Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mała liczba zdjęć na baterii - Canon 5D mk. III

Dx47
11-06-2013, 12:01
Witam
Jak w temacie bateria starcza mi na ok 400 zdjęć. Od początku tak było a mam aparat pół roku. I w związku z tym pytanie czy to kwalifikuje baterię np do wymiany? Nie nagrywam filmów czasami przeglądam zdjęcia w aparacie dlatego sądzę ze ok 800 które są przewidziane w specyfikacji powinno być do zrobienia. Proszę o radę co z tym zrobić.

grzegorzki
12-06-2013, 05:54
Wątpię aby się to dało wymienić na gwarancji, ale należy probować.
Na Wyspach czy w USA pewnie wymieniliby bez szemrania, a w Polsce pewnie sie okaze ze gwarancja 3 miesiace.

Na LP-E6 aparatem 6D ktos zrobil 3000 zdjec, choc ogolnie starcza na 1200 - 1600, wiec nawet jesli 5DIII zre wiecej to bez przesady.
Te baterie traca pojemnosc z czasem, wiec jest kwestia czy nie wlozono starego akumulatora do zestawu oraz w ekstremalnych
warunkach np. wysokie obciazenie, napiecie ladowania, temperatura, wtedy chip moze trwale odciac poszczegolne ogniwa.

Probuj wymienic na gwarancji, a jesli nie to kup nowego zamiennika za 30-60 zl.

Dx47
12-06-2013, 08:21
To w takim razie jaki zamiennik polecacie jakiej firmy?

Przemek_PC
12-06-2013, 08:29
Nie tylko body pobiera prąd z akumulatora ale również obiektyw. Jeśli korzystasz z IS, AF na servo, często wciskasz spust do połowy to trochę prądu do obiektywu wysyłasz.

CSI
12-06-2013, 09:56
Najlepiej jest przesłać sprzęt do serwisu w celu dokładnego sprawdzenia. Do sprzętu proszę dołączyć dokumenty gwarancyjne oraz dokładny opis usterki.

dzidofon
12-06-2013, 10:19
czasami przeglądam zdjęcia w aparacie dlatego sądzę ze ok 800 które są przewidziane w specyfikacji powinno być do zrobienia.

Pytanie jak często przeglądasz te zdjęcia :-). Ktoś też wspomniał o częstym "celowaniu" bez robienia zdjęcia, o włączonym IS itd. Te 950 zdjęć ze specyfikacji to zapewne przy założeniu że nie robisz nic prócz klepania kolejnych klatek, wtedy faktycznie możesz tyle zrobić. Jak zaczniesz co chwilę celować, uruchamiać AF, IS to okaże się, że da się zrobić raptem połowę tej liczby :-). Dlatego MZ nie ma powodu do paniki, spróbuj na jednym pełnym naładowaniu robić tylko zdjęcia, w jakichś sensownych odstępach czasu, powiedzmy co 10 sekund. I bez zbędnie długiego "celowania". Obstawiam że będzie dobrze, czyli pewnie dojdziesz do tych 800-900 klatek :-)

7osiem
12-06-2013, 10:31
5dmk3 srednio 2500 zdj ęc kontrolne wyswieletnie 1s? oraz duzo ogladania zdjec czy trafione itp.. na zamienniku hamy okolo 1000

Dx47
12-06-2013, 11:06
5dmk3 srednio 2500 zdj ęc kontrolne wyswieletnie 1s? oraz duzo ogladania zdjec czy trafione itp.. na zamienniku hamy okolo 1000

Cóż to mnie nie pocieszyłeś. Dorwę inną baterie i jak będzie podobnie to wtedy do serwisu jak proponuje CSI

Miit
12-06-2013, 13:23
Ja na orginale jak i zamienniku phottixa robie w reportażu ślubnym około 1350 zdjęć. Jednak zamiennik po roku wsadzony do body powoduje wyświetlenie komunikatu o bledzie w komunikacji miedzy body i aku. Zastanawiam sie czy go nie reklamować choć poza tym komunikatem wszystko ok.

obo
12-06-2013, 14:32
Ja używałem zamiennika BP-511 Hamy - był trochę mniej wydajny niż oryginalna bateria Canona. Bateria zawsze używałem zamienie - po ponad 3 latach zamiennik firmy Hama padł (bardzo szybko się ładuje, wystarcza na kilkanaście zdjęć). Teraz zakupiłem Ansman'a - po trzech latach zdam relację porównawczą ;)
Bateria Canon działa dla porownania już 5 lat! ale oryginał jest ładnych kilka razy droższy więc wg mnie opłaca się brać firmowe zamienniki.

grzegorzki
12-06-2013, 14:40
Ja używałem zamiennika BP-511 Hamy - był trochę mniej wydajny niż oryginalna bateria Canona. Bateria zawsze używałem zamienie - po ponad 3 latach zamiennik firmy Hama padł (bardzo szybko się ładuje, wystarcza na kilkanaście zdjęć). Teraz zakupiłem Ansman'a - po trzech latach zdam relację porównawczą ;)
Bateria Canon działa dla porownania już 5 lat! ale oryginał jest ładnych kilka razy droższy więc wg mnie opłaca się brać firmowe zamienniki.

Kolejne potwierdzenie że czas jest głównym wrogiem tych akumulatorów.

--- Kolejny post ---

To w takim razie jaki zamiennik polecacie jakiej firmy?

DSTE koło 30 zł, Newell koło 60 zł...

Bolek02
14-06-2013, 06:50

Jak porównać okres działania do ceny oryginału i zamiennika to na jedno wychodzi - zapłacisz drożej i dłużej używasz :)
IMHO zamiennik dobrej jakości warto mieć, ale tylko jako zapas.

michal302
14-06-2013, 10:42
Ja jak do tej pory robię około 600 zdjęć na oryginalnym akumulatorze. Aparat mam od niedawna więc dochodzi do tego przeglądanie menu itp. Filmów nie nagrywam :)

grzegorzki
15-06-2013, 04:33
Ja na orginale jak i zamienniku phottixa robie w reportażu ślubnym około 1350 zdjęć. Jednak zamiennik po roku wsadzony do body powoduje wyświetlenie komunikatu o bledzie w komunikacji miedzy body i aku. Zastanawiam sie czy go nie reklamować choć poza tym komunikatem wszystko ok.

A czy nie było to związane z wgraniem nowego software'u do aparatu ?

Miit
15-06-2013, 10:14
A czy nie było to związane z wgraniem nowego software'u do aparatu ?

W sumie nie zwróciłem na to uwagi ale faktycznie po aktualizacji zaczol pojawiać się komunikat.

Nozanu
16-06-2013, 21:10
Nie ma co się żołądkować za kilkadziesiąt zł. Zrobiłem eksperyment i rozebrałem zamiennik za 25 zł który wystarczał na tylko kilkadziesiąt zdjęć i nie działał w trybie filmowym. Okazało się że ogniwo jest w pełni naładowane i pali druty niczym aku w samochodzie niestety prąd przepływa przez chip który ogranicza jego moc do wartości zbyt małej aby zasilić aparat, po ominięciu chipa wszystko śmiga aż miło. To rzecz jasna tylko jednorazowo w ramach eksperymentu z obawy o aparat wywaliłem to aku i kupiłem za 40 zł i jest ok.

Tommeck
18-06-2013, 13:16
Teraz w weekend na 6D + 24-105L i 70-200L pstrykłem ponad 2200 fotek na jednym naładowanym oryginalnym aku. :) Podgląd na 2 sek, IS w 24-105 włączone. Myślę, że te 400 to zdecydowanie za mało i wg mnie aku uszkodzone. :(