie ma jakiejś znaczącej różnicy w użytkowaniu.
Mam tą kartę i wyciąga 30-32MB/s.
Ale jest to prędkość odczytu pomiędzy kartą a PC a nie odczytu/zapisu pomiędzy kartą a korpusem.
Witam,
Czy 5D mark 1 czytają i pracują na kartach 16 GB Kingston Ultimate x266 (czerwone)- a może 32 GB takie same - czy ktoś próbował proszę o opinie )))
Proszę o info na tym forum - dość pilne ) :|
Witam,
Czy 5D mark 1 czytają i pracują na kartach 16 GB Kingston Ultimate x266 (czerwone)- a może 32 GB takie same - czy ktoś próbował proszę o opinie )))
Proszę o info na tym forum - dość pilne ) :|
Nie mam akurat Kingstona ale Lexara(udma) i Pretec właśnie 266 i działają świetnie
ale mowa tylko o 16 GB, że działają bez zarzutu, czy tak ???
Tak mowa o 16, zresztą wszystkie moje karty śmigają na 5d super