Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki szary filtr ???

mariusz2704
06-06-2013, 23:04
Witajcie

Mam pytanko o szary filtr. Zamierzam kupić system lee, ale nie wiem dokładnie jaki będzie dobry do przygaszenia słońca żeby zejść z przysłoną na 1.8 powiedzmy.

Nie chcę trzech kupować ze względu na cenę więc może coś doradzicie???

RHF
09-06-2013, 17:49
To chyba zależy od warunków jakie panują w danej chwili w kadrze. Niby mógłbyś sobie to obliczyć patrząc na wskazania światłomierza w aparacie. Ustawiasz priorytet czasu który Cię interesuje i na podstawie przysłony dobranej przez aparat obliczasz ile działek musiałby taki filtr przyciemnić byś uzyskał te 1.8 Zawsze zostaje jeszcze drobna korekta czasu oraz ISO Nie wiem czy znajdziesz zadowalający jeden filtr, pewnie skończysz z nakręcanym ND8

mariusz2704
11-06-2013, 22:49
To chyba zależy od warunków jakie panują w danej chwili w kadrze. Niby mógłbyś sobie to obliczyć patrząc na wskazania światłomierza w aparacie. Ustawiasz priorytet czasu który Cię interesuje i na podstawie przysłony dobranej przez aparat obliczasz ile działek musiałby taki filtr przyciemnić byś uzyskał te 1.8 Zawsze zostaje jeszcze drobna korekta czasu oraz ISO Nie wiem czy znajdziesz zadowalający jeden filtr, pewnie skończysz z nakręcanym ND8

Dzięki. Chyba sprawdzę tak jak mówisz. Wybiorę pewnie 2 albo 3 przysłony redukcji.

koniu
25-06-2013, 11:59
Trzy nawet bym tutaj wybrał.

rafal1980
25-06-2013, 12:42
Kup raz a porządnie : Filtr neutralny szary LCW Fader ND (ND2~ND400)