PDA

Zobacz pełną wersję : Wydruk zdjęć - wieczne problemy

Mateusz.
31-05-2013, 20:11
Witam,
Jak pewnie większość fotografów/hobby-fotografów chciałbym wydrukować/wywołać swoje zdjęcia. Nigdy tego nie robiłem, a jeśli już to spotykałem się z wieloma problemami. Moje zdjęcia mają różne wymiary, bo z początku zmniejszałem do 640 później już zostawiałem rozmiary 960x1498 jeśli chodzi z zdjęcia pionowe, natomiast poziome 1400x934.
Pewnego dnia chciałem po prostu dać komuś w prezencie i zaniosłem do fotografa. Oczywiście zdjęcia zostały wydrukowane, ale były albo zamazane, albo woku nich robiła się biała ramka. Nie wiem jaki był tego powód.

Czy ktoś z Was jest mi w stanie podać jakąś firmę która może bardzo fajnie wydrukować moje zdjęcia? Aby z dokładnością były przerzucone, a nie z brakiem ostrości, zamazaniem, czy obwódką. Chodzi po prostu o wywołanie moich zdjęć, abym później mógł wrzucić je do antyramy i powiesić.

ketras
31-05-2013, 20:20
Rozdzielczości do formatu 15x10 nie muszą być duże, byle było te najlepiej 300 dpi x 300 dpi. Dobre zakłady poligraficzne oferują próbniki, bądź programy gdzie możesz podejrzeć rozkład zdjęć by uniknąć białych ramek. Robisz to w przestrzeni sRGB?

Mateusz.
31-05-2013, 20:32
Rozdzielczości do formatu 15x10 nie muszą być duże, byle było te najlepiej 300 dpi x 300 dpi. Dobre zakłady poligraficzne oferują próbniki, bądź programy gdzie możesz podejrzeć rozkład zdjęć by uniknąć białych ramek. Robisz to w przestrzeni sRGB?

Z tego co pamiętam to właśnie chciałem wywołać do 15x10 i wyszło bardzo spikselowane, zamazane zdjęcie. Obrabiając w PS zapisywałem w jpg. i taki też format zanosiłem do zakładu. Tak wybierałem rozmiar i niestety.

poszukiwacz2006
31-05-2013, 20:47
Strona główna (http://www.fotograf.net.pl) - dobry lab, wszystko łopatologicznie podane w jaki sposób przygotować zdjęcia. Można wysłać mejlem i odebrać via kurier.
Pozdrawiam.

Mateusz.
31-05-2013, 21:10
Strona główna (http://www.fotograf.net.pl) - dobry lab, wszystko łopatologicznie podane w jaki sposób przygotować zdjęcia. Można wysłać mejlem i odebrać via kurier.
Pozdrawiam.

A na jakiej zasadzie to działa? Bo widzę, że zakład jest w Krakowie, Ja jestem z Chorzowa (okolice Katowic), czy kurier przywiezie mi obrazy do domu? Jeszcze jedna sprawa. Jaki najlepiej wybrać papier? Perłowy, błyszczący? Co polecacie? Domyślam się, że ramka, białe paski, to coś o czym mówiłem wyżej, czego chce unikać, tak?

poszukiwacz2006
31-05-2013, 21:20
Są różne opcje przekazania zdjęć klientowi. Papier? Zależy od upodobań, preferencji. Sam decydujesz czy chcesz ramkę, czy nie.
Ja zawsze biorę matowy, ramka w zależności od finalnego przeznaczenia.

YaneC
31-05-2013, 21:21
A na jakiej zasadzie to działa? Bo widzę, że zakład jest w Krakowie, Ja jestem z Chorzowa (okolice Katowic), czy kurier przywiezie mi obrazy do domu?

Hmmm... Kto na oczy niechaj czyta...
Wszystko z detalami opisane jest na stronie...

Kurier rowerowy ma trochę daleko do Ciebie więc pozostaje poczta (polska?)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Mateusz.
31-05-2013, 21:46
Są różne opcje przekazania zdjęć klientowi. Papier? Zależy od upodobań, preferencji. Sam decydujesz czy chcesz ramkę, czy nie.
Ja zawsze biorę matowy, ramka w zależności od finalnego przeznaczenia.

Czyli jeśli wydrukuje sobie zdjęcia które na komputerze są rozmiarów 960x571 czy 960x1498 a w labie wezmę 20x30 wyjdą poprawnie, tak?

YaneC
31-05-2013, 22:13
Papier?
Ja zawsze biorę matowy

Ja zaś ZAWSZE "błysk":D

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ligo
01-06-2013, 00:42
Czyli jeśli wydrukuje sobie zdjęcia które na komputerze są rozmiarów 960x571 czy 960x1498 a w labie wezmę 20x30 wyjdą poprawnie, tak?
Nie wyjdą!! Wyjdą znaczki pocztowe. Może ciut więcej.
Poczytaj dobrze o rozdzielczości.

Odbitki z mojego pierwszego cyfraka o maksymalnej rozdzielczości 1600x1200 pikseli robiłem na papierze 15x10 cm. I wtedy było dla mnie OK, ale większego formatu bym nie zaryzykował.
Do formatu 20x30 cm musisz mieć odpowiednio więcej pikseli.

poszukiwacz2006
01-06-2013, 07:07
Z tego co pamiętam, to aby wydrukować zdjęcia 10x15 musisz im oddać zdjęcia o wymiarze coś koło 1800x1200 i w rozdzielczości 300dpi. W każdym programie jesteś w stanie tak przygotować materiał.

Leon007
01-06-2013, 10:22
Dla wydruków oglądanych z niedużej odległości, czyli np trzymanych w ręku, zdjęcia powinny mieć 250-300 pikseli na cal czyli 100-118 pikseli na centymetr.
Czyli np. z pliku 640x480 można zrobić ładną odbitkę 6x4 cm.

pomocne linki (taki żart):
Cal (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cal)
Mnożenie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCenie)
Dzielenie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzielenie)

florek41
01-06-2013, 11:17
@Ligo głupoty gadasz. Jeśli złożę w labie zlecenie na wydruk 30x40 to nawet jak podeślę plik z rozdzielczością 100x200px to wydrukują w takim wymiarze, a nie mniejszym, a że jakość będzie koszmarna to już inna kwestia (ewentualnie poinformują, że za mała rozdzielczość).

Jeśli z rozdzielczości 960x571 czy 960x1498 wydrukujesz 20x30 to rewelacji nie będzie, ale i koszmaru być nie powinno.
Mówię z doświadczenia - nie raz w pracy zdarzało mi się drukować z plików 72DPI (a nawet mniej, zależy od jakości pliku) i tragedii nie było - jakość akceptowalna.

http://imageshack.us/scaled/landing/109/wydruk.jpg Tutaj masz fajną tabelkę z najpopularniejszymi formatami i potrzebną rozdzielczością.

Mateusz.
01-06-2013, 13:56
No więc właśnie, dobrze, że zapytałem ;) Czyli zdjęcia tych mniejszych rozdzielczości sobie daruje, bo chciałbym uzyskać najlepszą możliwą jakość, a skoro ma polecieć po jakości, to faktycznie lepiej sobie darować. U mnie zawsze głupotą było to, że nie trzymałem pełnej rozdzielczości zdjęć, tylko zmniejszałem i na dysk. Teraz ponoszę tego skutki.
Dzięki za tabele, bo na 100% się przyda :)

Ligo
01-06-2013, 19:06
@Ligo głupoty gadasz
Taa...? A pokaż palcem w którym miejscu?
Mówimy tu, zdaje się o typowych, dobrej jakości wydrukach.
A potem poczytaj wypowiedzi wszystkich innych, które są spójne i mówią, że standardem do wydruku jest rozdzielczość około 300 dpi.
Ty, jeśli lubisz i uważasz za akceptowalne, możesz sobie robić wydruki z 72 dpi, ale nie wmawiaj innym, że są one poprawne.

Poza tym, cytowana tabelka jest źle opisana. Zamiast: 1. Minimalny, 2. Optymalny, 3. Super,
powinno być: 1. Do oglądania na monitorze, 2. Nie_wiadomo_do_czego, 3. Do wydruku.

tlustyx
01-06-2013, 21:22
Aby zdjęcie nie było przeskalowane w fotolabie, należy oddać je w odpowiedniej rozdzielczości Większość fotolabów "świeci" zdjęcia w rozdzielczości 300dpi czyli aby otrzymać zdjęcie 1x1 cal potrzebujemy fotkę 300 x 300 piks. Czyli chcąc osiągnąć długość boku 15 cm dzielimy przez 2,54 (aby uzyskać wielkość w calach) i mnożymy przez rozdzielczość tu 300. Jest tylko jedno mała ale, zdjęcie 10x15 wcale nie ma dokładnie takiego rozmiaru, trzeba zapytać w fotolabie o dokładny rozmiar zdjęcia.
Format zdjęć z Media Markt:
10*15 1795x1205 piks

13*18 1500x2102 piks

15*21 2480x1795 piks

tlustyx
01-06-2013, 21:59
Czy ktoś z Was jest mi w stanie podać jakąś firmę która może bardzo fajnie wydrukować moje zdjęcia? Aby z dokładnością były przerzucone, a nie z brakiem ostrości, zamazaniem, czy obwódką. Chodzi po prostu o wywołanie moich zdjęć, abym później mógł wrzucić je do antyramy i powiesić.
Zdjęcia wyszły zamazane, gdyż zostały przeskalowane do wyższej rozdzielczości, a algorytmy w fotolabach raczej do zbyt dobrych nie należą. Jeżeli zdjęcia zmniejszyłeś i skompresowałeś, to sam wyrzuciłeś z nich "szczegóły", teraz program na podstawie tego co zostało musi odtworzyć to co brakuje.
Zrób to sam, będzie najlepiej. Przeskaluj zdjęcia do odpowiedniej rozdzielczości - podałem wcześniej. Do powiększania chyba najlepszy znany mi program to PhotoZoom - niestety płatny, ale możesz to zrobić również jakimś programie graficznym. Na koniec wyostrz zdjęcie: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/37-ostrzenie-czyli-odwieczny-problem-19955/
Pamiętaj, że każda edycja i zapis zdjęcia(jpg) powoduje jego degradacje. Najlepiej więc przy otwarciu zdjęcia np w PS zmienić na 16 bit, takie zdjęcia obrabiaj, a na koniec powrócić do 8bit i zapisz. Jeśli przed skończeniem musisz zdjęcie zapisać to zapisz w formacie PSD lub TIFF 16 bit.
Jeśli tak przygotujesz zdjęcie i oglądane na monitorze w powiększeniu 25% będzie OK to na papierze też będzie dobre, choć jeśli poprawiasz kolorystykę zdjęcia, a nie masz dobrego monitora to kolory mogą być przekłamane, ale ostre będzie na pewno.

jan pawlak
04-06-2013, 16:17
Poprzednik napisał prawie wszystko.

Musisz się dowiedzieć jaką rozdzielczość wymaga/musi mieć drukarka w labie, załóżmy że 254 dpi (dot_per_inch), co oznacza że musi mieć 10 pikseli na 1mm.
Jeśli chcesz mieć wydruk np. 20cm x 30 cm to musi mieć on rozmiar w pikselach 2000 x 3000.

Jeśli nie ma, to oprogramowanie musi je "dodać" lub "odjąć", w wyliczone przez siebie miejsce, co psuje ostrość (na ogół) tym bardzie im więcej brakuje do tego wymaganego poziomu.

jp

jacek231
04-06-2013, 19:37
te rozdzielczości nie nadają się do zdjęć większych niż 9x13

Mateusz.
06-06-2013, 14:12
Ok, a czy w ogóle główne ustawienia do zapisu zdjęcia mam prawidłowe?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/38/zapisphotoshop.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Jakość ustawiłem na największą, żeby zdjęcia były w możliwie najlepszej jakości po zapisaniu.

Teraz kolejna rzecz. Kilka postów wyżej tlustyx napisał: "Jeśli przed skończeniem musisz zdjęcie zapisać to zapisz w formacie PSD lub TIFF 16 bit." Czyli rozumiem to tak: Powiedzmy rawa wrzucam do Lightrooma, obrabiam co tam chce i jeśli chce przenieść zdjęcie z LR na PS to zapisuje w formacje TIFF i otwieram dopiero w PS. Tam kończę obróbkę i zapisuje normalnie w JPG.

Jak na razie to ogarniam?

Tommeck
06-06-2013, 14:41
A na jakiej zasadzie to działa? Bo widzę, że zakład jest w Krakowie, Ja jestem z Chorzowa (okolice Katowic), czy kurier przywiezie mi obrazy do domu? Jeszcze jedna sprawa. Jaki najlepiej wybrać papier? Perłowy, błyszczący? Co polecacie? Domyślam się, że ramka, białe paski, to coś o czym mówiłem wyżej, czego chce unikać, tak?
Spróbuj tutaj skorzystać. Mają w samym Chorzowie kilka punktów odbioru. Wysyłasz przez Internet do centrali a na drugi dzień masz u siebie w mieście za darmo bez kosztów przesyłek. Tak to działa u mnie. NAJSZYBSZE ZDJĘCIA PRZEZ INTERNET, Najlepsza jakość, Zdjęcia cyfrowe i analogowe, Sklep Internetowy, Papier KODAK, TYCHY (http://www.fotonet.info/index.php?&action=k_punkty_przyjec#cc)

poszukiwacz2006
06-06-2013, 14:42
Dobrze to sobie zinterpretowałeś. Z kolei to co pokazałeś, to jest ostatni komunikat przez zapisaniem zdjęcia do jpg-a. Wcześniej musisz otworzyć w PS-ie zakładkę obraz, rozmiar obrazu i tam wpisać interesujące cię parametry, długość poszczególnych boków i rozdzielczość. Dopiero wtedy będziesz miał zdjęcie przygotowane pod konkretny lab.
Pozdrawiam

Mateusz.
06-06-2013, 17:20
Ok, czyli wszystko już jasne. Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,