PDA

Zobacz pełną wersję : sprzęt do 3-4 k - grafik, proszę o pomoc

KriStyle
14-06-2013, 13:40
Witam,

Piszę tego posta w imieniu kolegi, który planuje kupić aparat fotograficzny, lecz kompletnie się na tym nie zna.

Do dyspozycji ma 3 - 4 tysiące złotych. Kolega jest grafikiem, aparat będzie mu potrzebny do ... "ogólnie przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku, oraz w celu prezentacji ich przyszłym potencjalnym klientom"

Osobiście doradziłem mu:

body canona 700 d
obiektyw canon EF 50 mm f/1.4 USM

Co o tym sądzicie i czy możecie ewentualnie podać inne przykłady ? Jak Wy to widzicie i co byście kupili za te pieniądze.

dzięki i pozdrawiam,

Krzysiek

Merde
14-06-2013, 13:43
Te produkty mają wielkość kilku centymetrów, czy też może kilkunastu metrów?
Aparat tutaj akurat jest najmniej ważny - optyka już owszem, równie ważna jak oświetlenie.

Cichy
14-06-2013, 13:54
Najtańszy xxxd + 50 1.8 + oświetlenie jakieś

KriStyle
14-06-2013, 13:54
No własnie to samo mu napisałem, że body to body ale najważniejszy jest obiektyw :) a napisał mi, że obiekty głownie małe (domyślam się, że mogą to być jakieś ulotki, wizytówki itp.)

dlaczego 1.8 a nie 1.4??

ps. W grę wchodzi tylko aparat + obiektyw, nie piszcie o oświetleniu bo to się mija z celem :)

Grzesiek_PL
14-06-2013, 14:00
600D + 18-55IS + 50 1.8 (jeśli będzie używał LV to będzie trafiał). I zostanie trochę kasy na światło.
Jeśli ulotki/wizytówki, trzeba coś co złapie z bliższa niż 50 1.4 czy 1.8 więc kit będzie dobrym uzupełnieniem.

W grę wchodzi tylko aparat + obiektyw, nie piszcie o oświetleniu bo to się mija z celem
Dlaczego?

MAF
14-06-2013, 14:02
Dowolny korpus z LiveView, statyw (wystarczy Velbon Sherpa), obiektyw 50 1.8, obiektyw 18-55 IS lub 17-85, ewentualnie obiektyw 55-250 IS, ale to już zależy co dokładnie jest do fotografowania.

KriStyle
14-06-2013, 14:08
Dlaczego tylko body + obiektyw? Dlatego, że nie może wydać tej kwoty na coś innego. Ma wyznaczoną kwotę tylko na obiektyw i aparat :)

Merde
14-06-2013, 14:11
a napisał mi, że obiekty głownie małe (domyślam się, że mogą to być jakieś ulotki, wizytówki itp.)

On będzie FOTOGRAFOWAŁ ulotki i wizytówki? W jakim celu?

KriStyle
14-06-2013, 14:16
W celu: "ulotki wizytkowki, kartyki okolicznosciowe, materiały drukowane, w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"
Tak mi napisał :)

Grzesiek_PL
14-06-2013, 14:58
No to mógł kupić licencję do programu 3d (na 3d studio by brakło ale może coś by znalazł). Zrobił by sobie jeden projekt a później tylko renderował z inną teksturą.

Ma wyznaczoną kwotę tylko na obiektyw i aparat

W celu: "ulotki wizytkowki, kartyki okolicznosciowe, materiały drukowane, w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"
Trochę to wygląda jak "wyciągnięcie" dotacji.

KriStyle
14-06-2013, 15:13
Tak, chłopak stara się o dotację. I nie wiem dlaczego nazwałeś to "wyciąganiem". Przypominam, że temat założyłem z prośbą o pomoc w wyborze aparatu i obiektywu a nie prawieniu morałów.

Merde
14-06-2013, 15:20

To prawie tak, jakby skanował wydrukowane zdjęcie mając plik, z którego było to zdjęcie wydrukowane.
Chyba kolega kawy jeszcze nie pił że tak kombinuje.

KriStyle
14-06-2013, 15:28
Może pił, może nie pił. Nie wiem :)

Jakieś propozycje jeszcze chłopaki ?? Czy stawiać na xxxD + 50mm 1.4 ?

KGR
14-06-2013, 15:35

Niech sobie kupi Tablet i na nim pokazuje swoje produkty.

Grzesiek_PL
14-06-2013, 16:19
Czy stawiać na xxxD + 50mm 1.4 ?
Pomijając kwestię sensu robienia takich zdjęć, zastanów się czy do zdjęcia wizytówki potrzebna jest płytka GO i czy wystarczy ostrość od 45cm?

bcwk
14-06-2013, 16:57
Jest sens w robieniu takich zdjęć. Wiadomo że produkt wygląda dużo lepiej jak jest zdjęcie porządnie zrobione (np. przykład elementów identyfikacji która miałaby być sprzedawana np. Au Brand Identity on Behance (http://www.behance.net/gallery/Au-Brand-Identity/7520237), czy też nawet zwykłej potrawy (np. zdjęcia z Kwestia Smaku - Wyjątkowo na co dzień - Przepisy kulinarne (http://www.kwestiasmaku.com/) ). Każdą pracę można wykonać albo słabo (słabe podejście w stylu kup pakiet do 3dmax (12k?) czy prezentuj produkty na tablecie), albo dobrze (jak na załącznikach)

Grzesiek_PL
14-06-2013, 17:21
czy też nawet zwykłej potrawy
Nikt tutaj nie wspominał o zdjęciu potrawy czy też innych zdjęciach potrzebnych jako materiał do wykonania ulotki.

bcwk
14-06-2013, 17:33
"ulotki wizytkowki (MOO | Custom Business Cards, MiniCards, Postcards and more... | moo.com (http://uk.moo.com/)), kartyki okolicznosciowe (ajdoo / DIY wedding invitations (http://pinterest.com/pin/239535273903166875/)) , materiały drukowane (dużo jest materiałów drukowanych), w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"

Kuba1
14-06-2013, 17:46
He he, jeśli chodzi o zakup sprzętu, to najlepiej tu doradził Cichy. To, czy nastąpi
przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku będzie zależeć wyłącznie od wiedzy i umiejętności osoby wykonującej zdjęcia.
Sprzęt zaproponowany przez autora wątku również nada się doskonale do tego zadania, jak i do zdjęć wakacyjno-spacerowych. Z tym, że do "podnoszenia wizerunku" od razu proponuję dokupienie pierścienia makro i jakichś książek poza dotacją ;).

grzegorzki
14-06-2013, 17:58
Mój znajomy, któremu aparat jest potrzebny do ... "ogólnie przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku, oraz w celu prezentacji ich przyszłym potencjalnym klientom", tj robi ulotki, wizytowki i takie tam różne reklamy oprócz xxxD ma jeszcze obiektyw 55-250 IS i jest przeszczęśliwy.

benicjusz
16-06-2013, 10:01
Trochę to wygląda jak "wyciągnięcie" dotacji.

To jeszcze coś takiego istnieje i to na prowadzoną DG? ;)