PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw z przeznaczeniem do nagrywania filmów (650D)

Baba O'Riley
10-06-2013, 12:12
Witam,

zaopatrzyłem się niedawno w body Canon'a EOS 650D i dokupiłem obiektyw Sigmy 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM.
Jest to moje pierwsze doświadczenie w świecie lustrzanek cyfrowych. Wcześniej użytkowałem Sony H50 (klasa superzoom).

Obiektyw wybrałem z uwagi na przyzwyczajenie i zadowolenie z pracy na w/w kompakcie Sony'ego. Nie wziąłem natomiast pod uwagę jednej rzeczy, mianowicie lustrzankę, którą kupiłem wybrałem również z myślą o nagrywaniu filmów, a wybrany przeze mnie obiektyw (odnoszę wrażenie) nie bardzo się nadaje - za duże różnice w głębi ostrości, w sensie rozmazane tło lub obiekty przed głównym planem). Nie mówiąc już o tym, że nie spodziewałem się, że autofocus w tym obiektywie będzie tak głośny - tym samym zwracam się z zapytaniem do użytkowników obiektywu jw. czy znane są Wam obiektywy ze zdecydowanie cichszym (najlepiej niemalże bezdźwięcznym) działaniem AF?

Główne pytanie jest takie: Obiektyw z jakimi parametrami umożliwi mi ustawienie takiej przesłony, żeby przy ustawieniu ostrości na nieskończoność (o ile to w ogóle możliwe) cały kadr był ostry (w miarę ostry?), biorąc pod uwagę, że w kadrze mogą się jednocześnie znajdować obiekty znajdujące się bardzo blisko, w średniej odległości i bardzo odległe?. Przy moim obecnym 18-250mm jest to awykonalne, a praca AF odstrasza, pół biedy jeśli będę i tak wyciszał cały głos, a podłożę własne dźwięki albo jeśli ostrzę manualnie.

Podejrzewam, że póki co robię coś jeszcze źle, ale aparatu użytkuję dopiero od kilku dni i na pewno nie sprawdziłem jeszcze wszystkich kombinacji ustawień.

Pozdrawiam. ;)

salas
10-06-2013, 12:23
650d = obiektywy canona z oznaczeniem STM
18-135 STM
40mm STM
i chyba już mamy 18-55 STM również dostępne.

ps. działać będą wszystkie obiektywy np taki jak masz =) zabawa w manualne ostrzenie i nagrywanie wymaga wprawy i czasu.
Good luck

jas_r
10-06-2013, 12:43
Przy moim obecnym 18-250mm jest to awykonalne, a praca AF odstrasza, pół biedy jeśli będę i tak wyciszał cały głos, a podłożę własne dźwięki albo jeśli ostrzę manualnie.
W przypadku nagrywania lustrzanką jedyną opcją zawsze jest manualne ostrzenie.

adam1717
11-06-2013, 12:47
W przypadku nagrywania lustrzanką jedyną opcją zawsze jest manualne ostrzenie.

Chyba jednak nie zawsze i nie jedyną.... nie wprowadzaj ludzi w błąd:)

jellyeater
11-06-2013, 13:16
Główne pytanie jest takie: Obiektyw z jakimi parametrami umożliwi mi ustawienie takiej przesłony, żeby przy ustawieniu ostrości na nieskończoność (o ile to w ogóle możliwe) cały kadr był ostry (w miarę ostry?), biorąc pod uwagę, że w kadrze mogą się jednocześnie znajdować obiekty znajdujące się bardzo blisko, w średniej odległości i bardzo odległe?.
Jak najszersze kąty widzenia i przysłona 11-16. :) To co masz bez problemu się nada.