Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak 5D mk1 radzi sobie z jasną stałką?

Tomiacho
04-06-2013, 01:53
Witam
Szukałem szukałem i wiem że o 5d napisano już księgi ale pytanie mam bo nie znalazłem odpowiedzi. Jak tym pracuje się na jasnych stałkach? W tej chwili mam 450d ale znajomy mi zaproponował jego mk1. Boje się trochę tego AF. Tym bardziej, że mam zamiar działać na jasnych szkłach. Mówił mi że z odległości 5m są problemy z trafieniem w punkt. A tu nie ma live view żebym mógł sobie ręcznie poprawić. Na ratunek przychodzą matówki ale pytanie czy ja to ogarnę. 450d z 50mm 1,8 na otwartej przesłonie też nie trafia, w wizjerze stolec widzę ale na podglądzie zawsze sobie poradzę.
Ogólnie zainteresowany jestem bo na mk2 siana nie mam a od dawna marzy mi się pełna klatka. Plastyka zdjęcia mnie powala. Jeszcze cwaniak pokazał mi foty z L-ki 85 f1,2 na mk2 to zmiażdżyło mi jaja :D widziałem w sieci co to szkło wyrabia ale na odbitkach to zupełnie inny efekt.
Chodzi głównie o to czy bede w stanie na jasnych szkłach sensownie pracować . Mam nawet zamiar kupić manualne szkło od średniego formatu tylko czy coś będę widział w wizjerze? Nie zależy mi na szybkości a bardziej na precyzji. Mi zależy na tym aby zrobić dobry portret ponieważ wykonuje rysunki ołówkiem na zamówienie ze zdjęć. Często klient przychodzi do mnie z byle jakim zdjęciem z telefonu a ja z tego mam wyczarować super rysunek. A tak miał pod ręką możliwość zrobienia dobrego obrazka. Często też muszę zrobić fote gotowego rysunku aby wysłać do klienta w celu akceptacji i też chce żeby było to jak najlepsze zdjęcie. Jak wiadomo 5d więcej widzi w cieniach detali itd.

Mam nadzieje, że rozwiejecie moje wątpliwości :) Pozdrawiam

Zbyszko666
04-06-2013, 05:23
Pewnie ,że rozwiniemy. Weź użyj dobrze szukaczki bo naprawdę tutaj już jest nie jedna księga postawiona na temat tej klasyki. Zaciekawił mnie sam fakt i twoje stwierdzenie ,że przy użyciu 450d z 50mm 1,8 w wizjerze widać gówno? hmm jakim cudem to ja nie wiem.. Ale ciekawa wersja 50mm ;)

MAF
04-06-2013, 07:17
5dmkI + 50 1.8, 85 1.8 i 35 2.0.

Środkowy sensor bez żadnych problemów, na bocznych w gorszych warunkach nie trafia, ale nie ma to charakteru BF/FF ani związku z jasnością szkła tylko po prostu widać że aparat nie potrafi ustawić ostrości. Raczej bym tutaj obwiniał liniowość tych czujników.

jellyeater
04-06-2013, 07:49
Pewnie Tomiacho chodzi o to, że nie widzi czy coś jest ostre czy nie w wizjerze od 450D. :)

Ta 50'tka nieźle działa z 5D. Aczkolwiek trzeba kilka razy podostrzyć by trafiła (czyli nacisnąć spust, ze dwa razy). Do spokojnych akacji jest dobrze.

arst
04-06-2013, 10:04
Spokojnie możesz wziąć mkI jeśli jest w pełni sprawny bo wzmianka ze nie trafia z odległości 5m jest bardzo dziwna.
Do statycznych portretów AF w pełni zadowalający. Jak masz wątpliwości to potestuj...

Tomiacho
04-06-2013, 11:40
Czyli idzie się obejść bez live view i manualnie też ustawie :) Pewnie lepiej widać w wizjerze niż w moim z uwagi na większy pryzmat. W 450d to ma tak ciemny i niewyraźny ten obraz w wizjerze że czasem wydaje mi się że jest ok ale jak oglądam potem fotę na monitorze to się okazuje że nie trafiłem. W tej 5d z odległości powyżej 5m z 85mm f1,2 mówił, że często nie trafia i przestrzeli ostrość na tło albo sie zgubi, szuka i ustawi ostrość np. na ramie zamiast na oczy. W sumie się nie dziwie bo szkło ma tak małą głębie że faktycznie może być problem. A ja chce kupić heliosa 85 1,5 albo Meyer Trioplan 100/2.8 i tam zostanie mi tylko manualne ustawienie i nie chce wracać do domu i widzieć na ekranie same nietrafione foty. A obrazek z nich jest tak bajkowy że muszę to mieć :D sami zobaczcie co one wyrabiają Flickriver: Searching for most interesting matching 'trioplan 100 2.8 bokeh' (http://www.flickriver.com/search/trioplan+100+2.8+bokeh/interesting/)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/822/97645250235288983065317.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) Dobra to faktycznie pogadam z nim i wypożyczę do testów.

luciferi
04-06-2013, 13:18
To jak w koncu chcesz korzystać z AF czy manualnie ostrzyc? Mam 5d i jasne stałki i nie mam wiecej nie trafionych strzałów niz miałem na 450d

crazy
04-06-2013, 14:32
Ja także nie mam problemów z trafianiem zarówno ze szkłami z AF jak i z tymi bez. Środkowy w 5D jest sprawny do tego stopnia, że nawet sport można nim robic :)

Tomiacho
04-06-2013, 14:38
Bede korzystał z AF ale jak kupie szkło od średniego formatu to nie miał wyjścia i bede musiał ostrzyć ręcznie. Te foty przykładowe są robione 5d2 zapewne na podglądzie na żywo gdzie sobie można powiększyć i ustawić precyzyjnie ostrość. A tak to ze starą piątką boje się że nie dam rady przez wizjer precyzyjnie ustawić ostrość. Jeszcze jak pod światło albo przy słabym świetle to całkiem bedzie lipa. Kiedyś bawiłem służbowym aparatem mojego ojca przyniesiony z komisariatu. Nie wiem czy to był średni format czy mały obrazek ale pamiętam, że z góry miał jasny i wyraźny wizjer przez który nie było kłopotu z ostrzeniem. Ale ok skoro piszecie że bedzie spoko to ją kupie.

Greg S
04-06-2013, 14:54
Matówka do precyzyjnego ostrzenia ułatwi tylko sprawę - mam i polecam

michael_key
04-06-2013, 15:15
Tomiacho spokojnie dasz radę. Wizjer jest duży, spokojnie nawet można ostrzyć nie używając potwierdzenia ostrości na standardowej matówce. Przy 50mm trzeba bardziej zwracać uwagę, ale Twój przykład (ok. 80mm) spokojnie wystarcza wizjer, bez LV.
Wiadomo im dłuższa ogniskowa tym lepiej choć w sobotę w klubie, przy oświetleniu scenicznym 28mm dałem radę.

Tomiacho
04-06-2013, 15:39
No dobra to dzięki za odpowiedzi :) pewnie wezmę tą piąteczkę bo mk2 szybko nie stanieje. Na razie dzwoniłem czy na próbę pożyczy. Mówił że spoko ale po ślubie bo ma go w robocie jako drugi korpus.