Zobacz pełną wersję : preparat do odświeżania plastików i elementów gumowych - obiektywów oraz body
Karolinna
17-06-2013, 10:10
Czy istnieje coś takiego jak podane zostało w temacie?
Przewertowałam sklepy internetowe, oferty na allegro i nic nie znalazłam. Może macie jakieś swoje sposoby na ten "zabieg"?
Fajnie by było odświeżyć nieco pierścienie gumowe zooma czy ostrości, które nieco poszarzały lub nawet sam plastik.
Karolinna
17-06-2013, 16:24
Plak ;) - naprawdę? można użyć zwykłego Plaka do tapicerki samochodowej? używasz czy tak po prostu Ci na myśl przyszło ? :)
Wojciech O.
17-06-2013, 19:13
Jak dotąd nie praktykowałem takiego czyszczenia, Sigmowskich osłon to nawet detergenty aktywne i szczotka nie wyczyści. Plaka radził bym sprawdzić na drobnym gumowym elemencie, bo np w moim aucie lubi gumę rozpuszczać z przycisków. Ale go gumy polecił bym środek do konserwacji opon. Tylko nie czernidło bo to tylko koloryzuje. Ew można by spróbować preparatem do konserwacji uszczelek. tyko trzeba delikatnie bo one dość wodniste.
Do smarowania wewnętrznych elementów metalowych to oliwa do maszyn ew. środek do czyszczenie i zabezpieczania broni palnej.
plak jest tłusty i robi połysk, polecam środek do czyszczenia deski rozdzielczej firmy Shell w spryskiwaczu
- nie jest tłusty i nie robi połysku - ładnie czyści gumowe elementy i pogłębia kolor czarny
psikamy na miękką szmatkę i przecieramy, nie psikamy prosto na obiektyw
dokładnie taki :
Oleje samochodowe, dla przemysłu, silnikowe - Shell Helix Polska -Środek do czyszczenia deski rozdzielczej (http://www.jota.net.pl/pl/Produkty/plyny_i_kosmetyki/pozostale/srodki_czyszczace_i_pielegnujace/Srodek_do_czyszczenia_deski_rozdzielczej)
używam od lat w samochodach a do obiektywów - zwykle przed sprzedażą lub po zakupie używanego
oczywiście nie traktujemy tym soczewek i styków !!!
pan.kolega
17-06-2013, 22:39
Amazon.com: STP Protectant 16 fl oz (1 pt) 473 ml: Health & Personal Care (http://www.amazon.com/STP-65229-Protectant-16-473/dp/B0009PCPPO/ref=pd_sim_sbs_auto_2)
Ten plak to taki strzał - żart - nie używałbym raczej tego. Raczej coś jak Leon007.
Czy ktos moze polecic jakis konkretny srodek z Amazona lub Allegro?
pantomas
18-08-2021, 22:37
Plastiki czyszczę zwilżoną włochatą szmatką z mikrofibry do szkła (jeśli wierzyć metce to firma ENJO). Gumę na pierścieniach obiektywów odświeżałem flanelą lekko zwilżoną olejem lnianym do konserwacji drewna lub nawet zwykłym olejem czy oliwą, ku mojemu zdumieniu działało, choć trzeba było co jakiś czas powtórzyć. Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś tu pisał wiele lat temu o tym sposobie. A może i gdzie indziej...