Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w skompletowaniu zestawu bezprzewodowego

gajdosz
30-05-2013, 14:25
Witam wszystkich.
Nie mam prawie żadnego doświadczenia z operowaniem lamp błyskowych i potrzebuję pomocy w skompletowaniu zestawu do wyzwalania lamp reporterskich. Napiszę jakie są moje potrzeby i co będzie w użyciu:
- Jedna lustrzanka canona "w łapach" fotografa (5dm2, 600d, 400d, możliwe że inne - wszystko canon)
- Kilka lamp reporterskich (580ex, 430ex, możliwe że sporadycznie jakieś chińczyki)

Szukam rozwiązania zewnętrznego niezwiązanego ani z konkretnym modelem aparatu ani z konkretną lampą. W jednej chwili będzie pracować jedna lustrzanka plus ustawiony zestaw lamp. Wszystkie lampy będą zamontowane na statywach, sztuk trzy. Z powodu różnych aparatów oraz wygody nie chcę komunikacji za pomocą podczerwieni czy wyzwalania błyskiem - potrzebuję jednego nadajnika radiowego. Na każdym ze statywów potrzebuję odbiornika współpracującego - to logiczne. Do tych odbiorników będą montowane lampy reporterskie tak jak podałem wyżej - jedna sesja zdjęciowa to jeden zestaw lamp, ale lampy mogą się pomiędzy sesjami różnić.
Co do mocy lamp - Nie są potrzebne żadne automatyczne pomiary, TTL itd. Chciałbym aby fotograf mając nadajnik zamontowany do aparatu mógł za jego pomocą manualnie ustawiać moc każdej z lamp (grup). HSS jest niezbędny.

Czyli przykład typowej sesji zdjęciowej: Fotograf do swojej lustrzanki zakłada nadajnik. Na statywy (odbiorniki) montuje lampy - każda z trzech lamp to odrębna grupa. Od tego momentu lampy nie są ruszane, cała praca polega na obsłudze mocy błysków z poziomu nadajnika na aparacie.

Przeglądałem ofertę pocketwizard ale nie daję rady zrozumieć jak skompletować cały zestaw. Widzę że mają proste urządzenia typu "AC3 zone controller" z szybkim ustawianiem mocy błysku każdej grupy do montowania na nadajnikach ale trochę nie ogarniam tego wszystkiego. Nadajników jest kilka rodzai, część chyba może pracować jako odbiornik...

Wiem że nie będzie to tani zestaw ale czy ktoś zaznajomiony z pocketwizard mógłby zaproponować jaki nadajnik i odbiorniki sprostają temu zadaniu?

r_m
30-05-2013, 15:16
- Kilka lamp reporterskich (580ex, 430ex, możliwe że sporadycznie jakieś chińczyki)
(...)Chciałbym aby fotograf mając nadajnik zamontowany do aparatu mógł za jego pomocą manualnie ustawiać moc każdej z lamp (grup). HSS jest niezbędny.
Jeżeli to dokładnie takie typy, o jakich napisałeś, to się nie da. Musisz mieć lampy umożliwiające zmianę parametrów z menu aparatu, więc dojdzie Ci jeszcze koszt zakupu nowszych lamp.

mk
30-05-2013, 16:43
Pixel Knight umożliwia zmianę mocy błysku z poziomu nadajnika lecz nie wiem czy będzie to działało z innymi lampami, u mnie działa z 580EXII i nie mam jak sprawdzić z innymi... Mogę jedynie powiedzieć, że Fomei Panther synchronizuje się z tymi wyzwalaczami do 1/4000 ; )

gajdosz
30-05-2013, 19:18
Jeżeli to dokładnie takie typy, o jakich napisałeś, to się nie da. Musisz mieć lampy umożliwiające zmianę parametrów z menu aparatu, więc dojdzie Ci jeszcze koszt zakupu nowszych lamp.

Czyli jakie to nowsze lampy?

Nie istnieje prosty sposób działający na większości modeli lamp canona (no powiedzmy ze 580ex i 600ex) żeby odbiornik do którego są podpięte poprzez sanki przekazywał ustawienie mocy? Ustawienie lamp w tryb HSS to nie problem bo i tak każdą z nich trzeba będzie przed sesją zamontować na statywie, ale sama regulacja mocy ma się zmieniać w czasie trwania sesji - chciałbym radiowo przez fotografa.

mk
30-05-2013, 20:33
Czyli jakie to nowsze lampy?

Nie istnieje prosty sposób działający na większości modeli lamp canona (no powiedzmy ze 580ex i 600ex) żeby odbiornik do którego są podpięte poprzez sanki przekazywał ustawienie mocy? Ustawienie lamp w tryb HSS to nie problem bo i tak każdą z nich trzeba będzie przed sesją zamontować na statywie, ale sama regulacja mocy ma się zmieniać w czasie trwania sesji - chciałbym radiowo przez fotografa.

Poczytaj o tych wyzwalaczach co Ci podałem, tam możesz każdą lampę sterować z poziomu nadajnika na sankach, jeśli pokryją Ci się modele i będzie działać na tych lampach co posiadasz to masz już problem rozwiązany... HSS tu masz problem bo niestety ale nie każde wyzwalacze radiowe mają możliwość wyzwolenia np 1/2000 tylko maks 1/200 lub 1/125...

gajdosz
30-05-2013, 21:22
Poczytaj o tych wyzwalaczach co Ci podałem, tam możesz każdą lampę sterować z poziomu nadajnika na sankach, jeśli pokryją Ci się modele i będzie działać na tych lampach co posiadasz to masz już problem rozwiązany... HSS tu masz problem bo niestety ale nie każde wyzwalacze radiowe mają możliwość wyzwolenia np 1/2000 tylko maks 1/200 lub 1/125...

Szukając informacji o tym pixel knight (TR-332 chyba?) wpadłem na pixel kinga. I to by było rozwiązanie, przynajmniej na papierze i w deklarowanej specyfikacji. Przerażają mnie tylko opinie ludzi na wszelakich forach (i tu na boardzie) o różnych niespodziankach podczas pracy. Podejrzewam że większość problemów o których wspominali to albo wina nieumiejętnego obsługiwania sprzętu albo niezaktualizowany soft w tym sprzęcie.
Co ciekawe do nadajnika pixel king obiecywano dodatkowe urządzenie w stylu AC3 zone kontrolera które bardzo by mnie ucieszyło - wolałbym ustawianie mocy każdej z grup regulować osobnym urządzeniem a nie w menu aparatu (z powodu podpinania różnych modeli). Problem tylko w tym że takie urządzenie jeszcze nie powstało a to już prawie dwa lata temu zapowiadali.

Dziękuję za rady. Chyba przejrzę dokładniej specyfikacje różnych ustrojstw pocket wizarda i spróbuję dopasować potrzebne mi zabawki.

szambonur
30-05-2013, 23:19
Używam king'ów z dwoma nissinami i jednym canonem, jak na moje potrzeby jest ok. King ma jedną fajna zaletę o której rzadko się wspomina, lampka wspomagająca AF...

Usjwo
31-05-2013, 07:14
Jeżeli to są lampy reporterskie (nie studyjne) z automatyką to możesz spojrzeć na YN622. 200PLN za jeden nadajnik/odbiornik, więc to chyba tania oferta.
Problem że lampy możesz podzielić tylko na trzy grupy, więc przy większej ilości lamp (> 3) nie będzie można ustawić mocy indywidualnie dla każdej lampy.
Nastawianie mocy tylko z menu aparatu
YN622 tez ma wspomaganie AF

Pocket wizard to wyższa półka cenowa i większe możliwości, więc jak Cię stać to nie ma się co zastanawiać nad tańszymi opcjami.

gajdosz
01-06-2013, 22:18
Jeżeli to są lampy reporterskie (nie studyjne) z automatyką to możesz spojrzeć na YN622. (...).
YN622 wygląda bardzo ciekawie cenowo ale odpada - Jak napisałem na początku, chcę sterować urządzeniem a nie aparatem.

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Phottix ODIN. Jeśli dobrze liczę to wyjdzie taniej niż z Pocket Wizardem. Nadajnik plus odbiornik jest w cenie 1300pln, odbiorniki po 450pln. Całe sterowanie z nadajnika. Szkoda tylko że dość mało opinii na jego temat jest.