Zobacz pełną wersję : nietypowe zastsowanie gęstego filtra szarego ?
Witam!
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki temat, gdzieś o tym kiedyś słyszałem...
Celem jest uzyskanie zdjęcia np.na wakacjach w miejscach oblężonych turystycznie tak, żeby na zdjęciu nie zarejestrować innych postronnych osób - przy wykorzystaniu gęstego filtra .
czy jak założę mocny filtr szary wydłużający ekspozycję np.o 10 przysłon co pozwoli na uzyskanie kilkusekundowego czasu naświetlania w jasny dzień , oczywiście na statywie, to jest szansa żeby uwiecznić tylko piękne zabytki bez ludzi , którzy będą w czasie naświetlania będą chodzić przed aparatem ?
Próbował ktoś kiedyś takiej kombinacji? czy to może zupełnie bez sensu?
jakieś smugi zawsze pojawić się mogą. na o ijeśli przez te parę minut, jakies osoby bedą względnie stać w miejscu, to ich zarejestrujesz tak czy siak.
no i zawsze oczywiście przy dlugich naświetlaniach zwiększysz szum, ale warto spróbować. taki gęsty filt przydaje się, sam zamierzam taki kupić. masz cos konkretnego na oku?
masz cos konkretnego na oku?
konkretnego jeszcze nie, ale jeśli będę kupował to w pierwszej kolejności rozejrzę się za Hitech'em
Odradzam. Juz nd0.9 daje zafarb. Kupilem niedawno hoya przyciemniajaca o 9ev i jest duzo lepiej.
pod warunkiem ze się ruszają, robiłem takie zdjęcia (pewnie robiono takie 100 lat temu) jednak z tym jest problem, polska jest prawie jak japonia każdy fotografuje jak nie aparatem to telefonem jeśli postawisz aparat na statywie i zaczniesz focić to każdy dosłownie każdy uzna że skoro taki pro fotograf robi zdjęcia to należy zrobić to samo wyciągają telefony ustawiają się robią i robią i robią istoją i myślą i coraz bardziej się zastanawiają co ty właściwie fotografujesz :) 10EV i kilkadziesiąt sekund to niestety za mało będzie (najczęściej) ale mam zdjęcie na którym z tłumu kilkudziesięciu albo i więcej osób zostały dwie (bo akurat siedziały).
oczywiście to samo się dzieje z samochodami tylko muszą jechać a nie stać na światłach.
MC_ a którą dokładnie?
400x :)
Można ze statywu zrobić dwa, trzy takie zdjęcia z filtrem szarym hoya 400, nałożyć je na siebie w photoshopie i wymaskowac niedobitków ze zdjęcia.
albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma;)
albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma;)
Do zrobienia takich zdjęć w dzień potrzebny jest filtr, z którym da się ekspozycję skonfigurować na kilkanaście/trzydzieści minut - proponuję B&W x1000.
Ta hoya ND400 trochę za słaba jest do zdjęć o których mowa. Dużo lepiej się sprawdza w sytuacjach wieczornych i nocnych. Ciekawe co piszesz MC_, bo mój Hoya ND400 daje dość wyraźny zafarb na zdjęciach dziennych już przy kilkuminutowym czasie.
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(
Goranick
26-05-2013, 14:37
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(
Kiedyś próbowałem... i fakt: zafarby, smużenia, szumy itp. - no nie byłem zadowolony. Lepiej faktycznie zrobić kilka, kilkanaście zdjęć (nie w godzinach szczytu - no chyba, że musisz) i złożyć w PS lub innym prog. - gdzies w sieci widziałem tutka ntt.
Z drugiej strony: nie spróbujesz - nie dowiesz się...
Dzięki za szybką reakcję, im więcej się nad tym zastanawiam i czytam Wasze posty to myślę, że chyba jednak nie tędy droga... :(Ta Hoya x400 to jeszcze oczywiście nieźle się nada do takich zdjęć typu pale/pomost i falująca woda - wiesz o co chodzi ;).
ND 3.0 Heliopana, miałem coś takiego, całkiem fajny, bez jakichś zauważalnych zafarbów. Zdarzyło mi się używać tego fotografując jakieś popularniejsze miejsca, ale wtedy mniej w celu usunięcia ludzi, a bardziej pokazania tego że osoby "przewalają" się przez dane miejsce. Fajna zabawka, ale musiałem sprzedać kiedy pozbyłem się ostatniego szkła na tą średnice, a na nowy jakoś się nie zapowiada bo toto diabelsko drogie.
tu masz przyklad jak +- wyglada efekt na dlugiej migawce (na ile ludzie znikna).
Cool Long Exposure Photography Ideas - YouTube (http://youtu.be/T24_uq0AY6o?t=4m44s)
(ustawilem start filmu w odpowiednie miejsce juz ;) )
tu masz przyklad jak +- wyglada efekt na dlugiej migawce (na ile ludzie znikna).
Cool Long Exposure Photography Ideas - YouTube
(ustawilem start filmu w odpowiednie miejsce juz )
wielkie dzięki za tego gotowca ;) rozwiał moje ostatnie wątpliwości ... ;)
grzegorzki
30-05-2013, 19:17
A tu masz przykład jak to zrobić bez statywu i filtra - [ ] (http://www.youtube.com/watch?v=LNzBNLxLPQY)