Zobacz pełną wersję : Ładowarka do CANON LP-E6 - zaminniki
scyther5
09-06-2013, 20:20
Witam.
Zamierzam kupić taką ładowarkę do akumulatorów CANON LP-E6:
Ładowarka procesorowa Delta 3w1 12V 230V USB do akumulatorów CANON LP-E6.
https://canon-board.info/imgimported/2013/06/15918493814c8e0b4877d6f-1.jpg
źródło (http://img.bazarek.pl/48837/6325/1675296/15918493814c8e0b4877d6f.jpg)
Ale cena mnie trochę przeraża :) ... 15-20zł. Ktoś ma może jakieś doświadczenia z tą firmą DELTA?
Witam.
Zamierzam kupić taką ładowarkę do akumulatorów CANON LP-E6:
Ładowarka procesorowa Delta 3w1 12V 230V USB do akumulatorów CANON LP-E6.
http://img.bazarek.pl/48837/6325/1675296/15918493814c8e0b4877d6f.jpg
Ale cena mnie trochę przeraża :) ... 15-20zł. Ktoś ma może jakieś doświadczenia z tą firmą DELTA?
Tak, mamy. Nie w kontekście ładowarek, ale akumulatorów. Na dłuższą metę badziew. ;)
Takie kombinowanie kojarzy mi się z przypadkami stawiania 5D2/5D3 na statywach za 70 zł z Allegro.
scyther5
09-06-2013, 22:13
Jestem troszkę innego zdania. Akumulatory to trochę inna sprawa niż ładowarka, aczkolwiek jak robią je badziewne to ładowarki też mogą być nie najlepsze.
W takim razie ktoś może polecić jakąś ładowarkę na 230V / 12V (sprawdzoną)? A może jakoś "przelotkę" można dokupić do oryginalnej?
A po co Ci przeplotka do oryginalnej? Co chcesz ładować???
scyther5
10-06-2013, 07:28
Może się przydać w plenerze jak będę chciał podładować baterie w aucie.
Co do baterii Delty to się nie zgodzę. Mam taką od 4 lat, jeszcze bez chipa, ale kupioną za bezcen. Do dzisiaj dzielnie robi jako zapas.
Zamiast zawracać sobie głowę ładowarką samochodową lepiej kup zapasowy akumulator i po problemie :)
scyther5
10-06-2013, 08:47
A więc mam baterie i zamiennik i ponawiam pytanie:
czy ktoś może polecić jakąś ładowarkę z przejsciówka na 12V?
Tylko nie piszcie żebym kupił 3 baterie:)
W zeszłym roku jak jechałem na wakacje to kuzyn pożyczył mi taką prostą przetwornicę samochodową, widziałem je w hipermarketach REAL na stoisku z akcesoriami samochodowymi, kosztowała kilkadziesiąt złotych - niestety już nie pamietam nazwy :( Z laptopem dawała radę to i z ładowarką powinna dać radę.
Wyglądało tak samo jak to PRZETWORNICA NAPIĘCIA 12V/220V 150W + USB 5V PT4 (3299401247) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-12v-220v-150w-usb-5v-pt4-i3299401247.html)
P.S.
Podany link nie ma na celu reklamowania czegokolwiek - umieściłem tylko w celach poglądowych, nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedawcą z linka.
scyther5
10-06-2013, 09:27
W sumie taka przetwornica będzie bardziej użyteczna. Teraz pytanie za 100pkt:) ..... w które otwory będzie wchodzić wtyczka (ta do gniazdka 230V)?
scyther5
10-06-2013, 10:24
Dzięki. To ja już temat zamykam i jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Kolekcjoner
10-06-2013, 10:43
Dzięki. To ja już temat zamykam...
A to niby czemu - może ktoś będzie jeszcze chciał się coś dowiedzieć 8-).
scyther5
10-06-2013, 13:12
W sumie racja :)
Co do baterii Delty to się nie zgodzę. Mam taką od 4 lat, jeszcze bez chipa, ale kupioną za bezcen. Do dzisiaj dzielnie robi jako zapas.
Dobrze trafiłeś. Albo ja źle. Dwie sztuki bezużyteczne po niecałym roku.
Może się przydać w plenerze jak będę chciał podładować baterie w aucie.
Ale do filmu czy do foto? Bo jak do foto, to przecie aku starcza na duuużo zdjęć i w plenerze nie wiem ile byś musiał zrobić zdjęć, żeby zabrakło Ci prądu mając też backupowy zamiennik. Chyba, że wybierasz się w głęboką Rosję, gdzie elektryczność jest co XXX km.
scyther5
10-06-2013, 21:08
Ale do filmu czy do foto? Bo jak do foto, to przecie aku starcza na duuużo zdjęć i w plenerze nie wiem ile byś musiał zrobić zdjęć, żeby zabrakło Ci prądu mając też backupowy zamiennik. Chyba, że wybierasz się w głęboką Rosję, gdzie elektryczność jest co XXX km.
Wychodzę z założenia ... przezorny zawsze ubezpieczony :)
Rozważyłbym zakup ładowarki HAMA delta Base P/V nr. produktu 00081200 z nasadką do ładowania LP-E6. Nasadka ma numer 00081309.
Plusem tego rozwiazania jest fakt:
- że mozna dokupić nasadki do chyba wszystkich rodzajów akumulatorów
- że są dostarczane z wtyczką 230V i 12 V
- że sygnalizują naładowanie 90% i 100%
- chyba raczej nie uszkadzają akumulatorów (tu nie jestem pewien, bo dotychczas tylko kilka razy ładowałem, zeszłym roku latem na łódce),
Wychodzę z założenia ... przezorny zawsze ubezpieczony :)
Spójrzmy z drugiej strony. Zawsze będziesz miał ten samochód, w którym możesz naładować? Chociażby jak pójdziesz w góry, albo pojedziesz na wycieczkę z biura podróży... A jeśli nawet nie, to jestem ciekaw skuteczności i wydajności (czasu ładowania i użycia akumulatora) takiej ładowarki.
Chyba lepiej jednak mieć dwa oryginały, niż liczyć, że zawsze będziesz miał samochód i będziesz siedział i podładowywał. ;)
To juz chyba bardziej uniwersalnym rozwiazaniem bedzie zakup przetwornicy do samochodu - w razie potrzeby naladujesz nie tylko akumulator do aparatu.
To juz chyba bardziej uniwersalnym rozwiazaniem bedzie zakup przetwornicy do samochodu - w razie potrzeby naladujesz nie tylko akumulator do aparatu.
Rozwiązanie owszem bardziej uniwersalne. Tyle , że przetwornica żre prąd z akumulatora znacznie szybciej. Przetwornice mają niewielką sprawność. A obecne samochody nie ruszają na pych.
Dodatkowe akumulatorki LP-E6 i tak trzeba mieć, bo w czasie ładowania na czymś aparat musi pracować. Ładowarka samochodowa najbardziej przydatna, gdy filmujemy bez przerwy i na ekraniku podświetlonym na maks.
(...)Chyba lepiej jednak mieć dwa oryginały, niż liczyć, że zawsze będziesz miał samochód i będziesz siedział i podładowywał. ;)
Albo oryginał i zamiennik. Co do zamiennników to ja polceam Phottixa, miałem w 550d, mam w 60d i żadnych zastrzeżeń, ale jest tu akurat cały wątek na ten temat.
Generlanie zgadzam się w pełni, że jak się intersujesz foto trochę bardziej niż normlanie, to warto mieć zapas prądu.
Albo oryginał i zamiennik. Co do zamiennników to ja polceam Phottixa, miałem w 550d, mam w 60d i żadnych zastrzeżeń, ale jest tu akurat cały wątek na ten temat.
Generlanie zgadzam się w pełni, że jak się intersujesz foto trochę bardziej niż normlanie, to warto mieć zapas prądu.
Kolega już jeden zamiennik ma. A z zamiennikami to jest tak, że nawet jak są nowe, to nie są tak wydajne jak oryginały. I tak co rok można sobie po jednym zamienniku kupować jak poprzedni padnie, nosić ich w torbie kilka i zapłacić za nie tyle, ile za jeden oryginał. ;)
Ja u siebie na zauważyłem by zamiennik był mnie wydajny niż oryginał, co prawda nie filmuję (może przy filmowaniu ma to więszke znaczenie), ale przy fotach wychodzi analogicznie jak oryginał ;)
Ja u siebie na zauważyłem by zamiennik był mnie wydajny niż oryginał, co prawda nie filmuję (może przy filmowaniu ma to więszke znaczenie), ale przy fotach wychodzi analogicznie jak oryginał ;)
To ja chyba ciągle pecha mam. :/
To ja chyba ciągle pecha mam. :/
Ale mówimy o tych samych zamiennikach? Bo ja o Phottix.
Phottix z nowym chipem to chyba obecnie najlepszy zamiennik, choć nic nie zastąpi oryginału.
Ale mówimy o tych samych zamiennikach? Bo ja o Phottix.
Delta. Niby najlepsze. ;)
jakub.photo
16-06-2013, 21:30
Delta G* warta, Phottix lepiej się sprawdził pod względem żywotności.
Ja na swoim Phottix z 60d cykam średnio ok. 1000 zdjęć, przy czym lampę i Lv używam sporadycznie, ale za to jadę ciągłym AF i IS i do tego seriami pod płotem lotniska. Czasem oryginał wcześniej wysiada ;)
tomcio.13
28-01-2017, 22:55
Przepraszam za podpięcie ale problem podobny. Ktoś używał tego wynalazku ze zdjęcia. Sprawdza się, jaka szybkość ładowania.
https://canon-board.info/imgimported/2017/01/6ff9a3d044fb9d491ed66c2fd128-1.jpg
źródło (http://static.pokazywarka.pl/i/7278631/731965/6ff9a3d044fb9d491ed66c2fd128.jpg)
Przepraszam za podpięcie ale problem podobny. Ktoś używał tego wynalazku ze zdjęcia. Sprawdza się, jaka szybkość ładowania. http://static.pokazywarka.pl/i/7278631/731965/6ff9a3d044fb9d491ed66c2fd128.jpg
No właśnie. Ktoś używa ładowarki podwójnej do LP-E6N ?
Jest już tego trochę na rynku a opinii mało.
Mam tego Newella. Ładuje poprawnie wszystkie typy (mam Newelle, oryg. Canona i jakieś badziewie niewykrywane przez body).
Mam tego Newella. Ładuje poprawnie wszystkie typy (mam Newelle, oryg. Canona i jakieś badziewie niewykrywane przez body).
A czas ładowania jest porównywalny jak w oryginalnej ładowarce?
Nie zwracałem szczególnej uwagi, ile trwa ładowanie, ale wydaje mi się, że trwa porównywalnie lub krócej do oryginału.