Zobacz pełną wersję : 5D w akcji
snowboarder
27-02-2006, 21:40
Pare osob ostatnio waha sie co do zakupu tego aparatu.
Jako dodatkowy argument za dorzuce moze, ze jest on swietnym
aparatem do zdjec akcji i sportu. Ostatnio mialem okazje
przetestowac go na wyscigu rowerowym i samolotach.
W obu przypadkach AF byl super szybki i w trybie sledzacym
mam wszystkie zdjecia ostre! Choc seria jest wolniejsza niz 20D,
to buffer jest super szybki i naprawde pracuje sie z nim extra.
Moze to kogos zdopinguje do zakupu ;-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/shuttle/5D_2806_Levi.jpg)
źródło (http://www.wildlifeland.com/shuttle/5D_3086.jpg)
źródło (http://www.wildlifeland.com/shuttle/5D_3079.jpg)
yggdrassill
27-02-2006, 21:43
kolarz jest swietny :)
A kolarza z jakim szkłem robiłeś??
aparatem do zdjec akcji i sportu. (...)
Kolarz ekstra.
Ostatnio ćwiczę 5D na basenie i ostrość w sumie jest dam gdzie ma być (schrzaniłem 2-3 fotki, ale to moja wina). Servo działa bez zarzutu.
źródło (http://p13ka.pl/gallery/pictures/IMG_5650.jpg)
W końcu jakies konkretne zdjecia a nie sciany i cegly hehe
aparatem do zdjec akcji i sportu. Ostatnio mialem okazje
przetestowac go na wyscigu rowerowym i samolo
Kolarz wydaje się bardzo podobny do Lansa Amstronga ?Fotka świetna robiłeś to jakimś tele 200 lub lub więcej?
dentharg
28-02-2006, 09:49
w exifie jest 200 f/4, wiec moze to bylo 70-200 f/4? :)
Pawel Woo
28-02-2006, 10:03
Kolarz ekstra.
Ostatnio ćwiczę 5D na basenie i ostrość w sumie jest dam gdzie ma być (schrzaniłem 2-3 fotki, ale to moja wina). Servo działa bez zarzutu.
WB ustawiałeś ręcznie?
w exifie jest 200 f/4, wiec moze to bylo 70-200 f/4? :)
jesli jest 200 to bedize to najprawdopodobniej 200/2.8 8)
dentharg
28-02-2006, 10:19
Exif mowi: white balance auto ;)
Pawel Woo
28-02-2006, 10:22
No to wygląda to bardzo przyjemnie - przy mieszanym oświetleniu...
dentharg
28-02-2006, 10:28
Co bardziej mnie dziwi, to wpis w EXIFie "ISO Equiv: 640" ?? ki diabel..
DoMiNiQuE
28-02-2006, 10:34
Co bardziej mnie dziwi, to wpis w EXIFie "ISO Equiv: 640" ?? ki diabel..
5D ma zmiane ISO co 1/3
No to wygląda to bardzo przyjemnie - przy mieszanym oświetleniu...
:shock: jakim mieszanym? przeciez jest jedno zrodlo swiatla na tych zdjeciach - slonce
dentharg
28-02-2006, 10:45
Owwww.. generalnie to bym sie przesiadl, ale moje szkla tego nie wytrzymaja ;)
Dwa IMHO świetne przykłady na to jak 5D się wyrabia i to nie na kartach testowych ;).
Levi Leipheimer - Snowboarder-a : na zewnątrz, światło słoneczne (mam wrażenie, że dość ostre) , WB Auto ... bajka ... ta fotka naprawdę dopinguje do odkładania kasy 8-)
( gdyby nie ta bryka w tle było by jeszcze lepsze ;) )
Na basenie - Piotra : w pomieszczeniu, światło zastane, WB auto, ISO 640 ... rewelacja ... nawet jeśli tylko dla fotek z dorastania własnych pociech ... IMHO warto !!:-P
( Piotr, odszumiałeś czymś ?? )
Tyle tylko, że przesiadka z 350D na 5D to dopiero początek ... potem to dopiero się zacznie :);)
Myślisz Moris, że 350tka nie dała by rady ?
dentharg
28-02-2006, 11:15
Ja najpierw obkupie sie w szkla - one raczej nie przemijaja; jak sa dobre.. to po prostu sa dobre.
Myślisz Moris, że 350tka nie dała by rady ?
Jasne że da radę !! ;)
Wiesz, chyba napiszę do działu KUPIĘ :
Sensor obrazowy 35.8 x 23.9 mm CMOS :mrgreen:
zamontować dam radę ( w końcu dwie rączki mam ;) ) ...oraz szukam update software z 350D do 5D :mrgreen: :twisted:
oskarkowy
28-02-2006, 11:29
Raczej nie miał potrzeby. Do iso 800, jesli sie nie pomylisz w naświetlaniu, to z rawa 20x30/400dpi nie ma w ogóle potrzeby ruszać.
Adam, tak jak Jarek napisał, nie musiałem :smile:
Pawel Woo, jeśli chodzi o WB... użyłem Whiball.
Pawel Woo
28-02-2006, 14:22
jeśli chodzi o WB... użyłem Whiball.
Errr... Whi..co?
DoMiNiQuE
28-02-2006, 14:30
Errr... Whi..co?
Dziwne ....mi google dzialaja ;)
http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html
Errr... Whi..co?
Łajbol :mrgreen:
Łajbol :mrgreen:
Czyli karteczki na druciku za ponad 100 PLN służace m in. do ustawiania Custom WB ;)
Pawel Woo
28-02-2006, 18:05
Czyli karteczki na druciku za ponad 100 PLN służace m in. do ustawiania Custom WB ;)
OK, uzywam innego ustrojstwa.
Tym niemniej - efekt na fotkach jest OK
kolarz! jaki kolarz? powiedzcie lepiej gdzie moja szczęka :mrgreen:
weź snowboarder wrzuć coś więcej, nie widzisz że naród (sz)czeka :D
Paweł Grabowski
07-03-2006, 22:35
Czesc!
Szukam osoby z Krakowa lub Slaska ktora ma 5D i pozwolila by zrobic kilka fotek moimi obiektywami i na moja karte CF. Wacham sie czy 30D czy 5D i chcialbym sprawdzic jak sie sprawia moje szkla, bo jak 5D to dluzszy czas brak nowych szkiel a jak 30D to i jakies nowy lensik sie trafi. Choruje na 100-400L. Niestety w Krakowie w zadnym sklepie nie widzialem 5D.
Pozdrawiam
kris6000
08-03-2006, 10:05
Witam
Paweł Grabowski:
Pawle, ja widziałem tu i tu, ale czekam na spadek cen
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/Canon/EOS-5-D/
http://www.allegro.pl/item88521925_canon_eos_5d_eos5d_5d_body_krakow.htm l
Ci z allegro mają sklep w Krakowie.
Pozdrawiam
Paweł Grabowski
08-03-2006, 17:28
Czesc!
Dzieki za podpowiedz. Foto Plus znam i nie myslelem ze maja tam 5D. Zadzwonie i zapytam , oni daja nawet obejrzec sprzet bo kiedys tam 20D ogladalem. Ciekawy jestem jak sie z 28-135 sprawi. 17-40 widzialem na pbase i oprocz niewielkiej winiety nic zlego sie nie dzieje wiec moze to bedzie lwasciwy wybor. Pozdrawiam Paweł
oskarkowy
08-03-2006, 20:42
Chcesz do 5D podłączyć 28-135? Nawet tak nie żartuj. Ja już próbowałem..
Za to 17-40L działa bez zarzutu. A winieta wychodzi tylko w specyficznych warunkach.
Paweł Grabowski
08-03-2006, 20:49
Czesc!
Wyjasnij co nie tak z 28-135IS, tzn dlaczego sie az tak bardzo nie nadaje. Jezeli mozna to poprosilbym sample, jezeli masz to podam swoj mail. Ten obiektyw pojdzie do wymiany na 24-70L lub 24-105L ale to dobra chwila bedzie musiala uplynac. W zwiazku z tym podstawowym specer zoomem bylby wlasnie ten 28-135IS. Niestety budzet nie pozwoli na wymiane tego szkla i zakup 5D, alternatywa zostaje 30D i jakis uzywany 24-70L , ale powiem szczerze ze zakres tego obiektywu po cropie zupelnie mi nie odpowiada. Z kolei 17-40 ma za maly zakres ogniskowych i tez nie pasi, stad moja powolna sklonnosc do 5D. Z gory dzieki za jakies wyjasnienia.
Pozdrawiam Paweł
GrzesiekK
08-03-2006, 21:04
do tej pory używałeś analoga, bez cropa. Dlatego skłaniałbym się ku cyfrowej puszce bez cropa czyli 5d. Pamiętaj że crop zmieni całkowicie uzytecznosc szkiel.
Paweł Grabowski
08-03-2006, 22:34
Zdaje sobie z tego sprawe i dlatego przyjalem ze jesli 30D to zmiana szkiel na EFS 10-22; EFS 17-85 (nie najlepsza jakosc ale uniwerslanosc zamiast 28-135) i 70-200L i 100-400L. Jesli 5D to poki co szkla zostaja bez zmian. Marzyl bede o 100-400L. Z tropu zbil mnie tylko oskarowy piszac ze 28-135IS do 5D to porazka kompletna. Widzialem kilka zdjec na pbase i nie bylo to jakies calkowite nieporozumienie. Zreszat okazalo sie dzisiaj ze Panowie ze sklepu FotoPlus w Krakowie zaprosili mnie na potestowanie 5D zmoimi szklami w ta sobote wiec sprawdze sam. Oczywiscie tylko ogolnie i oglednie ale jak bedzie porazka to bedzie ja widac i wtedy pozostaje sie meczyc ;-) z 30D ewentualnie i z tymi szklami ktore mam. Wydaje mi sie ze bede wtedy mial koniecznosc czestszej niz zwykle zmiany szkiel 17-40 na 28-135IS i na odwrot ze wzgledu na zakres ogniskowych. Na 5D mam tak jak teraz i to do czego jestem przyzwyczajony, tylko czy jakosc bedzie rowniez na akceptowalnym poziomie. Oczywiscie w przyszlosci 28-135 zastapie jakas L ale to gdziesik za rok lub dwa.
Pozdrowki
Paweł
oskarkowy
08-03-2006, 22:50
Niestety nie pomogę Ci z samplami. Możliwości tego szkła oceniłem tylko raz. Kolega poprosił mnie o wykonanie kilku sampli obiektywu, który wystawiał na allegro. Chciał pokazać możliwości tego szkła. W efekcie, jak zobaczyłem co ten zestaw robi z ostrością i winietą, to uznałem, że lepiej tego nie dawać za przykład.
Samo szkło jest naprawdę fajne. Miałem je jakiś czas z EOS3 i bardzo je sobie chwaliłem. Niestety z matrycami sobie nie radzi i tyle.
Chociaż lepiej sprawdź to sam. Egzemparz, który podłączałem był używany (nie był uszkodzony), może nowe będą lepsze.
Dla zainteresowanych przypieciem 28-135IS do cyfry (full-frame) polecam poszukac watkow o tzw. "telecentrycznosci".
Dla zainteresowanych przypieciem 28-135IS do cyfry (full-frame) polecam poszukac watkow o tzw. "telecentrycznosci".
co oznacza, że FF nie otwiera wcale możliwości korzystania z pełnej gamy szkieł Canona, niestety ...
mnie do cropa przekonała
- względnie dobra jakość 20D,
- zdecydowanie większe nasycenie pixelami na cm2,
- dłuższy zakres tele, których często używam
- coraz szerszy wybór szkieł
Zreszat okazalo sie dzisiaj ze Panowie ze sklepu FotoPlus w Krakowie zaprosili mnie na potestowanie 5D zmoimi szklami
Zapytam z ciekawości, ponieważ chyba :roll: też rozglądam się za 5D.
Bierzesz pod uwagę ewentualną zmianę cen w Polsce?
Paweł Grabowski
09-03-2006, 18:38
Wini: no coz 9,5kzl to nie dam. Moze 8kzl bedzie ta cena moze 8,5. Napewno za 7,5 biore. Wszystko zalezy od tego jak sie sprawi z moim szklami. Niestety wszyscy mowia, ze 28-135 nie bardzo sie sprawi a to mialby byc moj podstawowy obiektyw do niego obok 17-40. tutaj moze byc problem. Wtedy zostaje 30D i dokupienie EF-S10-22 bo bez szerokiego kata sie nie obejdzie w moim przypadku. W sumie to jestem w kropce calkowicie. Mam nadzieje ze sobota bedzie szczesliwym dniem i ze okaze sie ze 28-135IS nie jest taki najgorszy. Z analogiem jestem bardzo zadowolony z niego. Odbitki maks robie 20x30cm wiec moze to wystarczy. Prawie nigdy nie ogladam zdjec z cyfry 1:1 bo mam fuji S7000 , bardzo fajny aparacik ale 1:1 jest paskudne z niego (taka matryca), za to odbitki wychdza sliczne, ale brak mi pelnej kontroli nad glebia ostrosci i szybkiego autofocusa.
Odpowiadajac na pytanie mam zamiar jeszcze chwile poczekac przynajmniej do pojawienia sie w sprzedazy 30D tak aby oba porwnac w boju. Na razie cena jest 2kzl wyzsza niz w Szwajcarii , ech jak to jest ze tam jest taniej niz u nas a z zarobkami na odwrot :-(.
Pozdrowki
Wszystko zalezy od tego jak sie sprawi z moim szklami. Niestety wszyscy mowia, ze 28-135 nie bardzo sie sprawi a to mialby byc moj podstawowy obiektyw do niego obok 17-40.
A Tamron 28-75 2.8 nie moglby byc przez jakis czas twoim podstawowym szklem zamiast 28-135 i zanim na 24-70 2.8 L / 24-105 4 IS L nazbierasz?
Sprawuje sie zarowno dobrze na cyfrze (Di czyli z telecentrycznoscia problemow az tak wielkich nie ma) jak i na full frame (czytalem sporo zadowolonych uzytkonikow tego szkla na analogach).
Zapytam z ciekawości, ponieważ chyba :roll: też rozglądam się za 5D.
Wini,
widze ze raw-y z 5D Cię przekonały :) ... Jednakże ten aparat pokazuje pazur przy naprawdę dobrych szkłach. Minimum to dobry egzemplarz tamrona 28-75 lub 24-xx L (zaleznie od preferencji i budżetu No i stałki...
28-135 IS odradzam. Poza problemów z ostrością na dłuższym koncu, dochodzi jeszcze srednia plastyka tego szkła. A przecież plastyka obrazowania jest jednym z powodów dla ktorych się kupuje FF.
Pozdrawiam
Amber
zendobendo
09-03-2006, 21:00
Ostatnio miałem okazję, przyglądać się dość dokładnie samplom z 5d i zauważyłem, że aparat strasznie szumi na Iso 400. Kompletnie nie nadaje się do nocnych fotek, myślę, że tutaj inżynierowie kamonqa muszą jeszcze popracować
djtermoz
09-03-2006, 21:34
Ostatnio miałem okazję, przyglądać się dość dokładnie samplom z 5d i zauważyłem, że aparat strasznie szumi na Iso 400. Kompletnie nie nadaje się do nocnych fotek, myślę, że tutaj inżynierowie kamonqa muszą jeszcze popracować
To jakas prowokacja?
Paweł Grabowski
09-03-2006, 21:56
Vitez, w sumie moge rozwazyc wymiane 28-135 na Tamrona 28-75. Jasniejszy i o ile sprawuje sie dobrze z 5D wszycho powinno byc OK!. W sobote zobaczymy co to moje 28-135 warte , ale sie zdziwie, a z analogiem tak mi sie dobrze sprawuje. Ech te cyfry , nie moge te fachmany wszystkiego dopracowac. Zreszta dopracowane to to jest ale od strony marketingu, kupiles 5D kup i komplet eLek :-). Pozdrawiam i dzieki za podpowiedz
Odpowiadajac na pytanie mam zamiar jeszcze chwile poczekac przynajmniej do pojawienia sie w sprzedazy 30D tak aby oba porwnac w boju. Na razie cena jest 2kzl wyzsza niz w Szwajcarii , ech jak to jest ze tam jest taniej niz u nas a z zarobkami na odwrot :-(.
Co w tym dziwnego, ludzie zarabiają tam więcej, więc sklepy sprzedaje też więcej, a sklepikarze w związku z tym mogą zadowolić się mniejszą marżą. :grin: Jadą na obrocie.
Pa!
Paweł Grabowski
09-03-2006, 22:04
SAM - niby racja i niby proste ale jednak jakby bylo taniej i ceny nie takie wyzylowane to w Polsce tez wiecej by sie sprzedawaloto takie kolko zamkniete, ja mysle ze na to wplyw ma takze system podatkowy. Mniej drakonskie marze to napewno fakt. Nic tylko z Muflona brac przyklad :-).
Pozdrowki
Panowie jestem zaszokowany jakoscia obiektywu 28-135 IS , a mialem 2 rozne egzemplaze i stwierdzam ze pracuja z 5D wysmienicie , niewidzialem ostrzejszych fot, probowalem rowniez 28-105USM i stwierdzam ze to porazka totalna , bylem naprawde tym faktem zaskoczony , poniewaz osobiscie uzywam stalki 50 f1,4 i daje glowe uciac ze nikt niejest w stanie odroznic fot wykonanych w formacie A4 wykonanych tymi 2ma obiektywami
Paweł Grabowski
09-03-2006, 22:52
Krakers - Dziekuje!!! :-). Choc jeden pozytywny glos w dyskusji!!! Jakos lzej mi sie bedzie szlo na sobotnie testy. Mam tylko nadzieje ze moj egzemplarz rowniez sie sprawdzi. Jezeli to mozliwe to napisz czy mozesz wyslac jakies sample w full rozdzielczosci. Z gory bede wdzieczny!
Pozdrowki Paweł
Wini,
widze ze raw-y z 5D Cię przekonały :) ... Jednakże ten aparat pokazuje pazur przy naprawdę dobrych szkłach. Minimum to dobry egzemplarz tamrona 28-75 lub 24-xx L (zaleznie od preferencji i budżetu No i stałki...
Jeszcze raz dzięki za raw-y. Co do obiektywów, zdaję sobie sprawę. Przerobiłem już ten temat w innym systemie.
W zasadzie mam tylko problem z niezbyt szerokim kątem :???:
28/1.8 czy 35/2 bo opinie w sieci bardzo różne (znaczy o 28/1.8)
Pozdrawiam
PS. Dobrze,że jest forum Nikona, tutaj nikt w sprawie raw z 5D nikt nie pomógł :(
Krakers - Dziekuje!!! :-). Choc jeden pozytywny glos w dyskusji!!! Jakos lzej mi sie bedzie szlo na sobotnie testy. Mam tylko nadzieje ze moj egzemplarz rowniez sie sprawdzi. Jezeli to mozliwe to napisz czy mozesz wyslac jakies sample w full rozdzielczosci. Z gory bede wdzieczny!
Pozdrowki Paweł
Zauwazylem ze wiele osob powtarza przeczytane frazesy , niema to jak sprawdzic to na wlasnej skorze , niedawno kupilem sobie gazetke pod tytulem fotografia & aparaty cyfrowe i byl sobie taki maly tescik oraz dolaczone sample z 5D i powiem wam ze oczom niewiezylem ze ktos mogl dolaczyc tak nedzne foty chociaz patrzac na uzyty obiektyw ktorego rowniez przetestowalem z 5D mogly byc lepsze od tych dolaczonych ktore przypominaly zdjecia zrobione malpka 3 mega ale coz komus zalezalo by pkazac zdjecia sprzetu zakaldajac obiektyw akurat najgorzej wspolpracuajcy z 5D . Osobiscie zastanawialem sie czy wogle wspominac cokolwiek o rewelacyjnej wspolpracy obiektywu 28-135IS poniewaz balem sie ze zanim go kupie cena wziazku z tym wzrosnie . Pracuej zawodowo w fotografii i mam fot y wykonane w studio przy przysklonie 13 50f1.4 i 13 28-135 IS powaga sa nie do odruznienia , naprawde bylem tym tak mile zdziwiony ze postaralem sie o inny egzemplaz aby potwierdzic moje spostrzezenia gdyz cena tego szkla jest rewelacyjna a jakosc zdumiewa
Krakers,
50 mm o ktorych piszesz (porownując do 50 1.4), to taki sweet spot tego szkla i ja rownież nie mam nic do zarzucenia tej ogniskowej.
Rozumiem ze jestes rownież zadowolony z ostrości i kontrastu tego szkła na ogniskowej powyżej 100 mm...
Jesli tak, to szczęściarz z Ciebie i pozostaje mi tylko pozazdrościć Ci dobrych egzemplrzy :)
Ja mialem duże zastrzeżenia do pracy na dlugim koncu przy pełnej dziurze (5.6) do kopii którą posiadałem .
Pozdrawiam :)
Cytat:
Napisał zendobendo
heheh....czytalo sie fotokuriera:)? tam takie bzdury pisali wlasnie
snowboarder
10-03-2006, 00:44
PS. Dobrze,że jest forum Nikona, tutaj nikt w sprawie raw z 5D nikt nie pomógł :(
Sorry, pewnie jakos sie prosba schowala. Trzeba bylo na PM,
z checia ci wszyscy pomoga.
http://canon-board.info/showthread.php?t=9180
Nie, nie, to nie o to chodzi :smile:
Na forum Nikona jestem od początku i nic dziwnego że tam "dostałem " raw-y z 5D.
Co do PM to trzymam Cie za słowo, bo pewnie w najblizszej przyszłości parę pytań będę miał.
zendobendo
10-03-2006, 17:53
To jakas prowokacja?
Nie po prostu stwierdzenie faktu, gdy testowałem ten aparat.
KuchateK
10-03-2006, 17:55
A nie masz ty przypadkiem za duzej lupy? Moze to punkty na monitorze byly...
Nie po prostu stwierdzenie faktu, gdy testowałem ten aparat.
pokaż sample :twisted:
Twierdzenie, że najlepszy pod względem jakości obrazu i szumów aparat na rynku ma problemy przy ISO 400 nasuwa podejrzenia nie co do aparatu, ale "testującego".
zendobendo
10-03-2006, 20:12
pokaż sample :twisted:
Twierdzenie, że najlepszy pod względem jakości obrazu i szumów aparat na rynku ma problemy przy ISO 400 nasuwa podejrzenia nie co do aparatu, ale "testującego".
30Mb a niby gdzie mam to wrzucić ???
KuchateK
10-03-2006, 20:15
Na rapidshare.de (http://rapidshare.de/) na przyklad.
Tomasz Golinski
10-03-2006, 20:16
Zrób crop.
KuchateK
10-03-2006, 20:18
Ee... Cropy mozna podrabiac ;)
zendobendo
10-03-2006, 20:23
Na rapidshare.de (http://rapidshare.de/) na przyklad.
Mam pchać 30Mb 6kB na sekundę HAHA. To nie dla mnie
KuchateK
10-03-2006, 20:32
Wiedzialem ze znajdziesz cos anty... Zawsze tak jest. Jak by to bylo cos wiarygodnego i nie bal bys sie tego pokazac to i 600 bodow by cie nie powstrzymalo.
Tomasz Golinski
10-03-2006, 20:55
Jak ktoś ma ochotę pisać posty bez sensu to: http://canon-board.info/showthread.php?t=9346
Paweł Grabowski
11-03-2006, 15:53
Witam!
Wrocilem z testow. Na razie nie ogladalem dokladnie ale juz widac ze L to L i nikt juz wiecej mi nie powie ze nie L to L albo prawie L :-) (chyba ze sie trafi na wyjatkowo wyjatkowy egzemplarz). 28-135 na 28mm jest z 5D nie do przyjecia i to nawet po przymknieciu, na przyslnie 4,5 jeszcze winietuje i ostry jest tylko srodek kadru a reszta to mydelko niestety. Sam pewny tych testow nie jestem bo na innym zdjęciu gdzie aparat byl na statywie nie bylo wcale az tak zle , wiec moze zdjecie lekko poruszone ale przy IS wlaczonym i 1/40 na ogniskowej 28mm powinno byc raczej ostro. Na ogniskowych 40 i wyzszych a takze co dziwne 135 bylo juz w miare OK i o ile nie znecamy sie na obrazach 1:1 to mozna uzywac i nie myslec ze cos jest nie tak.
17-40 inna bajka w miare ostro od pelnej dziury (tylko samiutkie rogi gdzies okolo 100pikseli to zupelne mydlo) i winiety nawet wielkiej nie ma choc na pelnej dziurze jednak ja widac. Po przymknieciu do f8 bajka :-).
Sprawdzilem tez 50 1:1,8 MkII (plastic fantastic) tak dla zabawy, ale tutaj maly szok, oczywisice na 1.8 lekkie mydelko ale rowne na calym kadrze i lekka winieta. Po przykmnieciu do 5,6 brzytewka jak dla mnie i brak wieniety. Bylem w szoku bo slyszalem i myslalem ze to bedzie calkowita porazka.
Biorac pod uwage powyzsze to mocno sie bede zastanawial bojednak wymiana 28-135 mnie nie minie szybciej niz myslalem. Chyba ze przez jakis czas do 40mm uzywal bede 17-40 a powyzej 40 : 28-135IS. Tylko ze wtedy to juz jak na cropie trza zmieniac szkielka co chwile :-). W kazdym razie jest nad czym myslec.
Sam 5D bajka i nic dodac nic ujac. Ergonomia, wielkosc, wizjer wszystko takie jakie ma byc!
Pozdrawiam
Paweł
PS
Dzisiaj tj. w sobote o 9 rano bylem z dzieckiem w szkolce plywania w aquaparku w Krakowie, byl tam tez pewien Pan z 5D z podpietym gripem. Odwazny byl bo biegal z tym aparatem po szyje w wodzie i robil dzieciakowi zdjecia. Jezeli ten ktos jest na tym forum to prosze o kontakt, bo chetnie bym te fotki ogladnal.
PS
Dzisiaj tj. w sobote o 9 rano bylem z dzieckiem w szkolce plywania w aquaparku w Krakowie, byl tam tez pewien Pan z 5D z podpietym gripem. Odwazny byl bo biegal z tym aparatem po szyje w wodzie i robil dzieciakowi zdjecia. Jezeli ten ktos jest na tym forum to prosze o kontakt, bo chetnie bym te fotki ogladnal.
A ten dzieciak nie spalił sie tam ze wstydu że mu ociec taką wieś odstawia?
https://canon-board.info/imgimported/2006/03/icon_mrgreen-2.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Paweł Grabowski
11-03-2006, 16:18
Tytus, dzieciaki maja po 4 - 10 miesiecy wiec chyba wies to taka nie jest. Szkolka to duzo powiedziane , poprostu dzieci oswajaja sie z woda i z obcymi ludzmi i dziecmi. Sam bym pofocil troche na pamiatke :-).
Pozdrowki
djtermoz
11-03-2006, 16:35
17-40 inna bajka w miare ostro od pelnej dziury (tylko samiutkie rogi gdzies okolo 100pikseli to zupelne mydlo) i winiety nawet wielkiej nie ma choc na pelnej dziurze jednak ja widac. Po przymknieciu do f8 bajka :-).
Tez mialem podobne odczucia gdy "testowalem" swoj 17-40/4L ze sklepowym 5D.
Sprawdzilem tez 50 1:1,8 MkII (plastic fantastic) tak dla zabawy, (...) Bylem w szoku bo slyszalem i myslalem ze to bedzie calkowita porazka.
A niby dlaczego mialo byc zle? Ja akurat bym sie spodziewal ze ze wszystkich przetestowanych przez Ciebie obiektywow ten bedzie najlepszy. W koncu stalka to stalka, szczegolnie w tym zakresie ogniskowych.
Dlatego ja juz wiem ze moim podstawowym 'spacerzoomem' na pelnej klatce bedzie... 50/1.4
Sam 5D bajka i nic dodac nic ujac. Ergonomia, wielkosc, wizjer wszystko takie jakie ma byc!
No i tu bym sie klocil. Wszystko jest OK oprocz tej ergonomii. Do idealu daleko ale da rade sie przyzwyczaic bo taki sam brak ergonomii mam w 10D, 20D, 30D...
Ja chce osobne pokretlo do miany ISO ze wskazaniem tej zmiany na wyswietlaczu, osobny przycisk bracketingu ekspozycji (wciskamy i kolkiem obok spustu zmieniamy wartosc bracketingu) i osobny przycisk MLU. Jak minimum to sie pojawi to wtedy bedziemy mowic o ergonomii.
Tytus, dzieciaki maja po 4 - 10 miesiecy wiec chyba wies to taka nie jest.
tak czy i inaczej wydaje mi się, że to przesada, no ale może to ja jakiś dziwny jestem...choć z zasady im starsi rodzice tym częściej przerysowane podejście do dzieci się zdarza...
Szkolka to duzo powiedziane , poprostu dzieci oswajaja sie z woda i z obcymi ludzmi i dziecmi. Sam bym pofocil troche na pamiatke :-).
FONEM, fonem go trzeba było focić! ;)
spox, oby dzieciak pływać się nauczył :p
Paweł Grabowski
11-03-2006, 16:48
djtermoz: No coz co do ergonomii cyfrowych puszek Canona chyba rzeczywiscie nie powinienem sie wypowiadac. Nie mam takiej puszki wiec nie wiele o nich wiem. Na pierwszy rzut, bez instrukcji po kilku probach ustawilem wszystko co chcialem tak jak chcialem, wiec jak dla mnie OK. A wczesniej tylko chwile macalem 20D i 350D ale te byly bez baterii w MM.
A co do 50mm to tez lubie te ogniskowa wiec pewnie bede tego szkla uzywal czesto i gesto, ale i tak zmienie na 50 1:1,4. Coraz bardziej podoba mi sie takze 85 1:1,8 , nawet je chyba wezme jeszcze zanim wezme 5D :-).
Tytus: kiej fon zostal w szatni bo nie wzialem wodoodpornej rozowej oprawki ;-). A tak na serio to nie bardzo widze dlaczego obciach robic wlasnemu malutkiemu dziecku zdjęcia jak sie pluska w wodzie. Ja tam uwazam ze nawet fajowe fotki moga wyjsc wtedy. Z innej strony gosc duzo ryzykowal i byl odwazny z tym sprzetem w tym basenie. Ale to pewnie zalezy kto ile ma kasy heheh, moze ma dwa.
Pozdrowki
Paweł
Biorac pod uwage powyzsze to mocno sie bede zastanawial bojednak wymiana 28-135 mnie nie minie szybciej niz myslalem. Chyba ze przez jakis czas do 40mm uzywal bede 17-40 a powyzej 40 : 28-135IS.
A ja sie powtorze - czemy Tamrona nie przetestowales i czy na pewno 17-40 jest ci w tej chwili bardzo potrzebne?
A tak na serio to nie bardzo widze dlaczego obciach robic wlasnemu malutkiemu dziecku zdjęcia jak sie pluska w wodzie. Ja tam uwazam ze nawet fajowe fotki moga wyjsc wtedy.
Wiesz... ostatnio taka nagonka na pedofilie :roll: . Wlasnemu OK ale tam byly inne dzieci i komus nadwrazliwemu mogloby sie zachciec smrodu narobic :? .
Paweł Grabowski
11-03-2006, 18:43
Vitez: Tamrona niestety nie posiadam, stad tez brak mozliwosci jego przetestowania. Oczywiscie biore go pod uwage i jak przyjdzie co do czego to napewno sprobuje. Choc nei wiem czy nie wezme kredytu na brakujace 24-105 i bedzie swiety spokoj :-). 17-40 to moj ulubiony zakres i obiektyw, stad tez on w moim skladzie na analogu. Nie wiem dlaczego ale lubie bardzo szerokokatne obiektywy i nie przeszkadzaja mi ich znieksztalcenia na najszerszym kącie.
Co do pedofilii to dzieciaki sa w wodoodpornych pieluszkach, a zdjęć niemowlaków w pieluszkach jest wszedzie calkiem sporo wiec nawet pod te kategorie podciagnac tych zdjęć nie będzie sie dalo ;-).
Pozdrowki
Vitez: Tamrona niestety nie posiadam, stad tez brak mozliwosci jego przetestowania. Oczywiscie biore go pod uwage i jak przyjdzie co do czego to napewno sprobuje.
Miales w sklepie testowac. Nie mieli go?
Choc nei wiem czy nie wezme kredytu na brakujace 24-105 i bedzie swiety spokoj :-).
To jest moje podejscie - lepiej kupic raz a porzadnie, nawet na kredyt, niz meczyc sie z nie do konca zadowalajacym sprzetem i zbierac miesiac po miesiacu, cwiczac cierpliwosc :roll: .
Paweł Grabowski
11-03-2006, 20:05
Vitez: Niestety chyba z wrazenia o Tamrona nie spytalem :-( bede sie musiał wybrac raz jeszcze :-) i potestowac. Ale opcja z 24-105 jest coraz blizsza. Miałbym wtedy dwa podstawowe obiektywy wystarczającej dla 5D klasy. A na reszte przyjdzie czas. Nie bede sie mogl doczekac 100-400L (tak apropo napisz jak sie go uzywa i jaka jakosc choc tobedzie off topic, ale ciekawym jak z jego obsluga bo zamiast obracac to chyba sie poprostu wyciaga tubus w trakcie zoomowania, czy on sam nie wysuwa się?)
Pozdrowki
Paweł
Nie bede sie mogl doczekac 100-400L (tak apropo napisz jak sie go uzywa i jaka jakosc choc tobedzie off topic, ale ciekawym jak z jego obsluga bo zamiast obracac to chyba sie poprostu wyciaga tubus w trakcie zoomowania, czy on sam nie wysuwa się?)
Malo nim jeszcze robilem, czekam az troszke cieplej sie zrobi i na ptaki.
Ale z kilku do tej pory zrobionych zdjec jestem zadowolony - szybkos, ostrosc, wszystko bez zarzutu. Do obslugi troszke trzeba sie przyzwyczaic.
Wysuwanie? :
http://www.birdforum.net/reviews/data/14/51canon100-400-large.jpg
Spojrz na pierscien na lewo od napisu Image Stabilizer... jest na nim napisane smooth<->tight . Mam tlumaczyc do czego sluzy ? :twisted:
Paweł Grabowski
12-03-2006, 16:07
Vitez jezeli mozna to chetnie poslucham ;-) do czego sluzy. Napisz takze jak z ogolna wygoda uzytkowania. Szkoda ze offtpic ale chyba nie ma sensu zakladac nowego temtu.
Pozdrowki
Napisalem na PW bo nie cierpie offtopow :p
A tak na serio to nie bardzo widze dlaczego obciach robic wlasnemu malutkiemu dziecku zdjęcia jak sie pluska w wodzie. Ja tam uwazam ze nawet fajowe fotki moga wyjsc wtedy. Z innej strony gosc duzo ryzykowal i byl odwazny z tym sprzetem w tym basenie.
Ja też nie wiem dlaczego taka opinia. Dlaczego to obciach robić swojemu dziecku zdjęcia na basenie? Ja od czasu do czasu robię (pokazałem zresztą kilka na CB) i zgadzam się z Pawłem Grabowskim, że fotki mogą fajne wyjść.
Wczoraj znowu kilka zrobiłem, i woda bardzo dobrze podkreśla zamrożenie akcji.
źródło (http://p13ka.pl/gallery/pictures/IMG_5766_medium.jpg)
Witam wszystkich serdecznie :)
jestem nowy na tym forum dlatego zaczynam od przywitania.
Uzywam 5D w fotografii amatorskiej - gdzie strzelam foty dla fun'u a nie pieniedzy.
Powiem szczerze ze ergonomia 5D jest duzo lepsza od 300 i 350.
Szczegolnie dla kogos kto ma ręce jak bochny chleba :)
Moje rozczarowanie wynika jedynie z faktu ze po podpięciu do posiadanych szkieł wyszło....mydło i brak osttrości praktycznie w całym kadrze.
Po oddaniu body i szkieł do serwisu zostały one skalibrowane.
Powiem że zadowolony jestem z efektów tej kalibracji ale tylko z dobrymi szkłami tzn 70-200L , 17-40L oraz 50 1,8 chodza bez problemów z jakościa.
28-135 dalej mydli i zostało przykrecona do analoga Canona bo z 5D efekty były mierne.
Ku mojemu zaskoczeniu Tamron 28-75 2,8 hula jak nalezy bez dodatkowych wizyt w serwisie.
Konkluzja: 5D dobre ale drogie body wymaga równie dobrych i dorgich szkieł :(
Pozdrawiam
Ot cala prwada ! Zreszta znana juz na forum :)
Pozatym wiatmy !