PDA

Zobacz pełną wersję : 1D IIN - zwalnia ilosc klatek na sek przy Servo

PNC
05-06-2013, 21:59
Długo nie używałem mojego 1D IIN, postanowiłem jednak wrócić do branży i wyciągnałem aparat z szuflady ;-)
Puszka osiąga 8,5 klatki na sekunde, ale tylko:
1) gdy na obiektywie jest wyłączony AF
2) bez obiektywu
3) na autofokusie Single ("One shot")

Natomiast w momencie gdy przełączam na Servo, puszka daje około 6 klatek na sekunde.
Jest to o tyle dla mnie ważne, że wracam do branży i właściwie nie używam aparatu w innej konfiguracji niż 8,5 klatki na Servo ;-)

Co może tutaj stanowić problem a co mi przychodzi do głowy:
Akumulatory.
Mam do niego dwie baterie, obydwie oryginalne, jedna regenerowana (w środku 10 akumulatorów Sanyo XX).

Obiektywy.
Zakupiłem na razie 35/1.4L, 70-200/2.8L i przez przypadek Tam28-75/2.8.
Przy podpięciu każdego z nich jest taka sama sytuacja.

Ustawienia ekspozycji.
Nie mają znaczenia. Daję czas na 1/200 czy 1/400 i w każdej innej konfiguracji niż Servo, spokojnie słychać 8,5 klatki na sek.

Może coś przeoczyłem.
Wybaczcie, jeśli to pierdoła.
Wierzę, że to pierdoła.
Nakierujcie mnie :)

Bangi
05-06-2013, 22:38
Wiem, że może mało naukowo, ale to nie jest przypadkiem naturalna kolej rzeczy...
AF pracuje i zwalnia klatki na sekundę, tak bym to tłumaczył.

PNC
05-06-2013, 22:44
Oczywiście, niby bardzo logiczne uzasadnienie i owszem zgodziłbym się z tym, gdyby nie fakt, że wcześniej pracowało to normalnie, bo zanim zrobiłem sobie przerwę, pracowałem tym aparatem z półtora roku i na żadnym szkle czegoś takiego nie było, a na Servo robiłem na 300/2.8 USM więc wtedy DOPIERO ten AF powinien "marnować czas" na pracę kosztem klatek na sek...
Wydaje mi się, że powód jest gdzie indziej. Oby był błahy. Czacha mi paruje od myślenia... :-)

live
05-06-2013, 22:45
AlServo powoduje czasem spowolnienie aparatu - czasem sie gubi i stara sie "odszukac" ostrosc.
W Marku IV tez tak sie dzieje czasem jak robie przy slabszym swietle.
Sadze ze Twoj aparat jest w pelni ok.

Barptolomajos
06-06-2013, 00:49
Nie miałem 1dmIIN, ale używałem 1dmIII, a teraz 1dmIV.Może sprawdź ustawienia CF aparatu np. poziom odszumiania, czułość śledzenia w Servo, AF szukanie ostrości.Być może dodatkowe działania aparatu jak np.zastosowanie algorytmu szukania ostrości po każdym wykonaniu zdjęcia w Servo spowalnia aparat.