Zobacz pełną wersję : setka do makro i portretów
Witam, mam troszkę kasy do wydania i chciałbym jakąś setka z makro.
Niestety 100L jest poza zasięgiem cenowym więc dlatego też wybór jest trudny a konkurencja spora.
Oto moja lista rangingowa.
1. Sigma 105/2.8 OS HSM - katalogowo wypas, cena na granicy akceptacji, obawy co do współpracy z body
2. tokina 100/2.8 lub tamron 90/2.8
3. canon 100/2.8 USM (non-L)
Na pewno wielu z Was miało podobne dylematy bo i segment chyba dość popularny. Podzielcie się proszę swoimi odczuciami.
Wiem że temat wielokrotnie wałkowany, ale ceny zupełnie inne co może zdecydowanie zmienić preferencje.
Na dzień dzisiejszy Sigma i Canon nonL kosztują mniej więcej tyle samo dlatego też jeśli jej jakość rzeczywiście jest zbliżona do 100L to może warto się zastanowić ?
Tamron 90mm 2.8 bierzesz pod uwagę stary, czy nowy model?
Rozpatruje tylko nowe obiektywy.
Rozpatruje tylko nowe obiektywy.
Nowe, w sensie ze sklepu, czy nowe w sensie nowe modele?
Chcesz kupić tego Tamrona: Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-90mm-f-2-8-sp-di-macro-11-vc-usd,16996s)
czy tego: Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-90-mm-f-2-8-di-macro-11,6657s) ?
A w ogóle to ma być do cropa czy do FF?
Bo jak do cropa to jeszcze warto pomyśleć nad: Tamron 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-60-mm-f-2-0-di-ii-ld-if-macro-11,9659s)
Nowe, w sensie ze sklepu, czy nowe w sensie nowe modele?
Chcesz kupić tego Tamrona: Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-90mm-f-2-8-sp-di-macro-11-vc-usd,16996s)
czy tego: Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-90-mm-f-2-8-di-macro-11,6657s) ?
A w ogóle to ma być do cropa czy do FF?
Bo jak do cropa to jeszcze warto pomyśleć nad: Tamron 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-60-mm-f-2-0-di-ii-ld-if-macro-11,9659s)
Nowy w sensie ze sklepu. Na razie pod crop ale w przyszłości...kto wie...
W tym kontekście myślałem o starym tamronie. Pierwszy raz widzę tamrona VC USD. Nie ma go nawet na stronie tamron.pl ;) jestem zaskoczony. Ale cena poza moim budżetem. Wolałbym już dorzucić do 100L.
60mm raczej mnie nie interesuje bo mam już 50. Patrzę na 100 bo przydałoby mi się do ciasnych portretów.
Kwapiszon
18-06-2013, 11:00
Nad czym tu się zastanawiać ? Canon 100/2.8 Makro USM to bardzo dobre szkło, za rozsadne pieniądze, a kombinujesz nad wynalazkami, które są niewiele tańsze, a niczego nie wniosą poza kłopotami z AF.
Nad czym tu się zastanawiać ? Canon 100/2.8 Makro USM to bardzo dobre szkło, za rozsadne pieniądze, a kombinujesz nad wynalazkami, które są niewiele tańsze, a niczego nie wniosą poza kłopotami z AF.
Pewnie masz racje nie warto oszczędzać 300 PLN aby kupować Tamrona czy starej Sigmy, choćby z tego powodu ze w canonie jest USM.
ALE: dokładając 200PLN mogę mieć nową Sigme, czy podpowiedzianego przez MAF nowego tamrona. 200PLN nie pieniądze a dochodzi IS oraz IF (plus w gratisie tak jak mówisz potencjalne problemy z AF).
nowe tamron i sigma sa dokłądnie w tej samej cenie 2100. To jednak dużo mniej niż C100L, aż kusi by zaryzykować.
Sigme mogę wypożyczyć i potestować. Szkoda że tamron nie ma wypożyczalni.
Kwapiszon
18-06-2013, 12:22
Pewnie masz racje nie warto oszczędzać 300 PLN aby kupować Tamrona czy starej Sigmy, choćby z tego powodu ze w canonie jest USM.
ALE: dokładając 200PLN mogę mieć nową Sigme, czy podpowiedzianego przez MAF nowego tamrona. 200PLN nie pieniądze a dochodzi IS oraz IF (plus w gratisie tak jak mówisz potencjalne problemy z AF).
nowe tamron i sigma sa dokłądnie w tej samej cenie 2100. To jednak dużo mniej niż C100L, aż kusi by zaryzykować.
Sigme mogę wypożyczyć i potestować. Szkoda że tamron nie ma wypożyczalni.
Najtaniej uczyć się na cudzych błędach. Nauka na błędach własnych jest kosztowna. Akurat w obiektywach 100 mm Canon ma bardzo dobra ofertę. Masz pewność, jaką daje homogeniczny zestaw, solidny serwis, najmniejszą stratę przy odsprzedaży. Tu naprawdę nie ma sensu pchać się w optykę niezależną. Oszczędności niewielkie, a można stracić nerwy. Ja na Sigmie przejechalem się kilka razy niestety.
Najtaniej uczyć się na cudzych błędach. Nauka na błędach własnych jest kosztowna. Akurat w obiektywach 100 mm Canon ma bardzo dobra ofertę. Masz pewność, jaką daje homogeniczny zestaw, solidny serwis, najmniejszą stratę przy odsprzedaży. Tu naprawdę nie ma sensu pchać się w optykę niezależną. Oszczędności niewielkie, a można stracić nerwy. Ja na Sigmie przejechalem się kilka razy niestety.
Przekonałeś mnie. Prawdopodobnie pójdę w canona 100 USM, aczkolwiek trudno będzie pozbyć się poczucia winy że za 200PLN może miałbym słoik o klasę lepszy.
Swoją drogą chyba tamron i sigma muszą dość słabo sprzedawać swoje nowe setki, skoro zeszli tak nisko z cena (wg mnie oczywiście).
No mam ten sam dylemat ;). O ile przez cały czas rozważałem pomiędzy Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM a
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM to ten Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.
No mam ten sam dylemat ;). O ile przez cały czas rozważałem pomiędzy Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM a
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM to ten Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.
To samo zrobiła sigma, a może nawet więcej bo na optycznych test z września 2011 i tam cena wstępna 3999 PLN :)
Jeśli natomiast masz możliwości na 100L to bym się nie zastanawiał. Miałem okazję z tym szkłem pracować (co prawda w portrecie a nie makro) i było bardzo miło. Naprawdę zacne szkiełko.
No niestety fundusze nie pozwalają....
Pamiętny doświadczeń liczę po cichu że nowy tamron i sigma są zbliżone do C100L przy cenie mieszczącej się w moim budżecie - i to całe źródło moich rozterek....niestety bardzo przyziemne i prozaiczne...
Kwapiszon
18-06-2013, 21:55
Ja w tej chwili makro obskakuję Takumarem SMC100/4. Odpalam LV i bardzo przyjemnie się ustawia ostrość. Stare szkiełko ale w doskonalej kondycji. Solidna konstrukcja, mechanika ponadczasowa, a optycznie naprawdę daje radę.
Tamron 90mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD wygląda interesująco przy cenie 2099 zł. Skąd takie "ciśnienie" na cenę u Tamrona skoro wcześniej cena była ok 3 tys.
Pewnie średnia sprzedaż to 0szt :-)
Ceny zaczęły wcześniej lecieć w dół w Niemczech.
Pozdrawiam
początkujacy pstrykacz
Przy 100mm to tylko Canon, przy dłuższych 150mm lub 180mm to lepsze są nowe Sigmy
Przy 100mm to tylko Canon, przy dłuższych 150mm lub 180mm to lepsze są nowe Sigmy
Jakieś argumenty ?
Masz na myśli C100L czy USM ?
od 6 lat co roku robię ok 10 tys fotek makro - mam C100 i C100L i T180 miałem T90, Tokinę 100, S 150 starszą wersje oczywiście wszystko macro ( oczywiście też jakieś stare M42, mieszki, pierścienie, soczewkę Canon 500D i inne wunalazki ) - więc wiem co piszę w setkach najlepsze są Canony może byc USM nawet lepiej bo ma filtry 58 i wszystkie dodatkowe soczewki lub lampy nakręcane typu ring są pod 58. Pozdrawiam i życzę udanych fotek.
od 6 lat co roku robię ok 10 tys fotek makro - mam C100 i C100L i T180 miałem T90, Tokinę 100, S 150 starszą wersje oczywiście wszystko macro ( oczywiście też jakieś stare M42, mieszki, pierścienie, soczewkę Canon 500D i inne wunalazki ) - więc wiem co piszę w setkach najlepsze są Canony może byc USM nawet lepiej bo ma filtry 58 i wszystkie dodatkowe soczewki lub lampy nakręcane typu ring są pod 58. Pozdrawiam i życzę udanych fotek.
Możesz coś pokazać z tego co robisz (jeśli da się zobaczyć jakim szkłem robione)?
Możesz w Bibliotece Jagiellńskiej pooglądać album Dziedzictwo kulturowe powiatu opolskiego gdzie są fotki też i macro (są tez swietne fotki Marka Palucha, Jarka Majchera i innych)