Zobacz pełną wersję : Jak wybrać 2 ostre szkła dla 2 różnych body?
Canoniarz1984
05-06-2013, 20:10
Jakiś czas temu zamieszczałem wątek w, którym prosiłem o pomoc w wyborze sprzętu. Zdecydowałem się na 5D III, 5D I + SIGMA 35 1.4, CANON 70-200 2.8 IS II
Główna puszka to wiadomo 5D III - jak zrobić to aby zarówno na tym body jak i na 5D obiektywy były ostre i trafiały w pkt? Kalibracja ( w razie czego ) obiektywów pod jedno body nie koniecznie będzie dawało dobre rezultaty na drugim body. Jak sobie z tym poradzić?
Canoniarz1984
05-06-2013, 20:23
Ale czy mikroregulacji nie posiada tylko 5dIII? Czyli sprawdzać szkła pod 5D a w razie problemów na III regulować? Problem będzie gdy dla każdego szkła będzie trzeba inaczej regulować ..
Czy źle kombinuję?
PRzy zakupie nowych systemowych szkieł tudzież sigmy problemów z celnością af nie powinno być. Warto przecież zabrać obydwa body do testowania jednakże skupić się na 5D ze względu na brak mikroregulacji w body (bo się narażać na koszta/ czas poświęcany do regulacji). Regulacja w 5DmIII ma ograniczoną skalę także z nim również warto przestrzelić pare fotek na tablicy.
Canoniarz1984
05-06-2013, 20:43
Niestety zależy mi na czasie, szkło Canona myślę, żeby kupić w ciemno ( do końca czerwca cashback 1230zł ) a dofinansowanie dostanę dopiero 15 lipca ..
Więc musiałbym teraz wyłożyć z własnej kieszeni ale zrobię to tylko wtedy, gdy będę pewny że nawet gdyby trzeba było kalibrować (body lub szkło ) pogodzę to dla 2 zestawów.
Dla sigmy możesz dokupić USB dock Fotopolis.pl: Sigma USB Dock - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17026&sigma-usb-dock-test).
A kupując pozostałe obiektywy idziesz do sklepu z 2 body i testujesz. Ewentualnie kupujesz szkła pod 5D I a jak źle chodzą na 5D III to wysyłasz je (5D III) na Żytnią żeby Ci je ustawili pod szkiełka i powinno być ok.
Canoniarz1984
06-06-2013, 01:42
Ale body 5dIII ustawią mi pod jedno szkło chyba? I jest sens kalibrować body? Wszystkie później zakupione obiektywy będą niemalże na 100% wymagały kalibracji pod tą puchę?
Mogą ustawić Ci pod jedno szkło cały zestaw - tzn body i pozostałe szkła ale z drugiej strony nie ma co demonizować. Sytuacja że coś tam nie do końca ostrzy jak trzeba są raczej wyjątkiem niż regułą i nie ma co zakładać że będzie źle
dzidofon
06-06-2013, 09:53
Główna puszka to wiadomo 5D III - jak zrobić to aby zarówno na tym body jak i na 5D obiektywy były ostre i trafiały w pkt?
Czytam i nie do końca kumam jaki jest problem? Ty JUŻ wiesz że oba body inaczej ostrzą czy tylko teoretyzujesz na razie? Bo jeśli wiesz że jest taki kłopot to MZ najpewniej jest oddać obie puszki do kalibracji, bo inaczej to za każdym razem taki problem wystąpi. W końcu jeżeli jeden aparat inaczej ustawia ostrość niż drugi to niechybnie jeden z nich jest rozregulowany :-). Jak nie usuniesz źródła problemu to przy każdym szkle będziesz musiał bawić się MR w body. A to w przypadku zoomów nie zawsze daje zadowalające rezultaty...