Zobacz pełną wersję : Dylemat z zakupem YN 568EX vs Canon 580ex I
Marlon Srarlon
06-06-2013, 20:36
Stoje przed zakupem lampy błyskowej do canona 30d.
Lampę będe uzywac poraz pierwszy na slubie.
Znalazłam aukcje z uzywaną lampa systemową Canon 580ex I za jedyne 719zł, ale nie ma dokładnej informacji o okresie używania lampy.
Informacje jaka udalo m isie uzyskac od sprzedajacego to :
"witam,
po wyglądzie widać że lampa była używana , ale na pewno nie w profesjonalnej fotografii
jeszcze długo posłuży
pozdrawiam".
link do aukcji na allegro : Lampa Canon Speedlite 580EX w org. pudełku. (3304566065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/lampa-canon-speedlite-580ex-w-org-pudelku-i3304566065.html)
Mam tez w podobnej cenie nową lampe YN 568ex za 760zł.
I teraz zastanawiam się czy ryzykować z używaną systemowa czy lepiej kupić nową ale zamiennik ?
Dlatego załączam link do canona, żeby spojrzeć na stan lampy i opis aukcji.
Za pomoc z góry dziekuje.
jacek_73
06-06-2013, 21:17
Yongnuo ma ogólnie bardzo dobrą opinię w naszym kraju. Nieczęsto korzystam, więc informacja o moich trzech sztukach, działających od jakiegoś już czasu bez zarzutu, jest mało istotna. YN polecam wziąć pod rozwagę.
Spokojnie możesz kupić nową YN.
Marlon Srarlon
06-06-2013, 22:47
I nie powinno być żadnych problemów z kompatybilnością z moim canonem 30d ? Bo zdarzyło mi się znaleźć taką dziwną opinie na forum zagranicznym
Marlon Srarlon
06-06-2013, 23:50
Tak znalazlam informacje o niekompatybilnosci:
Yongnuo YN568EX High-Speed Sync Flash for Canon With Free Diffuser Cap | ThePhotoGadget.com (http://thephotogadget.com/content/yongnuo-yn568ex-high-speed-sync-flash-canon-free-diffuser-cap)
Jakies inne zamienniki może ktoś zna ktore maja HSS ?
kokos_bp
07-06-2013, 12:18
Osobiście wolałbym canona jeżeli w tej samej cenie.
jacek_73
07-06-2013, 18:42
Osobiście wolałbym canona jeżeli w tej samej cenie.
tylko
...
po wyglądzie widać że lampa była używana , ale na pewno nie w profesjonalnej fotografii
jeszcze długo posłuży....
Po wyglądzie czego widać, że lampa była używana? Obudowy czy palnika? Bo na zdjęciach palnik jest zasłonięty płytką rozpraszającą :confused:
adam1004a
07-06-2013, 21:12
tak stare yn568 wyprodukowane przed grudniem 2012 mialy te wadę. nowe nie mają. Moja dobrze współpracuje z 350d i 40d. z 350d i c622 w hss był problem gdy lampa była zapięta na aparat, w 40d nie mam tego problemu. z tego co wiem to 30d też ma menu do sterowania lampami - 350d nie miała. Ogólnie lampa w mojej opinii lux. Mam jeszcze systemową canon 380ex i yn568 w mojej opinii jest yn fajniejsza. co do zakupu używki ja kupiłem używaną 380ex i była/jest OK (a cenę miała niską ze względu na lata) i mam używane 40d i też jest OK - kwestia szczęścia. jednak jak bym miał wybierać nowe yn568 a przechodzony canon to wybrałbym yn
grzegorzki
08-06-2013, 00:36
Jakies inne zamienniki może ktoś zna ktore maja HSS ?
Marlon Srarlon,
oto w miarę pełna lista producentów popularnych lamp do Canona: Canon, Yongnuo, Metz, Nissin, Sigma.
Chyba każdy producent ma jakiś model z HSS.
Stoje przed zakupem lampy błyskowej do canona 30d.
Lampę będe uzywac poraz pierwszy
I teraz zastanawiam się czy ryzykować z używaną systemowa czy lepiej kupić nową ale
Za pomoc z góry dziekuje.
Nie pakuj sie w używana lampe niewiadomego pochodzenia.. Loteria...
Kup nowego yn568 w jakimś sprawdzonym sklepie fripers czy chawison z 2 letnia gwarancja i jedziesz z koksem...
Pozdro
Marlon Srarlon
08-06-2013, 13:31
Dziekuje bardzo za dobre rady, chyba zdecyduje sie na tego nowego yn-568ex.
Dziekuje bardzo za dobre rady, chyba zdecyduje sie na tego nowego yn-568ex.
A dlaczego nie myślisz o METZu? W tej samej cenie masz renomowanego producenta z opcją upgradu oprogramowania za kilka lat.
Marlon Srarlon
17-06-2013, 15:23
Przeglądalam Metz ale troszeczke budżet mnoe ograniczał, gdyż chciałam zamknąć się w 900zł :)
Zakupiłam Yn-568ex i po kilku zdjęciach testowych musze przyznać, że lampa sprawuje się bardzo dobrze. HSS działa bezproblemu. Lampa ładuje się szybko. Ok może widać po wykonaniu że nie jest to ten sam plastik jak u Canona, ale nie jestem osobą która rzuca lampą w ludzi, więc chyba przeżyje :)
Kupiłam lampe wyprodukowaną w 2013 roku i aktualnie nie widze z nią problemów. Może na dniach wrzuce jakiś samples :)