Zobacz pełną wersję : Canon EF 70-200 f/2.8 L USM vs. Sigma 70-200 f/2.8 EX DG (HSM)
Canon EF 70-200 f/2.8 L USM vs. Sigma 70-200 f/2.8 EX DG (HSM)
Potrzebuję jasne tele.. Generalnie to sa podobne, tylko sigma jest dużo tańsza..
http://pstryk.pl/opis.php/212
http://pstryk.pl/opis.php/3824
Więc chciałbym sie poradzic.
Pozdrawiam.
SenK - było juz nie raz na forum na ten temat.
Generalnie to sa podobne, tylko sigma jest dużo tańsza - jeśli wychodzisz z takiego założenia to kup sigmę.
Nie znam tego dobrz to sie chciałem spytać..
Nie wiem który jest szybszy.. jak sie zachowują.
Ale dzięki.. już rozumiem idee tego forum.
Canon EF 70-200 f/2.8 L USM vs. Sigma 70-200 f/2.8 EX DG (HSM)
Potrzebuję jasne tele.. Generalnie to sa podobne, tylko sigma jest dużo tańsza...
Jeśli masz pieniądze to kup Canona. Jeśli kupisz Sigmę też będziesz zadowolony. Canon jest trochę lepszy przy 2.8 i ma trochę inną kolorystykę niż Sigma, ale to rzecz gustu - wiele osób woli cieplejszą kolorystyke sigmy. Jeśli masz body z E-TTL II, to Canon z lampą -EX będzie podawał odległość od obiektu. Jeśli chodzi o wykonanie i trwalość to oba szkła są dośc pancerne. Szybkość AFa jest porównywalna.
Porownywalem te szkla na 350D w hali (siatkówka). Canon minimalnie jest szybszy. Jakość obrazu przy 2.8 również po stronie Canona. Mnie jednak nie było stać na canona wiec ciesze się z Sigmy. Nie zawodzi mnie, pomimo ze mam mały front focus. Ale to może być wina aparatu - tego nie sprawdzałem. Ogólnie jestem zadowolony.
A czy jest sens pakować się w uzywane szkło..? (chodzi to o canona)
zalezy od jego stanu... jak bedziesz miał 200 rys na 1milimetr to raczej nie polecam ;) a stan chyba sam potrafisz ocenic?
Dzygit-Dublin
02-03-2006, 21:45
co do uzywanych szkiel to ocen sam czy ma rysy czy ma syf w srodku, czy masz gwarancje na niego jak tak to ile czasu i co sie stanie jak cos nie pasuje ci np za ciezki za bialy lub za duzy :) czy w ciagu 3 tygodni mozna wymienic .... lub oddac.
ja tak kupilem 100-400 L z 12 miesieczna gwarancja jestem bardzo zadowolony z niego.