Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierwszy Aparat Lustrzanka

gotek
06-06-2013, 09:51
Witam Szanownych kolegów forumowiczów.

Mam taki problem, otóż chciałbym kupić sobie pierwszą lustrzankę, od dawna już myślę o tym żeby spróbować swoich sił w fotografowaniu.
Napotkał mnie jeden problem, niestety nie stać mnie na dzień dzisiejszy na nowy sprzęt z półki sklepowej, więc przeglądam oferty z mojego okręgu zamieszkania na allegro,gumtree, tablica.
Miałem fajna okazje kupić canon 50d z osprzętem za 2500 zł (przebieg 10 tys migawka) niestety nie zdołałem dozbierać tylu pieniędzy żeby to kupić.
W tej chwili mam okazje kupić canon Canon EOS 500D Kiss X3
http://allegro.pl/canon-eos-500d-wiele-dodatkow-i3301608516.html teraz takie pytanie, na co patrzyć jeśli pojadę oglądać ten sprzęt do tego Pana, na co zwrócić uwagę, żeby w późniejszym czasie nie "wkopać" się w problem i nie kupić "gów.." Jeszcze zastanawia mnie ten model "Kiss X3" jest jakaś różnica pomiędzy innymi modelami tego canon 500d?

Pozdrawiam i Dziękuje za odpowiedz.
Bartek.

Pascalekk
06-06-2013, 10:44
Jak nie masz totalnie doświadczenia hm, nie masz znajomych którzy mają jakąś wiedzę i doświadczenie żeby razem wybrać się po sprzęt?

gotek
06-06-2013, 12:17
Mam kolegę który na pewno jest bardziej "ogarnięty" niż ja w tych sprawach, ale może jakieś wskazówki na co ja muszę zwrócić uwagę na kupno takiego aparaciku :)
ogólnie czymś się różni ta wersja kiss x3 od normalej wersji ?

Dziękuje za szybkie odpowiedzi

dzidofon
06-06-2013, 12:19
Szczerze mówiąc te "dodatki" to... nawet nie zwracaj na nie uwagi :-). Nie zwiększają wartości aparatu, to zwykła tandeta za kilkanaście złotych.
Seria kiss OIDP jest na rynek japoński, więc możesz mieć problem z ładowarką sieciową. Lepiej dopytaj precyzyjnie sprzedawcy co i jak, bo może się okazać że będziesz musiał ładować baterie w samochodzie ;-). A cena aparatu? Wygląda na średnią, dlatego nie wiem czy nie lepiej kupić normalną wersję "europejską"...

gotek
06-06-2013, 12:35
właśnie dzwoniłem do faceta i powiedział że ma normalną ładowarkę sieciową i ładowarkę samochodową.
Czyli tak obiektywnie, opłaca się taki zestaw kupić za tą cenę z takim przebiegiem ? za 2200 mogę jeszcze dostać ten zestaw + obiektyw Tokina 12-24 F4 Asferyczny.
Proszę o wypowiedzi :)

Bangi
06-06-2013, 12:44
Odnosnie nazewnictwa:
500D = Kiss X3 = T1i Rebel.

Kiss X3 = rynek japoński
Rebel T1i = rynek amerykański
500D = wszędzie

Odnośnie oglądania - sprawdź czy wszystko działa, otarcia, ślady zużycia, dobrze podpytać jaki przebieg, w jakich warunkach używany, obejrzyj komorę czy nie ma jakichś syfów, przez wizjer czy jakieś paprochy widać na matówce, obejrzyj muszlę oczną czy czysta w miarę, lustro, matrycę, zrób kilka fot z długim czasem i kilka z dużą wartością przesłony i długiej ogniskowej - obejrzyj potem foty na kompie czy nie ma plam, syfów, martwych pixeli na zdjęciach, podpytaj czy był Magic Lantern używany (jak był to można podpatrzeć przebieg). No i zabierz Kolegę jak bardziej obeznany niż Ty.

gotek
06-06-2013, 12:49
ok , dziękuje Bangi za odpowiedz , teraz pytanie co do tego zastawu , jak byś to skomentował ?
opłaca się kupować z tym obiektywem czy lepiej kupić coś tańszego ? ogólnie ten aparacik będzie służył mi na zdjęcia rodzinne , krajobrazy , teraz mam chrzest , łowie ryby więc zdjęcia z rybami, zdjęcia z łowiska itp.

mnocon
06-06-2013, 12:56
mnie troche zastanawia ten przebieg niby 2000 zdjec a 3 komplety bateri, nie ma szans by mial taki przebieg, chyba ze jest po wymianie migawki.

gotek
06-06-2013, 13:00
to nawet jeśli jest po wymianie migawki to źle ? tyle co czytałem to wiem że każda migawka ma jakiś tam "możliwości" co do przebiegu i trzeba to wymienić, no ale nawet jeśli w tym przypadku wymieniona jest migawka, to chyba nic tam nie robi i chyba nie będzie żadnego problemu ? bo ta nowa migawka jest traktowana jako "fabrycznie nowa " tak ?

--- Kolejny post ---

dostałem odpowiedz do sprzedającego : "Dziękuję za kontakt. Aparat został zakupiony ok. 4 lata temu nowy, nie używany w wersji Angielskiej. Przebieg ma około 2000 zdjęć, więc to bardzo mało. Tak jak napisałem na aukcji, sprzęt był używany mało, głównie na imprezach i spotkaniach rodzinnych."

mnocon
06-06-2013, 13:03
gotek
zalezy ile bylo nalatane na 1, i pytanie czy to jest druga, a moze trzecia lub czwarta i aparat w sumie ma z 200 tys, pamiataj ze oprocz migawki sa tez inne elementy ktore z czasem sie zuzywaja.
poszukaj moze znajdziesz jaka oferte ututaj na forum, zagadaj uzytkownika Gryźli
on mial chyba 40d do sprzedania, tylko ze nie pamietam teraz ile za niego chcial :)

pozatym wg mnie 40d to lepszy sprzed niz 500d

oto jego oferta:
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/canon-40d-maly-przebieg-90991/

odrazu zanaczam ze nie znam tej osoby, tylko znalazlem jego link jak szukalem 40d dla siebie ale wkoncu kupilem 1ds

gotek
06-06-2013, 13:27
no tak, tak racja .. tylko że nie lubię kupować takich rzeczy w "ciemno" .. myślę też że przez 4 lata jeśli ktoś używał go to max 1 raz została wymieniona migawka .. ale napisałem maila z pytanie czy był serwisowany ten aparacik no i czy była wymiana migawki .
Dziękuje za dobrą rade. :)

dzidofon
06-06-2013, 13:40
Aparat został zakupiony ok. 4 lata temu nowy, nie używany w wersji Angielskiej. Przebieg ma około 2000 zdjęć, więc to bardzo mało. Tak jak napisałem na aukcji, sprzęt był używany mało, głównie na imprezach i spotkaniach rodzinnych

Wiesz... nie osądzam sprzedawcy, ale ten tekst przypomina litanię sprzedawcy aut używanych: samochodem jeździła starsza osoba, spokojnie, tylko po zakupy i do kościoła, w 90% autostradami ;-). Jakoś trudno mi uwierzyć w 4-letni aparat z takim przebiegiem. Ale zdarzają się cuda :-).
A co do samego modelu to również bym Ci radził trochę dozbierać do 40D, a może uda się znaleźć 50D. Samo szkŁo które gość proponuje jest dość szerokie, nie wiem czy Ci wystarczy. Dla Ciebie lepsze wydaje się tak do 55 mm.

--- Kolejny post ---

mnie troche zastanawia ten przebieg niby 2000 zdjec a 3 komplety bateri

To też fakt :-). Widzę niejasność: jeśli ktoś praktycznie nie robił zdjęć to po co dokupował dwie baterie? A jeśli kupił je od razu to znaczy że jednak te 2000 klapnięć między bajki można włożyć :-).

mnocon
06-06-2013, 13:42
nie wydaje mi sie ze ktos kupil aparat za ok 2500-3000 i zrobil nim 2 tys zdjec, do tego odrazu dolozyl 2 aku, moj brat ma taka 500, i caly czas jeden aku bo w zupelnosci starcza do domowego uzytku, a jestem pewiem ze ma ok 20 tys zdjec z nie 2 tys ;)

gotek
06-06-2013, 13:44
No i teraz cholera nie wiem co mam zrobić, wydaje mi się dobra cena jak za taki aparacik , z takim przebiegiem, tak nie wiadomo teraz czy ten aparat ma rzeczywisty przebieg od nowości 2 tys. czy nie , teoretycznie można wywnioskować po ocenie body, jeśli będzie zużyte to będzie można wywnioskować że na pewno ma więcej niż 2 tys. migawka i na 100% była wymieniana , chyba tylko tak można będzie to określić jaki jest rzeczywisty "stan" tego aparatu

--- Kolejny post ---

Czy istnieje jakiś program który sprawdzi czy była wymieniana migawka ?

jaś
06-06-2013, 14:16
ML pokazuje przebieg 500D nawet z podziałem na zwykłe i LV. Zawsze można sprawdzić po zakupie bo przed to raczej nikt MLa nie zainstaluje.

Tommeck
06-06-2013, 14:33
nie wydaje mi sie ze ktos kupil aparat za ok 2500-3000 i zrobil nim 2 tys zdjec, do tego odrazu dolozyl 2 aku, moj brat ma taka 500, i caly czas jeden aku bo w zupelnosci starcza do domowego uzytku, a jestem pewiem ze ma ok 20 tys zdjec z nie 2 tys ;)
Dokładnie.
Ja mam 450D, klepnięte ponad 50 tys przez 4 lata chyba i wszystko na jednym aku. Więc sprzęt może być dużo bardziej przechodzony. Choć, jak napisano wyzej - cuda się zdarzają!

gotek
06-06-2013, 16:26
no racja .. chyba jednak zrezygnuje na razie z kupna tego aparatu i odłożę na 50d. Chyba to będzie najlepsza decyzja ..

Bangi
06-06-2013, 16:27
Ze zdjęć, ie wygląda na moco eksploatowany IMHO, ale wszyscy tu moga mieć rację ;)
Niektórzy lubia mieć kilka "bajerów" więcej, ale z drugiej strony trudno uwierzyć, że tylko 2000 zdjęć przez 4 lata zostało zrobione...
Ja bym nie uwierzył, ale to tylko moje zdanie.

Znasz nr seryjny aparatu?

gotek
06-06-2013, 16:39
Wiesz co , niestety nie znam, koledze który bardziej się zna ode mnie, też coś nie pasuje .. "po cholerę komuś 3 akumulatory jeśli robił zdjęcia tylko "rodzinnie" albo tez pytanie, po cholerę taki obiektyw komuś jeśli robił niby tylko zdjęcia w domu?" też podejrzane jest to, że przez 4 lata ktoś zrobił tylko 2tys. zdjęć, to wychodzi 500 zdjęć rocznie.. a nie oszukujmy się osobiście jeśli jestem na samych wakacjach to robię z 400 a jeśli bym miał lepszy aparacik to na pewno było by ich więcej ..

adam1717
06-06-2013, 16:41
Proponuje 40d. Kupisz za mniejsze peniądze a bedziesz zadowolony z ISO, szybkości... niby poprzednik 50d a wg mnie jest lepszy.

gotek
06-06-2013, 16:43
co do 40d mam tez opcje taka : http://tablica.pl/oferta/canon-40d-jak-nowy-maly-przebieg-17-85-50-1-8-torba-vanguard-ID2UhnH.html#d5db98f74a
tylko z tego co już obleciałem fora ludzie bardziej polecają 50d

dzidofon
06-06-2013, 17:44
teoretycznie można wywnioskować po ocenie body, jeśli będzie zużyte to będzie można wywnioskować że na pewno ma więcej niż 2 tys. migawka

Z tym że niekoniecznie :-). Moja puszka ma zdecydowanie więcej klapnięć, wiek ok. 5 lat i nie zauważysz żadnego śladu użytkowania (no, prócz naklejonej osłony LCD). Wszystko zależy czy aparat był używany w jakichś niesprzyjających warunkach i czy sam właściciel był z tych dbających :-)

--- Kolejny post ---

trudno uwierzyć, że tylko 2000 zdjęć przez 4 lata zostało zrobione...

Zwłaszcza że spora część nabywców pierwszej lustrzanki w pierwsze kilka dni potrafi tyle wypstrykać, coby sprawdzić możliwości ;-)

--- Kolejny post ---

Wiesz? Właśnie przeglądam allegro i w cenie tamtej 500 znalazłem ponad 10 sztuk 40D w podobnej, a nawet czasem niższej cenie. Ryzyko takie samo, a sprzęt zdecydowanie lepszy. Poszukaj, może na coś się zdecydujesz.

gotek
06-06-2013, 17:45
Zwłaszcza że spora część nabywców pierwszej lustrzanki w pierwsze kilka dni potrafi tyle wypstrykać, coby sprawdzić możliwości ;-)

no i tu się zgodzę z kolegą :) odłożę pieniążki i postaram wyszukać jakąś dobra ofertę z 50d. Pewnie trzeba mieć z 2500 zł na takie cacko zadbane.. ?

dzidofon
06-06-2013, 17:49
odłożę pieniążki i postaram wyszukać jakąś dobra ofertę z 50d. Pewnie trzeba mieć z 2500 zł na takie cacko zadbane.. ?

Na 40D powinno wystarczyć Ci tyle ile miałeś zamiar dać za ten 500D :-). Co do 50D nie wiem jakie są ceny...

gotek
06-06-2013, 17:52
dodałem wyżej ofertę: http://tablica.pl/oferta/canon-40d-jak-nowy-maly-przebieg-17-85-50-1-8-torba-vanguard-ID2UhnH.html#d5db98f74a
Tylko przebieg 20tys migawka .. wymiana migawki to koszt kolo .. ?
Myślę ze do 1800 jestem w stanie zbić tą cene.

odp.

http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/c40d-koszt-wymiany-migawki-61163/
znalazłem.

Bangi
06-06-2013, 21:10
Zbieraj i poluj na 50d.

homesicalien
06-06-2013, 23:49
A 60D z cashbackiem?

Kolekcjoner
07-06-2013, 08:24
A najlepiej to 650D 8-).

gotek
07-06-2013, 10:03
no ogólnie to jestem w tej chwili promotorem w Media Expert i powiem, że zakochałem się w 60d :D (mam styczność z tym aparacikiem:D) ale mnie nie stać niestety .. :(

Bangi
07-06-2013, 11:16
Jesli foto Cię kręci tak bardziej ;) to kup jakąś użwykę xxd, ewnetualnie 600d lub 650d.

gotek
07-06-2013, 12:05
Kolega Tommeck podał mi namiary na kuzyna który chce sprzedać 50d, na razie żadnych szczegółów nie znam, jak będę miał jakieś foto, albo więcej info to na pewno się podzielę no i będę prosił o jakąś rade szanownych kolegów :)

gotek
11-06-2013, 11:22
Witam.

Znalazłem coś takiego ! :)

CANON 50D BODY - Poznan Raty Sklep 9300 klatek (3314720807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-50d-body-poznan-raty-sklep-9300-klatek-i3314720807.html)

Z tego co już się dowiedziałem, cena można negocjować :)

Proszę o wypowiedzi kolegów :)

Pozdrawiam Bartek.

gotek
27-06-2013, 13:41
Witam szanownych kolegów.

Znalazłem na allegro taki "zestaw" Canon 50D 8GB +grip BG-E2N + 2 AKK BARDZO DOBRY (3356652251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-50d-8gb-grip-bg-e2n-2-akk-bardzo-dobry-i3356652251.html) , co myślicie o tym, czy widać , że coś nie tak może być ? albo coś jest "za piękne?"
Prosiłbym was o wypowiedzi. Dziękuje

Pozdrawiam Bartek.

Matick7
27-06-2013, 16:21
A na pewno to musi być lustrzanka?

Może lepiej poszukać w zestawie z jakimś obiektywem, bo może grip nie jest Ci od razu potrzebny?

gotek
27-06-2013, 16:48
Właśnie od dłuższego czasu szukam tej 50'ątki .. i niestety nic nie mogę znaleźć.. a teraz moim zdaniem jest ciekawa opcja jak za takie pieniądze, bo mamy przebieg jak na 3 lata 34 tys. klapnięć, wiec jeszcze będzie z drugie tyle (producent daje 100 tys. ale różnie to może być) co do obiektywu niestety standard mnie nie "jara" prawdopodobnie dokupię sobie Canon EF 50mm / 1:1,8 II - obiektyw standardowy (3300188228) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-1-8-ii-obiektyw-standardowy-i3300188228.html) bo wcześniej wypowiadali się koledzy z forum, najlepsza opcja , która mi się przyda to jest ta 50mm (do tych zdjęć co potrzebuje aparat).
Co do ceny, fajny zestaw, x2 karta, grip i body, akumulatory (sam grip to chyba koło 200 zł , karty 100 zł, akumulatory to nie wiem jaka cena) to wychodzi mniej więcej 1200 zł za body.

a jeszcze zapomniałem odpowiedzieć na pytanie czy to musi być lustrzanka.
od zawsze miałem kompakta w rękach .. byłem wiele razy fotografem w szkole , na studiach, na różnych imprezach już też byłem, koncertach i to zawsze był jakiś zwykły kompakt, chciałbym już zacząć tą swoja przygodę z fotografowaniem na poważnie :)

--- Kolejny post ---

Chyba że koledzy doradzili by mi jakiś inny obiektyw (do 500 zł)