Zobacz pełną wersję : Porysowany wyświetlacz 60D
Kotwica we wodzie
13-06-2013, 12:51
Witam.
Mój poczciwy staruszek 60D ma już dość mocno porysowany wyświetlacz główny. Przeglądanie foto jest mało komfortowe bo niektóre rysy są dość głębokie i bardzo to widać. Kłuje mnie to w oczy.
W tym miejscu pojawia sie pytanie czy można te szybke/plastik wymienic/kupić ? Samą szybkę. Podejrzewam że się da ale nigdy sie nad tym nie zastanawialem wiec pomyslalem ze zapytam. Prosze polećcie mi cos.
Jak sadze trzeba wymienic cały obrotowy wyswietlacz - moze zapytaj na żytniej czy Ci to zrobia?
dzidofon
13-06-2013, 16:11
Mój poczciwy staruszek 60D
Zabrzmiało to z lekka nonszalancko biorąc uwagę fakt, że premierę miał niecałe 3 lata temu ;-). To co ja mam powiedzieć o swoim 50D?
--- Kolejny post ---
ma już dość mocno porysowany wyświetlacz główny. Przeglądanie foto jest mało komfortowe bo niektóre rysy są dość głębokie i bardzo to widać.
To coś Ty z nim robił że w tak krótkim czasie zajeździłeś wyświetlacz? ;-)
Canoniarz1984
13-06-2013, 16:18
Bo do takich wyświetlaczy stosuje się ramki ochronne ( choćby te od viewfindera )
McKiller
13-06-2013, 16:59
Kiedyś były pasty likwidujące takie ryski, jak byłem kilka lat młodszy używałem do game boya :)
Kolekcjoner
13-06-2013, 17:33
Zabrzmiało to z lekka nonszalancko biorąc uwagę fakt, że premierę miał niecałe 3 lata temu ;-). To co ja mam powiedzieć o swoim 50D?
To coś Ty z nim robił że w tak krótkim czasie zajeździłeś wyświetlacz? ;-)
Mnie się wydaje że spokojnie jeden dzień wystarczy żeby załatwić wyświetlacz 8-).
McKiller
13-06-2013, 17:39
Mnie się wydaje że spokojnie jeden dzień wystarczy żeby załatwić wyświetlacz 8-).
Wystarczy i kilka godzin, zależy co będziesz robił z aparatem ;)
jak się dba tak się ma, ale to nie jest coś czego by się chciał dowiedzieć autor wątku :>
Ja popieram live'a zadzwoń na żytnią, albo napisz do naprawiacza z forum =)
Są folie, które sprawiają, że rysy nie są widoczne. Mam dwie wyraźne rysy na wyświetlaczu (od zamka kurtki) i taka folia rzeczywiście pomogła - rysy były praktycznie niewidoczne. Niestety, sama folia była dość kiepska i po kilku miesiącach ją wyrzuciłem. Czyli - podsumowując - może służyć jako rozwiązanie tymczasowe. Folię kupowałem w Miejskiej Macalni albo na Allegro - szukaj w opisie, że likwiduje zarysowania, czy jakoś tak.
Kotwica we wodzie
14-06-2013, 15:11
Pisząc staruszek miałem na myśli migawkę. Niedawno magic lantern mi pokazał ze ma już 57tys. Działa wyśmienicie ale obawiam sie jak długo jeszcze (czy słusznie?)
A wyświetlacz ? Cóż zmartwiliście mnie troche. Myślałem że samą szybke dokupie i sam wymienie. Cóż, wczoraj sie dowiedziałem że u mnie w mieście jest jeden szpec od aparatów, zapytam najpierw jego.
Kotwica we wodzie
14-06-2013, 23:59
Kurcze przed chwila znalazłem filmik Canon 5D Mark II LCD Screen Repair DIY - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=LhqkrLClUv8)
Potrzebuje dokładnie cos takiego, czyli samą szybkę plus taśma do przyklejenia. Czy na prawde nigdzie w PL tego nie kupie do 60D ? U hamerykańców znalazłem to w kilka sekund Canon EOS 60D Outer LCD Screen Display Window Glass Protector Replacement Parts | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-60D-Outer-LCD-Screen-Display-Window-Glass-Protector-Replacement-parts-/170753732688) i kosztuje grosze. U nas póki co znalazłem jedynie plastikowe protektory naklejane na szybke