PDA

Zobacz pełną wersję : Funkcja stailizacji obrazu w Canonie 400/2,8 IS USM

jastrzemb
27-02-2006, 18:25
Kłaniam się. Interesuje mni pewien szczegół z instrukcji tego obiektywu: jak zrozumieć, jak zinterpretować zapis że funkcja IS nie będzie działać przy zastosowaniu statywu, gdyż wtedy układ elektroniczny w obiektywie wykryje użycie statywu. Czy chodzi tu o to, że wtedy gdy obiektyw "ani drgnie" układ IS nie załącza się ? Bo nie wyobrażam sobie by elektronika rozróżniła podpięcie statywu od np monopodu czy innej pomocnej podpórki. Dzięki,Irek J.

gwozdzt
27-02-2006, 18:32
Kłaniam się. Interesuje mni pewien szczegół z instrukcji tego obiektywu: jak zrozumieć, jak zinterpretować zapis że funkcja IS nie będzie działać przy zastosowaniu statywu, gdyż wtedy układ elektroniczny w obiektywie wykryje użycie statywu. Czy chodzi tu o to, że wtedy gdy obiektyw "ani drgnie" układ IS nie załącza się ? Bo nie wyobrażam sobie by elektronika rozróżniła podpięcie statywu od np monopodu czy innej pomocnej podpórki. Dzięki,Irek J.
Nie mam, nie miałem, ale jestem prawie pewien, że to będzie działać tak jak światło w lodówce:mrgreen:
Po prostu będzie tam zapewne jakiś bolec i jak wkręcisz śrubę od statywu to wyłączy IS :-)

Pszczola
27-02-2006, 18:39
Ja jednak zgaduje (ale to gdybanie), ze jednak drgania 'rozpoznaje' uklad elektroniczny (a nie bolec w body czy mocowwowym szkla), ktory wylacza IS w przypadku braku drgan do korygowania.

Tomasz Golinski
27-02-2006, 18:40
Chodzi o to, że drgania na statywie, czy monopodzie są zupełnie inne niż drgania obiektywu trzymanego w ręce. Okazuje się, że w takiej sytuacji IS podobno pogarsza jakość, zamiast poprawiać. Tego czy to działa przy pomocy bolca, czy analizy drgań to nie wiem.

jastrzemb
27-02-2006, 18:42
Z wielką pewnością piszę, funkcja IS to nie jest sprawa załączających czy też wyłączających bolców przy korzystaniu ze statywu. Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.

gwozdzt
27-02-2006, 18:46
Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.
To w takim razie instrukcja przeczy sama sobie :-)

Pszczola
27-02-2006, 19:04
Poza tym wydaje mi sie, za IS dzialajacy na stabilnym statywie sam bedzie wprawial w drgania swoim dzialaniem caly zestaw, zakladajac, ze nie ma czego stabilizowac i sam swoich tycich drgan raczej stabilizowac nie bedzie (znowu gdybam).

muflon
27-02-2006, 19:06
Z wielką pewnością piszę, funkcja IS to nie jest sprawa załączających czy też wyłączających bolców przy korzystaniu ze statywu. Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.
Już kiedyś coś o tym było.. w skrócie to jest tak, że przy obiektywie założonym na statywie (lub w inny sposób usztywnionym), po włączeniu IS układy stabilizujące wpadają w "jakieś" specyficzne drgania, które elektronika obiektywu jest w stanie wykryć. Mam wrażenie, że chyba niestety dotyczy to też monopodu.

bonk
27-02-2006, 19:15
Chodzi o to, że drgania na statywie, czy monopodzie są zupełnie inne niż drgania obiektywu trzymanego w ręce. Okazuje się, że w takiej sytuacji IS podobno pogarsza jakość, zamiast poprawiać. Tego czy to działa przy pomocy bolca, czy analizy drgań to nie wiem.

zakłądając obiektyw z IS na statyw, mechanika IS podbno generuje jakies drgania ktore mogą rezonować ze statywem. pewnie obiektyw ma jakies czujniki ktore to wykrywaja, ale sam tego nie nigdy nie zauwazylem.

wogole fota z IS zrobiona na porzadnym statywie w warunkach powiedzmy "studyjnych" jest gorsza od foty bez IS. przy krótkich ogniskowych tego tak nie widac ale przy 300 czy 400 juz tak. w koncu cos tam ciagle sie giba w tym obiektywie, a jak soczewki sie bujaja to nie moze byc ostro.

IMHO IS w 400mm 2.8 to drobna pomylka (przynajmniej w moim przypadku)obiektyw jest ciezki jak sama cholera (moje lapki sa dosc wiotkie) i bardzo ciezko go utrzymac na zadanym obiekcie, fotografuje tym szklem albo z drzewa albo a krzaków albo z ziemi, zawsze o cos to oprzec musze bo nie daje rady tego utrzymac dosc dlugo.

EDIT: sorr muflon jak to zaczalem pisac to twojego postu jeszcze nie bylo ;P

gwozdzt
27-02-2006, 19:23
...pewnie obiektyw ma jakies czujniki ktore to wykrywaja, ale sam tego nie nigdy nie zauwazylem.
I to jest właśnie pytanie:
Czy jest to prosty mechaniczny czujnik wykrywający zamocowanie statywu, czy też jakieś super-hiper układy elektroniczne?
Obejrzyj moze przy okazji dokładnie obiektyw, zwłaszcza otwór pod statyw, czy aby tam nie sterczy w środku jakiś bolec (choćby taki jak klinujący lampę błyskową) :-)

jastrzemb
27-02-2006, 19:27
Ależ Tomku, podaruj sobie ten bolcowy trop. Już pisałem, on nie istnieje. Irek.J.

Jac
27-02-2006, 19:27
Nie moze byc mechaniczny, bo przeciez plytke sie wkreca do obiektywu a nie statyw, wiec czujnik by musil byc i w obiektywie i w plytce i w body i w gripie co jest bes sensu...

Obiektyw na statywie ma znacznie mniejsza amplitude drgan a IS jest spewnoscia projektowany na wieksze drgania typowe dla 'reki' stad jego nieskutecznosc przy mocowaniu statywowym, wiecej nawet obiektyw podparty o cos np parapet, monopod ;-), cokolwiek - rowniez powinien wylaczc IS..

jastrzemb
27-02-2006, 19:34
Nie ma tam jak już raz pisałem żadnych bolców! Irek J.

jastrzemb
27-02-2006, 19:42
Też mi się tak wydaje, że o cokolwiek by oparł obiektyw, to IS jest wyłączony. Więc chcąc z IS to pozostaje 5 kg z ręki, i to ręki nie za spokojnej . Irek J.

Jac
27-02-2006, 19:43
Nie ma tam jak już raz pisałem żadnych bolców! Irek J.
a kto pisze ze sa? temat obiektywu z IS wspolpracujacego ze statywem byl juz dosc doglebnie przedyskutowany na forum, wystarczy troche poszukac ;-)

bonk
27-02-2006, 20:12
Obejrzyj moze przy okazji dokładnie obiektyw, zwłaszcza otwór pod statyw, czy aby tam nie sterczy w środku jakiś bolec
bolec???
gdzie, co, jak ???

gwozdzt
27-02-2006, 21:21
bolec???
gdzie, co, jak ???
A wiesz jak działa taki patent, że w lodówce lub samochodzie gaśnie światło kiedy zamkniesz drzwi? :-) Wystaje sobie jakiś bolec stanowiący wyłącznik i zamykające się drzwi go dociskają, przerywając tym samym obieg prądu.

W instrukcji podobno jest napisane, ze obiektyw wyłącza IS gdy zastosujemy statyw i było pytanie, skąd obiektyw wie, że ma przykręcony statyw?
Nie miałem takiego obiektywu w rękach, ale przypuszczałem sobie, że być moze w mocowaniu statywowym obiektywu jest analogiczny, prosty wyłącznik; jednak już na mnie nakrzyczeli, że nic takiego nie ma, więc zostawmy ten temat w spokoju :-)

Jac
27-02-2006, 21:27
A wiesz jak działa taki patent, że w lodówce lub samochodzie gaśnie światło kiedy zamkniesz drzwi? :-) Wystaje sobie jakiś bolec stanowiący wyłącznik i zamykające się drzwi go dociskają, przerywając tym samym obieg prądu.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: gwozdzt w obiektywie nie ma bolca, to jest elektronika

Tomasz1972
27-02-2006, 21:31
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: gwozdzt w obiektywie nie ma bolca, to jest elektronika
Czyli jak dobrze rozumuję to w obiektywie z IS jest coś w rodzaju żyroskopu , który wykrywa ruch i włącza się wtedy gdy drgania są duże ?

gwozdzt
27-02-2006, 21:42
Boszzzzz, czytajze więcej niż pierwsze zdanie!
Toż na koniec napisałem, żeście już na mnie nawrzeszczeli, że bolca ni ma i dać temu spokój należy!

muflon
27-02-2006, 21:49
Czyli jak dobrze rozumuję to w obiektywie z IS jest coś w rodzaju żyroskopu , który wykrywa ruch i włącza się wtedy gdy drgania są duże ?
Tak. I ten sam żyroskop potrafi na podstawie analizy drgań wykryć statyw lub jego brak. I od tej pory słowo "bolec" będzie w tym wątku cenzurowane ;-) :mrgreen:

Jac
27-02-2006, 21:57
Boszzzzz, czytajze więcej niż pierwsze zdanie!
Toż na koniec napisałem, żeście już na mnie nawrzeszczeli, że bolca ni ma i dać temu spokój należy!
gwozdzt o jakim ty znowu b0lcu piszesz :mrgreen: ;-)

ps.zart,
ps2.moze juz pora zakonczyc ten kierunek rozwoju dyskusji
ps3. ni ma slowa b0lec w moim poscie

bonk
27-02-2006, 22:01
z tym b****m to zaczyna sie fajnie robic podobnie jak bylo ze świetlistością :mrgreen:

p13ka
27-02-2006, 23:33
Na CB temat IS vs. statyw był już wałkowany http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2173&page=6&highlight=statywie

bonk
28-02-2006, 00:27
b****
no pięknie. kolejne słowo które jest zakazane na forum.

Pszczola
01-03-2006, 20:19
Tak. I ten sam żyroskop potrafi na podstawie analizy drgań wykryć statyw lub jego brak. I od tej pory słowo "bolec" będzie w tym wątku cenzurowane ;-) :mrgreen:

B*L**!

pantomas
03-03-2006, 00:45
Z konstrukcyjnego punktu widzenia taki bolczyk to kompletny i absurdalny bezsens . BTW , obiektyw trochę różni się od lodówki ;-)