PDA

Zobacz pełną wersję : nietypowe zastsowanie gęstego filtra szarego ?

browar
24-05-2013, 21:08
Witam!
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki temat, gdzieś o tym kiedyś słyszałem...
Celem jest uzyskanie zdjęcia np.na wakacjach w miejscach oblężonych turystycznie tak, żeby na zdjęciu nie zarejestrować innych postronnych osób - przy wykorzystaniu gęstego filtra .
czy jak założę mocny filtr szary wydłużający ekspozycję np.o 10 przysłon co pozwoli na uzyskanie kilkusekundowego czasu naświetlania w jasny dzień , oczywiście na statywie, to jest szansa żeby uwiecznić tylko piękne zabytki bez ludzi , którzy będą w czasie naświetlania będą chodzić przed aparatem ?
Próbował ktoś kiedyś takiej kombinacji? czy to może zupełnie bez sensu?

p0m
24-05-2013, 21:13
jakieś smugi zawsze pojawić się mogą. na o ijeśli przez te parę minut, jakies osoby bedą względnie stać w miejscu, to ich zarejestrujesz tak czy siak.

no i zawsze oczywiście przy dlugich naświetlaniach zwiększysz szum, ale warto spróbować. taki gęsty filt przydaje się, sam zamierzam taki kupić. masz cos konkretnego na oku?

browar
24-05-2013, 21:46
masz cos konkretnego na oku?

konkretnego jeszcze nie, ale jeśli będę kupował to w pierwszej kolejności rozejrzę się za Hitech'em

MC_
24-05-2013, 21:50
Odradzam. Juz nd0.9 daje zafarb. Kupilem niedawno hoya przyciemniajaca o 9ev i jest duzo lepiej.

p0m
24-05-2013, 22:07
MC_ a którą dokładnie?

jaś
24-05-2013, 22:07
pod warunkiem ze się ruszają, robiłem takie zdjęcia (pewnie robiono takie 100 lat temu) jednak z tym jest problem, polska jest prawie jak japonia każdy fotografuje jak nie aparatem to telefonem jeśli postawisz aparat na statywie i zaczniesz focić to każdy dosłownie każdy uzna że skoro taki pro fotograf robi zdjęcia to należy zrobić to samo wyciągają telefony ustawiają się robią i robią i robią istoją i myślą i coraz bardziej się zastanawiają co ty właściwie fotografujesz :) 10EV i kilkadziesiąt sekund to niestety za mało będzie (najczęściej) ale mam zdjęcie na którym z tłumu kilkudziesięciu albo i więcej osób zostały dwie (bo akurat siedziały).

oczywiście to samo się dzieje z samochodami tylko muszą jechać a nie stać na światłach.

MC_
24-05-2013, 22:11
MC_ a którą dokładnie?

400x :)

McLaren
24-05-2013, 22:21
Można ze statywu zrobić dwa, trzy takie zdjęcia z filtrem szarym hoya 400, nałożyć je na siebie w photoshopie i wymaskowac niedobitków ze zdjęcia.

p0m
24-05-2013, 23:59
albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma;)

Kuba1
25-05-2013, 02:49
albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma;)
Do zrobienia takich zdjęć w dzień potrzebny jest filtr, z którym da się ekspozycję skonfigurować na kilkanaście/trzydzieści minut - proponuję B&W x1000.
Ta hoya ND400 trochę za słaba jest do zdjęć o których mowa. Dużo lepiej się sprawdza w sytuacjach wieczornych i nocnych. Ciekawe co piszesz MC_, bo mój Hoya ND400 daje dość wyraźny zafarb na zdjęciach dziennych już przy kilkuminutowym czasie.

browar
26-05-2013, 12:43
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(

Goranick
26-05-2013, 14:37
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(

Kiedyś próbowałem... i fakt: zafarby, smużenia, szumy itp. - no nie byłem zadowolony. Lepiej faktycznie zrobić kilka, kilkanaście zdjęć (nie w godzinach szczytu - no chyba, że musisz) i złożyć w PS lub innym prog. - gdzies w sieci widziałem tutka ntt.
Z drugiej strony: nie spróbujesz - nie dowiesz się...

Kuba1
26-05-2013, 14:39
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(Ta Hoya x400 to jeszcze oczywiście nieźle się nada do takich zdjęć typu pale/pomost i falująca woda - wiesz o co chodzi ;).

CyrJak
26-05-2013, 14:53
ND 3.0 Heliopana, miałem coś takiego, całkiem fajny, bez jakichś zauważalnych zafarbów. Zdarzyło mi się używać tego fotografując jakieś popularniejsze miejsca, ale wtedy mniej w celu usunięcia ludzi, a bardziej pokazania tego że osoby "przewalają" się przez dane miejsce. Fajna zabawka, ale musiałem sprzedać kiedy pozbyłem się ostatniego szkła na tą średnice, a na nowy jakoś się nie zapowiada bo toto diabelsko drogie.

Rosicky
26-05-2013, 16:10
tu masz przyklad jak +- wyglada efekt na dlugiej migawce (na ile ludzie znikna).
Cool Long Exposure Photography Ideas - YouTube (http://youtu.be/T24_uq0AY6o?t=4m44s)
(ustawilem start filmu w odpowiednie miejsce juz ;) )

browar
27-05-2013, 18:06
tu masz przyklad jak +- wyglada efekt na dlugiej migawce (na ile ludzie znikna).
Cool Long Exposure Photography Ideas - YouTube
(ustawilem start filmu w odpowiednie miejsce juz )

wielkie dzięki za tego gotowca ;) rozwiał moje ostatnie wątpliwości ... ;)

grzegorzki
30-05-2013, 19:17
A tu masz przykład jak to zrobić bez statywu i filtra - [ ] (http://www.youtube.com/watch?v=LNzBNLxLPQY)