Zobacz pełną wersję : Szeroki kąt. W miarę tani
mateuszw3
01-06-2013, 23:46
Witam,
Chciałem Was zapytać o zdanie na temat szerokich kątów, ponieważ szukam takiego. Chodzi mi o szkło dobre do APS-C. No i w miarę tanie. Żeby nie było droższe niż 1500zł, myślę głównie o używce. Na allegro znalazłem coś takiego jak Canon 10-22 oraz Sigma 10-20. Głównie myślałem o zoomie, aczkolwiek stałką bym nie pogardził. Od razu mówię, że chodzi mi o stricte szeroki kąt, także opinie na temat np. Canona 17-70 raczej odpadają. Myślałem też o FishEye'u, ale to może innym razem. Także... znacie, i może polecacie, jakiś obiektyw spełniające w/w kryteria? Chodzi mi o Waszą opinię na temat jakiegoś szkła, bo co miałem poczytać na Optycznych, to poczytałem. A jak wiadomo, obiektyw obiektywowi nie równy, więc to co w testach może uchodzić za nienajlepsze szkło, to w codziennym użytkowaniu nie musi być wcale takie złe.
Pozdrawiam
Canon 10-22 to najlepszy wybor, nawet bym innych nie rozważał...
canon 10-22 to najlepsze uwa pod cropa, tylko nie wiem czy używkę znajdziesz za 1500zł. w tej cenie masz na pewno mocno nie przelataną sigmę 10-20 4-5.6
a najtaniej wychodzi używka tamrona 10-24 albo ww. sigmy (widziałem aukce za 1200zł).
tamrona nie polecam, sigmę natomiast tak (sam używam i chwalę), jednak najlepszy canon, ale też najdroższy.
Ewentualnie Tokina 11-16 mm. Jednak używka to koszt również około 2000 zł. Osobiście brałbym ww. Canona 10-22 mm.
Canon i Sigma w tym segmencie to sprawdzone konstrukcje UWA. Canon zyskuje przewagę jakością wykonania oraz daje lepsze kolory. Używałem obydwa - obydwie konstrukcje działały bez zarzutu, Sigma nieco musztardowe zabarwienie.
Coś za coś, Sigma używka kosztuje ok 1,2k PLN, za canona żądają 1,8 - 2,0k PLN.
tomcio.13
02-06-2013, 10:37
Kolego ja używam Tokine 12-24 II kupiłem za 1450, i sobie chwalę. Wszyscy piszą o aberracji, ale nawet jak występuje to jest bardzo prosta do usunięcia.
RobertON
02-06-2013, 12:48
Proponuję zobaczyć na stronę, w przypadku gdy Canon za drogi:
Digital Ultra Wide Zooms Sharpness (http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison-sharpness-18.htm)
Zdecydowałem się na nową Tokinę vII 12-24, właśnie płynie zza wody i nie mogę się doczekać.
mateuszw3
02-06-2013, 19:11
Wielkie dzięki za wszystkie opinię. Czyli chyba będę musiał poczekać na Canona 10-22 w dobrej cenie. Jeszcze raz dzięki ;)
Pojedź do Sigma Sopot (są na Brodwinie), podepniesz sobie S10-20 4-5.6, później S10-20 3.5 pofocisz i zobaczysz, czy Ci pasują. Możesz sobie taki sprzęt od nich nawet pożyczyć (za kasę) na dłuższe i poważniejsze testy. Jeżeli Ci podejdzie, możesz ponegocjować cenę. Ja w ten sposób kupiłem właśnie swoje UWA i jestem z niego zadowolony.
Stałki nie są niestety zbyt UWA: C14 to koszmarny majątek, jest też Samsung 14, później jest bardzo fajna Sigma 20/1.8 (którą też możesz przetestować w Sopocie), ale to "tylko" 20 i wydatek rzędu 2,5k.
Masz właśnie na forumowej giełdzie prawie nową Sigmę za 1500.
jacek_63
02-06-2013, 21:09
Pojedź do Sigma Sopot (są na Brodwinie), podepniesz sobie S10-20 4-5.6, później S10-20 3.5 pofocisz i zobaczysz, czy Ci pasują. Możesz sobie taki sprzęt od nich nawet pożyczyć (za kasę) na dłuższe i poważniejsze testy. Jeżeli Ci podejdzie, możesz ponegocjować cenę. Ja w ten sposób kupiłem właśnie swoje UWA i jestem z niego zadowolony.
Stałki nie są niestety zbyt UWA: C14 to koszmarny majątek, jest też Samsung 14, później jest bardzo fajna Sigma 20/1.8 (którą też możesz przetestować w Sopocie), ale to "tylko" 20 i wydatek rzędu 2,5k.
Oburącz się podpisuję - w ten sam sposób próbowałem (i kupiłem) swoją 10-20/4-5,6 (porównywałem z 10-20/3,5 i C10-22) i jestem b. zadowolony.
Jak Ci cena nówki nie pasuje, to zawsze na A. możesz poszukać - teraz są trzy za <1,5k PLN
mateuszw3
03-06-2013, 15:39
Znaczy nie wiem jak Sigma 10-20, ale słyszałem, że Canon 10-22 przy moim body (APS-C) nie winietuje. Wiecie może jak z tą Sigmą?
Znaczy nie wiem jak Sigma 10-20, ale słyszałem, że Canon 10-22 przy moim body (APS-C) nie winietuje. Wiecie może jak z tą Sigmą?
To zależy co rozumiesz przez "nie winietuje". Jeśli to, że pokrywa całe pole obrazowe matrycy APS-C (nie miałeś na myśli czasem APS-H?), to nic dziwnego - w końcu dla takiej matrycy był projektowany.
Jeśli zaś masz na myśli spadek ilości rejestrowanego światła w rogach, to muszę cię rozczarować. Winietuje całkiem mocno, ale za to "ładnie".
jacek_63
03-06-2013, 15:49
Moja nie winietuje (na 50D)
Moja nie winietuje (na 50D)
Która Sigma? Ta, co ma 33% spadek jasności, czy ta z 53% spadkiem jasności na szerokim końcu? :mrgreen:
Kolego ja używam Tokine 12-24 II kupiłem za 1450, i sobie chwalę. Wszyscy piszą o aberracji, ale nawet jak występuje to jest bardzo prosta do usunięcia.
W pełni popieram tę propozycję.
Miałem to szkło i uważam, że do cropa to jedno z fajniejszych szkieł UWA za niewygórowaną cenę.
Pozdrówka
mateuszw3
04-06-2013, 17:45
To zależy co rozumiesz przez "nie winietuje". Jeśli to, że pokrywa całe pole obrazowe matrycy APS-C (nie miałeś na myśli czasem APS-H?), to nic dziwnego - w końcu dla takiej matrycy był projektowany.
Jeśli zaś masz na myśli spadek ilości rejestrowanego światła w rogach, to muszę cię rozczarować. Winietuje całkiem mocno, ale za to "ładnie".
Chodziło mi o zaciemnienia na rogach. Właśnie podobno Canon nie winietuje. Nie wiem, bo nigdy go na swoim body nie miałem. A na myśli miałem to, co napisałem, czyli APS-C. To chyba najpopularniejsza matryca w Canonach?
Tokina ma na krótkim tylko 12mm... 2mm w tym zakresie robią dużą różnicę...
Chodziło mi o zaciemnienia na rogach. Właśnie podobno Canon nie winietuje. Nie wiem, bo nigdy go na swoim body nie miałem.
Winietuje, winietuje.
Test Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM - Winietowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/24.8-Test_obiektywu-Canon_EF-S_10-22_mm_f_3.5-4.5_USM_Winietowanie.html)
mateuszw3 - kupiłeś jakiś? / polecasz?
lubiebardzo
17-07-2013, 16:57
Miałem Sigmę 10-20 i sprzedałem. Byłem bardzo zadowolony z tego obiektywu. Kolory mi pasowały. Przy fotografowaniu na wprost zniekształcenia w normie. Fajna obudowa. Canona 10-22 nie miałem i nie porównywałem, był dla mnie za drogi. Inne obiektywy zaczynały się od 12mm, a to duża różnica. Owa sigma na starym 20D pracowała bardzo dobrze. Nawet w gorszych warunkach, jak np muzeum czy kościół AF dawał radę.