Zobacz pełną wersję : YN-560 II brak wyzwolenia z hotshoe
Witajcie, zakładam ten wątek bo nie znalazłem nawet na necie odpowiedzi na swoje pytanie (może źle je zadaję). Kupiłem lampę YN-560 II i zdaję sobie sprawę, że jest manualna ale chodzi mi o to czy taką lampę mogę zamontować do aparatu i wyzwolić poprzez gorącą stopkę? Chodzi o sam błysk. Czy potrzebuję może jeszcze jakiegoś kabelka? A może moja czterdziestka ma zwaloną stopkę? W instrukcji stoi jak podłączyć ją do Sony - może dostałem złą lampę? Dzięki za odpowiedzi.
Grzesiek_PL
20-06-2013, 13:40
A sama lampa działa? Sprawdź błysk stroboskopowy i full power kilka razy przyciskiem test. Co do sprawdzenia gorącej stopki lampy wystarczy że złączysz metalowym przedmiotem tego wystającego bolca z resztą stopki i lampa powinna błysnąć (uważaj żeby nie błysnąć sobie w oczy na full power :D)
Sony ma inną stopkę, takiej lampy byś nie założył na Canona.
Lampa działa w każdym trybie, jak wrócę z pracy to postaram się zrobić próbę zwarciową :) ewentualnie podepnę lampę do tatowego 400D jak się bateryjka naładuje
Aby wyzwolić ze stopki musisz włączyć w lampie tryb "M".
W trybie fotoceli tj:"S1"lub "S2" stopka nie działa.
Aby wyzwolić ze stopki musisz włączyć w lampie tryb "M".
W trybie fotoceli tj:"S1"lub "S2" stopka nie działa.
ja sadzilem ze nie musze pisac ze wiem to ale jednak sie mylilem :). lampa jest ustawiona w tryb manualny. fotocela dziala tez zgodnie z oczekiwaniami
Grzesiek_PL
20-06-2013, 20:54
Jeśli próba zwarciowa na stopce nie zadziała, wykonać taką samą na gnieździe PC (to okrągłe, lepiej nie pomylić z zewnętrznym zasilaniem).
Kolejną rzeczą będzie wykręcenie stopki i sprawdzenie czy jest podpięta (ale to dopiero jak upewnisz się, że na 100% problem leży w lampie).
Mam dokładnie to samo po dzisiejszym zakupie, lampa w M, aparat w M, sync 1/200, flash w menu enabled, i nie działa. W S2 działa perfekcyjnie. Nie mam innego aparatu żeby to sprawdzić
Dziwne, na 400D zaczęła błyskać. Podpinam do swojej czterdziestki - też błyska. Samo się naprawiło jakoś. A powiedzcie mi tylko takie coś czy zwiększając moc lampy będę mógł zmniejszyć czasy naświetlania? bo na 1/320 dopiero nie było widać migawki
Grzesiek_PL
21-06-2013, 01:02
Dziwne, na 400D zaczęła błyskać. Podpinam do swojej czterdziestki - też błyska. Samo się naprawiło jakoś. A powiedzcie mi tylko takie coś czy zwiększając moc lampy będę mógł zmniejszyć czasy naświetlania? bo na 1/320 dopiero nie było widać migawki
40D ma synchro z lampą błyskową 1/250, jeśli chcesz więcej trzeba lampę z HSS. Na upartego YN-560 da się odpalić z 1/4000s ale trzeba użyć wyzwalacza z HSS lub na fotocelę a główna lampa z HSS, działa to tylko na pełnej mocy.
Nic, zawsze to dodatkowe światło, nawet 1/250 zamiast 1/60 to w makro przepaść. No i w końcu będę mógł zacząć zabawę z odbijaniem światła i nauką używania lampy a swoją drogą to kuzyn ma identyczną lampę i do zdjęć może mu się druga przydać na pożyczenie :)
Co do HSS to raz, nie mam kasy a dwa muszę jeszcze sporo nauczyć. Jak będzie wena to w sobotę się będę bawił światłem :)
ja sadzilem ze nie musze pisac ze wiem to ale jednak sie mylilem :). lampa jest ustawiona w tryb manualny. fotocela dziala tez zgodnie z oczekiwaniami
W trybie manualnym fotocela nie ma prawa działać. To zwykła lampa studyjna w obudowie reporterskiej i aby jej używać trzeba już coś umieć np.podłączyć do aparatu:lol:. Nie łudź się, poza studiem nie przyda się właściwie do niczego.
W trybie manualnym fotocela nie ma prawa działać. To zwykła lampa studyjna w obudowie reporterskiej i aby jej używać trzeba już coś umieć np.podłączyć do aparatu:lol:. Nie łudź się, poza studiem nie przyda się właściwie do niczego.
Przyda mi się do doświetlania tymczasowo macro bo wyzwolę YN lampą wbudowaną. Druga sprawa z tą fotocelą to skrót myślowy (moja taka przypadłość), miałem na myśli: tak lampa ustawiona na manual a w trybach s1 i s2 fotocela działa zgodnie z oczekiwaniami :)
No i czy ja wiem czy taka mało przydatna? chociaż mogę teraz od czegoś odbijać to światło po zamocowaniu do aparatu no ale tak jak wspominałem, muszę się jeszcze nauczyć robienia zdjęć z lampą zewnętrzna (zarówno na korpusie jak i w trybie fotoceli) :)