PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do Canona 450d - Przeznaczenie las-> grzyby

Adamm111
06-06-2013, 00:52
Witam.
Pisze z konkretnym zapytaniem.

Posiadam aparat Canon 450d + kit=owy obiektyw 18-55mm.
Byłem dziś wypróbować ten aparacik i niestety w lesie jak to w lesie brakuje światła i niestety brakło trochę...
Ogólnie dziś pogoda była słoneczna, jednak w bardziej zacienionym lesie światła zabrakło. Przy przysłonie F 5,6 odpowiedni czas dla poprawnej ekspozycji i światła wynosił 1/5 s. więc zdjęcia były już rozmazane...
Napiszę tak, chodzi mi o fotografowanie grzybów i w sumie nic poza tym. Więc chciałbym jakiś obiektyw pod tym kątem.
Fotografuję przy ogniskowej na max czyli dla kitowego obiektywu 55mm

Jeśli chodzi o budżet to chciałbym wydać na obiektyw nie więcej jak 300zł no chyba, że warto by było coś jeszcze dorzucić i kupić coś ciut droższego ale znacząco lepszego.
No i przy takim budżecie to oczywiście w grę chyba wchodzą raczej obiektywy używane.
Po za zdjęciami w lesie pstrykam trochę zdjęcia produktywne no i w sumie fajnie by było jakby też i do tego się taki obiektyw nadawał ale oczywiście przede wszystkim grzyby w lesie.

Bardzo bym prosił o wskazówki i poradę co warto by kupić.
Pozdrawiam.

Azenis
06-06-2013, 02:46
Witaj,

Za 300 zł ciężko będzie kupić dobry obiektyw. W tej cenie masz już pożądny statyw i właśnie takie rozwiązanie bym Ci polecał. Długie czasy przestaną być problemem.
Kolejnym rozwiązaniem może być blenda. Nawet zwykła chińska za parę zł. Pozwoli Ci odpowiednio doświetlić kompozycję i dzięki temu będziesz mogł uzyskać krótsze czasy a co za tym idzie łatwiej będzie można wykonać dobre zdjęcie z ręki. Poza tym odpowiednio użyta blenda doda dynamiki do Twoich zdjęć grzybów.
A już najlepiej blenda + statyw :)
Kitowy obiektyw średnio wypada w ogniskowej 55. Spróbój go używać w przedziale od 18 do 35.

p0m
06-06-2013, 02:50
no za 300 zł to jakiegoś manuala z m42...

do grzybów to jakieś macro... kup statyw + pierścienie pośrednie...

albo np dołóż do 50 1.8 - jest tani i jasny, ale nie ma spektakularnej skali...

ketras
06-06-2013, 05:15
Zależy jakie makro chcesz uzyskać. Do 300 zł to lepiej wziąć canonowską stałkę 50 1.8 II i od razu oczy Ci się otworzą na możliwości. do tego dokupisz pierścienie pośrednie jeśli nadal nie wystarczać będzie Ci jakość zdjęć / tudzież cropp do pseudo makro.

jellyeater
06-06-2013, 07:17
Kompakt raczej. Bo przy makro liczy się głębia ostrości. Czyli trzeba domknąć... Ze statywu ciężko robić coś co jest nisko. Chyba, że jakieś gorillapod.

marecki86
06-06-2013, 07:57
Osobiście też polecam 50 1,8 będzie dobry do zdjęć grzybków i jeszcze dodatkowo zyskasz szkło do portretu.

Merde
06-06-2013, 09:52
Obiektyw masz dobry. Rady o jasnych stałkach można sobie w buty wsadzić - po co jasny obiektyw do macro?
Kup statyw.

Tommeck
06-06-2013, 14:24
Obiektyw masz dobry. Rady o jasnych stałkach można sobie w buty wsadzić - po co jasny obiektyw do macro?
Kup statyw.
Osobiście bym polemizował.
Statyw swoją drogą, a skoro Adamm111 ma dość ograniczony budżet, to qpiłbym tani statyw (zobaczysz, jak Ci się z tym pracuje i czy da radę postawić go wszędzie tam, gdzie potrzeba) i dołożył do Canona 50 F1.8 II. Ketras dobrze podpowiada, będzie dużo jasniej i zmieni się zdecydowanie głębia ostrości. A i kolorki chyba nieco lepsze.
Poza tym nie wiem, jak z umiejętnościami i ustawieniammi aparatu. Podbij ISO do 800 (1600 na 450D już szumi), spróbuj się trybem M pobawić i samemu zapanować nad aparatem. Dodatkowo zapisuj RAWy. To też daje duże możliwości po powrocie do domu. Powodzenia.

Merde
06-06-2013, 14:32
Ketras dobrze podpowiada, będzie dużo jasniej i zmieni się zdecydowanie głębia ostrości.

Ale w makro to wg ciebie zaleta, czy wada?

hensu
06-06-2013, 18:42
Po co wydawać kasę na jasny obiektyw, jak i tak będziesz musiał go przysłaniać do 8 -11?

piast9
06-06-2013, 19:00
Dokładnie tak jak mówią Merde i hensu. Do makro i tak trzeba przymknąć obiektyw. Do grzybów kit daje wystarczającą skalę odwzorowania.

A sprawę załatwi statyw. I to nie tani. Tani statyw daje radę z lekkim kompakcikiem. Miałem kiedyś takie coś i byłem zadowolony. Potem kupiłem lustrzankę i nagle się okazało że każdy podmuch wiatru trzęsie aparatem. Jeśli do wydania jest 300 PLN to własnie przyzwoity statyw będzie najlepszym rozwiązaniem. Gdzieś na forach były wątki o statywach, poszukaj sobie.

jacek_73
06-06-2013, 20:49
Ze statywu ciężko robić coś co jest nisko. Chyba, że jakieś gorillapod.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i791.photobucket.com/albums/yy191/Jacula1125/CB/7696799b-b09d-419c-aea5-6b2da5ae0287_zpse0e60cc3.jpg)

Azenis
07-06-2013, 04:02
^^^ no dokladnie, kolega jellyeater chyba za bardzo nie wie, jak wykorzystac statyw :)

grzegorzki
07-06-2013, 04:36
No to leśniczy padnie ze śmiechu jak zobaczy gościa rozkładającego takie koromysło nad purchawką.
Daj ludziom trochę radości.

Tommeck
07-06-2013, 09:18
Fakt, tanim statywem takiego wygibasa nie zrobisz...

hensu
07-06-2013, 09:31
Pozostają jeszcze woreczki z /np/ piaskiem

ketras
07-06-2013, 09:55
Pozostają jeszcze woreczki z /np/ piaskiem

Zwykły plecak kiedyś wystarczył...

Co do 50 1.8 do macro. To założyciel wątku chce fotografować grzyby a nie owady. Pytanie jakie makro chce uzyskać, wątpię by chciał się skupiać na blaszkach muchomora, gdzie trzeba przymykać do f16 i wygibywać się z aparatem. Postawiłem, że chce ustrzelić grzyba w lesie by ładnie było go widać. A do tego uważam, że 50 1.8 przymknięta do 2.8 bardzo się przyda, odseparuje "tło", uzyska światło bo w lesie różnie z tym. Dodatkowo wykorzysta ten obiektyw do innych celów jeśli ze chce z nawiązką. Nie polecałbym dużych otworów przysłony do zdjęć stricte makro :)

Leon007
07-06-2013, 10:05
Zwykły plecak kiedyś wystarczył... :)
Albo sweter 3 razy złożony. ;)

Adamm111 - kup najprostszy wężyk spustowy (jakiś Phottix na przykład) i spróbuj doświetlania lampą albo niedużą blendą. Obiektyw jest OK, a grzyby w większości rosną nisko, więc położenie aparatu na ziemi będzie najbardziej sensowne.
No, chyba że lubisz huby.

jellyeater
07-06-2013, 11:15
Czy ja napisałem, że się nie da? Napisałem, że Ciężko. :P Bez LV to wkładanie głowy między te nogi statywu nie jest łatwe raczej. A poza tym to statyw musi być już z tych lepszych. Dokładnie w cenach się nie orientuję, ale może wyjść drożej niż Canon 450D... I tak byłem świadomy, że takie statywy istnieją. :P

Merde
07-06-2013, 11:23
Czy ja napisałem, że się nie da? Napisałem, że Ciężko. :P Bez LV to wkładanie głowy między te nogi statywu nie jest łatwe raczej.

450D ma LV raczej.
Statyw Sirui SIRUI T-005 z głowicą, na którym można fotografować w ten sposób można kupić za 260 zł raczej.
Znów wypowiadasz się tonem znawcy na temat, który znasz jedynie z internetu raczej.

jellyeater
07-06-2013, 11:54
Statyw SIRUI T-005 z głowicą C-10 Czarny (http://foto-tip.pl/pl/sirui-statyw-t-005-c10-k.html) za 260 niedostępny. Raczej. :P Potem jakieś dziwne sklepy. Potem 300 PLN. 1/3 ceny 450D. Ale jakoś ten statyw nie wygląda najlepiej. :P

Paczam na filmik:

Unboxing : Sirui Tripod T-005 set - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fL4zm-Boc5o)

Na pewno da się zrobić taką sztuczkę z dokręceniem głowicy po drugiej stronie? Na żadnym zdjęciu tego nie widziałem...

Miło, że ma LV. Tego mi się nie chciało sprawdzić. Czyli tylko statyw i robić. :P Grzybki kilka razy robiłem. I kompaktem z odchylanym ekranem było wygodnie. :P

Merde
07-06-2013, 12:08
Statyw SIRUI T-005 z głowicą C-10 Czarny (http://foto-tip.pl/pl/sirui-statyw-t-005-c10-k.html) za 260 niedostępny. Raczej. :P

Ale jest niebieski i różowy raczej.
Dla dziewczyny w sam raz :)

Na pewno da się zrobić taką sztuczkę z dokręceniem głowicy po drugiej stronie? Na żadnym zdjęciu tego nie widziałem...

Bo w tym modelu inaczej to działa, o tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/9981/2v14xrky.jpg)

kmeg
07-06-2013, 13:43
Ja sugeruje założycielowi wątku kupienie sobie mocnej manualnej lampy (np. YN560 I) do tego kabelek i wężyk oraz eksperymentowanie z rozpraszaniem światła. Wyjdzie grubo poniżej 300 zł.

Nie rozumiem za bardzo idei mordowania się ze statywem i odwrotnie wiszącym aparatem... Do tego przecież stosuje się krótkie kolumny a statyw rozkłada na "żabę". W 300 zł ciężko będzie jednak kupić nogi, krótka kolumnę oraz głowice dobrej jakości .

Merde
07-06-2013, 14:19
Nie rozumiem za bardzo idei mordowania się ze statywem i odwrotnie wiszącym aparatem... Do tego przecież stosuje się krótkie kolumny a statyw rozkłada na "żabę". W 300 zł ciężko będzie jednak kupić nogi, krótka kolumnę oraz głowice dobrej jakości .

Czyli jednak rozumiesz.

kmeg
07-06-2013, 14:34
Czyli jednak rozumiesz.

Nie, dalej nie rozumiem. Wydać poniżej 300 zł (trochę wcześniej jest właśnie taki statyw za 260) i mordować się w ten sposób (osobiście już wole woreczki wypełnione czymś sypkim i ciężkim). Ale to oczywiście tylko moje prywatne zdanie...

ketras
07-06-2013, 15:45
velbon sherba 600R, w okolicach 300 zł , nie wspomnę o używkach. Także jak chce się statyw to się da kupić dobry na cenę 300 zł. Tylko po co ...

Merde
07-06-2013, 15:47
velbon sherba 600R

...da radę odwrócić kolumnę?

pajlot
07-06-2013, 16:05
...da radę odwrócić kolumnę?

da rade i nawet rozkręcić na pół jak komuś za długo.

ketras
07-06-2013, 17:05
do 300 zł ciężko o bardziej funkcjonalny stabilny i z w miarę dobrą standardową głowicą, wiadomo, że to nie manfrotto ale ja jestem w pełni zadowolony z sherby , a długo szukałem dobrego taniego statywu :)

jacek_73
07-06-2013, 18:23
Nie, dalej nie rozumiem. Wydać poniżej 300 zł (trochę wcześniej jest właśnie taki statyw za 260) i mordować się w ten sposób (osobiście już wole woreczki wypełnione czymś sypkim i ciężkim). Ale to oczywiście tylko moje prywatne zdanie...

Mordować? Rozłożenie statywu to coś około minuty czasu, tętno też gwałtownie nie idzie w górę więc nie rozumiem po co takie filozofowanie. O istnieniu wizjerów kątowych tudzież możliwości podpięcia aparatu pod tablet, przez litość zmilczę.

No to leśniczy padnie ze śmiechu jak zobaczy gościa rozkładającego takie koromysło nad purchawką.
Daj ludziom trochę radości.

Koromysło czy nie, to sprawa fotografującego i gajowego Maruchy - leśniczy ma ważniejsze sprawy na głowie.

p0m
07-06-2013, 18:59
nie wiem co Wy chcecie od jasnych stałek względem grzybów. nie wiem czy koniecznie jest tu potrzebny sprzęt macro, który daje skalę 1:1. widziałem mnóstwo nawet spoko zdjęć robionych 50 1.4, opcjonalnie 1.8 z jakimiś tam pierścieniami pośrednimi, bez skali 1:1... przecież za ok. 300zł nic więcej się nie da wymyśleć... (oczywiście statyw obowiązkowy, ale przecież powtarzać tego nie trzeba). inaczej by było, gdyby autor wątku miał z 2k zł, rozmowa byłaby inna...

kmeg
07-06-2013, 19:05
Mordować? Rozłożenie statywu to coś około minuty czasu, tętno też gwałtownie nie idzie w górę więc nie rozumiem po co takie filozofowanie. O istnieniu wizjerów kątowych tudzież możliwości podpięcia aparatu pod tablet, przez litość zmilczę.

Przez litość nie zasugeruje jednak czytania ze zrozumieniem, całościowego oraz również trzymania się założeń zakładającego wątek ;)

Wybacz, podtrzymam jednak swoje osobiste stanowisko, iż robienie zdjęć grzybom ze statywem gdzie aparat jest odwrócony do góry nogami i w mało wygodnej pozycji jest mordowaniem się i osobiści przy założeniach budżetowych wybrałbym inne rozwiązanie, które opisałem wcześniej... Być może zakładający wątek posiada tablet ale jeśli nie to myślę, że w kwocie 300 zł ciężko będzie kupić tablet oraz statyw razem (na wizjer kątowy też może nie starczyć ;)

jacek_73
07-06-2013, 19:20
Przez litość nie zasugeruje jednak czytania ze zrozumieniem, całościowego oraz również trzymania się założeń zakładającego wątek ;)...

Rozumienie jest proste jak włos indianina - człowiek chce zrobić swój prywatny atlas grzybów ( ... i cytuję "i w sumie nic poza tym"). Rozłożenie statywu z odwrotnie mocowaną kolumną i sfotografowanie grzyba z 'poziomu gleby' nie jest ani niczym niezwykłym, ani żadną mordęgą. W każdym razie znam wiele czynności bardziej wycieńczających. Co do woreczków z grochem to jest rozwiązanie zastępcze - a co będzie jak autorowi wątka zachce się sfotografować ślicznego borowika z wysokości 70 cm? Złoży sweter na 16X i podłoży pod worek? Może zabraknąć wysokości :|

Przy okazji wspomnę, że te 300zł to pierwsza z wielu rat do zapłacenia podczas przygody z foto. Nawet jak tematem są banalne leśne grzyby.

Leon007
07-06-2013, 19:52
Podobno nie da się złożyć więcej niż 7 razy.
Ciekawe co Zakładacz wątku wybierze z tylu pieknych możliwości.

jacek_73
07-06-2013, 19:58
Podobno nie da się złożyć więcej niż 7 razy.
....

Ale to karki papieru ;)
Zakładacz jakiegoś wielkiego manewru nie ma.

pan.kolega
07-06-2013, 21:01
Do wszystkego jest optymalne narzędzie. Wojski na niedźwiedzia brał rohatynę, a na muchomory przy kropie przykręcał Ef-s 60 mm. Światło niezłe do szerszych ujęć i makro šwietne.

A realnie to kit. Z doświetleniem jak trzeba. Można podejść do grzyba bardzo blisko jeśli o to chodzi.

50 mm 1.8 też dobre, bo makro tak naprawdę chyba nie potrzeba, a jaśniej może być. Albo nawet 40 mm (nawet conieco lepsze powiększenie). Kit bije 50 mm powiększeniem ponad dwukrotnie większym (.34 vs. ..15; stary kit .28). CHociaż na 50 jest niby żółty kwiatek. :roll:

A w ogóle to w lesie statywów ustawiać nie wolno, ze względów bezpieczeństwa, bo się jelenie i jeże potykaja. Poza tym na wnoszenie do lasu sprzętu profesjonalnego (lustrzanka, tym bardzej statyw) trzeba mieć pieczatkę od gajowego.:o

Adamm111
09-06-2013, 12:23
Dziękuje za porady i wskazówki.
Chyba macie rację, przy przysłonie f2 czy zbliżonej na zdjęciu grzyba raczej nie wiele będzie widać, a już na pewno nie będzie cały ostry i wyrazisty.
Chyba jednak pójdę w stronę statywu i wężyka do wyzwalania.
Ogólnie obecnie posiadam statyw Velbon Sherba 6000r lecz do grzybów to się raczej nie nadaje (jest za duży) Do grzybów musiałbym się uzbroić w coś mniejszego.
Możecie coś polecić w niezbyt wygórowanej cenie?
Słyszałem coś, że dobre są statywy gorillapod, tylko czy taki statyw byłby odpowiedni do lustrzanki Canon 450d ? Patrząc na Allegro to widzę, że raczej na ilustracjach na tym statywie są małe małpki...
Druga sprawa to przydałoby się kupić wężyk spustowy.
Patrząc na Allegro cenowo nie wygląda sprawa źle, może ktoś polecić jakiego producenta wybrać czy może to raczej bez różnicy?
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=w%C4%99%C5%BCyk+canon+450d&search_scope=category-8845

Także na razie chyba trzeba sobie odpuścić zakup tego obiektywu, jak rozumiem korzystając z statywu lepszy do grzybów będzie obiektyw kitowy niż ten 1,8 50mm ?
Czy może warto też pomyśleć jednak i o tym obiektywie 1.8 II + statyw?

Jeśli chodzi o zdjęcia to mniej więcej oczekuje rezultatów zbliżonych do tego na tym zdjęciu, jednak oczywiście bardziej ostre i lepsze jakościowo bo prezentowane zdjęcie było robione zwykłą małpką
http://images37.fotosik.pl/2087/808701360d825f89.jpg

piast9
09-06-2013, 12:48
1) Twój statyw nie jest za duży tylko nie ma możliwości przełożenia kolumny bądź nóg w drugą stronę, tak ja na zdjęciu zamieszczonym przez jacek_73
2) Z Gorillapod nie mam doświadczenia ale jeśli już to ten największy z największym udźwigiem (Gorillapod focus) ewentualnie SLR-Zoom. Chociaż i tam moim zdaniem lepiej tradycyjny statyw. Przy użyciu Gorillapod nie ustawisz chyba aparatu tuż nad ziemią. Nóżki wyglądają na za krótkie trochę. A może się mylę - nie wiem. W tej sytuacji można co prawda radzić sobie woreczkiem z grochem czy kulkami styropianowymi ale to druga rzecz do noszenia.
3) Wężyk jakikolwiek. To niesłychanie proste urządzenie, nie ma co się popsuć. Dwustopniowy mikroprzełącznik, kabelek, wtyczka.

jacek_73
09-06-2013, 13:04
Worek z grochem to koszt 2 zł. :) Zamiast wężyka, rozważ zakup wyzwalacza yn rf-603 (koszt ok 100zł), będzie na przyszłość (bliżej nieokreśloną i niepewną, lecz wielce prawdopodobną).

Leon007
09-06-2013, 13:32
Używam od kilku lat dwóch wyzwalaczy (wężyków) Phottixa:
PHOTTIX (http://www.phottix.com/pl/wired-remotes/phottixr-wired-remote.html) przewodowy
PHOTTIX (http://www.phottix.com/pl/wireless-remotes/phottixr-cleon-ii.html) radiowy
Najpierw kupiłem pierwszy, dlatego mam dwa, bo ten drugi "zawiera" w sobie pierwszy - może też robić jako przewodowy. Nigdy nie miałem z nimi kłopotu. Jak powiedział Piast9 jest to prostsze niż cep i nie ma co się tam popsuć, a już na pewno nie jest tyle warte co oryginały naszego ukochanego Canona.

Adamm111
09-06-2013, 20:35
Dzięki, dzięki

piast9,
Przy użyciu Gorillapod nie ustawisz chyba aparatu tuż nad ziemią. Nóżki wyglądają na za krótkie trochę. A może się mylę - nie wiem. W tej sytuacji można co prawda radzić sobie woreczkiem z grochem czy kulkami styropianowymi ale to druga rzecz do noszenia.
Z tego co wyczytałem mają średnio długość 25-28cm.

(Gorillapod focus) ewentualnie SLR-Zoom -Focus odpada, za drogi, ten SLR-Zoom jest po ok. 100zł i ma udźwig do 3kg oraz długość 25cm.
Znalazłem też Gorillapod taki po 30zł, ma udźwig do 1,2 kg i długość 27cm. Do mojego Canona 450d + kit raczej by pasował i by spokojnie utrzymał (Canon 450d z kitem to coś ok 600g czyli połowa tego co może unieść ten statyw, a w sumie jest tańszy o 60zł...

Sam nie wiem, co myślicie?

Poniżej odnośni do tego za 100zł i tego za 29 zł

STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM Nowy Oryginał FVAT (3308636301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/statyw-joby-gorillapod-slr-zoom-nowy-oryginal-fvat-i3308636301.html)

GIĘTKI STOŁOWY STATYW FOTOGRAFICZNY DUŻY GORILLA (3301974760) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3301974760&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84)

jaś
09-06-2013, 21:53
-Focus odpada, za drogi, ten SLR-Zoom jest po ok. 100zł i ma udźwig do 3kg oraz długość 25cm.
Znalazłem też Gorillapod taki po 30zł, ma udźwig do 1,2 kg i długość 27cm. Do mojego Canona 450d + kit raczej by pasował i by spokojnie utrzymał (Canon 450d z kitem to coś ok 600g czyli połowa tego co może unieść ten statyw, a w sumie jest tańszy o 60zł...
[/url]

Papier wszystko zniesie, a w zdjęcia reklamowe to chyba już nikt nie wierzy - 500g przez pierwszy tydzień potem 250g, a ten drugi to nawet boję się obstawiać.

piast9
09-06-2013, 21:59
Po udźwigu sądząc Gorillapod SLR-Zoom to minimum. Twój Velbon ma udźwig 4 kg i co, uważasz że ma ona za duży zapas udźwigu by stabilnie trzymać aparat przy długich ekspozycjach? Tu nie chodzi o to by się cała sprawa nie złożyła pod ciężarem aparatu ale by własnie mieć stabilną podstawę.

pan.kolega
09-06-2013, 23:16
Najlepszy wyzwalacz do przygodnego użycia to Canon RC-1 na podczerwień. Przypięty do paska aparatu jest niezauważalny. Działał z Elanem II i działa z 5D3. Z 20-50D nie działa, bo to za tanie urządzenie na tak poważne korpusy. Jeszcze można kupić, ale już nie jest produkowany i zastąpiony czymś gorszym.

krzyssp
10-06-2013, 15:58
Mogę z ciekawości zapytać w jakim sensie np. RC-6 jest gorszy?

Adamm111
10-06-2013, 17:27
Zdecydowałem się, że kupię

Pilot-> Pilot Canon 400D 350D 450D 300D G6 RC-1 WL-DC100 (3315225955) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/pilot-canon-400d-350d-450d-300d-g6-rc-1-wl-dc100-i3315225955.html)'

Silikonowa osłona przeciwsłoneczna -> Silikonowa osłona przeciwsłoneczna 58 mm 3w1 (3302997753) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/silikonowa-oslona-przeciwsloneczna-58-mm-3w1-i3302997753.html)

STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM -> STATYW JOBY GORILLAPOD SLR-ZOOM Nowy Oryginał FVAT (3308636301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/statyw-joby-gorillapod-slr-zoom-nowy-oryginal-fvat-i3308636301.html)

Co Wy na to? Dobry wybór tych akcesoriów? Czy może coś nie tak, coś innego lepiej?

Odnośnie jeszcze pilota to jak rozumiem, te aparaty w tym mój Canon 450d mają w sobie już tą "podczerwień" wbudowaną i po prostu kupuje sam ten pilot i cieszę się wyzwoleniem migawki z pilota?
Po za pilotem i tym statywem pomyślałem, że może się przydać do lasu i nie tylko taka osłona przeciwsłoneczna, jest przydatna?

piast9
10-06-2013, 18:08
No. I o ile gorillapod się sprawdzi to "będzie pan zadowolooooony!". Zdjęcia będziesz mógł robić na niskim ISO, z dowolną przesłoną. Czas nie będzie ograniczeniem. Ten SLR-ZOOM ma na tyle niską głowicę, że prawdopodobnie nie będzie potrzeby odwracać aparatu do góry nogami. A dodatkowa korzyść ze statywu jest taka, że wolne ręce można użyć do trzymania jakiejś blendy czy choćby białej kartki by w razie potrzeby doświetlić grzyba i rozjaśnić cienie. :)

Azenis
10-06-2013, 18:28
1) Twój statyw nie jest za duży tylko nie ma możliwości przełożenia kolumny bądź nóg w drugą stronę, tak ja na zdjęciu zamieszczonym przez jacek_73

Skad masz taka informacje? Oczywiscie, ze sie da.

Do zakladacza - masz juz calkiem sensowny statyw, nie ma sensu kupowac jakis wynalazkow, jak ten z linku.

grzegorzki
10-06-2013, 19:12
Co Wy na to? Dobry wybór tych akcesoriów? Czy może coś nie tak, coś innego lepiej?

Odnośnie jeszcze pilota to jak rozumiem, te aparaty w tym mój Canon 450d mają w sobie już tą "podczerwień" wbudowaną i po prostu kupuje sam ten pilot i cieszę się wyzwoleniem migawki z pilota?
Po za pilotem i tym statywem pomyślałem, że może się przydać do lasu i nie tylko taka osłona przeciwsłoneczna, jest przydatna?

W 450D ustawiasz zdjecie, pojedyncze, seryjne, timer i pilot. To się jakoś tam nazywa ale mniejsza, znajdziesz wlasnie tam to ustawienie.
Goryl ci sie kiedys przyda. Jak nie na grzyby to na ryby. Dobrze że ci nie wcisnęli statywu, lepiej juz zabrac saperke, bo nawet 2 kg prawdziwka bedziesz pewnie fotografowal z poziomu gruntu, wiec przyda sie usunac troche ziemii, patyki, kamyki... Jak to z grzybulasami, najczesciej wygladaja najlepiej od strony, ktora jest malo dostepna, a od sciezki cos je oslania. W/w worek z piaskiem lub grochem (wielkosci 10x10 cm, a nie 50 kg) jest tu rozwiazaniem jak najbardziej "profi", osloni aparat od mokrego podloza, pozwoli ustawic obiektyw w pionie i poziomie. Ostatnia kwestia to obiektyw kitowy - zupelnie wystarczy.
To sa oczywiscie rozwiazania 'niekomercyjne'. Do reklamy to 'tworzysz' las w studio.

m_o_b_y
10-06-2013, 19:50
Uwielbiam takie wątki: jaki obiektyw na grzyby, jaki na ryby, a jaki na lwyby ? :mrgreen:
Można jeszcze dodać: jaki dla leworęcznych i jaki dla przesądnych ?

Adamm111
10-06-2013, 21:23
Jednak tego pilota nie będę brał bo się dowiedziałem, że trzeba go używać będąc z przodu aparatu, ponieważ tam ma czujnik.
Wezmę lepiej ten wężyk spustowy.

Druga sprawa chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze dobrałem tą osłonę przeciwsłoneczną do mojego obiektywu kitowego? Jak rozumiem do tego obiektywu powinna być właśnie zastosowana osłona ta okrągła, a nie np. tulipan?

piast9
10-06-2013, 21:45
Tak, kit kręci przodem przy ostrzeniu więc osłona musi być okrągła.

szambonur
11-06-2013, 13:15
Uwielbiam takie wątki: jaki obiektyw na grzyby, jaki na ryby, a jaki na lwyby ? :mrgreen:
Można jeszcze dodać: jaki dla leworęcznych i jaki dla przesądnych ?

czy jeszcze oprócz swojego zadowolenia chciałeś coś przekazać? ja wyczułem szyderę w kierunku osób tutaj dyskutujących... Niesłuszną, bo wątek do momentu Twojego wpisu jest bardzo rzeczowy...

pixelnoiz
13-06-2013, 23:32
Foto grzyba - analogowy 350N, obiektyw kitowy EF 28-80 na przysłonie 5.6. Fotografowane z ręki, bez użycia dyfuzorów, blend, lamp doświetlających, bez użycia jakiegokolwiek tulipana, bez filtrów.
Skanowany w zakładzie fotograficznym, w którym nikt nie potraktował tego jako specjalnego zadania - fota oryginalnie ma rozmiar 1200X800 px, widać pikselki, bo nikomu nie chciało się tego skanować w wysokiej rozdzielczości:

https://canon-board.info/imgimported/2013/06/5793279646_bc364a7e63_o-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/62618276@N06/5793279646/)

grzegorzki
14-06-2013, 04:29

A kogo to obchodzi ?

--- Kolejny post ---

Foto grzyba - analogowy 350N, obiektyw kitowy EF 28-80 na przysłonie 5.6. Fotografowane z ręki, bez użycia dyfuzorów, blend, lamp doświetlających, bez użycia jakiegokolwiek tulipana, bez filtrów.
Skanowany w zakładzie fotograficznym, w którym nikt nie potraktował tego jako specjalnego zadania - fota oryginalnie ma rozmiar 1200X800 px, widać pikselki, bo nikomu nie chciało się tego skanować w wysokiej rozdzielczości:

Czy chcesz pokazac przyklad negatywny ? Po grzyba ?